Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Ali smo gasilci v migrantski krizi izigrani?

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderatorji: Vrsho, Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Ali smo gasilci v migrantski krizi izigrani?

Objava bac » 27. januar 2016, 0:19

Dragi tovariši gasilci,

Odpiram temo o izkoriščanju prostovoljnih gasilcev ob migracijski problematiki v latu 2015 in tudi v bodoča, saj se ta problematika ne bo tako hitro končala.


1. Kako se je vse skupaj začelo:

19.2.2015 sta Ministrstvo za notranje zadeve in GZS podpisale po mojem mnenju zelo škodljiv sporazum za slovenske prostovoljne gasilce. Verjamem oz. upam, da ga je GZS podpisala v dobri nameri za obe strani a v njem se skriva past.
Sporne so naslednje točke, ki so se v prid države interpretiral v migracijski krizi:

- brezplačna izmenjava in pomoč pri uporabi materialno tehničnih sredstev (varnostne ograje,reševalni čolni ipd.),
Razlaga: To lahko pomeni da moremo MNZ pomagati z vsemi materialno tehničnimi sredstvi. V IPD se lahko znajde vsa naša gasilka oprema.
– sodelovanje na področju prevoznih sredstev,
Razlaga: Z svojimi vozili in šoferji, bomo pomagal pri prevozu migrantov in drugih logističnih servisih, in zato verjetno ne bomo prejeli nobenega plačila.
– brezplačno sodelovanje na področju souporabe prostorov in objektov,
Razlaga: Svoje gasilke domove bomo brezplačno oddali v uporabo policiji, da bodo v njih lahko nastanili migrante.
- V iskalnih akcijah in ob drugih večjih dogodkih oziroma nesrečah, ko je potrebno večje število strokovno usposobljenih oseb, GZS in SGRZS Policiji zagotovita sodelovanje svojih članic in članov (v nadaljnjem besedilu: člani) in zaposlenih v poklicnih gasilskih enotah, ki so pristopile k SGRZS, ter jim omogoči uporabo vse razpoložljive tehnične opreme.
Razlaga: Pod druge večje dogodke beri: Migrantska kriza. Ostale del tega ostavka pa pomeni, da bomo morali zagotoviti gasilce, ki so usposobljeni za delo z motornimi žagami in bodo brezplačno pomagali pri postavljanju žičnate ograje.

Razlage členov je moje subjektivno mišljenje. Če se motim me naj v GZS popravijo. Vem samo to,da se na MNZ oz. v Policijskih upravah sklicujejo na ta sporazum, ko gasilci predložijo račun za opravilo pridobitne dejavnosti v času migracijske krize. S tem sporazumom je država zavarovala sama sebe in gasilcem preprečila da bi lahko za pridobitno dejavnost, ki jo opravljajo dobili pošteno plačilo.

Celoten sporazum tukaj: http://www.gasilec.net/uploads/datoteke/Nevenka/UO/Sporazum%20o%20sodelovanju%20s%20Policijo_feb_2105.pdf

2. Epilog:
Prostovoljni gasilci smo bili v migrantski krizi aktivirani za opravljanje določenih nalog. Najpogostejše aktivnosti so bile:
a) Požarna straža na kriznih točkah
b) Logistična podpora CZ z lastnimi vozili ali vozili CZ in gasilci kot vozniki.
c) Pomoč SV pri postavanju žičnate ograje z obžalovanjem drevja, ki je bilo na poti.


Pod točko a): Požarna straža je čista pridobitna dejavnost gasilcev, ki mora biti plačana po ceniku GZS. Pri požarni straži so bila uporabljena vozila in oprema, ki je v največjem delu financirana iz sredstev občin, sredstev društev, ki jih pridobijo z sovjo dejavnostjo in prispevki krajanov. Ta oprema je v prvi vrsti bila kupljena za zaščito krajanov in občanov in ne migrantov in zelo slabo sofinancirana s strani države. Ko je bila ta oprema v zbirnih centrih so bili občin v primeru požara ali nesreče prikrajšani za pomoč. Za opravljanje požarne straže prostovoljni gasilci zagotovo ne bomo dobili plačila po ceniku GZS. Če je katero društvo dobilo naj me popravi. Sami te dejavnosti nismo izvajali, zato naj tista društva, ki so to izvajala, dopolnijo to razlago oz. jo popravijo če je napačna. Ta dejavnost bi se morda lahko štela kot humanitarna, ker smo z njo preventivno pomagali ljudem v nevarnosti.

Pod točko b): Logistična podpora CZ je ista zgodba kot požarna straža, kar se tiče opreme. Gasilci smo bili aktivirani s strani matičnih GZ te pa je pozvala CZ. Opravili smo potrebo delo, ki bi prav tako lahko bilo plačano po ceniku GZS, kot pridobitna dejavnost. Gasilci bomo za to delo dobili povrnjene minimalne stroške, ki so nastali pri teh aktivnostih na podlagi porabljenega goriva. Ta dejavnost je povsem humanitarne narave in z njo niti ni pričakovati plačila. Zanimivo je samo to, da je bilo naše vozilo na razpisu GZS povsem neskladno in nam niso odobrili nit €, v tej migarantski krizi pa je bilo povsem skladno in uporabno.

Pod točko c) Pomoč SV pri postavanju žičnate ograje je naj bolj sporna točka vseh naših nalog poleg požarne straže. Aktiviranje naših enot je potekala na prefinjen način. Policija je obiskala občino in župana prosila za pomoč. Ta je v dobri veri, da bom zagotovil pomoč aktiviral OGP in s tem PGD-je da so zagotovili gasilce usposobljene za delo z motornimi žagami, ki so pomagali SV pri postavitvi ograje z obžagovanjem drevja. Aktivirani smo bili ponavadi eden dan prej zvečer ,da naj se zberemo zjutraj za cel dan. Motorna žage so v večini primerov v lasti PGD-jev, kupljen z denarjem društev oz. občin, saj država te opreme ne sofinancira. Gasilci bomo dobili povrnjene stroške goriva na motornih žagah in vozilih v minimalnih zneskih.

Preden nadaljujem naj izpostavim da smo gasilci združeni v gasilskih društvih, ki so humanitarne narave organizirani za pomoč ljudem v stiski. Financiramo se bolj ali manj z sredstvi lokalne samouprave in z lastnimi sredstvi, ki jih pridobim z opravljanjem pridobitne dejavnosti. Primer: če nekomu v ne-sušnem obdobju pripeljemo vodo, mu izstavimo račun ko ga ta poravna gre dobiček od te dejavnosti za nakup nove opreme in delovanje gasilskega društva. Posameznik, ki je to delo opravil za to ni plačan, ker je sovje delo opravil prostovoljno. Vsa sredstva pridobljena na račun takšnih dejavnosti znatno pripomorejo k razvoju prostovoljnega gasilstva in niso namenjena okoriščanju posameznikov.

V preteklem tednu smo prostovoljni gasilci začeli dobivati pogodbe za povračilo stroškov v migracijski krizi v letu 2015. Številke na pogodbah so nas šokirale. Npr. za opravljenih 75 ur pri obžalovanju drevja – delo z motorno žago smo dobili ponujeno 180€.

Vse PGD-je pozivam, da ne tem forumu objavijo točno kakšno delo so opravili in koliko so dobili zato pomujeno v pogodbah! Da vidimo koliko pomenimo državi

3. Zakaj smo gasilci v migrantski krizi izigrani oz. še bomo:
- Policija in vojska je za delo v migracijski krizi plačana po svojih kolektivnih pogodbah. Vojski in predvsem policiji vsaka čast za opravljeno delo. A mi gasilci države nismo stali skoraj nič.
- Podjetje Minis iz Žalca, ki se ukvarja s postavljanjem ograj,je bilo izbrano v okviru javnega naročila in tudi plačano za postavitev žičnate ograje. Gasilcem pred delom nihče ni ponudil pogodb po katerih bi vedeli koliko bomo plačani.
- Slovenke železnice so dobile plačane vse opravljene prevoz beguncev.
- Avtobusni prevozniki so prav tako odbili plačane vse prevoze. Nekateri so se hvalili, da vcelem mesec ne zaslužijo toliko z prevozom šolskih otrok kot so zaslužili z migranti v enem tednu.
- Slovenska Vojska naj bi imel v svojih skladiščih oz. skladiščih CZ cca 1000 motornih žag, tečaj za delo z motorno žago pa traja dva dni. Zakaj se vojsk ni mogla prvi čas usposobiti in opraviti tega represivnega dela ?
Gasilci smo v migrantski krizi izigrani predvsem za to, ker smo bili primorani ob postavljanju žičnate ograje pomagati pri opravljanju represivne dejavnosti, ki bi morala bit plačana . Vsi ostali so svojo delo dobili plačano. Iz EU je država dobili sredstva za postavitev ograje, ki pa se bodo znašal na drugih naslovih, ki niso gasilski.
Rekli boste kaj pa Rdeč križ, ADRA in druge humanitarne organizacije, ki pomagajo in za to ne dobijo plačila. Odgovor je preprost. Postavljanje bodeče žice z ostrimi rezili zagotovo ni humanitarna dejavnost, ki bi jo gasilci izvedli v humanitarne namene za zaščito ljudi in živali.
Zavedati se morate, da država direktno zelo malo, da za prostovoljne gasilce največje breme nosijo občine, ki so tudi odgovorne za svoje gasilce. Občinam se sredstva v obliki povprečnin zmanjšujejo in zato bomo manjših sredstev deležni tudi gasilci. Pridobitna dejavnost bo naš edini vir financiranja. Če se prostovoljni gasilci do države n bomo obnašali bol tržno bomo hitro propadli.

Vprašajte se naslednja vprašanja:
Ali se država do nas ne vede tržno?
Kako dolgo se bomo uklanjali tipizaciji gasilke zveze Slovenije, ki je sam po sebi koruptivna in je zardi sovje okornosti gasilcem smo v breme?
Bomo podpisali pogodbe o povrnitvi stroškov nastalih z našim delo ob migracijski krizi, in so lahko v sramoto GZS ,da si je je za svoje gasilce izpogajala tako veliko?
Zakaj imamo predpisan cenik gasilskih storitev, če nismo nikoli plačani po njem?
Kako dolgo bomo to prenašali?

Bac - Prostovoljni gasilec
bac
 
Objave: 6
Registriran: 10. december 2006, 14:13


Odg: Ali smo gasilci v migrantski krizi izigrani?

Objava mareex » 27. januar 2016, 22:52

PGD Steklarna Rogaška Slatina je opravljala delo MIGRACIJE 2015, podiranje drevja, za katero je bil sprva direktni naročnik MNZ.
Stroški za 4 dni z upoštevano realno uporabo motornih žag, vozila, goriva, stroški dela so znašali 3.262,54€ brez DDV po ceniku GZS.
Ko smo mislili poslati račun, nas je prehitela GZ da za nazaj podpišemo pogodbo. Delo je ovrednotila na 231€. UO PGDja je sprejel
sklep da se taka sramotna, poniževalna pogodba, dirigirana in izdelana s strani GZ ne podpiše. :? :? :?
mareex
 
Objave: 49
Registriran: 31. januar 2011, 21:37

Odg: Ali smo gasilci v migrantski krizi izigrani?

Objava Primoz » 30. januar 2016, 15:31

mareex je napisal:PGD Steklarna Rogaška Slatina je opravljala delo MIGRACIJE 2015, podiranje drevja, za katero je bil sprva direktni naročnik MNZ.
Stroški za 4 dni z upoštevano realno uporabo motornih žag, vozila, goriva, stroški dela so znašali 3.262,54€ brez DDV po ceniku GZS.
Ko smo mislili poslati račun, nas je prehitela GZ da za nazaj podpišemo pogodbo. Delo je ovrednotila na 231€. UO PGDja je sprejel
sklep da se taka sramotna, poniževalna pogodba, dirigirana in izdelana s strani GZ ne podpiše. :? :? :?


podpisovanje pogod za nazaj je kaznivo.
Uporabnikova podoba
Primoz
 
Objave: 1029
Registriran: 25. februar 2003, 17:08
GE: Sečovlje

Odg: Ali smo gasilci v migrantski krizi izigrani?

Objava darko » 3. februar 2016, 22:30

Za 4 dni dela je znesek dobrih 200 eur res premajhen.
Bom preveril.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06


Nazaj na Ostalo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov