https://www.facebook.com/photo.php?v=10201155941571454
Ko je peljal med dvema tovornjakama, se mi je porodilo vprašanje, ali je mogoče pravilo umikanja v tem primeru sploh izvesti. Poiskal sem Pravilnik o projektiranju cest, čeprav sedaj ne velja več, pri čemer sem tovornjake vzel kot škatle po merah iz predpisov.
Širina pasov na avtocesti projektirani za 130 km/h:
- vozni pas 3,75 m
- odstavni pas 2,5 m
Največja širina tovornjaka je 2,5 m oz. 2,95 m z ogledali, torej recimo 2,725 m z enim ogledalom.
Dva tovornjaka stojita vštric in se umakneta, tako kot je določeno:
Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.
To pomeni naslednje:
- skupna širina pasov: 2 x 3,75 m = 7,5 m
- širina, ki jo zavzameta tovornjaka: 2 x 2,725 m = 5,45 m
- širina, ki ostane na voljo za gasilce: 7,5 m - 5,45 m = 2,05 m
Še bolj zanimivo je na cestah, kjer je hitrost omejena na 100 km/h npr. Vransko-Blagovica, kjer je vozni pas širok samo 3,5 m. Tam bi bilo med tovornjakoma za gasilce samo 1,55 m prostora.
Če bi tovornjak ostal na sredini voznega pasu, bi imeli gasilci: 2,5 m (odstavni pas) + 0,4 m ((vozni pas 3,75 m - tovornjak 2,95 m) / 2) = 2,9 m + bankina
Recimo, da odstavni pas za vožnjo ni predviden, zato bi lahko pravilo spremenili tako, da bi se tovornjaka umaknila do roba vozišča, kar pomeni, da bi imeli gasilci na sredini kar 4,55 m prostora.