Učimo se, na ABC
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Odgovor C 
Gasilci so zakon!
Karkoli počneš, počni premišljeno in misli na konec !!!
http://www.gasilcidvorjane.com
Karkoli počneš, počni premišljeno in misli na konec !!!
http://www.gasilcidvorjane.com
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Pravilen je odgovor C
Zanimiv poizkus, ki ga pa ne počnite sami doma !!!
Če strnemo:
-vsekakor bi nesrečnež , ki bi zaspal na kavču umrl od produktov gorenja, ker se je vseh 50 minut sproščal bel dim. Na gobi pod blagom se je ustvarjala trda skorja. Računal sem , da se bo pojavil tudi plamen , pa se ni.
- Vse je odvisno od vrste blaga in verjetno tudi od prepiha v prostoru , temperature itd..
Naslednji poizkus bo povezan z travniškimi požari. Že sedaj vam dam v razmislek izjavo nekega hrvaškega gasilca:
čik ne može zapaliti travu... | zorrohr | 3.9.2007 02:29:08
Kao bivši dobrovoljni član vatrogasaca, od malih nogu sam mislio kako čik može zapaliti vatru. U to mišljenje su me razuvjerili starije kolege tvrdeći da nisam u pravu. Napravio sam test skupa s njima ( kontrolirani test, znači nije bilo mogućnosti proširivanja vatre ( iako je na kraju nije ni bilo) ) te sam puna 2 sata pokušavao zapaliti vatru na sve moguće načine pomoću slavnoga opuška i sa svim mogućim suhim travama ( inače sam pušać tako da znam kako se rukuje s cigaretama ). Na kraju sam odustao od testa shvativši da su bili u pravu i da čik ne može baš tako lako pokrenuti požar na otvorenom ( naravno, ako nekome ispadne na tkaninu npr. u krevetu naravno da može doći do požara )....
Zanimiv poizkus, ki ga pa ne počnite sami doma !!!
Če strnemo:
-vsekakor bi nesrečnež , ki bi zaspal na kavču umrl od produktov gorenja, ker se je vseh 50 minut sproščal bel dim. Na gobi pod blagom se je ustvarjala trda skorja. Računal sem , da se bo pojavil tudi plamen , pa se ni.
- Vse je odvisno od vrste blaga in verjetno tudi od prepiha v prostoru , temperature itd..
Naslednji poizkus bo povezan z travniškimi požari. Že sedaj vam dam v razmislek izjavo nekega hrvaškega gasilca:
čik ne može zapaliti travu... | zorrohr | 3.9.2007 02:29:08
Kao bivši dobrovoljni član vatrogasaca, od malih nogu sam mislio kako čik može zapaliti vatru. U to mišljenje su me razuvjerili starije kolege tvrdeći da nisam u pravu. Napravio sam test skupa s njima ( kontrolirani test, znači nije bilo mogućnosti proširivanja vatre ( iako je na kraju nije ni bilo) ) te sam puna 2 sata pokušavao zapaliti vatru na sve moguće načine pomoću slavnoga opuška i sa svim mogućim suhim travama ( inače sam pušać tako da znam kako se rukuje s cigaretama ). Na kraju sam odustao od testa shvativši da su bili u pravu i da čik ne može baš tako lako pokrenuti požar na otvorenom ( naravno, ako nekome ispadne na tkaninu npr. u krevetu naravno da može doći do požara )....
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Se strinjam z Oskarjem, takih poskusov ne počnite sami doma.
Mi smo nekaj poskusov za vzrak požara opravili že v spomladanskem času.
Poskus je sicer zelo preprost:
- na komunalni deponiji za kosovne odpadke smo vzeli tri fotelje
- fotele smo odnesli na lokacijo, kjer ni bila ogrožena okolica
- na fotel smo odložili cigareto in čakali.
- opazovali smo dogajanje in ugotovitve sproti zapisovali.
- dobili smo odgovor "A".
Opravili smo tudi poskus s svečo, poskus z gospodinjskim oljem v posodi, in poleg poskusa cigarete na fotelju tudi poskus cigerete v naravi.
Prav zanima me kakšno bo naslednje vprašanje in kakšni bodo odgovori.
Mi smo nekaj poskusov za vzrak požara opravili že v spomladanskem času.
Poskus je sicer zelo preprost:
- na komunalni deponiji za kosovne odpadke smo vzeli tri fotelje
- fotele smo odnesli na lokacijo, kjer ni bila ogrožena okolica
- na fotel smo odložili cigareto in čakali.
- opazovali smo dogajanje in ugotovitve sproti zapisovali.
- dobili smo odgovor "A".
Opravili smo tudi poskus s svečo, poskus z gospodinjskim oljem v posodi, in poleg poskusa cigarete na fotelju tudi poskus cigerete v naravi.
Prav zanima me kakšno bo naslednje vprašanje in kakšni bodo odgovori.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Manjše gasilsko vozilo z vodo GVV-1 (1+5) ima med drugim vgrajeno tudi visokotlačno črpalko zmogljivosti 30 do 60 l/min (30 do 60 bar) ter prenosno motorno brigalno MB 8/8 .
Koliko je količina vode ki jo dobimo na predpisanem navijaku z visokotlačno cevjo dolžine 50 m ?
a. od 200 do 250 l/min
b. od 30 do 60 l/min
c. od 100 do 150 l/min
d. do 800 l/min , oziroma je odvisno od nadmorske višine
Koliko je količina vode ki jo dobimo na predpisanem navijaku z visokotlačno cevjo dolžine 50 m ?
a. od 200 do 250 l/min
b. od 30 do 60 l/min
c. od 100 do 150 l/min
d. do 800 l/min , oziroma je odvisno od nadmorske višine
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !