Ja, nekako nam je uspelo pridobiti vsa nesoglasja in soglasja za organizacijo tečaja "varno delo z motorno žago". Pogajalec v tem poslu je bila saj se ve kdo: GZS.
saj jih nismo prisili za EUR samo za dovolitev organiziranja le tega. No, na koncu sem se odločil, tako: TEČAJ bo in je bil 15.3.2008 Razpis po pravilih gasilske službe GZS (zdravniški predgled in čin). tečajnikov je bilo 20, vendar je en ("!"), tako jih je končalo 19. Vsi imajo veljaven dokument, izkaznico s sliko. Podjetje, ki je izvajalo usposabljanje ima dovoljenje s strani Minstrsva za delo za opravljanje strokovnih nalog varnosti za delo, prav tako pooblastilo MORS-URSZR, da opravljenje usposabljan: to podjetje je EKOVIZ, Murska Sobota.
Sam tečaj je potekal v dveh delih oz. treh delih:
1. teorijo so imeli skupaj
2. praktični del se je izvajal v dveh skupinah, naj napišem da je bilo na skupino 9 tečajnikov-3 inštruktorji+kontrolor (odgovorna oseba skupine),
Vsak udeleženec je na terenu podrl "svoje" drevo, poligon je bil prva liga, saj ni bilo terena ravnega.
Ob koncu se moram zahvaliti podjetju EKOVIZ, ki je zadevo vzelo z vso resnostjo, saj so menda bili vsi to soboto pri nas, Gasilska zveza Slovenije nam je dovolila le teorijo, Prakso-naj izvede šola Postojna, mi pa ne: tečaj so izvajali 4 inštruktorji sekači, ki imajo od 25-30 let prakse pri podiranju dreves. Vsi so se vživeli v to vlogo, bilo je zanimivo in poučno, ostali inštruktorji so bili vsi dipl. gozdarji ter dipl. varnostniki vsi z licenco.
Kdo me pozna ve, da se jaz ne bi se spuščal v zadeve, ki nimajo logičnih zahtevkov po pravilni odločitvi:
Kaj je bolje, da vsako leto pošljemo 2 v Sežano, pa smo v 10 letih končali.
Ali pa tako, kot smo se sedaJ ODLOČILI, pa so vsi usposobljeni, mogoče bomo še v jesenskem času organizirali še en takšen tečaj, če ne pa drugo leto v takšnem času, ter bomo imeli 40 usposabljenih za varno delo z motorno žago, na nas pa je, da vsako leto pripravimo z kakšnim strojnim krožkom dodatno usposabljanje, da se zadeva ne ohladi.
Ja še nekaj GZS so nam sporočili, da prihajajo na naš tečaj, da se zadevo ogledajo na kraju samem.
Pa saj nismo podirali samo dreves, prežagovali tudi "pleh" so se učili rezati.
TEČAJ SMO PLAČALI SAMI, brez GZS!
toliko, lp