RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Prispevkov: 2090
Pridružen: 5. Maj 2005, 12:19
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

PREBRANAC S KRANJSKO KLOBASO

Za 2 osebi potrebujemo:

850 gramsko konzervo ( pločevinko ) prebranca
1 par kranjskih klobas

Priprava:

Količino PREBRANCA prilagodimo glede na število lačnih oseb, stresemo vsebino iz pločevink v pekač in damo v segreto pečico ( 220 ۫ C ), v vroči vodi pa posebej kuhamo kranjske klobase, ki naj vrejo cca. 15 min. Nato jih vzamemo iz kropa in jih položimo v pekač na delno pečen prebranac. Vse skupaj pustimo še nekoliko časa v pečici, da se na fižolu naredi skorjica in da se kranjske klobase nekoliko zapečejo. Nato na krožnik serviramo pošteno porcijo prebranca in pol kranjske klobase, zraven pa ponudimo kruh.

Jed je kot naročena za utrujene gasilce, ki pridejo iz daljših intervencij, ker lahko pločevinke s prebrancom imamo vedno na zalogi, pa tudi kranjske klobase običajno ostanejo po občnih zborih in so lahko dalj časa v zamrzovalnikih. Jed pa je izredno hitro pripravljena, pa tudi zelo hranljiva, le za vetrove naj odgovarja vsak sam :lol: :twisted: .

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Priponke
Hitro in enostavno do obroka.
Hitro in enostavno do obroka.
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
nejč
Prispevkov: 1204
Pridružen: 31. Januar 2005, 18:07
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

BAČO a bo ta recept za prebranac bol gost al redek in razkuhan :D :wink: :?:
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Prispevkov: 2090
Pridružen: 5. Maj 2005, 12:19
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

nejč napisal/-a:BAČO a bo ta recept za prebranac bol gost al redek in razkuhan :D :wink: :?:
Prebranac bo gost in hrustljavo zapečen :P .

LP BAČO :spam:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Prispevkov: 3046
Pridružen: 16. Februar 2003, 13:20
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

99% receptov objavljenih v tejle temi nima popolnoma nobene veze z gasilci, edino da so objavljeni na gasilskem forumu in ne v kuharski knjigi odkoder sicer izhajajo. :?

Če je že naslov teme Recepti za gasilske jedi, potem je smiselno napisati recepte za jedi, ki so pripravljene v kar se da kratkem času in imajo ustrezno hranilno vrednost, torej bi lahko poslužile kot zalogaj gasilcem v primeru daljših intervencij, ob masovnih nesrečah itd itd... :!:

Preklemansko dvomim da bo kdo šel v takem primeru kuhati jagodovo juho ali mariniranega brancina. :roll:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Prispevkov: 2084
Pridružen: 6. Marec 2003, 10:44
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

gregor =D> =D> =D> =D>
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

PIZZA ( pica ) navadna ali klasika

SESTAVINE:

40dkg moke
3dkg kvasa
sol
2dcl vode
šunka
nariban sir
kečap
origano
gobe(šampinjone)


POSTOPEK:

Testo:

V mešalnik damo malo moke,kvas, malo zmešamo, dodamo še ostalo moko in sol(pol male žličke)da dobimo kepo. Na pekaču stegnemo kepo in pustimo pol ure,da vzhaja.

Ostalo:

Kečap namažemo po testu,dodamo origano. Za tem po testu položimo šunko, dodamo nariban sir ter potresemo z gobami.

Želim vam Dober tek v ,,novi sezoni,,!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
Prispevkov: 1723
Pridružen: 1. Maj 2003, 21:06
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Dodatek Andyjevi pizzi - omaka iz pelatov in testo

Omaka:

Konzerva pelatov (ali zrelih paradižnikov, tudi sveži so okusni)
Sol
Poper
Rožmarin
Origano
Bazilika

Pelate narežemo na dribne koščke. Pazimo da sok paradižnikov ne izteče. Nato dodamo sol, poper, origano, malo rožmarina in bazilike. Dobro premešamo. Če želimo, da je omaka bolj razpuščena, da v njej torej ni večjih koščkov, jo zavremo in ves čas mešamo, da se paradižnik razpusti. Nato jo premažemo po testu in nadaljujemo postopek kot je napisal Andy.

Testo:

2 jedilni žlici oljčnega olja
sol (pol čajne žličke)
moka (350g za 4 osebe)
mlačna voda (pol skodelice)
1 dcl piva

Testo zamesimo v večji plastični posodi, najbolje ovalni. Zmešamo vse sestavine, nato testo dobro pregnetemo da odstopi od posode, pokrijemo in pustimo na toplem (vendar ne v pečici) da počiva pol ure. Nato testo še enkrat pregnetemo, najbolje ročno na pomokani delovni površini. Testo oblikujemo in položimo v pekač, kjer ga dokončno raztegnemo.

Ostalo je stvar okusa. Dober tek.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

Namaz iz vrta:
osebno moj recept!!!


Najprej zrežeš na majhne kockice:

30 kom paprik (lepše izgleda, če so različnih barv)
5-6 velikih čebul
5 večjih paradižnikov

2 glavici česna
2 nepekoča feferona

To zavreš v:
2 dcl kisa za vlaganje
1-2 dcl vode


Posebej zmešaš in dodaš, ko zgornja mešanica zavre:
2 veliki žlici sladkorja
1 velika žlica soli
0,5 kg gorčice
2,5 dcl olja


To kuhaš še 5 minut in še toplo zapreš v kozarce. Je za 7-8 litrskih kozarcev, ki jih z veseljem odpremo in vsebino namažemo na kruh ko se vrnemo iz kakšne intervencije. Zraven pa kakšen kos klobase ali pečenke....
DOBER TEK
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

NAMAZ IZ MALANCANOV

Potrebujemo:

2 večja malancana
5 večjih strokov česna
***250 ml lahke majoneze***
sol in poper po okusu

Postopek:

Malancana zavijemo vsakega posebej v alufolijo in pri 150 stopinjah C pečemo v pečici približno 2 uri.
Razvijemo folijo, malancane olupimo, dobro ožamemo in skupaj s česnom sesekljamo ali zmeljemo. Solimo, popramo in zmešamo z lahko majonezo.
Ohladimo.
Namaz lahko uporabljamo na kruhu ali toastu, uporaben pa je tudi kot hladna omaka k mesu ali ribam. V hladilniku ga lahko hranimo tudi 14 dni v zaprti posodi!

*** Uporabimo lahko tudi domačo majoneza.
Je ne znate nardit?
OK - drugi teden je na vrsti DOMAČA MAJONEZA.***

DOBER TEK
Priponke
MALANCANI ali JAJČEVEC
MALANCANI ali JAJČEVEC
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

DOMAČA MAJONEZA

Za 4 dcl potrebujemo :

4 jajce
4 dcl olja
4 žličke gorčice
limonin sok
sol po okusu

PRIPRAVA :

Jajce ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. V rumenjake po kapljicah dodajamo belo olje (1 kapljica na 5 sekund vsaj na začetku prvih 3 minut nato lahko hitreje drugače se sesiri ) in neprestano miksamo z največjo hitrostjo. Ko smo zmešali vso olje in jajce dodamo gorčico limonin sok in sol po okusu
Obilo uspeha pri pripravi.

Dober tek !!!
:wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

TATARSKA OMAKA

Vsem sestavinam iz majoneze dodamo še :

Kapre
Naribane ali pasirane kisle kumare
Sesekljan petršilj
Pasiran ribji file
Malo kisle smetane

Dosti užitka pri pripravi.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

AJVAR S HRENOM

Za 5 kozarcev potrebujemo :

4 kg rdeče paprike ( podolgovate )
8 dcl olja
1/2 l kisa za vlaganje ( razredčeni )
5 debelih korenin hrena
1 l gorčice
sol


PRIPRAVA:

Papriko zmeljemo in predcedimo skozi gazo. Zatem kuhamo z oljem in kisom 20. minut ( mešamo ) in solimo po okusu. Dodamo nariban hren in kuhamo še 5 minut. Ko se masa ohladi dodamo še gorčico. Nato damo v kozarce, prelijemo malo olja in zapremo.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

Špageti z gobovo omako


Sestavine za 4 osebe

špageti 400 g
olje 12 žlic
stlačen česen od 2 do 3 stroke
sardelni file od 2 do 3 kose
olupljeni paradižniki 300 g
sesekljane sveže gobe 300 g
sol
poper
origano
worcestrska omaka 6 žlic
peteršilj

Priprava

1. Na olju popražimo česen, sardelne fileje, paradižnike in sesekljane gobe.

2. Začinimo s soljo, poprom, origanom in na koncu dodamo worcestrsko omako.

3. Kuhamo 20 minut in nato v vrelo omako dodamo dobri dve pesti sesekljanega peteršilja.

4. Z omako prelijemo špagete.


Nasvet:
Namesto worcestrske omake lahko uporabimo tudi sojino omako.
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

PEČENE TESTENINE

1/4 kg testenin
2 žlici kisle smetane
2 jajci
2 žlici parmezana
zelen petršilj

PRIPRAVA:

Testenine skuhaš v slanem kropu in jih odcediš, dodaš jajce , kislo smetano, parmezan in vse skupaj dobro premešaš. Daš v pomaščen pekač in pečeš dokler ni zlatorumeno.
Te testenine lahko damo kot prilogo k kakšni pečenki ali zrezku

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
MICKA
Prispevkov: 1928
Pridružen: 31. December 2002, 16:25
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

PIKANTNE TESTENINE


Sama priprava ni nič posebnega, izgleda pa nekako tako

Testenine skuhaš v slani vodi, v katero dodaš 3-5 pekočih feferonov.
ko so testenine kuhane, feferone odstranimo in testenine odcedimo. Testenine se sedaj lahko servirajo same z parmezanom, ali pa z katero koli omako za testenine.




Dodajanje feferonov naj bo od začetka bolj premišljeno saj ne vemo kako pikantno bodo gosti jedli.

Dober tek
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Odgovori