Primož napisal/-a:Janez
Vprasanje zate
Kako se ti je zdelo sojenje na regiskem tekmovanju Ljubljana lll. v Domzalah?
Glede na to,da si kar veliko postopal po tekmovalnem prostoru ceprav insi bil med sodniki
Se ti zdi posteno,da lahko nekdo,ki ima poznanstva dela po svoje in preko pravil
Nocem odkrivat tople vode,vendar me zanima,kaj o tem mislis ti in drugi,ker se to na tekmah pogosto dogaja.
Če misliš, da sem imel privilegij zato, ker me nekateri poznajo, si se tokrat zmotil. Takrat, ko si me videl na tekmovalnem prostoru sem šel ne glede na to, kdo me pozna in kdo me ne pozna osebno izmerit dolžino prve B cevi, ki ni imela potrebnega loka pri MB. Izmerit sem jo šel zato, ker jo je tik pred pričetkom vaje eden od sodnikov zamenjal, tekmovalka je ni več mogla prekontrolirati, ker je stala v zboru, kaj šele, da bi preverila ustreznost dolžine. Tisti namreč, katere učim jaz, morajo pred nastopom pri pripravi cevi le-te med seboj primerjati, kljub temu, da so za to zadolženi drugi, saj iz prakse vem, da so bile ponekod na tekmovalnem prostoru neustrezne cevi ali pa tekmovalni prostor neustrezno označen.
Torej sodnik je naredil napako, ki sem jo šel osebno preverit, pri tem sem vodstvo tekmovanja sam obvestil, da zaradi mojega ravnanja lahko ekipo tudi diskvalificirajo, seveda bi v tem primeru pisal obsežnejšo poročilo o tekmovanju na GZS.
Po ugotovitvi, da cev ustreza normativom, sem tekmovalni prostor zapustil.
Predpostavljam, da si bil ves čas na tribuni in si me verjetno videl tudi pri sodniški komisiji, ki je ocenjevala B enote. Tja sem pristopil, ko sodniška komisija ni bila zasedena, saj so bile proge proste, pa ne zato, da bi izkoroščal veze in poznanstva, temveč zaradi dogovora o regijskem tekmovanju mladine, za katerega morajo, kot veš, posamezne GZ dati sodnike, prav tako pa zaradi informacij o orodju in opremi. V sodniški komisiji je bil namreč eden izmed organizatorjev tekmovanja. Torej nič pregrešnega (mimogrede, tudi naša ekipa je pri isti komisiji dobila 10 kazenskih, pa zato nisem ugovarjal, ker so bili sodniki na progi dobri).
Če si bil dovolj kmalu na terenu, si videl, da sem bil prisoten tudi na začetku pred izvedbo prve štafete, kjer sem urgiral, ker je bila greda na progi za ženske nepravilno postavljena in so jo potem namestili na ustrezen del proge. Prav tako ni bilo ustreznih ročnikov in jih je bilo potrebno nadomestiti z novimi. Mislim sicer, da bi morali ukrepati drugi, vendar če niso, je nekdo moral.
In še moj četrti greh. Kot si videl, sem imel za vratom fotografsjki aparat, s katerim sem skušal posneti nekaj fotografij za revijo Mengšan. Ker ni bila potrebna predhodna akreditacija, sem prosil za dovoljenje, katerega sem tudi dobil, poslikal in se umaknil.
Torej od vseh mojih priviligiranih položajev mislim, da mi lahko očitaš samo tistega, s katerim sem meril cevi, vse ostalo pa sem delal v interesu gasilke organizacije (tudi tvoje), v nobenem primeru pa nisem vplival na odločitve sodniških komisij.
Pa še o vprašanju, kakšno se mi je zdelo sojenje. Čeprav je večina naših ekip dobila dosojene kazenke točke osebno menim, da je bilo sojenje korektno, vsaj kolikor so mi o tem poročali tekmovalci in kar sem sam videl. Tisto pa, kar mi ni bilo všeč, sem pa napisal med mojimi priviligiranimi grehi, o tem pa v razgovoru seznanil tudi člana PGD, ki je tekmovanje pripravilo, saj je zbiral neka pismena mnenja o organizaciji tekmovanja, čeprav ne vem, zakaj so bila potrebna in zakaj so jih posamezni poveljniki podpisovali. Je bilo sicer nekaj protokolarnih napak, ki niso bila v skladu s Pravili gasilske službe, vendar se to dogaja na vseh tekmovanjih, tudi na tistem, ki ga je organizirala GZ Mengeš. Pri organizaciji pač delajo različni ljudje in včasih gre tudi kaj mimo protokola, vendar, konec dober, vse dobro.
Kaj mislim o tem, da hočejo na tekmah nekateri zaradi svojega položaja posredovati za ugodnejši rezultat, ti pa lahko povem takole. Pri meni s takšnimi manevri ni še nihče uspel, tisti, ki me dobro poznajo, pa sploh poskušali niso.
Tako se tudi sam obnašam do tistih, ki svoje delo opravljajo strokovno, če ga pa ne, si pa, glede na to, da me poznaš, verjetno slišal. Takrat namreč postanem izredno neugoden.
Torej raznih posredovanj nikakor ne odobravam in jih tudi ne bom, zelo rad pa bom poročal o sodniških napakah, ki jih bom na tekmovanjih videl. Lahko tudi poimensko, saj je moje mišljenje, da mi tak sodnik, ki je test preplonkal, pač ne more soditi.
Sem mal žleht
, ampak tako je. Če se o sebi motim ali, če imaš še kakšno vprašanje, ga lahko rešiva v soboto v Jevnici. Do takrat pa lep pozdrav!
Janez