Jure Čokl » 25. januar 2008, 10:35
Mislim da je tule kar nekaj informacij in odgovorov. So javnega značaja (avtorizirani) in so bili predstavljeni na sestanku, o katerem naj več povedo udeleženci.
Ljubljana, januarja 2008
TONE PODOBNIK - PREDSTAVITEV IN KRATEK ŽIVLJENJEPIS
Rojen 1942, živim v Novem Polju (prej Zadobrova), Ljubljana. Tu sem si ustvaril družino - imam dve poročeni hčeri in tri vnuke. Tako soproga kot jaz sva v pokoju. Pred upokojitvijo sem bil od leta 1978 zaposlen najprej 2 leti kot komercialni, kasneje pa kot glavni direktor v takratni Kurivoprodaji, kasneje smo firmo zaradi ozkega pomena besede povezanega s predmetom poslovanja, preimenovali v Center Ljubljana. Končal sem višjo šolo za organizacijo dela. Ko pa sem prevzel odgovoren položaj v podjetju pa sem se dodatno izobraževal, predvsem na področju vodenja in poznavanja zakonitosti trga ter tujega jezika.
Vseskozi sem aktiven v svojem okolju. Preje, ko je bila še krajevna skupnost, sem bil v najožjem vodstvu, en mandat tudi član družbeno političnega zbora občine. Bil sem predsednik SZDL v krajevni skupnosti, povsem na začetku pa en mandat tudi sekretar in predsednik mladine v takratni občini Ljubljana Moste – Polje.
En mandat sem bil tudi predsednik Komunalne skupnosti Mesta Ljubljana, za kar osebno smatram, da je bilo to zelo uspešno obdobje, tudi po moji zaslugi. Kot rečeno, pa sem bil ves čas delovanja SIS za varstvo pred požarom aktiven kot predsednik izvršilnega odbora, zadnji mandat pa kot predsednik skupščine Ljubljana Moste – Polje. V času delovanja skupne države sem bil vrsto let, pa do razpada predsednik Združenja trgovine s kurjavo Jugoslavije in predsednik komisije za delitev kontingentov za uvoz premoga.
Po osamosvojitvi se nisem vključil v nobeno od političnih strank, pa čeprav je bilo veliko nagovarjanja iz različnih političnih opcij, še posebej zato, ker sem vseskozi aktiven v gasilski organizaciji. Prepričan sem namreč, da prostovoljno gasilstvo in strankarstvo ne gresta skupaj.
V gasilske vrste sem vstopil kot pionir leta 1952 in sicer v Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova – Sneberje – Novo Polje, katerega član sem še vedno. V mladosti se pri delu nisem kdo ve kako izpostavljal in po odhodu k vojakom pa do začetka sedemdesetih let, moram priznati, bil le »član«.
S pričetkom delovanja SIS za varstvo pred požarom občine Ljubljana Moste – Polje pa sem vključil vanj in bil zelo aktiven - od leta 1976 kot član iniciativnega odbora za ustanovitev SIS za varstvo pred požarom občine Ljubljana Moste – Polje, od ustanovitve pa podpredsednik izvršilnega odbora in od leta 1977 pa do 1985 predsednik izvršilnega odbora SIS za varstvo pred požarom Ljubljana Moste – Polje. Po letu 1987 pa do ukinitve sem bil predsednik skupščine SIS. Od njegove ustanovitve pa do konca delovanja sem bil član izvršilnega odbora Zveze SIS za varstvo pred požarom mesta Ljubljana.
Leta 1982 smo se v društvu odločili, da si zgradimo nov gasilski dom in od ideje do dokončanja sem bil predsednik gradbenega odbora. Zgradili smo lep dom, ki nam je tako gasilcem kot krajanom v ponos. Večino potrebnih sredstev sem pridobil od poslovnih partnerjev, ki so sponzorirali tudi dela na domu. Brez te pomoči doma ne bi mogli izgraditi, še manj pa dokončati. Od leta 1991 sem bil tudi en mandat predsednik društva. V času mojega predsedovanja, kasneje sem bil z manjšo prekinitvijo podpredsednik, smo se tudi tehnično opremili, tako da imamo nova vozila GVC 24/70, GVC 16/25 in GVM.
Ob ustanovitvi Gasilske zveze Ljubljana leta 1995 sem bil izvoljen za predsednika nadzornega odbora, od leta 2000 dalje pa sem predsednik Gasilske zveze Ljubljana.
Na XIV. kongresu leta 2003 sem bil izvoljen v Predsedstvo in na njem za podpredsednika Gasilske zveze Slovenije, sem predsednik komisije za odlikovanja ter predsednik razpisne komisije za sofinanciranje gasilske in reševalne opreme pri ministrstvu za obrambo. Vodil sem priprave in našo predstavitev na mednarodnem sejmu zaščite v Hannovru, urejal področje osebnega in premoženjskega zavarovanja slovenskih prostovoljnih gasilcev, aktivno deloval v delovni skupini za pripravo novega statuta GZS in na drugih področjih, ki sem jih pokrival kot podpredsednik GZS.
Usposabljal sem se tudi po gasilski plati, od leta 1998 ko sem kot nižji gasilski častnik opravil tečaj za višjega strokovnega svetovalca, leta 2004 pa tudi izpit za visokega strokovnega svetovalca in si s tem pridobil čin Visoki gasilski častnik organizacijske smeri, leta 1999 pa sem opravil tudi izpit (specialnost) za predavatelja.
V prihajajočem mandatu sem predlagan za predsednika nadzornega odbora v gasilskem društvu in predsednika komisije za veterane pri Gasilski zvezi Ljubljana. V svoji gasilski zvezi imam podporo k kandidaturi za predsednika Gasilske zveze Slovenije. To pričakujem tudi na regijskem svetu Regije Ljubljana I.
Program želim pripraviti skupaj s sodelavci na osnovi predlogov, pa tudi realnih možnosti. Ne želim obljubljati »gradov v oblakih« pač pa le tisto, kar je ob maksimalnem zavzemanju vseh tudi izvedljivo. Med prvimi nalogami, ki jih moramo končno realizirati, je primeren status prostovoljnega gasilstva in s tem ugleda ter položaja gasilca v naši družbi. Pri zadnjem lahko največ postorimo sami. Sem odprt za dialog in vztrajen pogajalec. Gasilsko zvezo bom, če bom izvoljen, približal prostovoljnim gasilskim društvom. Ne tako, da bi dnevno obiskoval gasilce na terenu, pač pa odprl vrata »našega doma« na Tržaški 221 v Ljubljani.
Tone Podobnik, ViGČ I
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005