Stran 1 od 7

Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 24. april 2008, 20:49
darko
Danes smo posredovali ob požaru na osebnem vozilu na AC Postojna-Koper v bližini Razdrtega.
Pisoči je na kraj dogodka prispel kmalu po zaustavitvi avta s strani voznice na počasnem pasu.
Poskušali smo gasiti že razvit požar vendar smo imeli na razpolago le dve trojke (S3), kasneje pa še eno trojko in dve šestici (S6) iz baze DARS - CP v Razdrtem. Žal smo požar le zavirali, pogasili so ga šele gasilci iz Postojne.
Pri gašenju so sodelovali tudi kandidati za gasilce, ki so bili v tistem času v Postojni na usposabljanju.
Obnašanje voznikov obupno. Ob gorečem vozilu se je ustavil voznik cisterne z gorivom in gledal situacijo, pa še drugo.
Darko

Odg: POŽAR AVTA

ObjavaObjavljeno: 26. april 2008, 19:29
barto
Darko kaj si pričakoval od SLO šoferjef.

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 20:03
gonzo 19
mislim da seto lahko pa ne da mislim vem lahko zgodi tudi drugim šoferjem ne samo SLO!!!
[-X

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 22:54
zdravkodren
Sem sam šofer pa vam povem da so tuji šoferji veliko bolj radovedni ko pa SLO šoferji! SLO šofer slej skkoči na pomoč če je v njegovi moči! Tuji pa samo gledajo!

LP!

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. maj 2008, 12:06
trevor
Očitno je bil kar dobro razvit požar, da ga niste mogli ustavit.

Šoferji pa itak smo/so katastrofa. V tujini sem videl imajo ogromne cca. 3m visoke "zavese", ki jih raztegnejo med pasovi, ko pride do nesreče, da firbci na drugi strani ne gledajo.

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 5. december 2011, 23:41
ljubljančan
Lep pozdrav vsem članom foruma. Tukaj sem na novo registriran, sicer pa forum spremljam že dolgo kot gost. Nisem usposobljen gasilec oziroma reševalec, sem pa varnostno in samozaščitno osveščen občan. Nisem med tistimi, ki bi ob nesreči ali požaru stisnili rep med noge, ampak vedno poskušam pomagati na način laika pač.Tukaj sem se registriral, ker bi se rad še kaj več naučil in ne da bi komu pamet solil. Naj še izrazim zahvalo in spoštovanjem vsem vam , ki požrtvovalno rešujete in pomagate.

In sedaj h konkretnemu primeru: V oktobru letos sem bil po naklučju prisoten pri "samovžigu" mirujočega kombiniranega vozila. Vozilo se je nahajalo v izredno ozki Kapiteljski ulici, z levo stranjo tik ob stavbi. Ogenj se je začel pod motornim pokrovom in po nekaj minutah preko stene prehajal v kabino. Dva prisotna sva gasila s prahom in CO2. Curek sva usmerjala v motorni prostor skozi špranje pri kolesih, skozi špranje pod vetrobranskim steklom. Gasila sva tudi v kabini. Po nekaj izpraznjenih gasilnikih se je v zraku nabrala taka koncentracija prahu, da je bilo skoraj nemogoče gledati in dihati brez zaščitne opreme, prah je namreč ustvaril velik gost oblak v zavetrju ozke ulice. V nadaljevanju sta se pridružila pri gašenju še dva policista, ki sta iz marice prinesla dva S-6. Skupno smo uporabili približno 10 gasilnikov S-6, plus delno en gasilnik CO2, plus nekaj "žepnih". Vse skupaj je imelo zelo omejen učinek. V kabini smo ogenj uspeli delno zadržati, motorni prostor z agregati pa je bil popolnoma uničen.

Domnevam, da bi bilo najbolje takoj prvi hip s paličastim predmetom prebiti žaromete in skozi nastali odprtini sinhrono gasiti s po dvema gasilnikoma.

Še laično opažanje delovanja profesionalnih služb: policija se je odzvala zelo hitro in požrtvovalno, morda pa bi moralo biti njihovo delovanje usmerjeno v bolj potrebne aktivnosti - povratno obveščanje in usmerjanje gasilcev. Ti so namreč obtičali v izredno ozki ulici, ki je bila še dodatno zatrpana z vozili. Če bi jih policisti pravočasno usmerili na vzporedno Poljansko cesto, bi lahko prišli na razdaljo 20m od požarišča pribl. 2 minuti prej. Sama intervencija gasilcev je potekala odlično. Neposredno delovanje na ogenj so vzpostavili v samo 20 sekundah po prispetju (kot gledam v ameriških posnetkih, potrebujejo tam zaradi ležernosti in neorganiziranosti 2 do 3 krat več).

Kljub iskanju na forumu nisem našel navodil za ukrepanje, za laike ki se znajdejo na licu požara osebnega vozila. Vse strokovnjake prosim za mnenja.

Pa še link do posnetka, od trenutka, ko so prispeli profesionalci: http://www.youtube.com/watch?v=_mxjKXIXgm0

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. december 2011, 0:59
VladoP
Nekaj hitrih napotkov katere je spisal Oskar:

http://www.pgdradlje.si/content/view/322/63/

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je izdala tudi zloženko:

http://www.sos112.si/slo/tdocs/zgibanka_vozilo.pdf

Re: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. december 2011, 8:49
ljubljančan
Hvala. Ampak to so samo osnovni splošni napotki, s predpostavko da si voznik tega vozila in si opazil požar takoj v začetni fazi. Drugačen primer pa je, ko v vozilu ni nikogar in je zakljenjeno. Požar se že dokaj razvije, preden ga kdo opazi in ukrepa. Pokrova motorja ni možno odpreti... Rad bi zvedel izkušnje in ukrepanje iz konkretnih primerov.

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. december 2011, 8:59
fp113
pozdravljen
gasilnik nabolje deluje direktno na ogenj, v tem primeru na del z motorjem
pri kolesih je dobra zaščita, prav tako preko odprtine na pokrovu težko prideš zraven
sam sem pred leti požar pogasil skozi žaromet, ki se je zaradi vročine stopil
učinek je bil takojšen in dober
mogoče bi poskusil tudi tako, da se spredaj uležeš pod avto in gasiš pod hladilnikom v prostor, tudi tako sem že gasil
tudi tako sem dosegle dober učinek

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. december 2011, 11:10
Oskar
Tema je že odprta na tej povezavi:
viewtopic.php?f=4&t=2756&hilit=ga%C5%A1enje+osebnega+avtomobila

Drži pa, da je vedno aktualna in vedno se zgodi nekaj novega, nepredvidljivega. Naš novi član foruma je lepo opisal gašenje kombija v LJ.
Napisati potanka navodila je torej nemogoče in nesmiselno. Osnovna navodila pa so spisana.
Nekdo ki problematike ne pozna bo ob tem branju mnenja, da so gasilniki itak brez veze če se nič ne pogasi. To ne drži. Gasilnik je v prvi vrsti namenjen vozniku ki takoj ukrepa takrat je uspeh skoraj zagotovo.

Glede policistov pa je tako. Težko se je pravi trenutek prav odločit. Ali usmerjat promet ali pomagat gasit. Odgovora ne ve nihče. :D

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 6. december 2011, 12:18
M.Bezjak
Pozdravljen ljubljančan!

Kot si že sam ugotovil, eno je začetni požar, drugo pa je ko se požar neopažen razvije že v razvito fazo. V kolikor prideš na kraj in opaziš, da je požar že v RAZVITI FAZI , se pravi da gori celotna notranjost prostora kabine, Ti priporočam, da aktivno ne posreduješ v gašenje vozila. V takšni fazi požara kot laik, ali pa tudi kot gasilec brez zaščitne opreme, z kakšnimi dvema ali tremi gasilnimi aparati ne boš storil kaj dosti in požara ne boš pogasil. Da pogasiš takšen požar že rabiš cisterno vode. Tveganje zate je preveliko. Pri gorenju se sprošča veliko strupenih dimnih plinov, toplote, gorijo tudi lahke kovine v vozilu, ki močno reagirajo z vodo, itd. itd. In potem se vprašaj če je vredno tvegat in potem celo življenje imeti opekline po rokah in obrazu, ker si pač hotel bit heroj in pogasit nek avto.

Raje poskušaj omejiti in preprečiti dodatno škodo in poškodbe, ki bi lahko bile posledica požara. Poskušaj spravit radovedneže ki snemajo požar z svojimi mobilniki na neko varno razdaljo (to je ponavadi najtežji del). Potem poglej okrog vozila, če se v neposredni bližini nahajajo kašni gorljivi predmeti (koši za smeti, kupi odpadkov, itd...) in jih poskušaj odstraniti, saj boš tako lahko preprečil morebitno širjenje požara. Ko slišiš sirene gasilskih vozil pojdi do ceste kje pričakuješ da se bodo pripeljali, in jih poskušaj preusmerit po najboljši dostopni poti do požara. To še posebej velja v NOČNEM ČASU. Ne si si mislit da bomo gasilci že našli kje gori. Ponoči se ne vidi steber dima, ki se dviguje nad vozilom, in če vozilo gori v neki ozki ulici, za hišo ali pa za blokom, potem se kar hitro zgodi, da se odpelješ mimo kraja požara. Zato pojdi do ceste in opozori gasilce nase, ter jih vodi do požara.

LP

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 7. december 2011, 15:46
Oskar
M.Bezjak je napisal:.... Da pogasiš takšen požar že rabiš cisterno vode. ....

LP


Matej malo zmanjšaj to vodo :D Kaj bodo rekli oni z bio gasilniki na hrbtu, pa oni z špičalniki ....

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 9. december 2011, 20:55
M.Bezjak
.
No, se opravičujem Oskar, sem res nerodno napisal. Ni bilo mišljeno, da moraš vlit 5 kubikov vode na avto, če ga hočeš pogasit, da nebo pomote :D

...tisto temo z špricalniki pa raje pustmo ja :)

LP
Marko

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 9. december 2011, 21:18
Dave D
Z našim "špičalnikom" bi se definitivno upal pogasiti goreč avto. Špičalnik je pa ja v redu, no! :evil: :roll:

Odg: Požar osebnega avtomobila

ObjavaObjavljeno: 10. december 2011, 22:55
Đuro
Dave D je napisal:Z našim "špičalnikom" bi se definitivno upal pogasiti goreč avto. Špičalnik je pa ja v redu, no! :evil: :roll:


Z "špičalnikom" se avto da pogasit! 100% preverjeno, ampak to ne pomeni da je "špičalnik" temu namenjen in da se ga zato uporablja!