Moderator: Mitja Gregorič
vselic je napisal:Včeraj je bilo kar pestro... sem pa bil malo razočaran na delovanjem, veliko je prekinjalo, ReCO ni bil najbolj odziven, kot da bi gospod ne bil čisto pri stvari. Daleč od pričakovanega oz. od profesionalne komunikacije, ki je npr. prisotna pri policiji.
Gasilec75 je napisal:vselic je napisal:Ja se razumemo. Dmr se da dobro poslušati pri radoamaterjih...
Sem pa danes prvič slišal ZARE, kanal 3 na celjskem, nesreča avtomobila blizu Laškega...
Kar se tiče poslušanja ZARE je to pogojeno z intervencijami. Več je intervencij, več je možnosti, da kaj slišiš. Gasilci/reševalci komuniciramo v bistvu takrat, ko je za to potreba in kar malo tako, ko nam je dolgčas.
Kanali od 1 do 32 ZARE so namenjeni semiduplex komunikaciji, oziroma so to kanali za uporabo govora preko repetitorja in z vspostavoitev komunikacije z ReCo. Kanali od 33 do 68 ZARE pa so namenjeni za medsebojno direktno komunikacijo (simplex). Domet in slišnost pogovora je odvisna od terena in od moči same postaje, ki se uporablja v pogovoru.
Kar se tiče DMR pri gasilcih to že nekje deluje. Kako dobro to deluje ne vem, ker v mojem kraju o tem ni ne duha ne sluha. Da bo DMR v polni funkcionalnosti po celi državi bo preteklo še precej vode....
marjan82 je napisal:Dobro napisano, bi te pa samo popravil da sta kanala 33 in 34 rezervirana za helikoptersko delo:
Helikopterska kanala: - 33 kanal: uporaba pri reševanju v gorah, požarih in drugih intervencijah
- 34 kanal: uporaba pri HNMP intervencijah
VladoP je napisal:In kdo je to tja postavil na 32? .........
VladoP je napisal:.......V jeseni smo imeli na Koroškem državno mladinsko oriantacijo in za potrebe komunikacije smo na Kopah postavili mobilni repetitor. In evo, kanal zaseden in motje.
VladoP je napisal:In kdo je to tja postavil na 32? V jeseni smo imeli na Koroškem državno mladinsko oriantacijo in za potrebe komunikacije smo na Kopah postavili mobilni repetitor. In evo, kanal zaseden in motje.
kekec14 je napisal:V naravi ni mogoče imeti neskončno frekvenčnih kanalov, zato se nekateri kanali frekvenčno podvajajo. Kanal 14 ima enake rx/tx frekvence kot kanal 4, kateri repetitor pa je geografsko blizu Šentjurju.
Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov