Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Kako do kraja nesreče

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Kako do kraja nesreče

Objava darko » 17. december 2007, 21:13

Gledal sem osrednja poročila in poslušal veleumljenje o vožnji intervencijskih vozil po hitri cesti. Inštruktor je govoril v smeri kot da so krive ceste, šoferji nič. V medijih je tudi pisalo:
#Obveščeni smo bili gasilci iz Murske Sobote in Ljutomera. Po prihodu na kraj nesreče, smo vozila ustavili približno 500 metrov stran od nesreče, ker je bila cesta "zabasana" na obeh pasovih Pomurske avtoceste, gasilci smo morali peš do kraja nesreče, da smo pomagali 3 ukleščenim ljudem, intervencijska vozila pa so se s težavo premikala do kraja nesreče.#

To je normalen pojav ob nesrečah. Najsi bo ac ali hitra cesta situacija je podobna. Šoferji se nabijejo drug za drugim po sredini pasov. Ko se je potrebno umakniti pa ne morejo ne naprej ne nazaj. Vmes se najdejo še veleumi, ki zatrpajo odstavni pas, če obstaja. Tudi na hitri cesti je dovolj prostora, če bi se pravilno razvrščali. Upam si trditi da bi se tudi takrat našel kak specialist ki bi to izkoristil in prehiteval obe kolone.
Ob zvoku siren se šele začne kažin saj marsikdo ne ve kaj narediti. Eden gre levo, drug desno ali vsi desno ali vsi levo. Gasilci in ostali pa slalom kot na zlati lisici.
Osebno imam izkušnje ob večji nesreči z razlitjem da sem obstal z avtom tudi blokiran na odstavnem pasu ac. Variante za preboj ni bilo tako da sem peš šel do kraja dogodka. Pred tem pa je kak mesec v naše vozilo, ki se je želelo prebiti na odstavni pas priletel tip ki je prehiteval kolono po odstavnem pasu.
Moja trditev:
ŠOFERJI SE NE ZNAJO PRAVILNO RAZVRŠČATI V STOJEČI KOLONI

Ali imam prav ali se motim? Povejte mnenje!
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Objava _strojnik_ » 17. december 2007, 21:28

Se popolnoma strinjam! Reklama na televiziji ne pomaga dosti! Ne vem kako pa bi se ta problem rešilo! Mogoče bi bilo potrebno večje obveščanje ljudi!

LP
SLOVENSKO JE BITI GASILEC !!!
Uporabnikova podoba
_strojnik_
 
Objave: 421
Registriran: 4. marec 2007, 21:17

Objava darko » 17. december 2007, 21:36

Omenjen dogodek se nanaša na nesrečo:
V nedeljo se je ob 20.15 uri na delu avtoceste Vučja vas - Lipovci izven naselja Bakovci zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba umrla, štiri so bile hudo telesno poškodovane, ena pa lažje.

Voznik osebnega avta 32-letni domačin, je zapeljal na avtocesto in sicer na nasprotni vozni pas. Tam je čelno trčil v kombinirano vozilo, ki ga je vozil 33-letnik doma iz Beltincev. Osebno vozilo je odbilo izven vozišča na bankino od tam pa po strmini v jarek, kjer je voznik umrl, sopotnik se je lažje telesno poškodoval, v kombiniranem vozilu pa so se štirje potniki hudo telesno poškodovali (vir: Delo)
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Objava martin » 17. december 2007, 21:57

Kar se tiče omenjene reklame, ki se vrti na televizijskih postajah, sem mnenja, da je tam zelo režirana situacija in da je v realnosti dosti bolj drugače.
V reklami je povdarek na poziciji vozil, ki se ustavijo ob robu svojega vozišča ter s tem naredijo nekakšen interventni koridor za intervencijske službe.
Vse lepo in prav, dokler te v resničnem dogodku ne preseneti naglo zaviranje, opozarjanje zadaj vozečih vozil na zastoj ter ostala raztresenost, ki vse to spremlja.
Takrat, menim, da bi moral vsak voznik misliti samo na to, da bi si pred vozilom pustil zadostno mero razdaljepred drugim vozilom, ki bi jo nato ob potrebi "interventne poti" izrabil, za konkreten in varen umik reševalcem.

lp,martin 8)
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
Uporabnikova podoba
martin
 
Objave: 439
Registriran: 30. januar 2005, 13:16
Lokacija: Grosuplje

Objava trevor » 17. december 2007, 22:03

Sem tudi sam gledal prispevek na poročilih in je res zaskrbljujoče; razvrščanje ob kolonah, ni odstavnih pasov in da smo ljudje neverjetno radovedna bitja in naredimo še na nasprotnem pasu neverjetno gnečo.

Bi pa popravil gasilca, ki je v prispevku dejal da za tehnično reševanje nujno potrebujemo vozilo. To ni čisto res, saj Holmatrov agregat tehta 25 kg in se ga da nesti določeno razdaljo.

lp
trevor
 
Objave: 161
Registriran: 22. april 2007, 21:57
Lokacija: Gradišče pri Lukovici

Objava gasilec77 » 17. december 2007, 22:14

Ja, se strinjam, da je halmatrov sistem težek 25 kg, če ga imaš. Imamo samo sistem weber, na elektro pogon, kjer pa res rabimo vozilo za proizvodnjo električne energije, tudi za rasvetljavo. Fantje so zapustili vozilo, uzeli ročno orodje, in se nekaj 100 metrov peš napotili na kraj dogodka, jaz sem kot šofer vozila za njimi počasi "cincal" do kraja dogodka.


Napaka je tudi ta, da so vozniki vozil bili neposredno ob dogodku, avto pa pustili v koloni ( zaklenjen), tako, da smo še imeli probleme s tem, da smo iskali šoferje, da so avtomobile preparkirali.


dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

*******************************************
Uporabnikova podoba
gasilec77
 
Objave: 538
Registriran: 9. oktober 2004, 20:12
Lokacija: Ljutomer
GE: ljutomer

Objava Nabavni » 17. december 2007, 22:29

KULTURA -> slabše kot na balkanu in nižje.

če samo pogledamo kako ljudje vozijo (v LJ po pasu, ki je dediciran izključno za avtobus in TAXI, potem kako prehitevajo kolono (na obeh pasaovih) po Ljubljanski obvoznici (KJE SO POLICAJI), pa da ne recem, da zraven obvezno govorijo po telefonu in po možnosti še kadijo.

to se dogaja vsakodnevno v LJ, na poti v službo in iz slube sem priča takšnim primerom.

če ga pa že vsatvijo policaji mu pa samo pomaha pa še opraviči da se opravičuje MAFIJI ker se jih je drznil vstaviti.

Jaz se pa bentim ker ni nikjer policajev, ko jih pokličem in prijavim da babura "prehiteva" po odstavnem pasu od tiangla iz štajerske smeri po LJ obvoznici, povem jim vse o registerski, do tega da bom pričal..... pa glej ga zlomka ista babura čez 14 dni popolnoma isto l s to razliko da sem jo tokrat srečal malce kasneje.


moje mnenje je takšno, da bi morali na podlagi video dokazov (v gasilskih vozilih) tem voznikom IZDATI KAZEN.

Pa še zavarovalnice bi jih lahko tožile oz svojci, udeleženci,... da je zaradi njihove neodgovornosti udeleženec ........ sam vem da bi se poslužil takšnih prjemov če bi lahko koga obdolži (pa ne zaradi finančnih razlogov iz principa ker takšne stvari prevečkrat vidim)

se mi je to pripetilo pred leti ko se je na obvoznici (med Brnčičevo in rondojem Tomačevo "razbil" motorist v osebno vozilo jaz se odmaknem na rob ker sem predvideval da je blo nekaj hudega (veliko modrega dima od gum) pa smo bli hitro trije v vstric, in kako mislite, da je prisel mimo resilec ???, gasilci so se znašli in prišli po nasprotni strani (verjetno dobro obveščanje).

človeška narava je zares radovedna, primer iz LJ ali kjerkoli na avtocesti, na eni strani avtoceste nesreča (za nesrečo seveda kolona) ampak zakaj h... je tudi na drugi strani avtoceste kolona FIRBCI, in prepričan sem, da se je pred časom pripetila prometna nesreča na Postonjskem koncu ravno zaradi tega (slike in poročilo tudi na forumu). Rezultat mrtva oseba (med dvema tovornjakoma)


se opravičujem zaradi romana.

LP
Nabavni
 
Objave: 193
Registriran: 28. maj 2003, 4:05
Lokacija: Medvode
GE: Preska Medvode

Objava Oden » 17. december 2007, 22:58

Po drugi strani, kdo pa pomisle, da je prišlo do prometne, ko vidi kolono?? Izvzemimo poletje, ko imamo poraviti z množičnim preseljevanjem narodov na morje. Recimo, če se vsak dan na poti v službo (primer Lj) peleješ v koloni in če ta kolona sem in tja stoji, ne boš pomislil, da gre za prometno. Pač ob določenih urah je cesta polna. in če se v takem primeru zgodi prometna, ne bo nobeden, ki bo od kraja dogodka oddaljen cca 150m vedel za kaj se gre in se bo čimbolj približal predseboj stoječemu vozilu v želji da bo čimprej prišel domov, ali v službo.

je res al ni?

lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Uporabnikova podoba
Oden
 
Objave: 91
Registriran: 29. januar 2007, 17:15
Lokacija: dnevna soba

Objava darko » 17. december 2007, 23:06

Oden.
Če boš pariral za vozilom pred teboj na razdalji 30 cm ali 3 m boš domov prišel ob istem času. Če se boš vsakič razvrstil na rob pasu boš prišel domov ob istem času. Ravno tako ob odhodu na morje.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Objava rok.b » 17. december 2007, 23:12

Je pa tudi res, da bi bilo treba voznikom vcepiti v glavo, da če vidijo oziroma pripeljejo v kolono vozil, je možno, da je prišlo oz. lahko pride do prometne nesreče oz. kakršnekoli intervencije in je potreben prostor za intervencijska vozila. Na avtocesti pa nikakor ne smeš voziti po odstavnem pasu!!! Žal sem že tudi tudi jaz bil prisoten na intervenciji na avtocesti, ko smo cca. 1 km od gorečega tovornega vozila obstali policija, gasilci in reševalci en za drugim .

Pri nas bo potrebno na sploh spremeniti kulturo vožnje in obnašanja v prometu, žal pa bo do takrat NAŽALOST še verjetno kar nekaj takšnih situacij.
Gasilci 112
Uporabnikova podoba
rok.b
 
Objave: 118
Registriran: 20. december 2006, 11:38
Lokacija: GZ Žalec
GE: Ločica ob Savinji

Objava M-Coki » 17. december 2007, 23:17

martin je napisal:Kar se tiče omenjene reklame, ki se vrti na televizijskih postajah, sem mnenja, da je tam zelo režirana situacija in da je v realnosti dosti bolj drugače.

Ja seveda... saj ravno zato prikaže 2 situaciji (kako se vozila nepravilno razvrščajo ob prometni nesreči in, kako bi se morala ob morebitnem dogodku, da interventnim vozilom omogočijo nemoten prehod do kraja nesreče). Namen je predstaviti, kaj se dogaja v realnosti in kako bi vozniki morali znati odreagirati v takšni situaciji...
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Objava Oden » 18. december 2007, 11:20

Sj ni to fora. Kdo pa pomisli d je pršlo do prometne nesreče?? Če bi ti v avtošoli to pač omenili, ne vsakič ko bi bila kolona, bi se morda spomnil na to ko bi naletel na kolono. Večina samo pomisli na prometni zamašek in kako bi čimprej prišel mimo. A je res al ni???
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Uporabnikova podoba
Oden
 
Objave: 91
Registriran: 29. januar 2007, 17:15
Lokacija: dnevna soba

Objava Pero » 18. december 2007, 12:14

darko je napisal:Oden.
Če boš pariral za vozilom pred teboj na razdalji 30 cm ali 3 m boš domov prišel ob istem času. Če se boš vsakič razvrstil na rob pasu boš prišel domov ob istem času. Ravno tako ob odhodu na morje.
Darko


Sprijaznite se , kultura je taka da nihce ne uposteva varnostne razdalje.
Ce gledam z moje strnai, je bolj riskantno vozit z varnostno razdaljo kot pa brez. Zakaj ? Ker ni ga vraga da se ne bo nasel en , ki bo sel prehitevat in se ti bo vrinil v tocno tiste 3m pred tvojim vozilom. In potem bremzas, pazis da ne zadenes tistega odspredaj, pazis da se on od zadaj ne zaleti vate, katastrofa.. In potem zaradi parih "talentov" vsi vozijo tak..
Glede morja, sem ze videl ljudi ki so se z prikolicami vrivali in izsiljevali ..

Je koga ze ustavila policija in mu napisala kazen za neupostevanje varnostne razdalje ????

Glede policije pa, se mi zdi da so vcasih bol nadzorovali to.
Ce samo sestejem vse kazni za prekrske, ki sem jih videl v mb med tem ko sem cakal na avtobus, bi bil ze miljonar.
ena najbolj banalna. Tip prevozi rdeco luc, se zaradi nasproti vozecega vozila silovito ustavi sredi krizisca, da v vzratno , in zapelje nazaj na svoj pas. Za njim je stala marica, nato so skupaj cakali na zeleno luc 1 min, ter se odlejpali (verjetno so sli na malico)...
Potem pa te ustavijo , ko se cez naselje peljes 55, pa nikjer nobenega prometa v obeh smereh...

p.s.pa se neki. Ko smo bli na pocitnicah v grciji, je bila v eni enosmerni ulici pekarna. Ker ni blo nikjer za parkirat, se se kupci pac ustaljali sred ceste, skocli not po kurh , ter odpeljali. A mislite da je kdo trobo al pa bil zivcen ? nabirale so se kolone po 10 vozil, pa se nihce ni sekiral... ko bo bo...
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Objava rok.b » 18. december 2007, 12:49

Oden je napisal:
Sj ni to fora. Kdo pa pomisli d je pršlo do prometne nesreče?? Če bi ti v avtošoli to pač omenili, ne vsakič ko bi bila kolona, bi se morda spomnil na to ko bi naletel na kolono. Večina samo pomisli na prometni zamašek in kako bi čimprej prišel mimo. A je res al ni???


V avtošoli bi ne le morali opozarjati na te stvari ampak učiti, da tudi ko je kolona zaradi prometne konice je potrebno imeti v mislih, da bo intervencijsko vozilo potrebovalo prostor v primeru KAKRŠNEKOLI intervencije, sicer pa v avtošoli tudi učijo, da moraš voziti ob desnem robu vozišča, kar se meni ne zdi primerno (pešci, kolesarji,...)
Gasilci 112
Uporabnikova podoba
rok.b
 
Objave: 118
Registriran: 20. december 2006, 11:38
Lokacija: GZ Žalec
GE: Ločica ob Savinji

Objava darko » 18. december 2007, 14:38

Poglejte si slike današnje nesreče na štajerski avtocesti. Ne vem če smo po prometu za evropo. Na avtocesti so celo štiri vozila vštric, ne pa dve.
darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost