Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 11. junij 2008, 7:12

ŠE Z JAGODAMI....

JAGODOV NAPITEK Z JOGURTOM

Sestavine :

4 žlice vanili sladoleda
2 lončka jagodovega jogurta
2 dl soda vode
stepena smetana po želji
sveže jagode za okrasitev

Priprava :


Sladoled, jogurt in sodavico zmešamo z mešalnikom. Napitek vlijemo
v ohlajene kozarce, po površini pa nabrizgamo sladko smetano in
okrasimo s svežimi jagodami. Večje jagode prerežemo na polovice.
Pa prijeten dober tek!


JAGODE Z JOGURTOVO KREMO

Sestavine :

8 listov želatine
50 dag jagod
sok in lupina limete
2 zavitka vanilin sladkorja
40 dag smetanovega jogurta
2 žlici sladkorja v prahu
2 dl sladke smetane

Priprava :

4 liste želatine namočimo, ožmemo in raztopimo.
Polovico jagod pretlačimo skupaj z limeto, lupino
in vanilijem. Preostale jagode zrežemo, počasi
vmešamo želatino v jagodni pire. Ko se ohladi
in se začne rahlo strjevati, primešamo še
koščke jagod. Preostalo želatino namočimo,
jogurt razmešamo s sladkorjem v prahu in
vanilijem. Želatino raztopimo in počasi
vmešamo v jogurt, prav tako stepeno smetano.
Jagode in jogurtovo kremo izmenično dajemo
v steklene skledice in jih damo za eno uro v hladilnik.

PUDING Z JAGODAMI

Sestavine:

2 vanilijeva pudinga
1 l mleka
100 g sladkorja
2 dcl sladke smetane
20 g sladkorja v prahu
500 g jagod
Postopek priprave:

V 2 dcl mleka zamešamo oba pudinga. Ostalo mleko sladkamo, pristavimo in ko zavre, med mešanjem prilivamo pudingov podmet. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in malo ohladimo.
Zamešamo oprane, narezane jagode in puding porazdelimo v kompotne skledice ter do kraja ohladimo. Ohlajen puding okrasimo s stepeno sladko smetano in celimi jagodami.

NADALJEVANJE ŠE SLEDI.......
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 14. junij 2008, 12:32

JAGODOV NAPITEK
Sestavine :

10 dag jagod
1 čajna žlička limoninega soka
malo sladkorja
1/4 l mleka

Priprava :

Vse sestavine stresemo v mešalnik in zmešamo ter
napitek nalijemo v kozarce.
Namesto jagod lahko uporabimo tudi
banane, borovnice, fige, jabolka, limone,
marelice in pomaranče.


JAGODOV FRAPE

Potrebujemo :

0,5 l mleka
250 g svežih ali zamrznjenih jagod
3 žlice sladkorja
6 kepic vanilijevega sladoleda
6 kock ledu

Mleko, jagode in sladkor zmiksamo. Pijačo dobro ohladimo, nalijemo v kozarce, dodamo sladoled in kocko ledu.

JAGODNA KREMA - 1

Sestavine:

500 g jagod
250 g mascarponeja
ali 150 g skute in
100 g kisle smetane
45 g sladkorja
1 žlico limoninega soka
3 žlice zdrobljenih
lešnikovih poljubčkov
Postopek priprave:

Dve tretjini očiščenih jagod pretlačimo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in mascarponejem (oziroma z gladko razmešano skuto in kislo smetano). Preostale jagode narežemo na četrtine. Smetanovo kremo damo v skodelice ali kozarce, potresemo s piškotnimi drobtinami in okrasimo z jagodami.


JAGODNA KREMA - 2

Sestavine :


80 dag jagod
5 dl lahkega jagodnega jogurta
3 dl rastlinske smetane
25 dag skute
7 listov želatine
1 vanilin sladkor
6 - 7 žlic sladkorja

Priprava :

Predpriprava: jagode operemo, razrežemo na večje kose, eno skodelico shranimo posebej, ostalo grobo zmeljemo; stepemo rastlinsko smetano in vse shranimo na strani.Namočimo liste želatine v mrzli vodi,medtem ko nabrekajo, z mešalnikom dobro razmešamo skuto, ko postane gladka, na roko primešamo jogurt. V lončku segrejemo nekaj žlic zmletih jagod in v njih stopimo liste želatine. Ko se želatina dobro raztopi, jo zamešamo v ostale jagode in to vmešamo v zmes skute in jogurta. Nežno, na roke (najbolje po žlicah) vmešamo stepeno rastlinsko smetano v jagodno - jogurtovo mešanico. Shranjeno skodelico koščkov jagod nežno vmešamo v kremo.

JAGODNA KREMA - 3

Sestavine :

1/2 litra jagod
15 dag sladkorja
2 beljaka
2 dl sladke smetane

Priprava :


Jagode pretlačimo, dodamo sladkor in
beljaka ter stepamo, da naraste. Penečo
kremo postavimo v hladilnik, nato jo v
steklenih skodelicah okrasimo s stepeno smetano.

JAGODNA KREMA - 4.

Sestavine :

3 jajca
4 žlice sladkorja
6 žlic mleka
1 dag želatine
2 dl pretlačenih jagod
vanili sladkor
2 dl stepene sladke smetane
jagode za okras

Priprava :

Jajca skupaj s sladkorjem penasto umešamo, dodamo vroče mleko skupaj z vanilijevim sladkorjem in stepamo nad soparo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo v mrzli vodi namočeno in nad soparo stopljeno želatino in stepamo tako dolgo, da se krema ohladi. Med ohlajeno kremo damo zmlete jagode in sladkano sladko smetano. Narahlo premešamo in damo v modele, ki smo jih prej oplaknili z mrzlo vodo. Modele postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ohlajene zvrnemo na krožnik, okrasimo s stepeno smetano, jagodami in pecivom.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 27. junij 2008, 15:10

JAGODE smo obrali sedaj pa je postala že PASJA vročina.
In ker v vročem niti ni pravega apetita, pa vseeno je treba nekaj zaužit,
bom nalimal recepte za nekaj lahkih temu času primernih SOLAT

Osvežilna solata

3 paradižniki
2 zeleni papriki
½ čebule
3-4 trdo kuhana jajca
½ navadnega jogurta
sol
sesekljan drobnjak ali peteršilj

Zelenjavo in trda kuhana jajca nareži na manjše kocke, posoli, jogurt zmešaj s sesekljanim
drobnjakom ali peteršiljem in polij po zelenjavi. Solato za nekaj časa postavi v hladilnik.
Nato pa navali nanjo!!

----------------------------------------------------------------------------------------

Krompir s prekajeno slanino in majonezo

750 g očiščenega mladega krompirja
4 sesekljane mlade čebule (šalotke)
150 ml majoneze
3 žlice gostega navadnega jogurta
1 žlica gorčice
2 jajci
250 g prekajene slanine
3 vložene kisle kumarice
2 žlici sesekljanega svežega kopra

Marinada:
Olivno olje
Kis
Česen
Gorčica
Sol
Poper

Krompir 15 minut kuhamo v vreli slani vodi, da se zmehča, nato ga odcedimo. Še toplega
narežemo na koščke in stresemo v skledo. Dodamo mlado čebulo in marinado ter vse skupaj
zmešamo. Zmešamo majonezo, jogurt in gorčico.
Jajci 12 minut kuhamo, nato ju damo v mrzlo vodo, da se ohladita. Ohlajeni olupimo in grobo
sesekljamo.
Prekajeno slanino narežemo na kocke, kisle kumarice na kolobarje. Jajca, slanino in kumarice
damo v skledo s krompirjem. Prelijemo z majonezo in temeljito, vendar pazljivo premešamo.
Predenemo v servirno skledo in potresemo s koprom.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 28. junij 2008, 9:33

SOLATE ......

Jajčevci v solati

2 velika jajčevca
sol
deviško olivno olje
kis
8 velikih strokov česna
2 zvrhani žlici peteršilja
žlica drobnjaka
2 zvrhani žlici bazilike
poper po okusu


Jajčevce operemo, jih narežemo na 1-1,5 cm debele kolute, jih močno posolimo in pustimo
stati v cedilu pol ure. Nato dobro popivnamo izločeno tekočino in jajčevce spečemo na rahlo
namaščenem namiznem žaru ali ponvi.
Zelišča nasekljamo, česen stisnemo in zmešamo z 1,5 dl olivnega olja in 4 žlicami kisa.
Rezine jajčevca nalagamo v posodo v plasteh, vsako plast premažemo s polivko in malo
popramo. V hladilniku naj stoji vsaj 1 uro.
Solata je okusna tudi, če jo pripravimo iz bučk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaronova solata


25 dag polžkov ali peresnikov
1 čebula
2 jajci
15 dag posebne salame v kosu
po želji sveži paradižnik
sol
poper
kis
olje


Testenine normalno skuhamo, speremo in ohladimo. Vanje stresemo na kocke zrezano
posebno salamo, rezine jajc in paradižnika ter čebule.
Posolimo, popramo in dodamo olje ter kis po okusu.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 30. junij 2008, 15:38

nadaljujemo z SOLATAMI.....

Riž v solati

30 dag kuhanega riža
1 pločevinka kuhanega graha
20 dag sira gaude, narezanega na kocke
20 dag kuhanega in na trakove narezanega korenja
1 kuhano piščančje oprsje, narezano na kocke
sol po okusu
1 žlička zdrobljene bazilike
1 žlica olja /lahko olivnega/
3 žlice vinskega kisa
10 rdečih redkvic za okrasitev

Sestavine dobro zmešamo in ohladimo v hladilniku. Solato lahko ponudimo v solatni skledi,
ki jo okrasimo z redkvicami, narezanimi v rožo. Lahko pa jo postrežemo v širokih kozarcih ali
v prerezanih svežih paprikah. Namesto piščančjega mesa lahko vzamemo meso bele ribe ali
tunino, vegetarijanci pa trdi srbski sir, narezan na kocke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Božanska solata

1 gomolj olupljene in nastrgane gomoljaste zelene
2 olupljeni in nastrgani jabolki
3 olupljeni in nastrgani korenčki
3 žlice kisa
1 žlica sladkorja
3 žlice kisle smetane
3 žlice majoneze

Zeleno, jabolka in korenje s strgalnikom nastrgamo na drobne laske. Zmešamo smetano,
majonezo, sol, sladkor in kis ter mešanico prelijemo po zelenjavi in takoj ponudimo.
Taka zelenjava je bogata z vitamini in v poletnih dneh človeka osveži.

ŽELIM VAM DOBER TEK.
Jaz pa odhajam za mesec dni na dopust - se vidimo ( pišemo ) v avgustu..!!!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 27. julij 2008, 15:54

Kumarična solata z jogurtom

Sestavine:
80 dag kumar,
3 dl jogurta,
2 žlici kisle smetane,
1 limona,
pol šopka kopra,
sol,
poper.

Kumare operemo, po želji olupimo in jih narežemo na tenka kolesca. Limono ožamemo. Jogurt, kislo smetano in limonin sok razžvrkljamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z nasekljanim koprom. Prelijemo kumare, zmešamo in postrežemo.
Po želji vmešamo stisnjen česen, drobnjak ... !
PS:
Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 27. julij 2008, 15:59

Fižolova solata z mlado čebulico

Sestavine:
15 dag suhega fižola,
20 dag paradižnika češnjevca,
5 dag čemaža,
5 dag rukole,
4 mlade čebulice,
1 strok česna,
kis,
balzamični kis,
olivno olje,
sol,
poper.


Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan skuhamo. Mlado čebulico narežemo na kolesca. Odcejen fižol zmešamo s paradižnikom in z mlado čebulico. Kis, balzamični kis in olje zmešamo s stisnjenim česnom ter začinimo s soljo in poprom.
Prelijemo solato in zmešamo. Potresemo z očiščeno rukolo in čemažem ter postrežemo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelena solata s parmezanom

Sestavine:
25 dag mešane zelene solate,
5 žlic olivnega olja,
šopek drobnjaka,
15 dag paradižnika češnjevca,
5 dag parmezana v kosu,
2 žlici balzamičnega kisa,
žlička gorčice,
sol.

Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Solato očistimo, operemo in osušimo. Stisnjen česen, balzamični kis, olje, gorčico, sol in poper razžvrkljamo. Solato prelijemo s polivko. Dodamo na četrtine narezane paradižnike in parmezan.
Zmešamo in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postrežemo s svežim kruhom
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 28. julij 2008, 16:30

Solata z jajci in slanino

Sestavine:
4 jajca,
25 dag mešane solate,
10 dag tenko narezane slanine,
4 rezine kruha,
olivno olje,
neškropljena limona,
sol, poper.

Solato očistimo, operemo in osušimo. Jajca trdo skuhamo. Prelijemo jih z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na četrtine. Kruh narežemo na kocke, ki jih popražimo na malo olivnega olja.
Nato v oplasteni ponvi popražimo tudi rezine pancete. Nekaj žlic olja, sok pomaranče, malo nastrgane pomarančne lupinice, sol in poper razžvrkljamo ter prelijemo solato. Zmešamo in potresemo s panceto in kruhovimi kockami. Obložimo z jajci in postrežemo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solata s hrenovkami in jabolki

Zanimiva sadno-mesno-zelenjavna kombinacija

Sestavine:
30 dag hrenovk,
2 majhni čebuli,
15 dag kislih kumaric,
2 kisli jabolki,
1,5 dl kisle smetane,
3 žličke naribanega hrena iz kozarčka,
šopek drobnjaka,
sol, poper.

Hrenovke skuhamo, odcedimo in narežemo na kolesca. Kumarice in čebuli narežemo na kolesca, jabolka pa na krhlje.
Kislo smetano zmešamo s hrenom, nekaj žlicami tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, soljo in poprom.
Prelijemo narezane sestavine in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 29. julij 2008, 9:36

Paradižnik in bučke v jogurtovi solati

2 večji, tenki buči, olupljeni in narezani na tenke rezine
2 mladi čebuli, narezani na koščke
1 zelena paprika, narezana na drobne koščke
2 dl jogurta
1 žlička drobno narezanega koperca
sol in poper po okusu
2 srednje velika paradižnika, narezana na rezine


V posodi za solato zmešamo bučke, papriko in mlado čebulo. Dodamo premešan jogurt,
koperc, sol, poper in vse dobro zmešamo.
Nazadnje dodamo rezine paradižnika.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mehiška solata

2 pločevinki rdečega fižola - ali doma pridelanega -
1 pločevinka (ali kozarček) vložene koruze
1 rdeča paprika
2 žlici olja
2 žlici kisa
kajenski poper
čili
sol

Fižol in koruzo stresemo iz pločevinke v cedilo in splaknemo pod hladno vodo. Stresemo v skledo in dodamo na majhne kocke narezano rdečo papriko. Potresemo z začimbami, vendar previdno!
Dodamo olje in kis, premešamo in ohladimo v hladilniku.Postrežemo hladno!!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 29. julij 2008, 9:43

Kumarična solata z jogurtom

3 srednje velike sveže kumare
1 dcl jogurta,
sol,
poper,
drobnjak,
bazilika,
svež peteršilj
mlada čebula,
kis,
olje,
paprika


Kumare olupimo, jih naribamo in posolimo, ter pustimo, da izpustijo sok.
Sok odlijemo. Potem zamešamo v skledo s kumarami narezano mlado čebulo, papriko, peteršilj in dodamo vse začimbe. Vse skupaj premešamo ter na koncu dodamo
jogurt (najboljši je aci, ker je tekoč).
Vse še premešamo in postavimo za pol ure v hladilnik.
Tako pripravljena solata nam bo v teh vročih dneh zelo prijala.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solata s testeninami in tuno


1/2 kg testenin Fusili (svedrčki mešanih okusov)
2 veliki pločevinki tune
1 kisla smetana
2 navadna jogurta
pločevinka koruze
žlica ali več majoneze
žliča gorčice
sol,
poper
kis
peteršilj ali drobnjak


Skuhamo testenine (ne preveč) in počakamo, da se ohladijo.
Dodamo omenjene sestavine ter zmešamo. Kis dodajamo po okusu! Pustimo na hladnem!

PS:Jed je primerna zraven narezkov, pečenja.... :!:

BOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 3. avgust 2008, 10:18

SOLATE ZA VROČE DNI . . . . .


Stročji fižol z dišavnicami

Sestavine:
60 dag stročjega fižola,
30 dag paradižnika,
2 stroka česna,
3 žlice balzamičnega kisa,
20 dag sira,
po nekaj vejic krebuljice,
peteršilja,
bazilike in koriandra,
sol,
poper.

Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Paradižnik nasekljamo. Na malo olja popražimo stisnjen česen in paradižnik, dodamo balzamični kis ter začinimo s soljo in poprom. Pražimo dobrih pet minut. Odstavimo in ohladimo.
Peteršilj, krebuljico, baziliko in koriander drobno nasekljamo in zmešamo z nekaj žlicami olivnega olja. Odcejen stročji fižol zmešamo s paradižnikom in zeliščno polivko. Potresemo s na kocke narezanim sirom ter postrežemo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solata s pomarančami in z olivami


Sestavine:
3 pomaranče,
20 dag mešane zelene solate,
20 dag stebelne zelene,
limona,
origano,
olivno olje,
sol,
poper.

Solato očistimo in operemo. Stebelno zeleno operemo in narežemo na koščke. Limono ožamemo, pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim poskušamo odstraniti čim več bele kožice.
Limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom in četrt žličke origana. Prelijemo solato in zmešamo. Dodamo stebelno zeleno, olive in krhlje pomaranč ter takoj postrežemo.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 28. avgust 2008, 10:11

Poskusite nardit liker iz:

GROZDJA

Sestavine:

Za 2 kozarca po 500 g potrebujemo:

1,5 kg belega grozdja (muškata)
125 g sladkorja
pol litra močnega žganja
1 dl vode

Postopek:

Sladkor in vodo kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi in dobimo sirup.
Grozdje (zloženo v kozarce) prelijemo z žganjem in sladkim sirupom.
Najmanj 2 meseca pustimo stati v hladnem in temnem prostoru.
NA ZDRAVJE ( samo ne preveč )
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 29. avgust 2008, 7:16

Zeliščno žganje za prebavo

SESTAVINE:

1l žganja (katerokoli)
5-10 svežih lovorovih listov
1-2 vrečki kamilice
2-3 g klinčkov
10 zrn črnega popra

POSTOPEK:

Lovorove liste narežeš na trakove (ca. 1 cm)in jih daš v žganje.
V temnem prostoru pustiš zaprto steklenico 3-4 dni.
Nato dodaš ostale sestavine, zopet pustiš 3-4 dni v temi in nato precediš.
Pijača je pripravljena.

OPOZORILO:
Količine sestavin prilagodite svojemu okusu, prav tako dneve (če pustite skupno 8 dni, ima bolj izrazit okus).
Šilce tega žganja se prileže po posebno obilnih obrokih, kot so na primer praznični ( VELIKA NOČ , BOŽIČ....)
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 29. oktober 2008, 7:11

GREMO V KUHINJO KJER SE PRIPRAVLJAJO RIBE




ČIŠČENJE RIB

S strgalom ali z narobe obrnjenim nožem najprej odstranimo luske: strgamo v nasprotno stran,
kot ležijo luske, to je od repa proti glavi.
Oplaknemo, nato od iztrebila zarežemo navzgor in odstranimo drob.
Previdno odstranimo žolč, odrežemo škrge in iztisnemo kri iz hrbtenice.

Ikre, ki so včasih v ribah, so užitne.

Če gre v ponev ali pekač riba z glavo vred, glavo pustimo, sicer jo odstranimo.



******************************************************************************************************************





SARDONI V PLASTEH S ČESNOM

sestavine:
75 dag sardonov
4 stroki sesekljanega česna
peteršilj
sol
poper
drobtinice
oljčno olje
limonin sok
1 dl belega vina


priprava:
Sardonom odstranimo glave, drob in kost ter jih operemo, da se sploščijo.

V naoljeno kozico jih zložimo drugega ob drugega, da pokrijejo dno. Plast sardonov nato potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem, osolimo, popramo, potresemo z drobtinami in pokapljamo z oljčnim oljem in limoninim sokom.
Na vse položimo drugo plast sardonov, jih spet potresemo s česnom in ostalimi surovinami in tako nadaljujemo, da imamo dve ali tri plasti rib.
Nazadnje prilijemo belo vino, posodo damo nad šibak ogenj, pokrijemo in dušimo kakih 15 minut.

Postrežemo vroče ali hladne.

Sardoni so po videzu podobni sardelam, le da so manjši.
Zadnjič uredil ANDY - 29. oktober 2008, 7:15. Skupaj urejeno 1 krat.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava ANDY » 29. oktober 2008, 7:12

RIBE, PEČENE V PONVI

sestavine:
4 postrvi, osliči, kovač ali druge ribe (težke po 20 dag)
sol
strt česen
peteršilj
moko
olje za pečenje
rezine limone


priprava:
Ribe očistimo tako, da zarežemo od iztrebila do glave. Odstranimo drobovino, postrgamo strjeno kri in splaknemo pod tekočo vodo. Ostrgamo luske.

Ribe osušimo, osolimo znotraj in zunaj, nato jih natremo s česnom in peteršiljem, tako da se malo oprimeta.
Ribe z obeh strani pomokamo in jih položimo v ponev na vroče olje. Pečemo na vsaki strani po 6 minut.

Začetna vročina ne sme biti previsoka, ker natrga kožo, zato vročino postopno večamo. Zraven postrežemo krompir v kosih, krompirjevo solato ali kuhano zelenjavo. Okrasimo z rezinami limone.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron