Milan Dubravac » 3. september 2007, 10:09
Ja potrebno bi bilo natančno analizirati dogodek. Napraviti bi bilo potrebno dve analizi:
1. analizirati vzrok za nastanek požara, povzročitelje...
2. analizirati točne vzroke za nastalo nesrečo od poziva, vseh odločitev med dogodkom in natančen vzrok nesreče. V Evropi je kot zanimivost nekaj nesreč, kjer so z natančno analizo še vedno ostala nepojasnjena dejstva. Ne vem kako je bilo tukaj ampak ene dve stvari mi niso jasne še.
No odločitvena veriga je bila po moji prvi oceni smiselna. Delo na terenu pa je seveda samo po sebi vedno nevarno. Najbolj so me zmotile slabe zveze (mobitel?), ker to zelo otežkoča komunikacijo.
Vse ostalo je zaenkrat manj jasno in ne bi dajal ocen predno zvemo kaj več podrobnosti.
Še nekaj o odgovornosti. Pri takih službah kot je naša gre vedno za neposredno operativno odgovornost in odgovornost zaradi položaja samega. Pa bom poskušal obrazložiti.
Vodje na terenu in po hirerarhiji navzgor so odgovorni za svoje operativce. Ravno zaradi tega so vodje gasilcev v svetu tako cenjeni. Upam, da vsaj malo ob tem tragičnem dogodku čutite kako pomembno delo je vodenje intervencij. In še enkrat več se je izkazalo, da morajo vodje biti izkušeni in ''preplezati'' celo hirearhijo, da lahko kompetentno odločajo in tudi čustveno čutijo kaj pomeni odločitev v danem trenutku.
Druga je odgovornost, ki izhaja iz položaja samega. Tu se pa vidi morala vodij ter resnična pripadnost organizaciji. Vodja je ob tragičnem dogodku dolžan ponuditi odstop, ker s tem organizacija znotraj sebe sama preveri ali je na pravi poti. Ravno tako se potrdi tudi zaupanje vodjem. Navzven pa se pokaže, da stvari niso idealne in se morajo izboljšati (in nikoli niso idealne).
Ponujen odstop poveljnika hrvaških gasilcev je visoko moralno dejanje.
Pa še skok v slovensko stanje. Odgovornosti vodij na terenu je v Sloveniji skoraj nemogoče oceniti, ker v preteklem obdobju ni bilo narejenih dogovorjenih postopkov po katerih bi ocenili delo.
Moralna odgovornost pa je še bolj uboga, ker na položajih ni ljudi, ki bi zrasli po operativni lestvici ampak so tja padli nekateri kar tako in ob omenjanju moralne (objektivne) odgovornosti napadejo nazaj z izjavami kaj si pa ti naredil, pa tako radi smo te imeli in nas napadaš, pa dejmo se še naprej lepo imeti, pa ne poznaš dejstev pa...
Smilijo se mi taki ljudje, ker so tako ubogi na umu!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)