Požari v naravi 2017

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Zbiljc
Prispevkov: 631
Pridružen: 10. September 2006, 19:38
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

No, smo že nekaj časa v 2017, požarov v naravi pa je že bilo nekaj...

Eden od zadnjih:
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... iceno.html

Upam, da opečeni gasilec ne bo imel posledic oz, da opekline niso toliko hude. [-o<
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

prava sezona se začenja.
"Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima večeras vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina." Situacija je apokaliptična': Vatra se približava splitskom odlagalištu otpada Karepovcu!

- Katastrofalni požari koji su pogodili veliki broj područja u Dalmaciji prijete naseljenim mjestima. Nastojimo spriječiti veće razmjere štete - kazao je Plenković.

darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

afis je objavil karto požarov danes v dalmaciji
Priponke
požari 17 julija
požari 17 julija
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Tudi v črni gori gori vsepovsod. Črnogorci zahtevajo pomoč držav v regiji.

Više od polovine crnogorskog primorja je zahvaćeno vatrom - šumski požari bukte od Herceg Novog do Sutomora, a vatrogasci ne mogu da ih stave pod kontrolu zbog jakopg vetra. Najdramatičniji je bio požar na poluostrvu Luštica, zbog koga su meštani i turirsti evakuisani, a spasilačke ekipe su ih evakuisale i čamcima, jer su putevi takođe u zoni vatre.
Predsednici nekoliko primorskih opština apelovali su na Vladu Crne Gore da preduzme hitne mere, i da se obrati zemljama regiona za pomoć - Srbiji, Hrvatskoj i Bosni.

darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Gori tudi po BIH.

Požar na području Ljubinja danas je uzeo maha tako da je zatražena pomoć od od Oružanih snaga (OS) BiH i njihov angažman na ugroženim područjima i najkritičnijim tačkama u okolini sela Pustipusi i Obzir.

Helikopter OSBiH se na ugroženom području duže od dva sata borio sa vatrenom stihijom, ali nisu napravljeni veliki pomaci.

Akcija gašenja bit će nastavljena ujutro.
darko
kumba
Prispevkov: 14
Pridružen: 9. Julij 2014, 8:43

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a kumba »

Tu v predmestju Splita (Podstrana) je stanje res alarmantno. Primanjkuje gasilcev ki bi nadomestili utrujene gasilce, vojska se je prekasno angažirala, primanjkuje večjih vozil z vodo, močna burja ovira uporabo zračnih sil. Proti večeru so bili pri Podstrani angažirani trije kanaderji.
aznidaric
Prispevkov: 95
Pridružen: 20. Maj 2006, 15:45

Re: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a aznidaric »

Glede na to, da imamo ve EU veliko nekih požarov v naravi, sem mnenja, da bi morala EU kot neka skupna tvorba morala poskrbeti za ta najdražjo gasilsko opremo. V mislih imam Super tanker Evergreen na osnovi B747, ki na požarišče v naravi lahko dostavi do nekje 70m3 vode. Namreč veliki požari se dogajajo predvsem na jugu EU (Grčija, Hrvaška, Španija, Portugalska, Italija). Tudi v Sloveniji smo imeli recimo več dnevne požare, kot recimo Peca ali pa recimo primorska. Večkrat berem in poslušam da se južni sosedje matrajo z gašenjem kakšnih požarov več dni ali celo več tednov. Zakaj ne bi države EU financirale vsaj dveh če že ne stririh takih letal. Glede na hitrost so na kraju požara lahko tam do dveh ur (zanemarljivo glede na to da gori več dni) in lahko dozirajo gašenje (večkrat na skoraj isto mesto v nekaj minutah). Sicer je hitrost letenja ob gašenju tam okrog 300kmh, kar je več od Canadair-ov. Koliko to vpliva ne vem. Mislim pa da kljub temu nebi odvezli dela tem manjšim letalom/helikopterjem, ker so ti lahko bolj natančni oz bi gasili medtem, ko se tankerja/ji polnijo na kakem večjem letališču. Na koncu pa morajo enote na tleh dokončati delo in pregledati oz. pogasiti požar do konca. Kaj bi to prineslo je, da bi večje požare v naravi lahko hitreje ukrotili. Če pri tem upoštevamo, da mogoče ona Hrvaška enota ne bi zgorela, ker bi bile drugačne okoliščine, pa recimo da na portugalskem ne bi bilo smrtnih žrtev, ker bi ogenj prej dobili pod kontrolo mislim da je to vredno tistih življenj. Zdaj za eno državo je to krepko prevelik strošek. Za skupek 10 držav bi bil prispevek nekje na ravni enega canadaira / letalo. Če bi prispevale vse države, bi se prispevek temu primerno zmanjšal. Mislim da je glede na pogostost požarov v naravnem okolju v zadnjem času to smiselen vložek.

https://en.wikipedia.org/wiki/Evergreen_747_Supertanker
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Dubrovnik/Sarajevo/Zagreb/Dunaj, 01.08.2017,

Huda vročina pesti države Balkana in nekatere države Srednje Evrope. Hrvati so rdeče opozorilo izdali za jug Dalmacije, z vročino se borijo na jugu BiH, v Sarajevu je umrl mlad fant, ki je tudi prva žrtev te ekstremne vročine. Najbolj vroč dan so imeli z namerjenimi 37,5 stopinjami Celzija danes tudi v Avstriji, na Korziki pa so imeli z 30,5 stopinjami rekordno vročo noč.

Vročina se bo še stopnjevala. Pri nas so največ stopinj podnevi izmerili v Podnanosu, kar 39, v Osilnici in Novi Gorici pa 37 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh bo temperatura verjetno presegla vročinski rekord, ki so ga leta 2013 izmerili na letališču Cerklje ob Dravi, ki je znašal 40,8 stopinje Celzija.

darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage, iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sudjelovale su u gašenju 141 požara (51 u Šibensko-kninskoj, 47 u Splitsko-dalmatinskoj, 33 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1120 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 36 200 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika te 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

orig izpis gašenja z letali v hr
darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Portugalska prosi za pomoč pri spopadanju s požari

Več kot 6.500 gasilcev se na Portugalskem spopada s požari. Oblasti so zaprosile za evropsko pomoč, saj obstaja bojazen, da se bodo požari ob prihajajoči vročini širili še hitreje.

Zaradi suhih in vročih vremenskih razmer je v preteklih tednih po državi izbruhnilo več novih požarov, s katerimi se na Portugalskem sicer spopadajo že vse poletje.

Po podatkih reševalnih služb je samo v soboto izbruhnilo 268 novih požarov, kar je rekordno število požarov v enem dnevu za letošnje poletje. V pokrajini Coimbra so razglasili izredne razmere, enako so storile tudi štiri manjše občine v osredju Portugalske.

Notranja ministrica Constanca Urbana de Sousa je države po Evropi zaprosila za pomoč, saj se bojijo, da bo število požarov zaradi napovedanih visokih temperatur in močnih vetrov še naraslo. Ministrica je v prošnji zaprosila za dodatna gasilna letala in tuje gasilce ter poudarila, da gre za "vprašanje preudarnosti".

Do zdaj je po državi zgorelo več kot 140.000 hektarjev gozdov, kar je trikrat več od letnega povprečja v zadnjih desetih letih. Junija se je na Portugalskem zgodila tudi največja tragedija v zgodovini požarov, ko je na območju blizu Coimbre v požaru umrlo več kot 60 ljudi.

darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

V Grčiji se več sto gasilcev že tretji dan zapored bori z ognjenimi zublji, pri čemer močan veter otežuje gašenje. Gori na Peloponezu, Zakintosu in na območju severovzhodno od Aten, kjer so morali evakuirati prebivalce več hiš. V zadnjih 24 urah je po celotni državi izbruhnilo 55 požarov.

S požari na območju mest Kalamos, Kapandriti in Varnavas, ki ležijo nekaj deset kilometrov severovzhodno od prestolnice, se bori 500 gasilcev, pomagajo pa jim tudi tri letala in štirje helikopterji. Močan veter otežuje gašenje na območju, ki je sicer gosto poraščeno z gozdom.

"Upamo, da bomo požare v bližini Aten še danes spravili pod nadzor," je povedal guverner pokrajine Atika, v kateri ležijo Atene, Petros Filipu.

V požaru pri Kalamosu je bilo uničenih najmanj pet hiš, več pa so jih morali tudi izprazniti, so sporočile lokalne oblasti.

Gori tudi na zahodnem delu Peloponeza in otoku Zakintos, kjer pa so požari že pod nadzorom. Tudi tam so gašenje oteževali močni sunki vetra.

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Ovo je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijun litara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti, turistima, kazao je ministar obrane Krstičević

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je kako su tijekom noći angažirane dodatne snage iz unutrašnjosti.

- Uzroke požara ostavimo policiji i malo pričekajmo - napomenuo je Tucaković, koji je potvrdio kako je požar kod Kistanja pod kontrolom.

- Od jučer do danas imli smo 30 požara, trenutni ih je sedam do osam. Većina ih je pod kontrolom osim dva tri u Benkovcu. Nijedna kuća nije izgorjela. Na žalost ne mogu još reći da je požar lokaliziran, ali učinit ćemo sve da se obrane kuće. Nadamo se da bi sutra požar mogao biti pod kontrolom. Najgore je u području Vrane i Pristega - kazao je Željko Šoša, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije i zahvalio svim snagama koje su gasile požare.
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

Mostarski vatrogasci nastavljaju borbu s požarom koji je ranije danas izbio na području sela Pijesci i Gubavica, južno od Mostara. Kako se saznaje u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar, vatrogasci su uz pomoć mještana i dobrovoljaca iz DVD Buna i DVD Blagaj odbranili kuće u Gubavici. Vatra je okrenula na drugu stranu, prema Pijscima i Stanojevićima, dalje prema čapljinskoj općini. Gasitelji će provesti noć na terenu u pokušaju da zaustave daljnje širenje požarne linije. .
Pročitajte više na: http://avaz.ba/vijesti/bih/293538/i-dal ... od-mostara
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

poleg kurjenj hravati -srbi in srbi hravati se na terenu pojavja problem pomanjkanja vode.
primer:
Požar u Dicmu: Izgorjele kuće, ljudi nemaju čime gasiti vatru Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca DVD-a Sinj požar je u naselju stavljen pod kontrolu. Budući da je velik dio splitskog zaleđa još bez vode, stanovnici nisu mogli gasiti vatru

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/vatra-progut ... enu-537540 - 24sata.hr
darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi 2017

Odgovor Napisal/-a darko »

polemike so in bodo. kolega popovič iz hvz je objavil.
Netom prije izlaženje ovog broja Vatrogasnog vjesnika dogodio se katastrofalni požar na području Splitsko-dalmatinske županije. Izgorjelo je 4.500 ha šuma i niskog raslinja. U požaru, koji je zaprijetio i Splitu, djelomično je ili u potpunosti stradalo 36 kuća i 34 vozila. Uzrok nastajanja požara, koji je započeo u selu Tugare, je, prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova, žar ili otvoreni plamen.
Iz razloga što je to najveći požar u zadnjih nekoliko godina, te iz razloga što je zaprijetio drugom gradu po veličini u Hrvatskoj, još su se tijekom gašenja otvorile velike polemike i rasprave o djelotvornosti vatrogasnog i ukupnog sigurnosnog sustava. Interes medija i javnosti još je više porastao nakon ostavke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, koju je on ponudio zbog, navodnog, zakašnjelog angažiranja vojske.
Na elektronskim i tiskovnim medijima pojavljuju se izjave raznih „stručnjaka“ od kojih sam samo na jednoj televizijskoj emisiji zabilježio:
- 17 godina se nije ništa učinilo za vatrogastvo,
- Vatrogastvo treba ići u državno tijelo,
- Zapovjedni lanac ne funkcionira (glavni vatrogasni zapovjednik mora moliti županijskog zapovjednika)
- Ne može udruga zapovijedati profesionalcima,
- Sustav obrane od požara počiva na improvizaciji,
- Ništa nije funkcioniralo, čudo nas je spasilo,
- Zakašnjelo angažiranje vojske i vatrogasaca s kontinenta,
- Sustav vatrogastva treba biti na nacionalnoj razini kao vojska i policija.
Odgovori