Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

prenos nosil po stopnišču

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

prenos nosil po stopnišču

Objava arhitektka » 15. oktober 2010, 10:54

Pri projektiranju želim biti realna, zato imam čisto praktično vprašanje: kakšna mora biti minimalna globina podesta enoramnega ali dvoramnega stopnišča, da je preko njega možen normalen prenos človeka na nosilih? Kako je ta globina odvisna od širine stopniščnih ram? V literaturi sem našla samo teoretična priporočila, zanima pa me, kako poteka tak prenos v praksi. V konkretnem primeru imam v bloku predvideno enoramno stopnišče širine 130 cm z ograjo znotraj te širine ter podeste širine 270 cm. S kakšno minimalno globino podesta bi vi uspeli spraviti človeka normalno dol , brez čudnih manevrov?

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava gapi » 15. oktober 2010, 13:18

Nekako nenapisano pravilo je, da je globina podesta vsaj toliko kot je širina rame.

Drugač pa v takih primerih stari Pitagora prav pride, v račun vzameš dimenzije nosil 50/200 cm pa maš. :wink: :wink:
_____________

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabnikova podoba
gapi
 
Objave: 1844
Registriran: 31. december 2004, 20:51
Lokacija: Lukovica
GE: Lukovica

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava Gost » 15. oktober 2010, 13:33

TSG-1-001:2010 predvideva za evakuacijo naslednjo širino evakuacijskih poti:

3.2.2.4 Širine evakuacijskih poti
(1) Prostori morajo imeti izhode z naslednjo širino:
(a) do 50 uporabnikov: en izhod širine 0,9 m
(b) do 100 uporabnikov: dva izhoda širine po 0,9 m
(c) do 200 uporabnikov: trije izhodi širine po 0,9 m ali dva izhoda: en izhod širine 0,9 m in drugi izhod širine 1,2 m
(d) nad 200 uporabnikov: vsaj dva izhoda širine 1.2 m, skupna širina vseh izhodov se izračuna ob upoštevanju lokacije etaže, kjer je prostor:
i) pritličje: po 0,6 m širine na 100 uporabnikov
ii) etaže nad pritličjem: po 0,6 m na 60 uporabnikov
iii) etaže pod pritličjem: po 0,6 m na 50 uporabnikov
Širina izhodov = število uporabnikov v prostoru * 0,6 m /število uporabnikov glede na vrsto nadstropja

Iz tega lahko sklepamo, da v kolikor je širina ene rame stopnišča široka najmanj 1,2 m, mora biti dvoramno stopnišče široko 2,4 m (+širina razmika med stopnicami). Tudi v konkretnem primeru, ne bi tvegal z ožanjem globine podesta in bi izbral minimalno širino 2,4 m, ob upoštevanju dveh gasilcev z dihalnimi aparati in nosili.
Iztok
Priloge
vaja 298.JPG
DSC_2540.JPG
Gost
 

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava arhitektka » 15. oktober 2010, 15:34

gapi je napisal:Nekako nenapisano pravilo je, da je globina podesta vsaj toliko kot je širina rame.

Drugač pa v takih primerih stari Pitagora prav pride, v račun vzameš dimenzije nosil 50/200 cm pa maš. :wink: :wink:


Okej, saj vem, po temle bi bil pri širini rame 120 tudi podest globok 120 cm, ampak ali je to v praksi dovolj? 130,140, več?

Drugač pa sem si seveda že narisala tak pravokotnik v tloris mojega stopnišča, ga obrnila v najbolj nerodno pozicijo (= pod kotom 45*) in gledala, če se mi kak vogal kam zaleti. Ampak v resnici sta zraven še dva človeka, ki se (predvidevam) gibljeta zraven tega pravokotnika in ne v njem. Ne predstavljam si točno, koliko prostora je potrebnega za to, zato sem vprašala tule.Iz tega lahko sklepamo, da v kolikor je širina ene rame stopnišča široka najmanj 1,2 m, mora biti dvoramno stopnišče široko 2,4 m (+širina razmika med stopnicami). Tudi v konkretnem primeru, ne bi tvegal z ožanjem globine podesta in bi izbral minimalno širino 2,4 m, ob upoštevanju dveh gasilcev z dihalnimi aparati in nosili.


Iztok hvala, ampak nisi me dobro razumel. Gre mi za globino podesta in ne širino, ki jo navajaš ti. Po TSG razumem, da minimum 120 cm velja za celo evakuacijsko pot, torej hodnik, stopniščne rame in tudi globino podesta, ampak ali je to v praksi res dovolj? Če si to narišem, se grafično izide tako na tesno, da si ne predstavljam, če je realno.
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava tom-tom gost » 15. oktober 2010, 18:49

Predlagam preučitev NEUFERTove izdaje podatkov za arhitekte (Arhitects' Data), kjer je lepo razdelano poglavje stopnišč+podestov in navedena priporočila oz. minimumi tako za selitev pohištva kot prenos nosil itd. v moji 3 izdaji je to na strani 192. Upam, da sem pomagal. Drugače pa če je težko si pomagajo 3-4 gasilci in včasih nosila dvignejo čez ograjo. No, naj ne bo to vodilo za projektiranje :D Če vzameš minimu in dodaš po 10 cm je že nadstandardna gradnja :D
tom-tom gost
 

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava arhitektka » 20. oktober 2010, 16:22

Hvala za ideje. Moj podest bo velik 130 x 270 cm.
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava janez » 21. november 2010, 18:21

Nošenje nosil po stopnicah.

Bolnišniška nosila, kot jih uporabljamo gasilci in reševalci določa DIN 13024. Nosila so z izvlečenimi ročaji dolga 2,3, širina 0,55 m. Pri tem sta oba nosilca med ročaji. Masa nosil je predvidena 7 kg, največje dopustna masa pacienta je 150 kg.

(ker ne znam prenesti slike išči v "UTILA KRANKENTRAGEN" , N - prečno zložljiv model ali K - prečno in vzdolžno zložljiv model)


Ker so stopnišča in podesti običajno neprimerni za nošenje nosil takih dimenzij, uporabljamo za prenos pacientov po stopniščih kardiološki stol. Pacient v njem sedi, zato je dolžina manjša, sprednji nosilec ima ročaje nižje, zadnji višje. Tako pacient med nošenjem po stopniščni rami ni nagnjen ampak sedi, kot bi bil stol na vodoravni podlagi.

Kolesa na kardiološkem stolu omogočajo vožnjo po ravnem, ker so večja pogojno tudi po stopnicah.

Kardiološki stol gre brez težav tudi v kabino dvigala.

(ker ne znam prenesti slike išči v "KARDIOLOŠKI STOL")

Za prenos pacienta po ozkih stopniščih z ozkimi podesti in podobno, kjer bi bilo potrebno dvigovati pacienta z nosili preko ograje, uporabljamo tehniko spuščanja z vrvjo. Vrv gre po vretenu stopnišča, nosila so pritrjena na vrv, zgoraj imamo napravo za zaviranje (osmica, rollgliss, karabin z ustreznim vozlom, gasilski delovni pas). Nosila upravljata oba nosilca, breme nosil in pacienta pa je na vrvi. Nosila potujejo po hojnici stopnišča, nošenje je za oba nosilca bistveno lažje.

LP

Janez
Uporabnikova podoba
janez
dolgoprogaš
 
Objave: 831
Registriran: 19. december 2002, 11:20
Lokacija: Ljubljana

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava boštjančk » 3. januar 2011, 21:47

Sicer se oglašam malce pozno, ampak vseeno bom napisal. Tako reševalci, kot večina gasilcev v RS uporabljamo samo še zajemalna nosila in kardiološki stolček (samo reševalci).
Zajemalna nosila so raztegljiva na tri različne dolžine - najkrajša je 165 cm, najdaljša pa 202 cm, njihova nosilnost pa je 160kg (bolj točno 159kg). Njihova širina je 43 cm, višina pa 7 cm. Poleg tega poleg pride še dodatno opora za glavo in pasovi za fiksacijo bolnika/poškodovanca (b/p) na sama nosila. Za prenos samega b/p je zelo priporočljivo, da so prisotne 4 osebe, sploh v primeru kilaže 100 plus :shock: V večini primerov je stopnišče preozko, ne glede na to, kakšno je - z ali brez podesta, ali pa celo zavita. Je pa res, da smo še vedno vsakega dobili iz stanovanja ali hiše, neglede na tip ali obliko stopnišča. Praviloma se nosila uporabljajo samo v primeru poškodbe hrbtenice, medenice kolka ali stegnenice, v primeru bolezenskega stanja pa malokdaj, razen če res ni mogoče bolnika spraviti v sedeči položaj.

Kolesa na kardiološkem stolu niso namenjena vožnji po stopnicah - vsaj ne na teh, ki jih uporabljamo rešealci v RS, je pa res da sem do sedaj videl samo enega takega, ki naj bi bil namenjen tudi temu, kar je omenil Janez pred mano, vendar se ga kolegi izogibajo, če se le da, ker je po njihovih besedah vse prej kor prektičen.

Torej pojdi v eno od staro meščanskih hiš, kjer so stopnišča res široka in jih naredi po tem vzorcu. Tako boš reševalce in gasilce zelo razveselila :wink:

Slike pa v prilogi
Priloge
kardio_stol_-_transparent.jpg
kardiološki stol
zajemalke.jpg
zajemalna nosila
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabnikova podoba
boštjančk
 
Objave: 436
Registriran: 3. november 2003, 0:46
Lokacija: povžarija

Odg: prenos nosil po stopnišču

Objava arhitektka » 4. januar 2011, 9:54

Hvala vsem za izčrpne odgovore. Če bi bile naše upravne enote tako konstruktivne kot ste vi tukaj =D> , ne bi bilo nikoli nobenega problema s pripravo projektne dokumentacije. Dimenzije stopnišč in hodnikov nam običajno narekuje funkcionalna zasnova, minimum določa npr. tudi TSG-1-001:2010, kjer pa so stvari po eni strani preveč določene, po drugi pa premalo. Za vse, kar je več od funkcionalnega in zakonskega minimuma, pa že investitor tuli, da je predrago in zakaj bi sploh... To, da bi z majhnimi povečavami olajšali delo ljudem v ekstremnih okoliščinah, npr. med požarom, je daleč od sveta kvadratnih metrov in evrčkov, ki se nahaja v glavah investitorjev. "Pa saj se vse da, kaj kompliciraš, a so že kdaj koga kje pustili, saj se znajdejo..." Mogoče ima kaj več razumevanja kdo, ki se je sam kdaj znašel v čudni situaciji zaradi nemogoče ozkega stopnišča.

Sicer pa gre na primer takole: "razširitev 0,2 m x dolžina stopnišča in hodnika v etaži 14 m x 3 etaže x veliko eurov na m2 - a za toliko bom v minusu?!"

Res pa je seveda, da je treba vedno upoštevati verjetnost nastanka ekstremne situacije. Saj tudi statik ne dimezionira stavbe na močan potres, visok sneg in vihar hkrati. Če je verjetnost nastanka ekstremne situacije v življenjski dobi stavbe majhna ali zelo majhna, so ukrepi proti njej ekonomsko res neupravičeni.

Boštjančkov predlog o stopniščih iz starih meščanskih hiš bo pa uresničljiv takrat, ko se bodo spet gradile hiše, ki jim bo avla s stopniščem najbolj reprezentativni del. Do takrat pa ne.
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka


Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov