Stran 1 od 1

Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 8:22
Mayamaya
Po hrvaski dalmaciji ze vec dni divjajo obsezni pozari, ogenj je ze zajel nekatera predmestja, pomoc iz zraka velikokrat zaradi mocne burje ne pride v postev, gasilci so izcrpani, na pomoc jim prihajajo sile iz vse drzave; aktivirana je vojska. Ima mogoce kdo kaksno informacijo, ali je Hrvaska prek EU mehanizma ze zaprosila za pomoc in ce ne, kaj caka? Glede na njihovo zastarelo opremo in neorganiziranost, bi jim pomoc se kako prav prisla (moje mnenje).

Lp

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 9:45
kumba
Danes je že bolje na območju Podstrane delujeta dva kanaderja in dva airtraktorja in tudi burja ne piha več. Včeraj je bila pa res panika apokaliptično stanj. Vojaki z nahrbtnjačami, gasilcev premalo, vse skupaj precej neorganizirano. Vendar se vse skupaj razprostira zares na zelo veliki površini. Govori se 4 500 ha. Skoraj 5 kratna površina požara na Šumki.

Re: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 9:54
RomanB
Sicer ne vem, če je njihova oprema tako zastarela. Kolikor sem lahko pokukal v DVDje (sicer v međugorju) niso tako zelo daleč za nami.
Je pa res čudno, nekje se je celo govorilo o evakuaciji Splita, ki ni malo mesto. Ali Hrvaška noče zaprositi za pomoč, zaradi dogajanj v preteklem mesecu? Bi bili preponosni, če bi s Slovenci gasili? Za tiste poplave v BiH se je hitro skupaj zbrala skupina gasilcev, ki je šla na pomoč, pomoje bi tudi tukaj bilo veliko kandidatov.

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 10:19
Luka90
Včeraj zvečer sem na TV (24ur zvečer) poslušal pogovor z poveljnikom Sežanskih poklicnih gasilcev, ki je v pogovoru dejal, da se hrvati oz. hrvaški gasilci preveč zanašajo na njihove zračne sile (kanaderje in airtraktorje)....
Mi je dalo malo misliti kaj je želel s tem povedati... da je njihova taktika zgrešena, da bi lahko več naredili z pehoto in cisternami... res me zanima kaj je želel povedati s tem

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 10:41
Mayamaya
Luka90 je napisal:Včeraj zvečer sem na TV (24ur zvečer) poslušal pogovor z poveljnikom Sežanskih poklicnih gasilcev, ki je v pogovoru dejal, da se hrvati oz. hrvaški gasilci preveč zanašajo na njihove zračne sile (kanaderje in airtraktorje)....
Mi je dalo malo misliti kaj je želel s tem povedati... da je njihova taktika zgrešena, da bi lahko več naredili z pehoto in cisternami... res me zanima kaj je želel povedati s tem


Za njihovo taktiko ne morem govoriti, ker je ne poznam, ampak organizacija pa se mi zdi slaba. Nikjer nisem zasledil nobenega štaba, gasilci prihajajo na pomoc iz vse drzave vendar tudi ti neorganizirano po kmecko, na pomoc prihajajo tudi razne navijaske skupine in drugi civili ipd. Nevem kdo bo vso to zadevo vodil. Pri nas je vse skupaj malo drugace, tocno se ve koliko gasilcev, opreme, vozil (predvsem katerih vozil) bo na prizadeto obmocje (npr Kras) poslala dolocena zveza, regija..

Re: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 10:50
gasilec36
Jaz sem tudi takšnega mnenja,da se preveč zanašajo na letala pa tudi opremljenost gasilskih enot slabša kot pri nas se mi zdi,da dlje kot so oddaljeni od zagreba slabša je opremljenost,na posnetku,ki je bil včeraj zvečer je rekel eden od gasilcev,da ni bil njihov fap že dve leta na servisu pa,da nebi opravil tehnični pregled,mogoče je tudi premalo gasilcev predvsem prostovoljnih pri nas ima vsaka vas gasilsko društvo v dalmaciji pa zgleda,da nimajo veliko pgd.

lp martin

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 10:57
jsinic
Ravnkor sem poslušal izjavo premierja Plenkovića, ki je dejal da trenutno mednarodne pomoči ne bodo zahtevali, ker ni potrebna. Bila pa jim je ponujena, predvsem s Kanaderji.

Povezava, do izjave: http://www.index.hr/vijesti/clanak/dalmacija-gori-stotine-vatrogasaca-jos-se-bori-s-vatrom-plenkovic-daje-izjavu/983266.aspx

Upam, da se bo podlagi teh dogodkov, v prihodnje na Hrvaškem kaj sprmenilo glede gašenja večjih požarov v naravi, ki jih vsakoletno prizadenejo.

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 22:04
Matej B.
Kolega Jožef Žunkovič, serviser gas.opreme in vozil je sprožil vseslovensko akcijo zbiranja gasilske opreme za požare v naravi za gasilce ki jim je oprema pogorela v Dalmaciji.
Več o tem lahko najdete na njegovem Facebook profilu oz. na povezavi:

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 18. julij 2017, 22:05
Matej B.

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 19. julij 2017, 15:07
nepismenzataforum
Kje so bile vseslovenske akcije zbiranja opreme ko so bili požari pri nas in so mnoga društva ostala brez opreme??? Nimam nič proti temu da se pomaga, vendar ogromno društev pri nas ne more obleči svojih operativcev mi pa bomo pomagali v tujini?!?!? =D> =D>

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 22. julij 2017, 15:14
Zbiljc
nepismenzataforum je napisal:Kje so bile vseslovenske akcije zbiranja opreme ko so bili požari pri nas in so mnoga društva ostala brez opreme??? Nimam nič proti temu da se pomaga, vendar ogromno društev pri nas ne more obleči svojih operativcev mi pa bomo pomagali v tujini?!?!? =D> =D>

Pri tem ti dam dokaj prav, čeprav so verjetno "naša" društva to rešila med sabo, le tega pa ni v javnosti? Je pa tako, da Slovenci, ko je treba, skočimo skupaj in naredimo nekaj, kar zgleda pri sosedih ni tako?

Odg: Pozari v Dalmaciji

ObjavaObjavljeno: 24. julij 2017, 10:20
Mayamaya
Ima mogoce kdo kaksno informacijo, kako da nekatera intervencijska vozila slovenskih gasilcev, uporabljajo svetlobne signale na hrvaskih cestah, ko vozijo donirano opremo v Dalmacijo? In pa kako da s svetlobnimi signali vozijo tudi civilna vozila?