Stran 1 od 1

Utrujenost in počitek

Objavljeno: 6. Marec 2003, 16:25
Napisal/-a Marko Zibelnik
Zanimajo me vaše izkušnje (predvsem negativne) v zvezi s težkim fizičnim naporom na intervencijah. Ali vam je že kdo med intervencijo onemogel in ste se morali namesto gašenja ukvarjati z njim? Kako ste ga rešili in kaj ste mu nudili na varnem (pijača, hrana, moralna podpora, ...)?

Objavljeno: 6. Marec 2003, 17:33
Napisal/-a metodg
Zanimiva tema oz. vprašanje, ki ni tako nepomembno.
Pri dolgotrajnih notranjih napadih so gasilci izpostavljeni visokim temperaturam in fizičnim naporom. Posledica je zelo hitra dehidracija. V nekem priročniku sem bral (to velja bolj za poklicne, ki imajo večjo verjetnost da grejo na intervencijo), da bi morali stalno po malem piti, seveda brezalkoholne pijače. Zaradi tega se čas do dehidracije zelo podaljša.
Seveda je pa priporočljivo, da imajo enote s seboj tudi pijačo zase in pa za morebitne udeležence. Nikoli ne veš. Za našo GZ vem, da teh zadev nimamo s seboj in da nobeden na to ni niti pomislil. Seveda se zadeve tudi kasneje dajo zorganizirat oz. na vasi je tako, da sosedje takoj začnejo kaj ponujati. Vendar na mojo žalost alkohol...

Dobra tema Marko...

Bomo začel razmišljat....

Metod G :D

Utrujenost in počitek

Objavljeno: 6. Marec 2003, 18:26
Napisal/-a Marko Zibelnik
To, da ljudje ponujajo gasilcem alkohol po končani intervenciji še ni tak problem. Večji problem je namreč uživanje le tega pred samo intervencijo. Upam, da ne bo kdo zdaj mislil, da reklamiram alkohol, kot sredstvo, ki zmanjšuje utrujenost in nadomešča počitek. Alkohol namreč zmanjšuje občutek utrujenosti in razsodnosti in s tem povečuje nevarnost, da gasilec spregleda enega od znakov nevarnosti.
Tudi pri nas je tako kot pri Metodu. Nobeno društvo nima s seboj energetsko in elektrolitsko obogatene pijače, ki bi po povečani aktivnosti nadomestila izgubljeno energijo in elektrolite.
Gasilci bi morali dobro poznati znake, ki kažejo na to, da je z gasilcem v intervenciji nekaj narobe.
Sam imam v zadnjem času opravka s sladkorno boleznijo. Ta bolezen je za gasilca nenevarna, dokler je nivo glukoze v krvi v mejah normale. V kolikor je sladkor v krvi kratkotrajno povečan, to še ne pomeni neposredne nevarnosti za gasilca v akciji. Večjo nevarnost povzroča dolgotrajno povečanje koncentracije sladkorja v krvi.
Bolj nevarna je prenizka koncentracija sladkorja v krvi. V kolikor ima gasilec že ob vstopu v prostor zmanjšan nivo sladkorja v krvi, obstaja velika možnost, da pade gasilec kasneje v komo - hipoglikemijo. Med velikimi napori lahko gasilec s sladkorno boleznijo izgubi občutek za nivo sladkorja in spregleda znake, ki opozarjajo hipoglikemijo. Če imate med svojimi člani sladkorne bolnike, bodite še posebej pazljivi na njih. Sami bolniki pa naj bodo tudi dovolj samokritični in pustijo težja opravila gasilcem, ki so za ta dela res 100% zdravstveno sposobni. Mislim, da mora vodja intervencije zelo dobro poznati tako osebo, če jo bo poslal v ekstremne pogoje.

Poleg zgorja omenjenega problema pa so možna pri delu v vročih pogojih naslednja bolezenska stanja:
- sončarica
- toplotni krč,
- toplotni kolaps,
- toplotni udar in
- dehidracija.
V kolikor poznate še kakšna bolezenska stanja, ki so možna v težkih razmerah in če poznte znake, ki opozarjajo na prej našteta stanja jih napišite.

Objavljeno: 7. Marec 2003, 10:06
Napisal/-a matjaž
Na podlagi vsega do sedaj napisanega pod to temo sklepam, da bi bilo zelo pametno imeti v naših intervencijskih avtomobilih stalno zalogo brezalkohonih pijač. Menim da nebi smel biti problem v vozilih naji nekaj prostora v ta namen.
Lahko pa iz izkušenj povem, da so ponekud ljudje zelo osveščeni in imamo med intervencijo možnos izbire kaj bomo pili (voda, sok, ..., pivo, vino :? )

LP!

Matjaž

Utrujenost in počitek

Objavljeno: 7. Marec 2003, 10:43
Napisal/-a Marko Zibelnik
Upam, da nisem to stvar preveč steoretiziral. Glavno je, da se v intervencijah poskrbi za gasilce, ki so bili v težkih pogojih dela. To velja predvsem za primere, kjer so intervencije res ekstremne in dolgotrajne.

Objavljeno: 7. Marec 2003, 14:40
Napisal/-a KR EDN
BRAVO, odlična tema

Mnogo premalo se povdarja na vajah o utrujenosti in načinu razvrščanja dela na večjih intervencijah. To da se s seboj na intervencije vozi poleg vse opreme tudi brezalkoholna pjača, je zelo pametna ugotovitev. Po nekaterih gas. društvih se to že dogaja.

LP

Objavljeno: 7. Marec 2003, 15:25
Napisal/-a Mitja Gregorič
Pri nas v enem izmed vozil imamo vedno s seboj najmanj karton vode v plastenki...za vsak slučaj....:lol: :lol: :lol:
Drugače pa je v stalni praksi ,da se moštvu na terenu ob daljših intervencijah priskrbi vse potrebno (hrana,pijača,opema,itd...)

LP MItja

Utrujenost in počitek

Objavljeno: 7. Marec 2003, 15:35
Napisal/-a Marko Zibelnik
Kako pa imate rešeno glede oblek. Gasilci se namreč lahko preznojimo in potrebujemo vsaj sveže spodnje perilo. Ali imate te stvari tudi kaj v rezervi v avtu? :?:

Objavljeno: 7. Marec 2003, 15:51
Napisal/-a Mitja Gregorič
Konkretno sam imam v svoji omarici v torbici spravljeno 2 kom. rezervnega perila,nogavice ter " mini "pribor za osebno higieno(brisača,milo,krema).
Podobno ima urejeno tudi večina ostalih operativcev pri nas.
Če je potrebno se naknadno na intervencijo to tudi dostavi.

:lol: :lol: :lol:


LP Mitja

Večkrat se je že izkazalo to za dobro rešitev.
(poplave,plazovi,potres na Bovškem,gozdni požari,itd...)

utrujenost

Objavljeno: 7. Marec 2003, 18:39
Napisal/-a mico
Tudi v našem društvu smo že pred časom poskrbeli za brezalkoholne napitke konkretno gra za plastenke vode.Saj se je pokazala potreba po osvežitvi ne samo na dolgotrajnih intervencijah ampak tudi na prometnih nesrečah kjer si pod žgočim soncem v vročih intervencijskih oblekah.

Objavljeno: 7. Marec 2003, 22:29
Napisal/-a tomazrak
Tudi pri nas imamo te stvari urejene in sicer z tako imenovanim skrbnikom pri intervencijah. Njegova naloga je poleg zaklepanja in zapiranja gasilskega doma ob intervencijah tudi prevoz osvežilnih pijač na požarišče ter pozimi tudi kakšnega čaja. Sicer pa ob daljši intervenciji dobro sodelujemo z poveljnikom CZ v naši občini, ki priskrbi tudi hrano in pijačo :D

osvežilna pijača

Objavljeno: 9. Marec 2003, 0:11
Napisal/-a Oskar
V našem požarnem območju je toliko kmetij, vinogradnikov, zidanic, turističnih kmetij, vinotočev, da bi bili ljudje prav ožaljeni , če bi si gasilci vozili zraven še pijačo ! :D :oops: :wink:

Objavljeno: 9. Marec 2003, 6:19
Napisal/-a Jack
sam ne poznam nobenega primera ko bi gasilec onemogu. sem pa zasledil v dokumentarni oddaji o WTC-ju, da je vec gasilcev imelo tezave z dihanjem (pljuca). Zato , pa so potrebni redni zdravniski in drugi pregledi. Bolje da clovek onemore na stadionu ali na vajah na igu kot pa na intervenciji.

Objavljeno: 9. Marec 2003, 12:20
Napisal/-a PARAMEDIC
Ravno iz tega razloga naša enota izvozi na zahtevnejše požare tudi z reševalnim vozilom, največkrat na srečo le preventivno. Je pa skoraj vedno kašen obliž, manjša rana, ipd. Naj odgovorim še Metodu, poveljniku naše zveze, da je v našem vozilu vedno tudi 10 litrov pitne vode v plastenkah, a v zadnjem letu, odkar smo uvedli sodelovanje reševalcev in gasilcev, potrebe po tem še ni bilo, ker so bile intervencije krajše in v zimskem času. Bo pa verjetno drugače poleti.