Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požari v naravi - Primorska

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Dave D » 29. avgust 2012, 0:09

Zagotovo je vsaj nekaj učinka, bolje kot nič! =D>
Uporabnikova podoba
Dave D
 
Objave: 303
Registriran: 29. avgust 2007, 18:19
GE: Loka pri Mengšu

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Žani » 29. avgust 2012, 5:21

Nekaj me zanima. V medijih je bilo objavljeno, da precej delodajalcev na Primorskem grozi gasilcem z odpuščanjem. Če je to res me zanima, ali je GZS na to reagiral in kako. Mislim, da bo takšnih vremenskih situacij in s tem sušo ter posledično požarov iz leta v leto več in ne vem kdo bo potem intereveniral, če nas bodo delodajalci povsem prestrašili z odpuščanjem.

L.P.
Uporabnikova podoba
Žani
 
Objave: 89
Registriran: 22. marec 2008, 10:39
Lokacija: Teharje

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Mitja Gregorič » 29. avgust 2012, 19:55

Kruta realnost .....žal...sem to tudi sam neposredno doživel...nekaj časa sem še vztrajal in po šihtu letal na požare in obratno nazaj na šiht...(bilo je kar lepo število takih večnevnih turnej) nobenega ni zanimalo ali zmoreš ,si utrujen ,potreben počitka,da bi ti šel na roko..... z požara direkt na šiht z dimom odišavljen in od saj utrijen,lačen,prešwican,z žulji....na šihtu so zahtevali da opravim pač svoje.... da sem 100% aktiven in odgovoren za delo in aktivnosti svoje izmene..delodajalec ni direktno nikdar nič rekel ......saj si vedno prinesel "opravičilo-poziv"...so bile pa posredno zaostritve in pritiski...nerganja...zavlačevanja z prošnjami za dopust etc...in si vedno bil kategoriziran delavec v sistemu...torej nekako nepisano in neuradno med nezaželjenimi...zakaj...ker si povzročal težave...z svojimi muhami ..odgodi na intervencije...Žalostno ampak tako je razmišljal..delodajalec...zame takojšnje zamenjave v danem trenutku prakično zame in sodelavce namreč ni bilo in narava dela je taka da si bil na razporedu in si moral bit tam in pika...drugih ni bilo... in seveda odgovarjal za celo izmeno...tistih nekaj sodelavcev za menajvo pa na zasluženem počitku -po urniku prosti.Po šihtu pa spet nazaj v boj z rdečim petelinom...... Poklic in delovno mesto ter večizmensko delo (predvsem nočno) ter druge aktivnosti kot funkcionar v društvu in na GZ,družina,osebne zadeve in kronično pomankanje in uskladitve časa so temu dodali svoje....rezultat...pa bil znan.....hočeš nočeš kljub volji in srcu si moral nekako potegniti črto...družino je treba nafutrat...oložnice plačat...in če te podjetje ne rabi tega ne zmoreš...prisiljen si ukrepat razumno...kljub bolečim dejstvom in spoznanjem... ŽALOSTNO DA TAKO MORIJO GASILCA V TEBI NA TA PREFINJEN NAČIN..... in kao prostovoljni gasici nej bi bili potem ponos in edinstven fenomen...

Prostovoljni gasilci se borimo že precej časa ...za svoj status v družbi... ta pa nas vsaj zaenkrat le enači z ostalimi prostovoljci ...eaki ntistim ki pomagajo starejšim ali nosijo vrečke čez cesto..(pa ne mislim nič slabega z njimi..)..eni preprosto ne pomislijo koliko številnih ur izobraževanj,učenja,praktičnih vaj,strokovnih področij ter izpitov,energije in volje ter vloženega truda je protrebno preden lahko greš na teren nekmu "prostovoljno " pomagati v v sili ko te protrebuje...sredi noči ,v vetru,dežju,snegu in pripeki....nesebično...za sočloveka....in takrat se tvoje delo pravzaprav šele začne....od tam naprej strokoven pristop in garanje.... po inteervenciji pa še rizik soočanja z postravmatskimi sindromi (hujše nesreče in intervencije -promet) ter drugimi težavami katere nehote prineseš domov.... BREZ PLAČILA ..preprosto za en sam HVALA ali pa za zadoščenje da si nekomu pomagal...in v sistemu zaščite in reševana je krepko prek 90% prostovolcev... V RAZMISLEK !!!!
Kolikokrat som doslej to že izpoistavljali in predlagali številne rešitve v razmislek in pobudo.....zavarovanja,olajšave davka,dohodnine,stimulacije...etc...."privilegij"bi bilo imeti gasilca v podjetju...ampak...
Institucije pa seveda zaspano mencajo.....in stopicajo v krogu.
Kriza in recesija so delodajalcem dala vse orodje in moč da se odkrito ali prikrito znešajo nad delavci... in razkazujejo svojo moč na številne načine le da je njim prav....
No ja malo sem spucal star zaruznje kamin....žalost.... :roll: :roll: :roll:

KJE SO VSI FUNKCIONARJI;ŽUPANI;POSLANCI;POLITIKI in ostali voajerji...:..........ki to njim zelo poznano in že prežvečeno tematiko izrabljajo za svoje lastne promocije in zbiranje glasov ...potem pa vse tiho in obljube v nič....kot da nikoli nič ni bilo..... :evil: :evil:
seveda...sej delamo zastonj...vozila in opremo si večinoma kupimo sami z zbranimi sredstvi....njim ni potrebno nič in vse teče ...lauva ...sistem deluje ...smešno ne??

V SLUŽBI LJUDSTVA NA POMOČ !!!
..tako so me učili stari prekaljeni gasilski mačkoni davnega 1978 ko sem kot mali mulc prvič pristopil v društvo....
Jurij Krajnik,Karlo Bizjak,Aldo Žezlin,Vojko Reščič,Silvan Lasič,Bernard Pirc,Jožko Kozar,Joško Skrt in številni drugi....ki so nam mladim nesebično podajali svoje znanje,izkušnje in nam hote li nehote vcepljali ter na koncu predali gasilko "poslanstvo"...in mi podobno naprej....mlajšim....
Počaščen sem za vse kar so me naučili in mi dali... ter na vse kar so drugi od mene sprejeli...
Upam le da prevlada v tej bični in pokvarjeni družbi zdrav razum in da ne gleda vse skoz denar....

Upam...ampak možnosti je zelo malo.....ampak upam...še...
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Janez Koncilija » 30. avgust 2012, 13:09

Mitja Gregorič je napisal:Kolikokrat som doslej to že izpoistavljali in predlagali številne rešitve v razmislek in pobudo.....zavarovanja,olajšave davka,dohodnine,stimulacije...etc...."privilegij"bi bilo imeti gasilca v podjetju...ampak...
KJE SO VSI FUNKCIONARJI;ŽUPANI;POSLANCI;POLITIKI in ostali voajerji...:..........ki to njim zelo poznano in že prežvečeno tematiko izrabljajo za svoje lastne promocije in zbiranje glasov ...potem pa vse tiho in obljube v nič....kot da nikoli nič ni bilo..... :evil: :evil: ...Da bo kdo kaj dal-pozabi. Če smo včasih mogoče res naivno verjeli, da bomo deležni kakšnih olajšav, stimulacij, zavarovanja (mi in delodajalci), sedaj definitivno ne moremo pričakovati ničesar več.

Vlada, ki je ljudstvo ni izvolilo, samo še jemlje in jemali bodo še naprej. Znižanje sredstev za sofinanciranje opreme in vozil je trenutno aktualna tema, ki jo vsi vidimo, pa še kar naprej sprejemamo na terenu politike, da se slikajo na požariščih, posameznik gre pa celo v enoto za cel dan, da si dela reklamo. Za kaj že? Za prazne obljube.

Pa nismo samo gasilci tisti, ki se jim jemlje - osebno namreč itak nismo nikoli nič dobili, pa bi povsem zaslužili (npr. dodatek k penzijio, ko se prostovoljni gasilec upokoji. Ni z mojega zelnika, ampak, tudi če bi država dala 10 EUR dodatka na mesec, bi bilo to priznanje za recimo, 40 let operativnega dela). Ampak, kot pravim, to so le sanje, saj takšne stimulacije država jemlje tudi po novem ZUJF-u. Vojnim veteranom je namreč država dala pravico do plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja in to pridobljeno pravico jim je s 1.1.2013 odvzela. In kaj me čudi? Vojni veterani, ki so bili pripravljeni prijeti za orožje in izboriti novo državo, po kateri zdaj drugi že 20 let svinjajo, so sedaj nenormalno tiho in so se kar sprijaznili z odločitvijo (namesto, da bi ponovno odšli na barikade).

Človek res ne more verjeti kakšne ovce smo in kako nas počasi koljejo in puščajo kri. Res je, da upanje umira zadnje, samo, naše upanje glede bonitet prostovoljcem so že zdavno pokopane.

Amen [-o<

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava wyx » 25. oktober 2012, 23:18

Ha, ha, ha, ha.

Kolko neumnosti iz pod rok tistih ki niso nikoli bli na kakšnem takšnem požaru.
Dal sem že mnogo takšnih požarov, nad 10 ha, skozi in lahko zatrdim da je v zadnjih letih zelo viden napredek
pri tehniki, opremi in vodenju,....

Vsaka čast tistim ki so mi dajali ukazi na Črnem kalu.

Naj še povem da sem tam prebil 44 ur.
wyx
 
Objave: 54
Registriran: 18. oktober 2012, 20:33
GE: pgd

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Oskar » 26. oktober 2012, 17:45

wyx je napisal:Ha, ha, ha, ha.

Kolko neumnosti iz pod rok tistih ki niso nikoli bli na kakšnem takšnem požaru.
Dal sem že mnogo takšnih požarov, nad 10 ha, skozi in lahko zatrdim da je v zadnjih letih zelo viden napredek
pri tehniki, opremi in vodenju,....

Vsaka čast tistim ki so mi dajali ukazi na Črnem kalu.

Naj še povem da sem tam prebil 44 ur.Če si tam prebil 44 ur so bili to slabi ukazi, oziroma nevarni za tvoje zdravje in življenje !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava wyx » 26. oktober 2012, 17:53

Zakaj????
Bil sem prvi dan od 18.00-02.00, potem naslednji dan od 07.00-19.00
in še dvakrat po 12 ur nočna straža.
wyx
 
Objave: 54
Registriran: 18. oktober 2012, 20:33
GE: pgd

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Oskar » 26. oktober 2012, 20:57

Seveda ne vem kaj si počel od 7.00 do 19.00 ker je 12 ur preveč na požarišču, ampak je bil moj cilj, da te malo sprovociram ker si se posmehoval Janezu in Mitji ki sta pisala pred tabo. Oba poznam in vem da dobro vesta kam pes taco moli in sta človeka z veliko izkušnjami in znanjem!
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava wyx » 28. oktober 2012, 5:54

Ma ne, nisem mislil nič proti njim, ampak proti takšnim ki pravijo da je mogu pridet nekdo iz štajerske pokazat kako se dela.

Al pa da je blo vse skupaj zelo slabo vodeno.
Da so čakali v pripravljenosti in da niso bili poklicani.

Mislim da se strinjaš z mano, da nekateri pretiravajo.


Kar se pa tiče črnega kala. Imel sem čas, in ko smo bli gor po 12 ur, je blo že omejeno in tudi v večini pogašeno, tako da ni bilo nekega hudega napora, kot je bil v prvih 18ih urah.
wyx
 
Objave: 54
Registriran: 18. oktober 2012, 20:33
GE: pgd

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava Oskar » 28. oktober 2012, 10:07

Se že razumemo. Drugič pa uporabi funkcijo "navedek"
Tista o nekem poveljniku iz Savinjske doline, ki je rešil celo zadevo, pa je res bosa. Pa kje je našel našega "profesorja Muhiča "? :D Je pa ta trč do neke mere zanimiv, saj je avtor uporabil celo ime in priimek, kar je pri tovrstnih nakladanjih redkost.
Morda pa se je možakar učil na primeru Veniše ?? [-o<
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava darko » 6. februar 2013, 21:05

Na terenu se vrši sanacija požarišč.
Včeraj smo obiskali eno na območju pri Črnotičah.
Stroji sečejo, drobijo, odvažajo les iz požarišča, kjer je v glavnem bor.
Darko
Priloge
črni kal sanac 002.jpg
stroj za sečnjo
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Požari v naravi - Primorska

Objava darko » 6. februar 2013, 21:07

Drobilci so tudi aktivni.
D
Priloge
črni kal sanac 005.jpg
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Nazaj

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron