Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Moderator: Milan Dubravac

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava Oskar » 7. maj 2008, 21:16

Nekje sem prebral, da je prišlo do kemične eksplozije grafita !?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava dejanjancar » 8. maj 2008, 21:21

Vzel sem si malo več časa in zadevo opisal bolj podrobno.

Explozija černobilskega reaktorja je temeljila na močni parni eksploziji in hkratnem vžigu grafita.
Reaktor je bil sestavljen iz gorivnih palic urana 235, ki vzdržujejo jedrske reakcije in ob razpadu sproščajo proste hitre nevtrone. V palicah je tudi neaktivni uran 238, ki ob visokih temperaturah odlično absorbira nevtrone in "gasi" jedrske reakcije. Ob polni moči obratovanja tako reaktor sam vzdržuje stabilno stanje: ko se temperatura dvigne ob porastu moči, U238 pogasi delovanje, ko se temperatura spusti, reakcija spet hitreje steče. Zaradi tega mehanizma so navodila černobilske elektrarne zahtevala, da reaktor ne sme delati dlje časa z zmanjšano močjo. Gorivne palice so bile vložene v cevi, ki so bile hlajene s primarno vodo pod tlakom. Primarna voda pod tlakom je v tekočem stanju in se praviloma med normalnim obratovanjem ne more upariti, v uparjalniku pa je predajala toploto sekundarni vodi, ki pretvorjena v paro poganja parno turbino in generator kot v vsaki termoelektrarni (Šoštanj, Brestanica).
Ostali prostor v reaktorju je bil napolnjen z grafitom, ki služi za upočasnjevanje sproščenih nevtronov. Hitri nevtroni, ki se sprostijo pri jedrskem razpadu U235, namreč ne morejo vzdrževati verižne reakcije, ker se zaradi prevelike hitrosti le "odbijajo" od atomov (verjetno podobno kot zelo hitri čoln ali kamen ne more nenadoma potoniti, pač pa se kot žabica odbija od površine vode).
Mehanizem katastrofe: zunanje svetovalno podjetje, ki se je ukvarjalo s turbogeneratorskim delom, je hotelo (ob zaustavitvi reaktorja z namenom rednega vzdrževanja) preizkusiti, ali se da s preostalo energijo elektrarno ponovno pognati iz ustavljenega stanja. Nesreča je hotela, da je bil tudi direktor elektrarne po poklicu elektroinženir in ne strokovnjak za jedrske reakcije, in se je s poizkusom strinjal (potem ko je direktor elektrarne istega tipa v Kurski zavrnil takšen poskus). Operaterji so znižali moč raktorja na nedopustno nizki nivo, prej pa še izklopili sistem za avtomatsko gašenje, da ne bi "motil" poskusa. Ko je temperatura v palicah padla, je ugasnila absorbcijska sposobnost U238. Seveda je nevtrone upočasnjevala še voda okoli cevi, in pa grafit. Vendar pa se ta dva izključujeta in ne moreta spraviti generatorja v stabilno stanje: ko je narastel nevtronski fluks v reaktorju, se je skokovito dvignila temperatura palic, moč reaktorja je narastla na več kot 100-kratno nazivno, zato pa se je uparila hladilna voda okoli zaščitnih cevi. Ko pa voda zavre, absorbira neprimerno manj nevtronov. Grafit pa se ne more upariti, niti odteči, in je še vedno deloval kot zaviralec nevtronov, kar je silno pospešilo verižno reakcijo. Operaterji so skušali s spuščanjem palic moderatorja zaustaviti nevarno stanje, žal pa je bila konstrukcija palic taka, da je bil na konceh vgrajen grafit: spuščanje palic je torej najprej poslabšalo razmere. Ko so se zaradi visoke temperature porušile vodne cevi, je voda ob stiku s silno vročimi palicami razpadla na kisik in vodik. Eksplozija pare in kemične reakcije grafita, kisika in vodika so porušile reaktorsko stavbo, razmetale radioaktivno vsebino po okolici in sprostile oblak radioaktivnih elementov po vsej severni polobli Zemlje. Od trenutka porasta nevtronskega fluksa do kombinirane eksplozije je preteklo le kakšni dve sekundi.
Hm, torej v Černobilu v bistvu ni bilo klasične jedrske eksplozije kot v bombi. Jedrsko gorivo je le poskrbelo za dovolj toplote, ki je nekaj vode uparila, nekaj pa jo razgradila na kisik in vodik. Neke vrste "jedrski vulkan"....

Lep pozdrav Dejan
dejanjancar
 

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava darko » 26. april 2010, 20:04

Danes je 24 let od nesreče.
Odgovorni bolnikom obljubljajo boljšo zdravniško oskrbo in boljše penzije.
Do danes ni znano število mrtvih in mrtvih zaradi posledic nesreče.
Vsi skupaj premalo razmišljamo o možnosti takih nesreč.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava darko » 24. april 2011, 20:10

Te dni mineva četrt stoletja od katastrofe. Černobil je 25 let po tragediji najbolj radioaktivno ozemlje v Evropi. Na zastraženem območju sevanje ponekod 400-krat presega normalne vrednosti. Po nesreči so oblasti evakuirale 150.000 prebivalcev, vrnila pa se jih je le peščica. Nekateri se tudi še spominjamo dogodkov tistih dni.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06


Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava izlet » 14. februar 2013, 0:29

Baje, da se da iti na vodeni ogled ''mesta duhov'' oziroma mesta Pripyat, ki leži samo 2km od elektrarne Černobil, katerega so zgradili za delavce in njihove družine te elektrarne. Če se gre tudi v mesto Černobil, ki je 14km stran od elektrarne pa ne vem. Ali je že šel kdo na ta vodeni ogled mesta Pripyat?
izlet
 

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava Radovljica27 » 14. februar 2013, 8:28

Za pravi denar se vse da :wink:

Tale je pa #-o
Radovljica27
 
Objave: 263
Registriran: 24. avgust 2009, 4:11
GE: Radovljica

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava Eno vprašanje » 17. februar 2013, 21:29

Že dlje časa me zanima z čim oziroma z katero tekočino pa se škropi čez ta onesnažena vozila od sevanja?
Eno vprašanje
 

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Objava J.Andrej » 18. februar 2013, 0:19

Na tej povezavi boš našel svoj odgovor. http://www.ujv.gov.si/fileadmin/ujv.gov.si/pageuploads/si/Zakonodaja/SlovenskiPredpisi/PodzakonskiAkti/jv6.pdf

Je pa vse odvisno od stopnje in vrste kontaminacije.

lp, Andrej
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
Uporabnikova podoba
J.Andrej
 
Objave: 84
Registriran: 26. januar 2009, 10:26

Nazaj

Nazaj na Nevarne snovi

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost