Šumadinac » 10. februar 2015, 19:09
Na družabnem omrežju Facebook lahko obiščete stran "Ustvarimo SOS pas na avtocestah," kjer se obvjaljajo posnetki dobrih in slabih praks iz Slovenije in tujine, napotke, kako ravnati v primeru zastojev, kje jih lahko pričakujemo itd. itd. S širjenjem informacij si lahko posredovalci pomagamo, da lažje in hitreje prispemo na kraj dogodka!
Ko je bila debata o tem ali je alineja zakona, ki pravi "odstavni pas naj bo prost", smiselna ali ne, bi rad povedal to, da v nekem drugem členu zakona piše, da je odstavni pas namenjen ustavljanju v sili, kar umikanje intervencijskim in vzdrževalnim službam tudi je. Žal imamo v Sloveniji zakone, katere si lahko vsak posebaj tolmači na vsaj dva različna načina.
Tudi o plakatnih površinah, ki so namenjene preventivnim akcijam in izobraževanju voznikov, sem povprašal na DARS, agenciji za varnost v cestnem prometu, policiji,... in tudi z odgovori sem razočaran in razočarano sem ugotovil, da imamo na celotnem križu AC v RS SAMO 6 površin, na katerih se oglašujejo 3 ali 4 različne akcije na leto--vsebino le teh pa določijo vse tri službe skupaj.... Na pobudo, da bi se dlje in več oglaševalo SOS PAS in ne npr. 0,0 voznik (ker nas to pač učijo že v avtošolah in je stvar bolj kot ne splošno znana, da alkohol in hitrost ubija)ni bilo konkretnih odgovorov.
Predlagali smo tudi, da bi se na opozorilne mobilne table sprogramiralo nek simbol (najcenejša možnost) za pravilno razvrščanje, in ko bi DARSovo vozilo opozarjalo na zastoj, bi istočasno tudi signaliziralo, kako se umikati--no na vse te pobude ni bilo konkretnih odgovorov. Smo pa s strani DARS-a pred časom prejeli letake "REŠI ŽIVLJENJE," katerih jih še nekaj imam na zalogi in se mi lahko javite, če imate možnost delit med voznike (mi smo jih naprimer avtošolam, mehaničnim in vulkanizerskim delavnicam, inštruktorjem PP pri rdečem križu, voznikom tovornih vozil itd. itd.).
Lp in srečno za volanom!
FB:skupina "Ustvarimo SOS pas"
FB: stran "Ustvarimo SOS pas na avtocestah"
Anže
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)