Glede požara v Trzinu/Loki pri Mengšu:
Saj bi se kaj razburjal, samo brezveze... Ne vem, če sem pristojen za dajanje informacij, morda pa vseeno lahko kaj pokomentiram in špekuliram, čeprav smo na lokacijo prišli malček kasneje v drugem pozivu:
- slika gašenja z vodnim topom z vzhodne strani objekta in napadov z zahodne strani morda izgledata malo "nalivaško" ampak verjemite, nista tako obremenjujoča, saj je šlo le za začasno posredovanje, ni se nalivalo tako 20 minut, dokler bi voda pritekla po stopnicah navzdol.
- Na kraju so bili najprej poklicni gasilci CPV (omejeno število gasilcev), ki so ugotovili (kot je bilo razvidno iz kometarjev z interneta) da gori na podstrešju v sredini večstanovanjskega objekta
- ogenj je sekal že ven čez streho cca 10m dolžine in grabil bližnji objekt, oddaljen 1 meter na jugu, istočasno se je požar širil proti severu objekta
- zdaj pa izračunajte, kaj lahko narediš z omejeno ekipo v cca. 10 minutah od prihoda v takih razmerah?
- ogled, izklopitev plina in elektrike, evakuacija prebivalcev, postavitev avtolestve...
- in potem je najbrž eden izmed gasilcev potegnil 2x z vodnim topom nad petelina, saj je bilo to najhitrejša rešitev, da se prepreči nadaljnje širjenje ognja, kaj pa naj bi drugega naredili, po mojem čisto upravičeno. Zagotovo pa ni bilo to 10 minutno nalivanje na streho, ampak samo pogasitev najnujnejšega. Poleg vsega je bila na vzhodnem dvorišču prostorska stiska... Potem se je s topom prenehalo.
- po prihodu PGD Trzin (ter verjetno še Domžale mesto) so le ti iz zahodne strani začeli omejevati požar z dvema napadoma iz daljave, vendar le ob straneh, problematičen dostop s te strani tudi zaradi potoka, ki teče ob objektu.
- istočasno izvedba notranjega napada preko stopnic na postrešje (PGD Trzin)
- ob prihodu GZ Mengeš napadi na ostrešje preko 4h lestev, presek požara S in J (na zahodu so se lestve postavljale v potok), s tem da se ni več nalivalo na streho iz daljave, čim se je avtolestev dvignila in razčistila situacijo. Ko so potekali napadi preko lestev in notranji napad, ni bilo več špricanja na streho.
- sledilo je samo še razkopavanje žarišč in dokončna pogasitev požara.
Sodelovanje med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci je bilo odlično. Ogenj se je pogasilo hitro ter predvsem ustavilo nadaljnje širjenje. Uporabilo se je toliko vode, kot je bilo potrebno za pogasitev večjega ognja in nič več. Popolnoma uničeno je samo mansardno stanovanje, ter napit poden, ker je lesen + pesek - stara gradnja. Spodnja stanovanja pod požarom so bila včeraj videti ok (vprašanje kaj je z lesenimi stropi??). Ustavljeno širjenje levo/desno, popolnoma cela stanovanja.
Ocena: če bi bilo posredovanje cca.10 min kasneje, bi bilo na cesti komplet oba objekta ter družine v njih, tako pa je najhuje samo tam, kjer manjka streha (pol stanovanja in shramba).
Zaključek: Intervencija je bila po mojem mnenju več kot uspešna. Zgornje tolmačenje so moja ugibanja (in naj se ne jemljejo kot merodajna), glede na sklepanje in razvoj dogodkov ter kakor sem kaj slišal od kolegov, kaj se je dogajalo pred našim prihodom, GZ Mengeš (s katero sem prišel jaz) je prišla na požar šele v fazo napada preko lestev. Prej je zadeve vodil vodja poklicne enote CPV, ki mislim, da ve kaj dela, kasneje se je vodenje usklajevalo med vodjo enote CPV in poveljnikom GZ Mengeš.
Kar se tiče slik - slike so posnete popolnoma na začetku posredovanja. Res neverjetno, kako tale novinar iz Domžalec.si pride dobesedno par minut po tem, ko je na objektu zagorelo že na kraj. Na kraju je bil prej kot GZ Mengeš namreč in ujel začetne trenutke gašenja objekta. Očitno ima postajo, ali pa če "vahta" kdaj CPV spelje iz garaže in se vozi za njimi (če pogledate višji objekt na katerega se je razširil ogenj, še vedno gori v opažu, na sliki). Živ dokaz, da slike varajo, slika je statičen posnetek, zagotovo pa gasilci niso samo stali in nalivali na objekt. Na začetku ja, ker je bilo potrebno preprečiti nadaljnje širjenje, kasneje pa se je izvedlo notranji napad ter napade preko lestve s preseki streh na obeh koncih.
Več pa naj pove kdo, ko bo analiza, ali pa še kdo izmed sodelujočih.
Lp
David