Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

PORTALNI GASILCI

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava za Marko Novak » 30. januar 2013, 15:13

Hm ja zanimivo,

vedno ko dobim telefonski klic naj grem na forum "pometat" se nasmehnem in si recem, eto spet se je koncesija zakurla in verjetno je požar na ali pa v tunelu. :D Še kot poveljnik osrednje enote -brez koncesije da se ve, sem bil na enemu od sestankov ko so se pripravljali načrti ZiR za Trojanske predore. Neka gospa je bila prisotna iz ReCo Ljubljana, pa .tov. Oblak iz PGD Kamnik, pa še nekaj oseb ki jih rajši ne bom imenoval... da skrajšam zgodbo. Nekdo je v opisu GE pribeležil da ob X stopnji alarma, posreduje tudi naša enota , ki je geografsko, številčno in časovno "idealno" umeščena saj se pripelje na sredino med oba po času testiranja 14 minut. No, za tiste ki nas poznate veste da smo fejst fantje, ampak ti šment, ko sem povprašal gospo kdo je povprašal našega "župana" in odgovorne o dovoljenju za vklop v ta sistem so se samo čudno pogledali. Potem so stvari na tem sestanku samo še eskalirale po sistemu kdo bo glavni in kdo bo vodja in.... sem sestanek zapustil z željo da bi bil čimbolj ploden ter s čimmanj podpludbami. Zakaj vam sploh to pišem?? Ob pogledu na številko 70 ali 80 gasilcev na platoju pred tunelom v X stopnji alarma mi še marsikaj ni bilo jasnega.

Ja veste od tega sestanka je minilo že dve leti, čas je svoje naredil, in kolikor mi je znano naša enota ni v sistemu. Če nas bo kdo rabil seveda pridemo brez izjeme in za svoje delo na potrebujemo nobenega plačila. S koncesionarji delamo na cesti že 20 let in vsako leto smo bolj složni. (GZ Trbovlje, ali Litija) tako da o vseh vse naj naj.

Če le malce preberete našo krovno zakonodajo (če kdo ni šprical Groboljška na Igu) kaj kmalu doživite opise del in nalog gasilskih enot. Besede koncesionar ne najdete v teh aktih... So le gasilske enote širšega pomena katere imajo sklenjene interne pogodbe z državo o opravljanju in sofinanciranju nalog zaščite in reševanja na ... in v...

Jaz želim vam vsem, da se naužite čimveč znanja ter izkušenj in da vam URSZR podeli čimveč opreme za kvalitetno in varno posredovanje. Termo kamere bodo ena izmed te opreme letos, kolikor sem informiran.

Teme pa ne bom brisal in zaklepal, saj se včasih prav nasmejim ko takole čez leta pogledam kaj vse "špičite" na forumu. Na koncu še en lep pozdrav Mundatu in Dolgoprogašu katerih delo vsekakor zelo spoštujem.

Pa mirno kri in lep dan vsem, kjerkoli že ste. Moja tel. številka je 051 444 117 in sem dosegljiv 24 ur na dan, za vsetežave ki vas tarejo pa si ne upate vprašati na forumu. Za nočne klice računam dvojno.

Lep pozdrav

Marko Novak, moderator
ja seveda sem tudi košček gasilca :)
za Marko Novak
 

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava Marko Novak » 30. januar 2013, 15:34

No ja da še "registrirano" potrdim avtentičnost gornje objave.

lp
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava gapi » 30. januar 2013, 19:30

Marko lepše ne bi mogel napisati. Si malo bolj na dolgo napisal, kar sem zapisal že jaz. Zopet bodo profitirali tisti ki so močni že sicer. V tvojem postu omenjena enota oz. njena GZ je v tem primeru profitirala največ. Zato ker...

Napadalec2 je napisal:Jaz sem samo vprašal kako je potekalo izobraževanje, kaj je v planu od opreme ipd.! In kaj sem izvedel od tega? NIČ!


Kot sem napisal že včeraj, izobraževanje za portalne gasilce je potekalo v dveh dneh. Prvi dan teorija, kjer so bili predstavljeni tuneli in specifike posredovanja v njih, zaključek teorije z ogledom nadzornega centra tunela, v mojem primeru za trojanske tunele-Vransko, seveda z ogledom tunalca.
Drugi dan, praksa v "tunelu" na Igu. Izvedeni dve vaji dejanskega reševanja v tunelu. Kot sem že omenil, imel sem večja pričakovanja, predvsem prikaz ločnice med predorskimi in portalnimi gasilci. Na koncu sem dobil občutek, da tudi pripravljalcem programa tudi še ni najbolje jasan ločnica. Enkrat sem slišal dobro primerjavo kaj je razlika med predorskim in portalnim gasilcem?, nobena, le da je predorski za svoje delo plačan :?

Pa še okol opreme. V lanskem letu naj bi določene enote (zveze) bo nekem skrivnostnem ključu dobile termo kamere. Tip opreme je striktno določen v pogodbi ki se podpiše z URSZR kot je meni znano.
_____________

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabnikova podoba
gapi
 
Objave: 1844
Registriran: 31. december 2004, 20:51
Lokacija: Lukovica
GE: Lukovica

Re: PORTALNI GASILCI

Objava Scottusa » 30. januar 2013, 19:37

Se bom še sam malce oglasil v tej debati. Sam si pod besedno zvezo "portalni gasilci" predstavljam enote, ki nudijo podporo enotam ki posredujejo v samem tunelu. Torej se oni ustavijo pred tunelom ter vanj vstopijo ko je glavni del mimo. Tako da kot je gapi omenil bi bila potrebna neka meja ki narekuje kje se delo portalnih gasilcev konča in prične delo posredovalcev v predoru.
Uporabnikova podoba
Scottusa
 
Objave: 249
Registriran: 21. julij 2007, 18:15
GE: PGD Brezovica pri Bo

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava mundat » 30. januar 2013, 20:50

se pravi da je tečaj za portalne in za "dvocevne predore" popolnoma enak...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Uporabnikova podoba
mundat
 
Objave: 817
Registriran: 29. september 2008, 9:46
Lokacija: PGD Gor. Radgona
GE: Gornja Radgona

Re: PORTALNI GASILCI

Objava wyx » 30. januar 2013, 22:21

V bistvu, so nas na praktičnem delu, bolj malo naučili.
Dve vaji smo imeli, vobeh ba je bila predpostavljena masova nesreča. V tunelu pa je bilo tako da je globlje bil požar,
katerega so se lutli poklicni, mi pa smo reševali ponesrečence, v ozadju, iz avtomobilov in avtobusa. Nudili smo požarno varovanje,
prevoz opreme v notranjost, triaža pred tunelom,....

V bistvu, z mojega vidika, stvari ki jih gasilci bi morali poznat.
Najtežjo nalogo na izobraževanju je imel tisti ki je bil določen za vodjo enote, ker če ni nikoli vodil kake skupine ljudi, je imel nekaj težav.

Kar se pa tiče teorije, mislim da smo vsi izvedli vsaj nekaj novega, o tematiki, ki je prav dobro ne poznamo.

Vsa pohvala inštruktorjem in predavateljem, ampak je bilo videt da smo še na začetku in da niti oni ne vedo točno kaj naj nam bi prikazali.
wyx
 
Objave: 54
Registriran: 18. oktober 2012, 20:33
GE: pgd

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava Suban » 31. januar 2013, 0:56

V tuji strokovni literaturi o predorih je termin "portalni gasilci" zaslediti za gasilce oz. enote, ki so locirane pred portalom predora in so namenjene izključno za posredovanje v primeru dogodka v tem predoru.

vse ostale enote, ki opravljajo splošne naloge ZiR in v tem sklopu posredujejo tudi ob dogodku v predoru ali pa nudijo podporo portalnim gasilcem, ter so opremljene za tako posredovanje, se ne obravnavajo kot "portalni gasilci". Te enote bi lahko imenovali "predorski gasilci" oz. se jih imenuje enote za posredovanje v predorih.

V Sloveniji tako prav portalnih gasilcev nimamo.

Toliko. Več o predorih v sledečih številkah 112. lp
A. Suban
Uporabnikova podoba
Suban
 
Objave: 133
Registriran: 17. november 2010, 14:00
GE: Sečovlje

Odg: PORTALNI GASILCI

Objava Luka19 » 31. januar 2013, 21:38

Jaz sem bil v novembru na Usposabljanju za posredovanja v predorih, kakor je uraden naziv usposabljanja.

Program usposabljanja je še "v povojih", kar je bilo jasno povedano na Igu. In s tem ni nič narobe. Verjetno tudi prvi IDA tečaj ali HTF ni bil tako izpopolnjen kot je sedaj... Tako, da jaz ne bi preveč kritiziral vsega skupaj, je že velik korak narejen, da se sploh usposablja gasilce za tovrstna posredovanja, ki so zelo specifična. Počakajmo tri, štiri leta, ko bomo dobili vabilo na obnovitveno usposabljanje, če bo takrat kaj drugače :D
Luka19
 
Objave: 260
Registriran: 11. junij 2005, 13:03

Re: PORTALNI GASILCI

Objava Napadalec2 » 3. februar 2013, 12:35

Včeraj je bila na sestanku predsednikov in poveljnikov menda tudi ta tema!
Napadalec2
 
Objave: 120
Registriran: 29. oktober 2009, 12:16

Nazaj

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost