Stran 1 od 1

GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 17. Januar 2014, 21:39
Napisal/-a darko
Začelo se je !

Jug Avstralije se te dni sooča z vročinskim valom. Zvezne države Zahodna Avstralija, Južna Avstralija in Viktorija so zadnje dni deležne izjemno visokih temperatur, ki ponekod dosegajo 46 stopinj Celzija, medtem ko so iz Tasmanije celo prišla poročila o taljenju asfalta. V prestolnici Južne Avstralije Adelaide je bil torek četrti najbolj vroč dan do zdaj, saj so izmerili 45,1 stopinje Celzija. Če se bodo napovedi uresničile, bo to za dele Avstralije najdaljše obdobje vročega vremena v zadnjih stotih letih.
Gasilci se dnevno borjo z več sto požari, predvsem na jugovzhodnem delu Avstralije. Požare so v veliki meri povzročile strele, katere so povzročile tudi veliko škodo na daljnovodih. Samo v Adelaidu je brez električne energije ostalo okoli 14.000 gospodinjstev. Gasilcem pri gašenju delo dodatno otežujejo tudi močni sunki vetra, ki povzročajo 20-metrske plamene in razpihujejo saje ter goreče delce-preskoki. Zaradi tega je bilo na stotine lokalnih prebivalcev preseljenih v evakuacijske centre.
Tudi na drugi strani - v Kaliforniji (ZDA) je včeraj izbruhnil požar, veter pa ga je v nekaj urah razširil na skoraj 700 hektarjev. V hribih nad Los Angelesom se je hitro in nevarno širil požar, ki so ga zanetili trije izletniki. Uničil je najmanj pet domov, ogroženih pa je več kot tisoč prebivalcev, ki živijo ob vznožju gorovja San Gabriel. Poškodovanih je bilo tudi 17 drugih stavb, pri gašenju so bili lažje ranjeni trije ljudje, od tega dva gasilca. Več kot 700 gasilcem je, ko se je veter umiril, ob pomoči osmih letal in sedmih helikopterjem uspelo ustaviti širjenje požara. Do večera je bilo okoli 30 odstotkov požara že pogašenega. Nekaterim evakuiranim prebivalcem pa so že dovolili, da so se vrnili v domove.

Vremenska situacija v Avstraliji običajno tudi napove dogajanje v drugih delih Zemlje. In kot sem večkrat omenil GOZDNI POŽARI SE GASIJO POZIMI (priprave, organizacija, pravočasno načrtovanje....).
Darko

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 18. Januar 2014, 18:31
Napisal/-a darko
KALIFORNIJA
Kalifornijski guverner Jerry Brown je zaradi suše razglasil izredne razmere. Prebivalce je pozval, naj varčujejo z vodo, saj kaže, da bo letošnje leto nadpovprečno sušno. Količina padavin je namreč najmanjša v zadnjih 153 letih. Suša je že prizadela številne kmetije. Katastrofalna suša je Kalifornijo prizadela leta 2003 in nazadnje 2007. "Nekateri pravijo, da se je sezona požarov v naravi letos začela zgodaj, a lahko bi dejali, da se ni nikoli končala," pravi Tom Scott, strokovnjak za naravne vire na Univerzi v Kaliforniji.
AVSTRALIJA
Medtem pa se v Avstraliji razmere počasi umirjajo. Najhujše v zvezni državi Viktorija je verjetno za nami, je povedal tamkajšnji poveljnik gasilcev. Gasilci se sicer še vedno borijo z ognjem, a so temperature v petek nekoliko padle, zato so preklicali izredne razmere. Prebivalci, ki so bili v preteklih dneh prisiljeni zapustiti domove, so se lahko vrnili domov.

Požari, ki so divjali v državi Viktorija na jugovzhodu Avstralije, so doslej uničili 100.000 hektarjev površin. V nacionalnem parku Grampians zahodno od Melbourna, kjer je požar zajel 52.000 hektarjev površin, so pogorele štiri hiše. Požari še vedno divjajo tudi v sosednji zvezni državi Južna Avstralija, kjer je ogenj uničil dvanajst domov.

Malo boljše novice!
Darko

Re: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 19. Januar 2014, 17:26
Napisal/-a Scottusa

We've already seen a helicopter stealing water from a pool to fight a fire in Portugal. But when the Colby fire in California spread to over 1,900 acres, a little helicopter wasn't enough to fight the flames. They needed planes. Two of them. And seeing the way they scoop water up close is incredible.

Burning in the suburbs of Los Angeles, the Colby fire is now mostly contained, but one of the big reasons authorities were able to do that is because of these two CL-415 "Superscoopers." The Superscooper isn't called that for no reason – each one can grab 1,620 gallons of water at a time to dump on a nearby fire, in this case from the lake at the Santa Fe recreation area.

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 13. Marec 2014, 22:59
Napisal/-a darko
MALO KASNO VENDAR JE SEZONA G/P NA VIŠKU IN ZATO TUDI POSLEDICE
Dve osebi sta danes umrli v travniških požarih.
Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je ob 14.30 pri naselju Konjšica v Litiji umrla oseba, ki je sežigala travo. Posredovali so tudi gasilci PGD Polšnik, ki so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Nekaj po 16. uri pa so pri naselju Vrabče v Sežani na požarišču našli zoglenelo osebo. Požar na površini okrog pol hektara so pogasili gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak.

Darko

Re: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 14. Marec 2014, 8:21
Napisal/-a Zbiljc
Pa sta dejansko umrli zaradi požara, oz. je kaj več znanega o tem?

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 16. Marec 2014, 19:16
Napisal/-a tedy199
Naša današnja intervencija:

Intervencija 16.03.2014 ob 12:15: "Travniški požar ob železniški progi pri 1 rampi" (ReCo)
Ob 12:15 uri je bilo sporočeno, da je nad vasjo ob železniškem prehodu začel nekontrolirano divjati travniški požar. V gasilskem domu se je zbralo 9 oprerativnih gasilcev, ki so izvozili z voziloma GVV-1 in GVM-1. Ob prihodu na kraj nesreče smo opazili, da gori travnik v površini približno 2000 m2, ter da se ogenj že nevarno približuje območju gozda. Z ročnim orodjem smo pričeli z gašenjem ter skupaj z ostalimi aktiviranimi društvi z gasilskimi vozili namočili travnato površino in tako preprečili morebitno širnjenje požara.
Na intervenciji so sodelovala društva PGD Čušperk, PGD Račna, PGD Grosuplje in PGD Šmarje Sap.
Z intervencijo smo zaključili ob 13:06.

V video obliki:


LP Tadej

Re: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 27. Marec 2014, 10:50
Napisal/-a Mayamaya
Zanima me, če mogoče kdo ve, ali bo letos tudi razpis za dežurstvo na Krasu, kot je bilo lansko leto in pa kdaj približno bo ta razpis zunaj ?

Odg: Re: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 27. Marec 2014, 15:50
Napisal/-a gapi
Mayamaya napisal/-a:Zanima me, če mogoče kdo ve, ali bo letos tudi razpis za dežurstvo na Krasu, kot je bilo lansko leto in pa kdaj približno bo ta razpis zunaj ?
Dežurstva na Krasu NE BO. Poleti bodo potekali tečaji za požare v naravi in v sklopu tega bo tudi dežurstvo. Povzeto po zapisniku 6. seje Poveljstva GZS, z dne 24.01.2014.

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 16. Maj 2014, 19:02
Napisal/-a darko
Hudi požari, ki že več dni divjajo v Kaliforniji, so terjali prvo žrtev. Šlo naj bi za brezdomca, ki je umrl v Carlsbadu, sicer pa so uničili osem hiš, stanovanjski blok in dve podjetji. Evakuirali so okoli 120.000 ljudi.

Sezona ....

Darko

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 6. Avgust 2014, 20:10
Napisal/-a Tomkat
Nekoliko neobičajno, pa vendar v dokaz da nihče ni imun ....
Velik gozdni požar namreč divja na Švedskem!

http://www.24ur.com/novice/svet/najhujs ... ve-eu.html

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 6. Avgust 2014, 22:54
Napisal/-a Radovljica27
Tomkat napisal/-a:Nekoliko neobičajno, pa vendar v dokaz da nihče ni imun ....
Velik gozdni požar namreč divja na Švedskem!

http://www.24ur.com/novice/svet/najhujs ... ve-eu.html
Kar pošteno jim gori ja
http://www.aftonbladet.se/nyheter/artic ... recommends

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 1. Julij 2015, 19:28
Napisal/-a Radovljica27
Navodila o vsem pri gašenju požarov v naravi na ameriški način. Imajo nekaj svojih posebnosti ampak je kar dosti uporabnega

http://www.nwcg.gov/pms/pubs/pms461/pms461.pdf

Odg: GOZDNI POŽARI SEZONA 2014

Objavljeno: 2. September 2015, 10:41
Napisal/-a Štromar2
Spada tudi pod temo preventive, ampak ugotovitve iz Španije so gotovo zanimive tudi za načrtovalce zasajanja in obnavljanja pogorjenih površin pri nas.

http://www.bbc.com/news/science-environment-34116491