Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Slike gasilskih vozil
Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Objava MarjanLozine » 5. januar 2017, 20:57

V letu 2011 smo v PGD Ložine kupili prenosno motorno brizgalno Rosenbauer Beaver s pogonskim agregatom BRIGGS&STRATTON, 26 kW. Nakup smo izvedli preko podjetja Mistar. Črpalka se nam je zdela kot odličen nakup in je tudi nekaj let delovala brezhibno, razen tesnjenja tlačnih ventilov, ki smo jih zamenjali na servisu v Gasilski brigadi Ljubljana. Po petih letih pa je sledil šok. Dne 9.3.2016 črpalke nismo uspeli spraviti v pogon, saj pogonski agregat ni hotel delovati. Črpalko smo v dnevu ali dveh odpeljali na servis v Gasilsko brigado Ljubljana. S servisa smo bili nato obveščeni, da so poviti ventilski drogovi in da bo popravilo trajalo dalj časa, saj so odvisni od dobavitelja rezervnih delov - podjetja Rotar.
Nadalje je bilo ugotovljeno, da je okvara nastala, ker je prišlo do korozije pri ventilih in ventilskih drogovih. Slike v prilogi. Res je, da črpalka pred zadnjim poskusom zagona ni delovala cca. 3 mesece, vendar, da jo tako načne korozija, je po našem laičnem razmišljanju, lahko vzrok samo izredno slaba kvaliteta vgrajenih materialov oziroma neka napaka, ki je nedopustna in se ne bi smela zgoditi, še zlasti ne pri tehniki, ki je namenjena gasilcem in je tudi izredno draga, mnogokrat, kakor sedaj vidimo tudi precenjena.
Na servisu so nas po popravilu opozorili, da naj redno zaganjamo črpalko, da se izognemo ponovni enaki okvari. To navodilo sicer sprejmemo kot dobronamerno, ni pa to rešitev problema. Pogonski agregat bi moral delovati brezhibno, tudi če stoji več mesecev, leto ali še kaj več. Do take korozije v materialu ne bi smelo prihajati, ker potem se noben bencinski motor, po treh mesecih nedelovanja, ne bi več se zagnal.
Za popravilo smo plačali nekaj več kot 800,00 EUR.
Po popravilu črpalke, smo se z dopisom in slikami okvare, obrnili na podjetja Rosenbauer, preko e-sporočila na naslov vodstvo@rosenbauer.com (dne 4.5.2016). Že čez dan ali dva smo prejeli klic iz navedenega podjetja (imena prijazne gospe se ne spomnimo), kjer nas je seznanila, da so začudeni nad napako, da je slike pogledal tudi serviser, ki ravno tako ne more verjeti, da je lahko prišlo do take napake. Nadalje je pogovor potekal v smeri, da bodo v podjetju seznanili tudi matično podjetje in naredili vse, v smeri, da nam povrnejo stroške popravila motorne brizgalne.
Po nekaj mesecih čakanja (dne 1.9.2016), pa je na našo matično GZ Kočevje prišel odgovor z naslednjo vsebino(kopirano v celoti):

Spoštovani g. Kalinič,

Glede na najin teflonski pogovor in dogovor vam posredujem naslednjo obrazložitev zakaj je prišlo do okvare na prenosni črpalki Beaver.

Vsi motorji z notranjim izgorevanjem so namenjeni stalni uporabi in delovanju. Ko se motor ustavi ostane v samemu valju določena količina goriva in posledično če se motor ne uporablja – da daljši čas stoji in se ne vžge in segreje na delovno temperature – se začne gorivo katero je ostalo v valju izgubljati kvaliteto in oktane in po določenem času je gorivo kot voda (življenjska doba goriva je od 3 – 6 mesecev odvisno od količine in posode kjer je shranjen). Ta tekočina oz. ti hlapi kateri hlapijo začnejo razžirati vse vrste kovin. Enaka napaka bi se lahko zgodila tudi na avtomobilu oz. motorju prevoznih sredstev če se nebi uporabljali daljši čas. Kot primer lahko navedemo da motorist ko zaključijo z sezono zaprejo dovod goriva in odvijejo vžigalne svečke da se valj motorja osuši, pred začetkom motoristične sezone pa gorivo v rezervoarju zamenjajo.
Za primere gasilskih črpalk in orodij kot so motorne žage, rezalke ipd. se v gorivo lahko vlije poseben dodatek kateri podaljša življenjsko dobo goriva in preprečuje poškodbe na valjih in rezervoarjih. Te dodatke prodajajo določene kmetijsko gozdarske trgovine saj se s podobnimi primeri srečujejo tudi gozdarji ko med zemskim časom ne uporabljajo motornih žag in njihove opreme z bencinskim motorjem na notranje izgorevanje.

Prepričani smo, da so serviserji to tudi prezentirali uporabniku na šolanju ob prevzemu črpalke.

V primeru dodatnih vprašanj sem dosegljiva na spodnjih kontaktih.

Lep pozdrav,

Brigita Velše
Prokurist, Vodja prodaje in servisa

Tako nekak se je zgodba s popravilom črpalke zaključila. Nad vsebino odgovora smo bili začudeni, predvsem v delu, da tako pač delujejo bencinski motorji. Nismo strokovnjaki, vendar lahko laično rečemo, da so taki izgovori privlečeni za lase. Po podatkih proizvajalca pogonskega agregata, se ti motorji in podobni, vgrajujejo tudi v čolne in podobno, kosilnice ITD. V naši objavi nikakor ne želimo ocenjevati pogonskega agregata, ki je nameščen na naši prenosni motorni brizgalni, vemo pa, da v kolikor nam bi bilo pred nakupom znano kakšne zahteve ima pogonski agregat, se zagotovo ne bi odločili za nakup.

Naša objava je namenjena vsem, ki se odločate za nakup prenosne motorne brizgalne, da boste o določenih dejstvih seznanjeni pred nakupom oziroma odločitvijo o tipu motorne brizgalne.
V društvu razpolagamo tudi s podatkom, da je enake težave imela še ena črpalka, ki je podobnega ali celo istega letnika proizvodnje.

Lep pozdrav od gasilcev iz Ložin.
Priloge
IMG_2231.JPG
IMG_2229.JPG
IMG_2228.JPG
IMG_2225.JPG
MarjanLozine
 
Objave: 2
Registriran: 5. januar 2017, 19:21
GE: PGD Ložine

Odg: MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Objava smesko4u » 5. januar 2017, 21:40

Živjo vsem,

Prebiram tole vašo objavo in moram reči da sem kar presenečen da ste to objavili saj kot sem prebral so vam podali natančen odgovor zakaj in kako je prišlo do napake. Osebno sem mnenja, da je potrebno motor redno vzdrževati in uporabljati. Če smem vprašati me zanima ali so na napako opozori že kdaj prej na kakšnem servisu in koliko pogosto ste opravljali servis na črpalki? V samem motorju mora biti visoko kvalitetno jeklo saj v nasprotnem primeru sam cilinder, bat in ventili nebi prenesli visoke vročine in eksplozije do katere pride ko motor na notranje izgorevanje deluje.

Na katerem servisu ste opravljali redne letne servise in kdo vam je popravil črpalko sedaj?

LP
smesko4u
smesko4u
 
Objave: 2
Registriran: 7. april 2012, 21:04

Odg: MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Objava Aleks97 » 5. januar 2017, 22:21

Pri nas je motorna brizgalna (mislim, da lahko primerjam z dotično) le da je nekoliko starejša letnik 1972 stoji tudi po pol leta skupaj in v dobrih 40 letih, do te napake ni prišlo in si upam trditi, da je v naših enotah vsaj še 100 takih, mislim da vsi vemo da govorim o stari dobri roziki 8/8. Tu v tem sodobnem primeru se po mojem mnenju vidi varčevanje z materialom in nažalost je tudi dotični proizvajalec le še znamka, ki ni več tolikšen sinonim kvalitete. Žal.
Uporabnikova podoba
Aleks97
 
Objave: 179
Registriran: 7. januar 2013, 20:28

Odg: MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Objava MarjanLozine » 6. januar 2017, 7:49

Saj nobenega ne prepričujemo o kvaliteti motorja in kvaliteti MB. Lahko gre za odličen pogonski agregat in celotno črpalko. Sama črpalka po naših izkušnjah deluje zelo dobro. Objavljamo samo naše izkušnje in dejstva. Mb je bila servisirana v Gasilski brigadi Ljubljana kjer smo bili zadovoljni s servisno uslugo. In kakor je z objave razvidno, servis, z dotično napako nima nobene veze. Enostavno je potrebno pogosto vžigati črpalko, da skuri usedline in ne pride do rjavenja in "limanja" ventilov na ohišje, potem bo zadeva delovala BP.
Pa da še se navežem na dobre stare MB z VW motorjem. Po nabavi nove MB leta 2011, smo staro dali v "arhiv", ker je bila uničena črpalka, motor pa je takrat še deloval. Po dobrih 4 letih v "arhivu" smo namestili poln akumulator, pritisnili gumb in zadeva špila.... tok, da ja, star VW dela!
Lp
MarjanLozine
 
Objave: 2
Registriran: 5. januar 2017, 19:21
GE: PGD Ložine

Odg: MB Rosenbauer-Beaver - naše izkušnje

Objava pobovc2 » 6. januar 2017, 18:11

Lep pozdrav!

Da bi se to zgodilo meni pa da mi pošljejo tak odgovor takoj pelem črplko do proizvajalca pa jo nj kr majo tm pa redno laufajo.
Take buče so vam prodal da to ni res, vsekakor je dobro za motor da je redno v pogonu ampak ce bi bili vsi motorji tako slabi kot njihov nebi noben avto vec uzgau potem ko bi stal par mesecev.
Zame osebno zelo slaba reklama in velika sramota za rosenbauer ki za svoje izdelke racuna konkretne cene potem pa se velikokrat izkazee da je kvaliteta na nizkem nivoju kar opazam v zadnjem letu pri opremi ter celo pri vozilih izdelanih pri njih.

LP
pobovc2
 
Objave: 4
Registriran: 29. julij 2016, 14:13


Nazaj na Vozila in oprema

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Bing [Bot] in 3 gostov