Še moj prispevek na to temo...
Da ne bo pomote, sem za vsako olajšanje birokratskih ovir pri gasilcih - kljub vsemu pa se mora ohranjati red. Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti, v nadaljevanju bom zapisal moj pogled na to - morda so določene točke obravnava v prednostih in slabostih....
Vsako iskanje bližnjic se ni nikoli dobro končalo - in zakaj nekaj kar je v veljavi že en čas, spreminjat zakonodajo za tistih par 100 gasilcev?! - se res ne da drugače?
Moj pogled na slabosti te spremembe:
- itak se ne bo spremenilo nič, samo drugače se bo reklo pa mogoče kaki evro manj stalo - mogoče pa bo potem GZS/uprava imela "koncesionare", ki bodo to lahko to izdajali in kasirali ("morda pa sem pes taco moli...?")
- navezava na prvo alinejo - uporabljajo se bo lahko samo v gasilstvu (se pravi ne bo uporabno nikjer drugje...)
- kot se že ugotavlja v postih pred mano.... bazen vozil z nsdm pod 5.5t je zelo mal (GV-1,...)
- zadnjo in najbolj pomembno.... večja/težja vozila imajo tudi drugačne vozne lastnosti (težja, gaberiti,...) - in vse kar iz tega izhaja, kar nekaj gasilcev še GVMa ne zna vredu vozit, sedaj bo pa lahko dobil možnost vozit težja (ali celo večja) vozila?!, z težo se spreminjajo tudi zavorne poti, težišče vozila,...
- zakaj gasilcem dati to možnost vsem ostalim pa ne (obrtniki,...?),... gasilci vseeno opravljamo interventne vožnje, ki so že po naravi nevarnejše....?? - če že delamo to (spremembo zakonodaje), naredimo/omogočimo vsem - ali zakaj so tam argumenti proti - uvedimo novo kategorijo, če v tem res vidimo smisel?!
In pa moj pogled na prednosti:
- vseeno kljub težjim vozilom, gre še vedno za mala vozila
- bazen voznikov teh "manjših" vozil se bo povečal (ali pa ne, vprašanje cene)
- boljše opremljena manjša vozila (kakšen kos opreme več,...)
- obvladovanja vožnje ne dobiš z izpitom ampak z izkušnjami!
Kako bi bilo po mojem mnenju bolje urediti?
- spadamo pod ministrstvo za obrambo (vojska).... vojska ima svoje "avto šole"... ali ne bi bilo lažje organizirat nekaj terminov, prostih mest v teh vojaških avtošolah tudi za pripadnike sistema zaščite in reševanja (saj smo pod istim ministrskim resorjem)?
- to bi bila zame prava pot, za gasilce ugodna, in ni iskanje nekih bližnjic in prirejanja zakonodaje...
lp