Stran 1 od 2

POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 5. januar 2017, 20:54
napadalec_2
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... hotel.html

Divja požar v znanem hotelu Jezero. Po slikah sodeč se je požar razširil iz enega dela po slemenu po večjem delu ostrešja. Gašenje otežuje močan veter

Re: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 5. januar 2017, 22:10
Krrokarr
Kolikor se je dalo razbrat s prvih posnetkov se mi zdi, da na začetku ni bilo ravno velikega osredotočanja na notranje napade. Morda se motim. Ve kdo kaj več o taktiki in razmerah/situaciji?
Vidim, da je prišla kasneje tudi kranjska avtolestev ... V takšnih primerih se pa hitro pokaže smiselnost posedovanja tovrstnih vozil v enotah, čeprav se jih sicer dostikrat oponaša kot "nesmotrne nakupe" in "strošek", hmm..

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 6. januar 2017, 9:01
napadalec_2
Po slikah sodeč je objekt pokrit s pločevinasto kritino kar je oteževalo gorenje, skozi streho tudi ni opaziti nobene požarne ločitve, kar je pa ob močnem vetru omogočilo širjenje požara po strehi.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 7. januar 2017, 23:53
Radovljica27
Ko sem videl jaz je bilo takole:
- v prvi fazi se je reševalo goste in osebje govora je o 100 osebah to vzame svoj čas še posebno ker se je pogrešalo 6 oseb - kasneje najdene.
- v drugi fazi so se pa delali napadi s kranjske ALK v 3. nadstropje vse skupaj pa je bilo zaradi močnega vetra (v sunkih tudi do 64 km/h), ki je ves čas že pogašena zarišča ponovno vžgal in zaradi pločevinaste strehe (dimnik efekt) počasno in izredno naporno podatek o tem, da je bilo kar nekaj cevi skurjenih pove svoje o vročini po drugi strani je pa mraz do -12 (občutek mraza zaradi vetra -25) zmrzoval cevi in koval gasilce v ledene oklepe, ki so bili zunaj! pohvale pa tudi tistim, ki so delili tople čaje! kasneje so bile za prehrano zagotovljene pice.
Pohvalno tudi da se je obranilo cel trakt, ki je zadaj za hotelom.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 11:31
vidic
Napadi izvajali tudi po stopnicah, ne samo preko lestve. V začetku sta bila tukaj dva napada, kasneje pa sta se vzpostavila, še dva napada v drug del objekta.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 11:35
MarkoŠ
Toćno kako je potekalo gašenje naj pove Silvano, ki je vodil intervencijo.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 15:04
gradbenik miha
Ob tem požaru se je pokazalo, da Bled in Bohinj skupaj z okolico nujno potrebujeta ALK in večjo avtocisterno( najmanj 10.000l) ter na Bledu nov gasilski dom. To je moje mnenje. [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

Miha

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 17:46
Aleks97
gradbenik miha je napisal:Ob tem požaru se je pokazalo, da Bled in Bohinj skupaj z okolico nujno potrebujeta ALK in večjo avtocisterno( najmanj 10.000l) ter na Bledu nov gasilski dom. To je moje mnenje. [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

Miha

Mene pa zanima kam je šla tastara blejska ALK? A niso mel oni davnega leta enga Tam-a ALK?

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 22:33
napadalec_2
ALK bi bil dober nakup..Uredba o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč predvideva za gasilsko enoto III. kategorije, ki ima status osrednje enote v občini in na svojem požarnem okolišu objekte višje od P+4 vozilo AL. Hotel Jezero, Grand hotel toplice, Hotel Bled in še najbrž kateri nastanitveni objekti v okolici pa niso višji od P+4 (morda kateri je, to ne vem). Ker pa se je izkazalo da bi v tem primeru za posredovanje nujno potrebovali ALK v bližini, predlagam da bi se podal predlog za spremembo prej omenjene uredbe, in bi društva na območjih večje koncentracije turističnih objektov, ki so tudi nižji od P+4 imela ALK. Ta požar bi lahko bil dobra izkušnja,(ki se je na žalost zgodila) za naprej, saj so turistični kraji povsod po Sloveniji in najbrž Bohinjčani in Blejci niso edini ki ALK potrebujejo.

Zanima pa me če je lokalna gasilska enota dobila požarni načrt, in če si je lahko z njim kaj pomagala. Lahko bi ga tudi enkrat za spremembo na tem forumu objavili (brez logotipa izdelovalca in z dovoljenjem odgovorne osebe za požarno varnost) in ga pokomentirali. Ker sam požarne načrte tudi izdelujem, sicer ne tega za Hotel jezero, bi katerikoli predlog za izboljšavo bil dobrodošel. Inšpektorji so z njimi zadovoljni, saj vsebujejo vse elemente v skladu s predpisi, od gasilcev pa redkokdaj dobim kakšno mnenje (razen kakšne malenkosti).

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2017, 22:42
gapi
Kot mi je poznano je v teku analiza potrebnih lokacij ALK za celotno Gorenjsko.

Veliko odgovorov se najde tudi v Metodovi nalogi, ki jo je izdelal ko je pridobival čin visokega gasilskega častnika.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 9. januar 2017, 10:39
darko
Bohinjska Bistrica aktivirana ob 15:24.
AL Jesenice aktivirana ob 15:27.
AL Kranj aktivirana ob 16:12.

Darko

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 9. januar 2017, 10:41
darko
Vsekakor me zanima glede da je bil hotel pred kratkim obnovljen ali je imel po sobah sprinklerje in ali je imel v zgornjem nadstropju hidrante.
Darko

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 9. januar 2017, 21:11
silvano
Pozdravljeni,

sem eden "starejših forumovcev" po datumu včlanitve, zato vem da so konstruktivne in strokovne debate potrebne. Prosim [-o< , dajte mi se nekaj dni, da vse pripravim in izvedemo analizo, končne podatke bom predstavil tudi tukaj.

Hvala in lp, Silvo

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 9. januar 2017, 21:35
napadalec_2
kot poznavalec požarne varnosti ti zagotavljam da šprinklerjev ni imel, ker jih tehnične smernice za požarno varnost za takšen objekt ne predvidevajo. Obveznost vgraditve šprinkler sistema predpiše projektant požarne varnosti v primeru da požarni sektor presega določeno vrednost (govorim o tisočih kvadrantnih metrov), dokument, v katerem se vse to predpiše (+gasilniki, hidranti, evakuacijske poti, sistemi APZ itd)pa se imenuje študija požarne varnosti. V primeru da se izvedejo vsi s študijo požarne varnosti predpisani ukrepi dobi objekt uporabno dovoljenje. Je pa res, uporabno dovoljenje je bilo izdano ko je pač bilo. Četudi se z leti tehnične smernice za požarno varnost spreminjajo objekti ostanejo takšni kot so bili na dan izdaje uporabnega dovoljenja. Lep primer zato so šole: 30 ali več let stare šole sistema za javljanje požara nimajo, nove ga pa morajo imeti, drugače ne dobijo uporabnega dovoljenja. Če se pa objekt obnavlja (npr. fasada, notranji ometi, oplesk, streha) se ta dokument ne izvede. drugo je dozidava, nadzidava itd. Takrat se izdela zasnova požarne varnosti. V takih primerih se zaradi finančnih razlogov čim manj posega v obstoječe stanje objekta, dozidan ali nadzidan del se pa izvede kot svoj požarni sektor, če se investitor strinja pa se lahko po celem objektu izvedejo določeni ukrepi (npr. sistem za javljanje požara), kar pa niti ni tako slabo, saj se v hotelirstvu varnost tudi propagira.

Kar se tiče hidrantov v zadnjem nadstropju, če so v ostalih bi tudi v zadnjem zagotovo morali biti (tlak vsaj 2, 5bar). Če pa je kateri gasilec na tem forumu kdaj uporabljal zidni hidrant pa naj to prosim pove in več ne bom propagiral ukinitve notranjih hidrantov in dajal prednosti zunanjim.

Odg: POŽAR HOTEL JEZERO

ObjavaObjavljeno: 10. januar 2017, 1:39
Radovljica27
darko je napisal:Vsekakor me zanima glede da je bil hotel pred kratkim obnovljen ali je imel po sobah sprinklerje in ali je imel v zgornjem nadstropju hidrante.
Darko

Euro hidrante (če pravilno vem so to tisti v zidni omarici naviti na kolutu...cev je neka gumijasta rdečkasto/oranžne barve premera hjah manjši od D cevi) se je uporabilo/oziroma je bila razvita cev kdo jih je uporabil pa ne vem... enako za ročne gasilnike. Po resnici povedano niti nisem bil pozoren na to ker je bilo toliko drugega dela kot pa gledat kaj leži po tleh.