Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.
uros11 je napisal:Potem se te linije priklopijo na invertorje kjer se enosmerna napetost pretvarja v izmenično.
Od razmernika dalje so napetosti in tokovi fotovoltajične elektrarne enaki kot pri normalnem električnem sistemu (tri fazno 400V, ena faza 230V)
Razsmerniki so nadalje naprej priklopleni na nizkonapetostno omrežje. Gasilci imajo možnost izklopiti ta del napetosti iz omrežja.Kar pomeni, da imamo sistem izklopljen od nizkonapetostnega omrežja do invertorja. Še vedno imamo pod napetostjo sistem od panelov do razsmernika. (600V enosmerne napetost.)
zvrc je napisal:Nas so na tečaju za vodjo enote učili, da se visoko napetost lahko gasi z vodo in sicer: razpršen curek z razdalje 5 metrov in poln curek z razdalje 10 metrov. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Štromar2 je napisal:Občutek imam, da prihaja čas, ko bo treba uvesti še eno specialnost.
GASILEC-Elektrotehnik. Glede na kompleksnost problematike, razširjanje takšnih in drugačnih elektraren, se mi dozdeva,
da bomo potrebovali gasilce, ki bodo podrobno izobraženi tudi na tem področju.
Dejstvo je, da male elektrarne rastejo kot gobe, pa ne samo fotonapetostne. Kažejo se novi in novi tehnični izzivi ter nevarnosti.
V samem bistvu bi potrebovali samo en zelo enostaven zakon kar se tiče fotonapetostnih elektraren.
FOTONAPETOSTNI MODULI, DC VODI DO PRETVORNIKOV IN PRETVORNIKI SE MORAJO NAHAJATI V SVOJI POŽARNI CONI, KI JE LOČENA OD OSTALIH PROSTOROV IN JASNO OZNAČENA
1. Pod fotonapetostnimi moduli na strehi bi se mora nahajati prevodna negorljiva podlaga (pločevina), ki je ozemljena in ločuje module od ostrešja
2. DC vodi od fotonapetostnih modulov do pretvornikov bi morali biti speljani po kovinskih ceveh. Kovinske cevi morajo biti ozemljene
3. Pretvorniki se morajo nahajati v ločenem prostoru, kovinskem ohišju ali kako drugače ločeni od ostalih prostorov. Ohišja bi morala biti jasno označena z opozorilnimi napisi ter zaklenjena.
Na ta način bi se vsaj približno zagotovilo, da gasilci nekako le lahko posredujemo, saj bi bila fotonapetostna elektrarna požarno in električno popolnoma ločena od ostalega objekta.
Naše podjetje je član združenja fotovoltajične industrije in sem sam velikokrat prosoten na sestankih združenja. Podal sem že pobude kako bi lahko tehnično rešili probleme, vendar sem naletel na očitke, da bi to samo podražilo proizvodnjo.
Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost