Stran 1 od 1

Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 5. september 2016, 10:32
Oskar
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... varno.html

Na zgornji povezavi je film o gašenju kombija. Želel bi malo debate o vaših izkušnjah in za začetek nekaj izhodišč:
1. je smotrno gasiti z gasilniki ko je ogenj že tako močno razvit ?
2. je bolje, da sta vozili na požar obe vozili skupaj ali je bolje da gre hitrejše naprej ?
3. kako zavarovati mesto požara da ne bodo vozile mimo cisterne Petrola ?

Odg: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 5. september 2016, 16:11
jsinic
1) Glede na videno v posnetku, je napaka že v startu, da ni kdo od mimovozečih poskušal pogasiti ogenj ko še je bil v fazi razvoja (najbrž se ni mimo peljal kak gasilec, ki bi imel v avtu gasilnik ;)). Najbrž bi se tedaj še lahko pogasilo požar oz. omejilo širjenje požara. Glede na ukrepe gasilcev je logično, da so uporabili gasilno sredstvo, ki je bilo v danem trenutku na voljo, čeprav je bil učinek minimalen.

2) Glede na to, da je na kraju kot prvo vozilo HTRV-1, domnevam, da je bilo javljeno kot prometna nesreča + požar, mogoče je bil posredi kakšen nesporazum v komunikaciji (prijavitelj dogodka tujec?). Mogoče HTRV-1 ni izvozilo iz iste lokacije (zato je hitreje na kraju?? ...), je v tej situaciji HTRV-1 bil namenjen bolj kot PV? Naj več o tem pove kdo od prisotnih, zakaj je bilo temu tako. Glede na to da je bil v cca. 1 min na kraju tudi GVC, ki je lahko takoj pričel z gašenjem, saj je ekipa v prvem vozilu že opravila pregled dogajanja, vzpostavila stik z voznikom..., se mi ta čas (cca. 1 min) na tem dogodku in ob polno razvitem požaru ne zdi tako velik.

3) Ne gre se samo za cisterne Petrola, potencialno nevarnost predstavljajo tudi vsa ostala vozila (tovornjaki z nekaj sto litri goriva v rezervoarjih). Neke smiselne rešitve glede tega ne vidim, razen tega da se popolnoma zapre avtocesta za par minut, dokler poteka gašenje. To pa v tako kratkem času praktično ni mogoče zagotoviti ob tem pa zagotavljati prehodnost za intervencijska vozila, postavitev signalizacije ...
Menim, da bi bilo bolj smiselno, v programe CPP, varnih voženj, usposabljanj poklicnih voznikov..., dodati vsebine kako ravnati v primeru izrednih dogodkov na prometnih sredstvih (primer požara, prometne nesreče...), kako ukrepati če si prisoten v dogodku, mimovozeči (kako pomagati, kako obvoziti dogodek, kdaj počakati...)

Lp, Jernej

Odg: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 6. september 2016, 8:33
Janez Tratnik
Na zgornji povezavi je film o gašenju kombija. Želel bi malo debate o vaših izkušnjah in za začetek nekaj izhodišč:
1. je smotrno gasiti z gasilniki ko je ogenj že tako močno razvit ?
2. je bolje, da sta vozili na požar obe vozili skupaj ali je bolje da gre hitrejše naprej ?
3. kako zavarovati mesto požara da ne bodo vozile mimo cisterne Petrola ?


1. je, če drugega ne vsaj nakažemo, da se ukvarjamo z dogodkom, uporabiš pač tisto, kar imaš na razpolago, v tem primeru so gasili s HI PRESS-om in efekt niti ni bil slab
2. jaz zagovarjam, da v zgornji situaciji gre hitrejše vozilo naprej, če drugega ne je vodja prej na kraju, si lahko ogleda situacijo, lahko gre za osebo v gorečem vozilu, praviloma pa je ob hkratnem izvozu razlika zelo majhna (mogoče še minuta ne)
3. v prvi fazi zelo težko, najboljše zavarovanje na avtocesti je seveda naletno zavarovanje z večjimi (težjimi) vozili, ki pa z malim vozilom ni možno, delo na avocesti je smrtno nevarno

Mogoče bi se dalo iz posnetka najti še kakšno "napakico" vendar jih delamo vsi tako, da...

Odg: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 6. september 2016, 17:56
Luka90
Napake se dogajajo in dokler jih opazimo, jih bomo v prihodnosti lahko odpravljali. Vsaka situacija je specifična, vsaka malo drugačna in na vsaki je verjetno ekipa gasilcev malo drugačna, v primerjavi z ekipo trodelnega napada ali spajanja sesalnega voda....

Re: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 7. september 2016, 12:56
firefly
Vsem kritikom posredovanja in iskalcem dlak v jajcu bi rekel dvoje. Pometite najprej pred svojim pragom. Primerjat posredovanje na nekaj vaših intervencijah v celem življenju z več deset teh fantov v enem letu nima smisla.

Odg: Re: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 7. september 2016, 17:25
Luka90
firefly je napisal:Vsem kritikom posredovanja in iskalcem dlak v jajcu bi rekel dvoje. Pometite najprej pred svojim pragom. Primerjat posredovanje na nekaj vaših intervencijah v celem življenju z več deset teh fantov v enem letu nima smisla.


=D> =D> =D> =D> =D>

Re: Gašenje razvitega požara na vozilu

ObjavaObjavljeno: 8. september 2016, 6:46
matias
Mimo omenjenega dogodka sem se peljal ravno v času, ko je enota nastopila z aktivnim gašenjem. Kar se je dalo videti, je bilo izvedeno korektno in brez nevarnosti za ostale udeležence v prometu. Promet se je odvijal počasi, prostora pa je bilo zadosti, tako za posredovanje kot za odvijanje prometa. Soditi o napakah, je pa neprimerno, če nismo bili dejansko udeleženi na sami intervenciji.
Firefly je pa itak vse ostalo napisal!

LP
Matjaž