Stran 1 od 1

Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 5. februar 2012, 16:20
Suban
4.2. je bil zelo pester za enote v GZ Piran. V jutranjih urah so enote odpravljale posledice močne burje, PGD Sečovlje so na vrtnariji v Parecagu intervenirali in prekrili večji rastlinjak (10x50m), PGD Piran je odpravljal posledice odkritih strešnih kritin. Podrtih je bilo tudi nekaj dreves, katere so odstranjevali gasilci GB Koper in CP.

V popoldanskih urah pa smo imeli še več požarov, ki so se kar vrstili z nekja neljubimi dogodki:

Ob 15.05 je gorelo pod pokritim delom ladjedelnice v Seči v občini Piran. Ogenj in eksplozija sta povsem uničila sedem metrski čoln, okoli 250 kvadratnih metrov lesenega nadstreška in dva zabojnika. Zgorele so tudi vnetljive tekočine - barve, lak, bencin in staro zgodovinsko orodje. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Sečovlje in Piran.(vir SPIN)
Čoln je bil lesen in plastificiran, gorelo je tudi več vnetljivih tekočin, ki so bile shranjene v kontejnerjih ladjedelnice. Iznesli smo tudi plinsko jeklenko. Gasili smo s vodo in peno. Problem je predstavljal požar čolna, saj se je sesedel in tlel. Preko CZ smo oktivirali kopača, ki je požarišče čolna razkopal in nato smo ga prekrili s srednjo peno. Posredovanje je bilo oteženo zaradi močnejšega vetra. Posredovalo je 22 gasilcev. Obvarovali smo sosednjo ribogojnico in več drugih bark v ladjedelnici.
Med posredovanjem na tem požaru so PGD Piran dobili poziv o gorečem stanovanju v Piranu. Na lokaciji v Seči smo ostali PGD Sečovlje, PGD Piran in del GB Koper je izvozil na požar v Piranu.

Ob 17.10 je v Ulici Svobode v Piranu gorelo v stanovanju stanovanjskega bloka. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran. Med potjo na kraj dogodka je prostovoljnim gasilcem zagorelo interventno vozilo, ki ga je ogenj poškodoval. Gasilci so kljub neljubemu dogodku hitro pogasili ogenj ob peči na drva v stanovanju in prezračili prostore. Poškodovana so tla in oplesk.(vir SPIN)
Goreče intervencijsko vozilo PGD Piran je bil GVGP-1. Požar so z več gasilniki po večini pogasili PGD Piran, na pomoč jim je iz požara v Seči prišlo še preostalo moštvo GB koper z GVC.

V tem času med izvajanjem zaključnega gašenja požarišča v Seči pa smo PGD Sečovlje dobili dodaten poziv za pomoč pri požaru v naravi v Novi vasi nad Dragonjo.
Ob 17.35 je zagorelo na travniku pod Novo vasjo v občini Piran. Gasilci JZ GB Koper, PGD Nova vas in Sečovlje so travniški požar na površini približno 300 kvadratnih metrov pogasili.

Vglavnem pestro in izčrpajoče.

Prilagam, še nekaj slik iz požara ladjedelnice v Seči. (vir slik FB Mojca Pečnik Dessardo)

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 5. februar 2012, 16:59
Oskar
Aleš , to pa je vzorno poročilo o dogajanju pri vas. Želim vam , da se stvari umirijo in si malo odpočijete. Seveda mi je žal za "špičalnik " PGD Piran. Vozilo je zavarovano pa bodo že popravili.
Zanima me kaj je eksplodiralo ? Morda hlapi razredčila ?

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 5. februar 2012, 18:09
Dave D
Res neverjetno sosledje dogodkov... Če ne bi bilo vse črno na belem, ne bi verjel.

P.s. Zakaj je zagorelo vozilo GVGP-1? Okvara na motorju?

Želim vam mirne dni naprej!

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 5. februar 2012, 22:06
darko
Ja ta vikend je bil v našem koncu kar vroč!
Darko

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 6. februar 2012, 1:24
Suban
Eksplozija se je zgodila v samem kontejnerju, kjer so imeli lake, barve, razredčila, bencin in tudi jeklenko plina, samo ta ni bila poškodovana, samo ožgana. Točno nebi vedel, kaj je povzročilo eksplozijo. Ta se je dogodila par minut po našem prihodu na kraj. Prišlo je do srednjega poka in silovitega odprtja stranskih vrat kontejnerja. Kasneje je bil preko teh vrat izveden notranji napad v kontejner.

Vozilo GVGP je zagorelo zaradi okvare na motorju. Po prvem ogledu naj bi prišlo do eksplozije turbine in nato požara. Do tega zna pridet, če pride olje v turbino. Potrditev tega in točen vzrok bodo fantje iz Pirana povedali, ko bo mehanik pogledal avto.

Je pa bil kar problem zaradi nizkih temperatur in vetra. Sproti nam je v okolici vozil ledilo, kjer se je voda razlila, nekatera vozila, ki niso konstantno delovala in so bila za napajanje pa so imela tudi problem z leditvijo ventilov. Tudi osebna oprema je zamrzenla, mokre rokavice so bile trde in neuporabne v 5-10 minutah. :roll:

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 6. februar 2012, 10:59
Oskar
Ja narava, proti njej ne moremo nič ali pa čisto malo. Jaz bi temu rekel izmanjava izkušenj. Na Štajerskem smo imeli par let nazaj močne vetrove ki so za vas običajni. Sedaj pa imate vi mraz ki ga niste vajeni ! :D
"Špičalnik" pa je bil "kaznovan" ker je vozu na sobni požar pa ni za to narejen ! :D :D

Odg: Intervencije - pester dan v GZ Piran

ObjavaObjavljeno: 6. februar 2012, 12:34
Suban
Piran je izvozil z 10 gasilci, pa so mogli poleg GVCja še en avto vzet. :wink: