Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Burja na Primorskem

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 14. december 2012, 21:32

Odgovornim na ministrstvih predlagam naj odprejo predale in najdejo preklican sporazum o medsebojnem sodelovanju ministrstev. Iz izkušenj zadnjih dogodkov mislim da vsaka služba "bluzi" po svoje. Koordinacije ob izrednih dogodkih ni!
Zato predlagam ponoven sprejem sporazuma o sodelovanju in pomoči.

Nerazumljivo je tudi to da kljub pogodbam in načrtom ni možno 5 ur premakniti enega vozila s ceste in sprostiti promet.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 14. december 2012, 22:00

No pa še to:
Tudi na Hravaškem in v Nemčiji je prišlo v naslednjih dnevih do prometnega kolapsa zaradi snega. Tako da se zgodi tudi najboljšim.
Darko

Pa še skica kako pomaga navadna lesena ograja (plot) pri odpravljanju zametov na cesti.
Priloge
zamet04.jpg
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava MikevanBuren112 » 17. december 2012, 19:47

http://www.24ur.com/poslusali-posnetke- ... pomoc.html

Stvari se razpletajo, Šestan spreminja izjave... To ni dobro!
MikevanBuren112
 

Odg: Burja na Primorskem

Objava Mitja79 » 20. december 2012, 8:20

Mitja79
 
Objave: 7
Registriran: 7. oktober 2009, 22:51

Odg: Burja na Primorskem

Objava Peter » 20. december 2012, 10:05

Vse se vrti samo okoli DARS-a in CZ ter Sporazuma o posredovanju na avtocestah. Mene zanima, če so potniki na avtocesti zaprosili za pomoč.

Dejstvo je, da je prišlo do dogajanja, ki ustreza definiciji nesreče. Če bi za pomoč zaprosili potniki, je Sporazum brezpredmeten, saj te možnosti ne upošteva, tako da se takrat uporabljajo običajni postopki zaščite, reševanja in pomoči.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Odg: Burja na Primorskem

Objava RomanB » 20. december 2012, 16:00


Meni napiše "Ni podatkov."
Ali ni prava povezava, ali pa so že umaknili?
RomanB
 
Objave: 264
Registriran: 13. december 2010, 12:29
Lokacija: Vodice
GE: PGD Repnje-Dobruša

Odg: Burja na Primorskem

Objava Peter » 20. december 2012, 16:15

So že umaknili. Takole, da bo za zgodovino :wink:

DARS d.d. z obrambnim ministrstvom o ukrepih na primorski avtocesti
18.12.2012

Na Upravi RS za zaščito in reševanje je danes potekal delovni sestanek med predstavniki Ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje, poveljnikom Civilne zaščite RS in vodstvom DARS d.d. Namen sestanka je bil, da se preuči ukrepanje in aktivnosti na primorski avtocesti v soboto, 8. decembra 2012, ko so nastopile izredne vremenske razmere ter kako v prihodnje izboljšati obveščanje pristojnih služb pri tovrstnih dogodkih.

Udeleženci današnjega delovnega sestanka so se strinjali, da je potrebno zlasti na podlagi ugotovitev analiz aktivnosti ob tem dogodku izboljšati obstoječi model medsebojnega sodelovanja, koordiniranja aktivnosti in obveščanja, kar bo neposredno izboljšalo operativno sodelovanje pri nudenju pomoči uporabnikom avtocest ter obveščanje javnosti v takšnih razmerah.

DARS d.d. skupaj z ostalimi deležniki izrednih dogodkov na slovenskih avtocestah aktivno pripravlja spremembe tako na področju predlogov sprememb oz. dopolnitev zakonodaje, internih pravil in notranje organizacije, kar bo omogočilo čim bolj učinkovito ravnanje v takšnih razmerah.

Kljub nemogočim vremenskim razmeram in nespoštovanju prometnih predpisov s strani nekaterih uporabnikov avtoceste, predvsem tujih voznikov tovornih vozil, smo v korektnem sodelovanju s Policijo in ostalimi pristojnimi službami v najkrajšem možnem času zagotovili pretočnost in varnost v prometu. Zavedamo se, da smo – zaradi izjemno slabih vremenskih razmer – in posledično naših maksimalnih naporov za vzpostavitev prometa na tem delu avtoceste nekoliko zanemarili voznike in njihove sopotnike, ki so se znašli v tem zastoju v neprijetnih situacijah. V tem primeru bi morda lahko pomagala Civilna zaščita, ki pa jo nismo vključili v nastalo situacijo, tudi zato, ker smo se ukvarjali predvsem s problemom vzpostavljanja prevoznosti in trajanje zastoja nismo mogli predvideti. Civilno zaščito smo kontaktirali v zvezi z vremenskimi razmerami na postojnskem območju, nismo pa sledili postopku aktiviranja v skladu z določbami področnega sporazuma, sklenjenega avgusta 2010 med DARS d.d. in Upravo za zaščito in reševanje. Verjamemo, da bi naše boljše informiranje o stanju na tem delu avtoceste olajšalo ali pripomoglo k boljšemu razumevanju razmer, za kar se tudi opravičujemo.

Na sestanku je bilo zopet izpostavljeno, da so povečini tuji vozniki tovornih vozil kršili predpisano izločanje. DARS d.d. je sicer izločal tovorna vozila na celotnem avtocestnem sistemu, vendar so njegovi zaposleni skupaj s Policijo imeli težave zaradi nespoštovanja odrejenega izločanja tovornjakov. Tudi na pomurski avtocesti so se soočali s pobegi voznikov tovornih vozil, ki so s svojo vožnjo proti Primorski povzročali veliko težav in onemogočali delo zimske službe DARS d.d.. Preprečevanje nadaljevanja njihove vožnje so zaposleni v DARS d.d. dodatno skušali zaustaviti tudi z zapiranjem zapornic na cestninskih postajah Vransko in Kompolje na štajerski avtocesti.

Predstavniki civilne zaščite in DARS d.d. bodo nadaljevali s skupnim delom pri nadgradnji in izboljšavah skupnega modela sodelovanja pri izrednih dogodkih na avtocestnem sistemu. Skupne ugotovitve bodo usklajene tudi s Policijo.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 14. januar 2013, 20:01

Včeraj in danes smo zaradi snega in burje ter seveda "dobrih šoferjev" imeli kar nekaj dela.
Včeraj v nedeljo 13. januarja, je okoli 20.30 ure prišlo pri Postojni na vstopu na AC smer Ljubljana do prometne nesreče. Voznik je z terenskim vozilom trčil v zadnji del tovornega vozila in ostal ukleščen v njem. Postojnski gasilci so prometno in proti požarno zavarovali mesto nesreče, nudili razsvetljavo, s tehničnim posegom rešili poškodovanega iz objema pločevine in nudili pomoč ekipi NMP pri iznosu in prenosu osebe do reševalnega vozila.
Danes v ponedeljek 14. januarja, se je nekaj minut po 8. uri zjutraj zgodila nesreča na avtocesti med Postojno in Razdrtim. Kombinirano vozilo je trčilo v zadnji del polpriklopnika. Gasilci so prometno in proti požarno zavarovali mesto trčenja, pomagali reševalcem pri oskrbi in iznosu poškodovane osebe iz vozila ter odklopili akumulator. Dve poškodovani osebi.

In kot ste slišali zopet problemi na PRIMORSKI AVTOCESTI.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 14. januar 2013, 20:06

Slike so na strani PGD Postojna.
Ena za pokušino.
Priloge
nesrrazdr141.jpg
sopotnica je potrebovala pomoč
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 17. januar 2013, 13:41

Po dveh dneh nesreč, zastojev zaradi snega se stvari umirjajo. Za čuda se je dogajalo po celi Sloveniji.
Danes zjutraj pa je okrog 6 ure voznika tovornjaka s prikolico tujih reg označb na AC PO-LJ zlomilo in postavilo čez avtocesto.
Okrog 10 ure je bil zastoj odpravljen oziroma že prej preusmeritev in urejen odvoz kamiona.
Darko
Priloge
burja 005.jpg
odvoz kompozicije
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 17. januar 2013, 18:48

Policija je potrdila oz ugotovila vzrok današnje nesreče na AC PO-LJ.
Policisti so ugotovili, da je 38-letni državljan Madžarske s priklopnikom vozil prehitro glede na dane vremenske razmere in svoje zmožnosti. Na vozilu namreč tudi ni imel nameščenih ustreznih zimskih pnevmatik. Cesta je bila popolnoma zaprta skoraj do 10. ure, voznik pa je dobil dva plačilna naloga. Prvega zaradi vožnje z neustreznimi pnevmatikami, drugega zaradi neprilagojene hitrosti, kljub temu da voznik ni vozil prehitro. Še tretjo globo bo dobilo madžarsko podjetje, ki je lastnik vozila, saj je zaradi neustrezne opreme povzročilo večji zastoj.

Darko
Priloge
17jan.jpg
na prikolici pa slik gume
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 23. januar 2013, 14:27

NEKAJ SE PREMIKA-Predlog za nadzor in urejanje prometa pozimi in v zimskih razmerah na avtocestah in hitrih cestah

Vlada RS je na seji 17.januarja 2013 sprejela sklep, da Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (do vzpostavitve Nacionalnega centra za upravljanje prometa) ustanovi skupine za koordinacijo, vodenje, upravljanje in urejanje cestnega prometa v izrednih vremenskih razmerah (zima in zimske razmere) na državni in regionalni ravni. Člani so predstavniki upravljavcev in vzdrževalcev cest (DARS in DRSC), predstavnik Uprave za zaščito in reševanje in predstavnik policije. Ažurne informacije o razvoju vremenskih razmer skupine pridobijo od dežurnega prognostika državne meteorološke službe (ARSO).

Vlada je prav tako sklenila, da Ministrstvo za infrastrukturo in prostor preuči možnost spremembe Zakona o pravilih cestnega prometa, in sicer na način, da cestninski nadzorniki postanejo nadzorni in prekrškovni organ za izvajanje nalog po Odredbi o omejitvi prometa na cestah v RS pozimi ter vremenskih (burja, povodenj, ipd.) in zimskih razmerah.

Takšna sklepa je Vlada RS sprejela zato, da se v posebnih prometnih situacijah dela na cestah vodijo koordinirano, pravočasno in usklajeno.

Povzeto po obvestilu Vlade RS.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava darko » 11. februar 2013, 21:44

Nekaj smo/so se naučili v SLo in Italiji od zadnjih padavin. Italija se je že zgodaj danes (oz sinoči) odločila da prepove vhod tovornjakom na njihove zasnežene ceste. Zaradi tega v SLO stoji veliko tovornjakov. Pomoč nudimo tudi gasilci.

"Danes so se na pobudo Darsa na kriznem sestanku sešli predstavniki družbe za avtoceste, policije in ministrstva za infrastrukturo in prostor. Odločili so se, da bo Dars z lastnimi sredstvi nabavil malico in napitke ter jih v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje dostavili ustavljenim vozilom. Pripadniki civilne zaščite in gasilci voznike izločenih tovornjakov oskrbujejo z napitki in hrano, kar je potrdil tudi poveljnik CZ Srečko Šestan.

Na prošnjo Darsa so namreč voznikom na pomoč priskočili gasilci in pripadniki civilne zaščite. Po dva pripadnika hrano in napitke delita na šestih bazah, in sicer na primorski avtocesti, pri Ljubljani, na Dolenjskem, pri Slovenskih Konjicah in na Vranskem, je povedal Šestan.

Z delom so gasilci in pripadniki CZ začeli ob 16.30. Na pot so se odpravili z Darsovimi vozili s posebnimi varnostnimi oznakami. Tovorna vozila namreč v koloni stojijo na odstavnem pasu.

Kot so zapisali na ministrstvu za obrambo, pa je Šestan tudi odredil, naj bodo pripadniki CZ v pripravljenosti tudi v nočnem času in v torek. V Sloveniji je namreč v naslednjih urah napovedano močnejše sneženje, zaradi česar bo zapora morda trajala dlje časa."
Zgoraj je navedek iz 24ur.
darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Burja na Primorskem

Objava St'ne » 11. februar 2013, 22:28

Vse uredu in prav, ampak mene pa zdej zanima glede na to da je tudi pri nas napovedano kar obilno sneženje in da imamo praktično na kompletni primorski avtocesti tovornjake parkirane na odstavnem pasu, kako se bo avtocesta plužila?
St'ne
 
Objave: 26
Registriran: 10. junij 2004, 12:18

Nazaj

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron