Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Nova poklicna gasilka pričela z delom

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderatorji: Vrsho, Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Nova poklicna gasilka pričela z delom

Objava Milan Dubravac » 7. oktober 2015, 16:13

Pred dnevi je z delom v poklicni gasilski enoti na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani pričela z delom nova poklicna gasilka.
Intervju z njo v nadaljevanju:

Anuška Mandeljc - Od stevardese do gasilke

Letališki gasilski enoti se je v petek pridružila Anuška Mandeljc. Eno izmed treh poklicnih gasilk v Sloveniji, ki je bila prej več let na letališču zaposlena v službi za oskrbi potnikov, smo prvi dan »na dolžnosti« pošteno izprašali o šolanju, novem delovnem mestu in občutkih pred pričetkom nove službe.


Kdaj si začela razmišljati o tem, da bi postala poklicna gasilka?
Predvsem sem začela razmišljat o šolanju, ker sem si želela spremembe v svoji službi. Lansko leto sem prvič opazila razpis. Potem sem seveda vprašala v gasilski službi, ali bodo tudi v prihodnje imeli razpis in omenila, da bi se morda nanj odzvala. Pred tem sem bila sicer že vpisana h gasilcem na Bledu, pa vendar nisem bila preveč dejavna. Imam pa kar nekaj prijateljev, ki so pri prostovoljnih gasilcih in so precej zadovoljni.

Zakaj se je odločila ravno za gasilski poklic in ne kakšnega drugega?
Zato ker se mi je zdelo, da če bom gasilka, bom lahko kaj pozitivnega naredila še za koga drugega, ne samo zase.

So jo ob odločitvi za ta poklic spremlja kakšni strahovi?
Strahov nisem imela. V začetku mi je bilo pomembno, da se kondicijsko lahko pripravim za to šolo. Potem sem si pa predstavljala, da vsaj osnovo bom dobila v sami šoli.

So testi za sprejem na šolanje za moške in ženske enaki?
Testi so enaki. Čeprav na sprejemnih testih ni potrebno, da vse izpolniš 100 %. Tako, da pri prvih testiranjih sem jaz namesto pet dvigov nad drog naredila samo tri. Ostale zahteve sem pa izpolnila. Pogoji so enaki. Potrebno je dvigovat petindvajset kilogramsko utež. Nič drugače ni za ženske, saj oprema, ki jo nase oblečeš pri intervenciji z dihalnim aparatom tehta 25 kilogramov. To je pač oprema, ki jo imaš na sebi, da sploh lahko začneš delat.

Kakšen je bil odnos ostalih gasilcev na šolanju do tebe?
Jaz imam zelo pozitivne izkušnje. V teh pol leta, ki sem ga preživela v šoli nisem imela nobenih težav. V bistvu se mi je zdelo, da kakšne vaje, ki smo jih delali so sošolci zelo pazili name, da se mi slučajno ne bi kaj zgodilo.

Kakšni so bili občutki pred prvim delovnim dnem v gasilski enoti na letališču?
Sami prijetni občutki. Mogoče mi je bilo včeraj zvečer še malo strah. Malo treme sem sicer imela, ampak vendar vse fante vsaj na videz poznam. Sem se pa zjutraj zbudila že pred budilko. Malo me je bilo strah kako bo to izgledalo prvi dan, ampak, ko sem pa stopila skozi vrata, je bilo prvo dobro jutro od vseh čisto prijetno in je trema izpuhtela.

Je delo v letališki gasilski enoti in drugih gasilskih enotah po Sloveniji podobno?
Meni se ne zdi podobno. Jaz sem sicer prakso samo štirinajst dni opravljala na Jesenicah v prostovoljni gasilski poklicni enoti. Ne predstavljam si, da bi bila to moja služba, ker v bistvu vsak trenutek te lahko pokličejo na prometno nesrečo. Pri gasilstvu na letališču je vseeno poudarek na preventivi. Pri poklicni enoti izven letališča se mi zdi, da veliko hujše stvari vidijo.

Se na samem treningu dela zgolj na telesni, ali tudi na psihični pripravljenosti bodočega gasilca/gasilke?
Zdaj predavanj o tem, kakšni naj bi bili občutki, kaj se dogaja z gasilcem, ko prvič vidi prometno nesrečo, udeležence, poškodovane, mrtve … teh predavanj je bilo zelo malo. Meni se je zdelo, da celotno šolanje se fizično veliko pripravljaš . Naučili so me, da delam samo eno stvar naenkrat. Kar sem spraševala sošolce, ki so bili že po enotah so mi rekli, da ko enkrat pride do nesreče ne razmišljaš o vsem. To kasneje pride za teboj. In večinoma se kasneje potem znotraj izmene pogovorijo o tem. Je pa prvič šok.

Kako so določitev, da greš med gasilce sprejeli sorodniki, prijatelji?
Kar je sorodnikov so lažje sprejeli, da bom gasilka kot da bom stevardesa. Ko sem povedala pred nekaj leti, da bom delala kot stevardesa, tega niso mogli najbolj sprejeti. To, da bom šla za gasilko jim je bilo pa všeč.

Si imela kdaj med samim šolanjem kakšne pomisleke?
Da bi se izpisala in odpovedala šoli? Ni šans! Meni je bilo zelo všeč. Uživala sem, meni se zdi, da sem izpolnila vse zahteve. Uživala sem v šolanju in niti na misel mi ni prišlo, da bi odnehala.

Katere so ključne lastnosti dobrega bodočega gasilca?
Jaz bi rekla, da mora biti vsak v štartu skromen, komunikativen in predvsem pripravljen se prilagajat in pomagat, brez, da bi kar koli pričakoval v zameno.

Je šolanje vključevalo vse, kar moraš znati in vedeti kot gasilka na letališču?
Kar smo bili znotraj šolanja ni bilo nič specifike kar se tiče letalstva. S prejšnje službe jaz tudi nimam nobenega predznanja o letalih, o pristajalni pisti, tako da to mi manjka. Predvsem zakaj se kdo mora ustaviti, kako se parkira kaj, kakšne so varnostne razdalje … tega ne vem. Kar je osnovnega znanja o gasilstvu smo se nekako pripravljali v šoli.

Bi šolanje priporočila tudi ostalim predstavnicam nežnejšega spola?
Jaz sem šla v šolo z velikim strahospoštovanjem, ampak mi je bilo na koncu zelo všeč. Mislim, da ni ničesar česar bi se morala dekleta bati.

Zg. Brnik, 7. 10. 2015
Priloge
img5051[1].jpg
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Odg: Nova poklicna gasilka pričela z delom

Objava gubina » 7. oktober 2015, 20:29

=D> =D> =D>
di-du-di-du
Uporabnikova podoba
gubina
 
Objave: 746
Registriran: 29. oktober 2004, 12:55
Lokacija: LJ-okolica

Odg: Nova poklicna gasilka pričela z delom

Objava MICKA » 8. oktober 2015, 17:40

Milan Dubravac je napisal:
Je delo v letališki gasilski enoti in drugih gasilskih enotah po Sloveniji podobno?
Meni se ne zdi podobno. Jaz sem sicer prakso samo štirinajst dni opravljala na Jesenicah v prostovoljni gasilski poklicni enoti.

Zg. Brnik, 7. 10. 2015


Me zanima katera enota je to?

Drugač pa čestitke od druge izmene
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabnikova podoba
MICKA
 
Objave: 1939
Registriran: 31. december 2002, 16:25
Lokacija: Slovenski Javornik

Re: Nova poklicna gasilka pričela z delom

Objava anma » 8. oktober 2015, 22:13

Jaz se iskreno opravičujem vsem Košutam za tega tiskarskega škrata ;) Nimam pojma kje se prostovoljni beseda našla!? :( Fantje pa hvala za 14dni! Super je bilo!!!
anma
 
Objave: 1
Registriran: 8. oktober 2015, 22:08


Nazaj na Ostalo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron