Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Obvescanje

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Objava Drago » 18. avgust 2003, 20:26

Darko: :lol:

"Di si bija, bija, bija kad je grmilo ..... :?: :twisted: " za PGZ ( pokrajinsko gasilsko zvezo ) :lol:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Jaka » 18. avgust 2003, 20:29

Včasih je problem tudi tam, kjer požarni okoliš seka kakšno naselje. Lani smo imeli v našem požarnem okolišu dimniški požar, pa sta bila alarmirana sosednje društvo in osrednja enota. Mi smo samo debelo gledali, kaj gasilci drugih enot počnejo na našem območju, mi pa na pozivnikih nimamo nič.
Verjamem, da občutek v takšnem primeru ni dober, ne moremo pa reči, da je operativec v centru nesposoben ali pa da dela po zvezah. On težko preceni, da je v nekem naselju hišna številka 121 spada v drugo društvo kot pa 120. Je pač tako. Sicer obstajajo karte, vendar pa gre pri alarmiranju za trenutno odločitev. Važen je rezultat: požar pogašen ali pa se ni razširil. Tudi če ima za domače PGD včasih grenak priokus.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Gregor K. » 18. avgust 2003, 21:24

Točno Jaka! Važno je da je požar pogašen!

Sicer je pa res vse stvar dogovorov. Pri nas imamo sedaj tako urejeno da se prožijo vsa tri društva v občini naenkrat. Ni važno kje gori in kaj gori. Pa smo vsi zadovoljni in še pomoč je hitra! 8)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Marko Novak » 19. avgust 2003, 9:38

Da ne zgrešimo teme preveč,

Ena od kongresnih usmeritev je tudi ta da se gasilske enote prožijo kombinirano (predvsem nižjih kategorij) pozivniki + javni alarm.Kot kaže JIM bo to uspelo do leta 2008 kot JIM bo uspelo opremit VSE operativce. :oops: Če se ne motim bi rabili kakšen alarmni znak nazaj MAR NE.

Sistem TETRA je že v uporabi (testno) na južni meji, preverjeno.Policija je vedno korak pred nami. :lol: Pri nas v gasileriji pa................
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Objava Gost » 25. avgust 2003, 10:04

Da ne bi mogli rečt, da se nič ne dogaja!

GZ so dobile dopis:

Datum: 25. avgust 2003
GASILSKIM ZVEZAM

Zadeva: ALARMIRANJE GASILSKIH ENOT S SIRENAMI

V skladu z usmeritvami 14. kongresa in programom dela Gasilske zveze Slovenije pripravljamo skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje postopek alarmiranja s sirenami nižje kategoriziranih gasilskih enot, ki delujejo v manjših naseljih.

V polju poleg kategorije gasilske enote označite gasilske enote, ki jih bomo predlagali za alarmiranje s sirenami.


Pri tem upoštevajte naslednje:
- za alarmiranje s sirenami se bodo prednostno upoštevale gasilske enote I. in II. kategorije
- enote, ki se bodo alarmirale s sirenami ne smejo biti v večjih strnjenih naseljih (Ljubljana, Celje…)
- enote, ki se bodo alarmirale s sireno ne smejo biti v turističnih naseljih in v bližini bolnic.


Kmalu bomo izumili toplo vodo. Alarmiranje na podlagi ocene, ali ne bomo vznemirjali občanov?? in drugih mirnopočivajočih turistov, da ne bi pobegnili?? Torej nikakor ne dobimo znaka za požar, ampak se hoče uprava še naprej igrati civilno-zaščitne znake.

Torej že odstopamo od kongresnih usmeritev, pa še prebrali jih dobro nismo!

LP
Gost
 

obveščanje

Objava Janez Koncilija » 25. avgust 2003, 10:59

Pošiljam vam izvleček iz analize požara v Jablah (celotna je objavljena na gasilec.net). V naši GZ smo imeli ogromne težave, da se je pričel upoštevati načrt aktiviranja gasilskih enot, ki ga je v sklopu Operativnega požarnega varstva Občine Mengeš podpisal tudi župan. Pa dolgo ni nič veljalo, lahko bi rekel, da celo do požara v Jablah ne. Potem smo pa zapeli. In to zelo. Za dokazovanje nepravilnosti smo za prisluh pogovorov morali zaprositi celo ministra za obrambo. Vendar se je splačalo. Zadeve so se izboljšale, čeprav je čas aktiviranja še vedno nad 3 minute. V želji, da bi stvari še izboljšali, smo organizirali ekskurzijo v Center za obveščanje v Celovec. Z nami je šel tudi župan, ki je velik zagovornik sprememb v načinu aktiviranja. V centru so nam povedali, da je čas od poziva pa do aktiviranja 22 sekund (mislim, da nas niso farbali). Res pa je, da ima operater na pultu tipke s številkami enot ter karto, tako da takoj (še ob telefonskem pogovoru) aktivira najbližjo gasilsko enoto. Torej nič tipkanja po računalniku in iskanja, katera skupina je prava. Je pa še dodal, da je znanje za ustrezno reagiranje v računalniku, predvsem pa v glavi operaterja (je bil gasilec, na avstrijske čine se ne spoznam, vendar mislim, da ni bil prav nizek).

O temi sem diskutiral tudi na tematskem popsevtu na Igu, kjer se je avtorjem teme zapisalo, da so se ReCO dobro vključili v sistem aktiviranja. Seveda sem protestiral proti takšnemu pisanju, vendar prepozno, do takrat so pristojni že zapustili avditorij (Bogataj in drugi), saj smo mi veselo mlatili prazno slamo o stvareh, ki so bile že večkrat prežvečene.

Pa da ne bom spet predolg, tu je izvleček iz analize:

»Največ časa so prisotni porabili za ugotavljanje krajevne pristojnosti in vzroka, zakaj je bila osrednja enota PGD Mengeš aktivirana šele ob 23.31, kar je 8 minut po obvestilu o požaru, krajevno pristojna enota PGD Loka pa šele ob 23.35. Branko Rajakovič je zato obširneje pojasnil način aktiviranja, ki je opisan v tabeli pod številko 4. V telefonskem klicu na RCO je bilo javljeno, da gorijo štale v Trzinu, zato je operater aktiviral enoto osrednjega pomena CPV in po njegovem mnenju krajevno pristojno enoto Trzin. Kljub kasnejšemu obvestilu vodje izmene v CPV ob izvozu ob 23.25 uri o aktiviranju PGD Mengeš je še vedno 6 minut razlike, katero sta predstavnika RCO in CPV obrazložila s preveliko obremenitvijo operaterjev v primeru takšnega požara in da je tak čas v takšnih okoliščinah normalen.

Mnenje pisca analize je, da v primeru minulega požara 6 minut res ne bi predstavljalo drugačnega rezultata intervencije, saj sta bila objekt in skladiščena vsebina takšna, da se je požar v kratkem času zelo razvil. Kljub temu je potrebno poudariti, da bi bil tak čas v primeru intervencije na stanovanjskih objektih v Mengšu (blokovna gradnja), ki so npr. eno minuto oddaljena od gasilskega orodišča, nesprejemljiv in lahko usoden za stanovalce. Zato se mora v bodoče natančno upoštevati navodila iz operativnega načrta GZ Mengeš, kazalo pa bi ponovno opraviti inšpekcijski pregled postopkov aktiviranja, ki so za nas, operativce, še vedno predolgi, na kar nas opozarja opisana intervencija.«

Ja, še to sem pozabil. Kako pa ste volili poveljnika gasilske zveze, če je tudi poveljnik društva, predvsem pa, kdo je za to dal soglasje v skladu s Pravili gasilke službe. Ali pa se greste kar po domače, potem pa stokate da ni v redu.

Pa še nekaj sem se spomnil, kar sva nekoč na to temo debatirala s kolegom. Vedno je treba o požaru obvestiti enoto, na katerem območju je požar. Tudi pri nas so se v preteklosti vozili gasilski avtomobili z oznakami, ki niso pripadale naši občini, naše enote pa so jih samo debelo gledale. Občani pa so se lahko upravičeno spraševali, kje so domači gasilci, da ne rečem župan, ki financira gasilsko dejavnost v občini. In se je kolega čisto strinjal z mano, je dejal, da tudi če bi domač gasilec vrata od avta, na katerem je napis domačega društva, v rokah mimo prinesel, bi bilo bolje, kot da mu po domačem dvorišču vozijo tuje enote.

Res smo vsi gasilci in ni važno, kdo pogasi, vendar pa lokalcev ne podcenjujte, kakšno butaro ali pa kanto pa že znamo pogasiti.

Bi še kaj napisal, ampak smo odnose z ReCO v zadnjem pol leta normalizirali, zato se jim opravičujem za pogrevanje starih stvari, vendar je to samo z namenom, da bi pomagal tistim, ki so v še večjih težavah glede aktiviranja, kot smo bili mi.

Pa lepo pozdravljeni!
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Janez Koncilija » 25. avgust 2003, 11:09

Zagorje2 je napisal:Da ne zgrešimo teme preveč,

Ena od kongresnih usmeritev je tudi ta da se gasilske enote prožijo kombinirano (predvsem nižjih kategorij) pozivniki + javni alarm.Kot kaže JIM bo to uspelo do leta 2008 kot JIM bo uspelo opremit VSE operativce. :oops: Če se ne motim bi rabili kakšen alarmni znak nazaj MAR NE.

Sistem TETRA je že v uporabi (testno) na južni meji, preverjeno.Policija je vedno korak pred nami. :lol: Pri nas v gasileriji pa................


Kaj si mislil z navedbo : kot JIM bo uspelo opremiti vse operativce. Če si mislil GZS, lahko čakaš, lahko pa pogledaš v Merila za organiziranje in opremljanje, pa tudi v Zakon o gasilstvu. Tam ti piše, kdo in do kdaj mora opremiti gasilke enote, to pa so ustanovitelji. Torej, če boš čakal, da ti bo kdo kaj prinesel, boš čakal ne samo do 2008, ampak še malo dlje. Zato pa pot pod noge pa k županu, sicer ne bo nič. Ampak to ni tema obveščanja, zato zaključujem.

Pa lepo pozdravljeni!
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Mato » 25. avgust 2003, 13:19

Živjo

Ej fantje še sistem ZARE ne dela kot bi moral :cry: , pa že rinete v novega (tetra) :( dajmo malo pomislit kaj rabimo pa tisto enkart izpeljimo do konca.
Sedaj veselo kopujemo pozivnike po cca 80.000 sit, pa bi jih kar proč vrgli in TETRO uvdeli. Potem pa jamramo da ni denarja. Malo poglejte v Avstrijo in Nemčijo, še vedno uporabljajo ta stare motorole, ki samo piskajo. Naši pa napišejo samo takoj v gasilski dom. 1% izkoriščenosti opreme. :!:
uporabimo naš ZARE in ga malo pokombinirajmo z SMS pa bo za normalene razmere kar OK. ob Izrednih bo pa že eden sireno stisnil, če bo pozivnikarjev premalo.
Me bo kdo označil za staromodnega :? , ampak če hočeš da deluje kupi preverjeno in utečeno zadevo. kar poglejte NLB kako so ga pihnili.

Malo sem zašel iz teme. :oops:

Mato :wink:
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Uporabnikova podoba
Mato
 
Objave: 193
Registriran: 12. marec 2003, 9:23
Lokacija: Bukovica

Objava Matjaž Zupan » 25. avgust 2003, 17:14

Kot sem lahko prebral na strani Uprave za zaščito in reševanje,je sistem ZARE v trenutni obliki že nekoliko zastarel,zato bi radi uvedli sistem TETRA,ki ga ponekod po Evropi že uporabljajo.
Konec koncev bo tudi to stalo,pa ne le državo,saj bi bilo verjetno treba prilagoditi pozivnike in radijske postaje,da bi delovale v tem novem sistemu.Tudi na ravni društev bo to verjetno strošek. Če upoštevamo še kronično pomanjkanje denarja v gasilstvu,bo to verjetno precejšnje breme za marsikatero društvo. :?
Matjaž Zupan
 
Objave: 674
Registriran: 21. julij 2003, 20:12

sirene

Objava Oskar » 25. avgust 2003, 17:37

Naj ponovim že velikokrat izrečeno:
-Upravo muči sidrom vojne :shock: dokaz: vznemirjanje ljudi ob požaru se jim zdi bogokletno
-Sirena je na podeželju še vedno zakon !! :o dokaz: Ko se oglasi sirena se zbere do dvakrat več operativcev kot ob proženju nekaj pozivnikov.
- V centrih naj bi delali tudi gasilci. :wink: dokaz: tako je po svetu in nič drugače
- plane aktiviranja enot so podpisali tudi gasilci: dajmo se jezit še malo na sebe ! :evil: :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Nabavni » 25. avgust 2003, 18:52

bi se sam pristavil piskrcek na ogenj,

bi se najprej ustavu na zacetku te teme, za aktiviranje oz alarmiranje meni je slednji bolj simpaticen, kaj je pa pravilnejse pa ... v glavnem kot so ze ostali povedali da je v operativnem nacrtu GZ navedeno tudi alarmiranje drustev, torej ce nimate tega urejeno potem se ne razburjajte, ce so se zmotili na RECO se lahko toda kot je povedal ze nekdo pred mano da tisti tam ne ve kje je st 121 in kje 120 (kateri okolis) tako da... tu bi lahko odprli novo temo kajti mislim da ima nasa drzava cisto zgreseno politiko, oni prilagajajo nas GASILCE centru za obvescanje namesto da bi center prilagajali nam, kajti kaj je ceneje da se reorganizira tistih 13 centrov ali (hmm dej pa ne vem kok je PGDjev v SLO) v glavnem XYZ PGDjev, sam verjetno so provizije v igri ali pa si kdo zeli postaviti SPOMENIK.

no da ne bom dolgovezil se malo na novejse datume

sprasujem se kako je lahko drzava tako "VARCNA" al pa so provizije tok hude da je enim cist useen. Kolikor jest vem o sistemu TETRE, bo vkljuceval tudi GSMje naj bi bili nekakse postaje in pozivniki ob enem ne vem cisto tocno kajti v preteklosti sem zasledil na neki nemski strani nekaj o tem pa moja nemscina ni ravno .... zato ne verjet vesemu kar bom napisam ker se sam ne dolker nega ne bom videl, v glavenm naj bi slo pri tem sistemu za souporabo postaj pozivnikov in GSM-jev, GSM naj bi deloval tudi kot neka postaja, operativec naj bi poklical na RECO potem bi se nekj dogajolo in GSM naj bi postal postaja, .... v glavnem pomoje da je to mozno sam zaenkrat je to zame znanstvena fantastika,

pa ne me pojest ce sm se ornk zmotu (k bi vsaj vedu ker link je bil)
Nabavni
 
Objave: 193
Registriran: 28. maj 2003, 4:05
Lokacija: Medvode
GE: Preska Medvode

Nazaj

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron