Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Vaja na Lancovem

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Objava analiza vaje » 8. december 2002, 22:27

Rad bi podal samo moje nmnenje glede vaje na Lancovem.
To je bil prikaz reševanja v prometnih nezgodah iz leta 1988 in ne leta 2002.Vsa tehnika in znanje udeležencev pa segajo še kako leto nazaj!!Dajte to stvar prepustiti fantom iz GRS Kranj in ekipam NMP oz.PHE!Da ne bom izgubljal besed o gasilskih pravozilih in o rešilcu ki to ni!!!
Pa brez zamere fantje-pač nimate znanja-mogoče bo pa kdaj bolje-upajmo!
analiza vaje
 

Objava Gost » 9. december 2002, 10:12

Tako kritiko lahko napise vsak bedak!

Napisi konkretne primere napak, ce si sploh kasno vidu (pa ne da jih ni bilo, napake vedno so). Lahko pa jih zmanjsamo.

L.P. Jaka
Gost
 

Objava metodg » 9. december 2002, 10:19

Gost, ki si odprl to temo. Lepo bi bilo, če se predstaviš, drgače te ne moremo resno jemati.

Metod G. :P :D
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava matjaž » 9. december 2002, 10:25

Veš Metod za to pa vrjetno ni dost pogumen. 8)

Ampak a niso vaje za to da se na njih učimo, ter ko so končane opravimo njihovo analizo. Iz anakize pa potegnemo kaj je bilo dobrega ter slabega, oz. kje so bile napake, ter v bodoče poskušamo te napake odpravit :!:

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Analiza vaje

Objava pouzek » 9. december 2002, 10:46

Metod:
Evo, pričelo se je. Po vsaki vaji sledi analiza tudi s strani očividcev. Vsako kritiko bo pač vzeti v zakup, kakršna koli že bo. :?
Vendar pa je pri oceni potrebno upoštevati stopnjo usposobljenosti, na kateri se nahaja operativna skupina. Kar tako usekat: »POJMA NIMATE!« pač ne gre. Tudi prvošolčki na začetku ne znajo niti brati niti računati, pa se s časoma vsega naučijo. :wink:
Verjamem, da ta vaja ni bila zadnja, ampak ena izmed prvih. Pokazale so se določene vrzeli, ki jih bo potrebno zapolniti in natrenirati prijeme in postopke. Vse je stvar vaje in seveda mentorjev. V imenu PGD Stara Vrhnika vam želimo veliko uspeha na tej poti izobraževanja in usposabljanja ter seveda medsebojnega sodelovanja.
Zahvaljujem pa se tudi za vso izkazano gostoljubje, predvsem s strani PRD Paramedic (beri: Niko). Kot gorenci niste bili prav nič škrti … :D

Fantje, kar pogumno. :D :D

NA POMOČ!!!
Uporabnikova podoba
pouzek
 
Objave: 86
Registriran: 9. september 2002, 18:01
Lokacija: Stara Vrhnika

Objava PRD PARAMEDIC » 9. december 2002, 11:44

Lep pozdrav!
Ja, kritike so dobrodošle, a anonimke pač ne morem komentirat. Vsekakor samokritično podajam prvo oceno našega dela vaje kot uspešno, seveda pa je bilo tudi nekaj pomanjkljivosti. Naj jih kar naštejem: to so nezadostna triaža, takojšnja nemestitev vratnih opornic VSEM ponesrečenim, podpora glave vsem do končne imobilzacije. Podrobnejšo analizo bomo podali kasneje.
Odgovor glede prevozov. PRD Paramedic je ekipa PP in ne namrava nikdar posegati v delo PHE in NMP. Predpostavka vaje so bile izredne razmere, ko NMP in PHE nista dosegljiva dalj časa oziroma so zasedeni drugje. V realni situaciji bi prevoz vsekakor izvršili oni. Na vajo pa jih nismo mogli vabiti, saj so fantje in dekleta že tako preobremenjeni. Vsekakor še enkrat poudarjam za vse zadrteže, naša ekipa je ekipa PP in bo taka tudi ostala. Pri reševanju ne obstaja konkurenca. Pustiti nekoga, pa magari umreti, kot to navaja anonimnež, in pustiti stvar drugim, tudi če je potrebno še čakati, pa lahko zagovarja le bumbar.

Odgovor glede opreme: Enota PRD paramedic je opremljena z modernnimi pripomočki in opremo za PP. Komentar o zastareli opremi lahko podaja torej le oseba, ki res nima nikakršnega znanja o tem, in je zato zanj bolje, da ostane anonimen. Ne vem, kaj je v dani situaciji po njegovem boj moderno kot oprema FERNO - pobiralna nosila, KED opornica, imobilizacijski vakumski komplet, vratne opornice ?!? Glede osebne zaščitne obleke reševalcev se pa strinjam, in nabava te je v primarnem planu naše enote.

Odgovor glede rešilcev, ki "to niso". Obe vozili, sta homologirani kot vozili za prvo pomoč z možnostjo prevoza ponesrečenca. Žaba je resda zastarela, a v nuji še vedno zadošča, terenec pa izpolnjuje vse standarde. Ponovno poudarjam, da je naša enota enota PP in zato vozil, ki bi jih primerjali z NMP in PHE ne potrebujemo, saj ne želimo posegati v njihovo področje.

Na koncu pa se zahvaljujem vsem, ki ste prišli, tako na vajo kot na ogled. Pa še odgovor na pripombo, ki sem jo "ujel" včeraj. Resda bi bilo lepo povabiti tudi druge PGD - je , posebne tiste, ki so nas že vabili na vajo. A žal je vaja ni dovoljevala več akterjev, kot jih je bilo, zato žal, a brez zamere, imamo Vas v planu na prihodnji vaji, ki bo kaj kmalu. NA POMOČ
PRD PARAMEDIC
 

vaja na lancovem

Objava jonass » 9. december 2002, 13:23

Najprej bi se zahvalil vsem ki so si prišli ogledat vajo. Glede kritik o usposobljenosti ekip pa bi rekel tako da najlažje je vse stvari skritizirat ne pa se bolj poglobiti glede izvežbanosti ekip ker vsi ki so sodelovali na vaji so za tisto delo ki so ga opravljali usposobljeni, resnici na ljubo nam manjka še kar nekaj izkušenj te izkušnje pa bomo lahko pridobili samo z vajami (vaja dela mojstra). Kot pa vemo pa vsi delamo napake pa naj bomo to prostovoljci ali pa poklicni gasilci. 8)
jonass
 

Objava Peter » 9. december 2002, 16:03

Če pravite, da kakšna pripombica lahko tudi koristi, jo bom pa napisal. Prva stvar, ki jo morajo narediti gasilci na mestu intervencije je, da ga zavarujejo.

Upam, da vam ponesrečenec iz katrce ni zmrznil :lol:
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava PRD PARAMEDIC » 9. december 2002, 16:37

Ja , hvala za pripombo, in naj še drugi sledijo na tak način. Namen vaje je odprava pomanjkljivosti. Kot sem dejal, je pri nas močno škripala triaža - posledica - po ogledu nihče od reševalcev ni v prvem delu vaje ostal pri ponesrečencih v katrci. -NEDOPUSTNO. Osnovno načelo - Nikdar ne zapuščaj ponesrečenca. Bomo popravili. Niko
PRD PARAMEDIC
 

Objava Gost » 10. december 2002, 0:50

Ali ni zavarovanje kraja nesreče naloga policije?
Gost
 

Objava Peter » 10. december 2002, 1:50

Kot je že metodg napisal v eni izmed objav
metodg je napisal:Vedno najprej pomislimo, da moramo začeti gasiti, nihče pa ne pomisli na zavarovanje okolice. To običajno naredi šele policija.

Ena izmed nalog vodje intervencije je, da prepreči dostop firbcem in zapre promet mimo mesta intervencije. Če to stori policija, še toliko bolje. Na tej vaji pa je ni bilo.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava metodg » 10. december 2002, 10:28

Jah, tko je blo. Policija je na začetku sicer bila, ampak ne vem kam so potlej šli. Možno je, da so imeli akcijo, ker smo na vaji imeli redno policijo, ki je bila v službi.
Samo zavarovanje je bilo mišljeno ampak smo gledalci "vključno z mano" mal ušli z vajeti in se res približali vozilom. Drugače je prostor za gledalce bil predviden. Če bi šlo za pravo nesrečo bi zelo verjetno policija poskrbela za omejitev gibanja.
Seveda pa nebi bilo nič narobe, če bi nekdo od gasilcev potegnil trak in zaprl najožje območje... :oops:

Metod G. :D
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava mihael » 10. december 2002, 17:21

Lokacija je bila prima, pa tudi vaja je bila kar zahtevna, samo kader je še mlad in se bo treba še marsikaj naučiti. Vsi vemo, da na mladih svet stoji in da vaja dela mojstra (kar je ugotovil že podpoveljnik sam),pa tudi to da obstaja razlika med teorijo in prakso - odvisno od situacije. Vem, da so se vsi pri izvedbi vaje potrudili po svojih najboljših močeh, zato bi tudi vse pohvalil za izvedeno vajo in se še enkrat v imenu PGD BLED zahvalil za povabilo.
Upam, da bo Milan v zvezi z izvedbo vaje dodal kaj bolj konkretnega.
Na dobro sodelovanje še naprej. Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava jonass » 10. december 2002, 21:21

Najprej bi se rad zahvalil Mihu iz Bleda za te spodbudne besede. Kar pa se tiče zavarovanje kraja pa je bilo mišleno da bi bili gostje na mestu ki je bil za nih mišlen ostali pa naj bi bili na mostu, ker pa je morala redna patrulja oditi na intervencijo drugam se je trak spodaj (pozabil) potegniti. Kot sem že povedal vsi delamo napake za drugič vemo (vaja dela mojstra. pa lep pozdrav Jonas :idea:
jonass
 

Objava Milan Dubravac » 13. december 2002, 18:35

G. gost,
kritični čas v prometni nesreči se je tudi zmanjševal v vseh teh letih o katerih govoriš. S tem pa se pojavljajo druge potrebe. Sistem v naši državi mora težiti k temu, da davkoplačevalci na celem območju države dobijo enako kvaliteto pomoči v podobnem času. Tako centralizirano razmišljanje pa žal ne vodi k temu. V razvitem svetu težijo k temu in pa k preventivnem preprečevanju, da do takih situacij ne pride.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost