Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

podeljevanje koncesij

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

podeljevanje koncesij

Objava Matjaž H. » 22. julij 2002, 15:45

Prisil bi če mi kdo lahko odgovori po kakšnem ključu se podeljujejo koncesije za Tehnično reševanje in kdo jih podeljuje. Namreč, pred kratkim sem bil na obisku pri poklicni enoti, ki opravlja tudi tehnično reševanje in tako med vrsticami sem zasledil da so fantje kr malo nejevoljni ke pokrivajo sorazmerno velik teritorij in pri tem že prido do velike izgube časa in s tem se seveda manjša učinkovitost njihovi intervencij. Vem pa tudi da je dnogo PDG-jev (4. kat.), ki imajo primerno opremo in usposobljen kader pa koncesije ne dobijo, pa bi lahko na določenem teritoriju nadomestili poklicne!

Hvala za odgovor!

Matjaž
Matjaž H.
 

Objava Fireman » 25. julij 2002, 9:50

Koncesijo za tehnično reševanje podeljuje Uprava RS za zaščito in reševanje, na podlagi (1)/5 točke 58 čl. Zakona o varstvu pred požarom (Ur. l.71/93) in 2 točke 8 čl. Zakona o gasilstvu (Ur.l. RS 71/93), ki določata, da se proračunska sredstva porabijo za sofinanciranje :twisted: opreme, usposabljanje in delovanje operativnih gasilskih enot širšega pomena. Vlada RS (beri URSZR) določi gasilske enote za opravljanje nalog zaščite in reševanja, ki so širšega pomena.
Uporabnikova podoba
Fireman
 
Objave: 211
Registriran: 24. julij 2002, 16:16
Lokacija: Ljubljana

Objava matjaž » 29. julij 2002, 10:44

Fireman, hvala ti za odgovor!

Imam še eno vprašanje, a ima kdo info. kaj vse naj bi vsebovar "Reševalni center", ki se gradi blizu Vranskeka, služil pa bi za morebitno interveniranje v Predorih pod Trojanami.

Hvala!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava Milan Dubravac » 30. julij 2002, 9:08

Prvič slišim za tak center, me pa zanima od kod ta informacija in kdaj naj bi začel delovati.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava matjaž » 5. avgust 2002, 8:30

Milan pozdravljen!

Kdaj naj bi center zaživel ne vem, saj je šele v začetni fazi izgradnje. Informacije so prišle od domačinov, zato niso uradne.

Sem pa naknadno pridobil še doatne informacije, da naj bi šlo za bazo DARS-a, ki naj bi bila logistična pomoč enotam ki bi posredovale ob morebitni nasreči.

Tako da sedaj res ne vem kaj je res in kaj ne. Je pa res, da sem te zadnje podatke dobil od bolj zanesljivih virov. A še vedno od neuradnih.

Prav zaradi tega prosim vse, ki o tem vedo karkoli več, da se oglasijo na tem mestu.


LP!

Matjaž :D
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

NADZORNI CENTER VRANSKO DARS

Objava tom-tom » 12. avgust 2002, 13:00

:wink: Pri tako imenovanih centrih in njihovih izpeljavah gre po znanih podatkih od DARSA za nadzorne centre, ki imajo nalogo nadzorovati pomembna stičišča avtocest in objektov na njih. Posebnost so predori iz vsem znanih razlogov. V sloveniji je takih centrov že nekaj.

Po meni znanih podatkih najbi zaradi trojanskega niza predorov in avtocest le dogradili in posodobili objekte na Vranskem. Naloga tega centra pa bo izklučno samo nadzor in spremljanje vseh vitalnih funkcij objektov (predor) toje zimska služba in varnost ter vzdrževanje. Za interveniranje pa se bo iz takega centra v intervencijo vključilo samo tehnično osebje centra z vklopom in nadziranjem sistemov: ventilacija, video in govorilnice ter hidrantna mreža-samogašenje*, zapora-semaforji in obvozi. Torej bodo cestarji izvajali samo svoj del nalog kot jih drugje in dosedaj.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabnikova podoba
tom-tom
 
Objave: 271
Registriran: 8. avgust 2002, 16:50

Objava Milan Dubravac » 17. avgust 2002, 0:06

Ja zdaj mi je pa jasno za kakšen center gre.
Hvala!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava binep » 4. oktober 2002, 0:47

Milan to je verjetno tak center kakor smo si ga z našo generacijo ogledal na Jesenicah, takrat ko smo bili tudi pri gasilcih v Beljaku. :) :) :) če veš kaj več povej!
LP

Bine
Uporabnikova podoba
binep
 
Objave: 558
Registriran: 1. september 2002, 23:55
Lokacija: Podnart

Center??

Objava Milek » 3. november 2002, 21:52

:?: Da dol padeš!!! Aja...
:wink: Lep pozdrav!
Kar se tega "centra" na Vranskem tiče, je bilo na usposabljanju za "Tunelske bojevnike" rečeno, da naj bi ta center vršil nadzor nad predori, aktiviral potrebne reševalne enote ter nudil fizično zaporo predora(ov) ob posredovanju reševalcev (to je opis v grobem!). Ta center je v fazi izgradnje vendar imajo zasilno lokacijo blizu predorov. :evil:
S strani izvajalcev je bilo zagotovljeno, da bo v predoru deloval sistem ZARE (NE DELUJE!!!), deloval bi naj sistem vseh treh mobilnih operaterjev (NE VEM ČE?!?!) ter v predorih naj bi lahko spremljali VAL 202 za obveščanje javnosti (NE DELUJE!!!) Pohvalno ali ne?!?!

In spet smo ostali pri obljubah... :cry:

Lep pozdrav še 7. generaciji poklicnih gasilcev! :P
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava miha t. » 25. november 2002, 18:52

A je res,da bojo blejcem vzel koncesijo za teh.reševanje?Baje bojo prevzel poklicni iz Kranja.
miha t.
 

Objava mezan » 25. november 2002, 19:15

Miha t.

Vidim, da te je strah se predstaviti, pa ti bom vseeno odgovoril.

Glede tehničnega reševanja so nas kranjčani že večkrat testirali, rezultat: iz intervencije smo se že vračali, ampak smo morali opraviti še eno tehnično reševanje. Kranjski poklicni so zleteli v jarek in totalno uničili novo tehnično vozilo znamke Jeep Cherocki ( oprosti ampak ne znam točno napsiati znamke vozila ). Zatorej, ne vem kje si to slišal, lepo pa bi bilo izvedeti, prav tako pa bi bilo lepo da bi napisal vsaj od kod si ( po resnici ).
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava Miha t. » 25. november 2002, 19:48

Ne me tko napadat.Sej sm se predstavu-Miha.Moja lokacija-Naklo.Sej sm napisu da sm to slišu,ne vem pa če je res.
Miha t.
 

tehnično reševanje

Objava PRD PARAMEDIC » 25. november 2002, 22:11

Vkolikor je PGD opremljena za tehnično reševanje in ima za to tudi strokovno usposobljen kader, lahko izvaja tehnično reševanje na področju svoje PGD na enak način kot gašenje in druge intervencije. O svoji usposobljenosti je potrebno obvestiti zvezo, ki to preveri in nato obvesti ReCO z navodili o alarmiranju. Na reševanje lahko greste tudi, če vas alarmira občan, policija ali drugi in ne le ReCO.

Tako za samo izvajanje teh.reševanja ne potrebujete koncesijo, a zatakne se, ker vam na tak način nihče ne bo tega dodatno plačal. Po zakonu mora vsaka lokalna skupnost ( župan) zagotoviti med drugim tudi tovrstno reševanje, in mora imeti zanesljivega izvajalca. tako se s koncesijo župan zavaruje, za kar pa mora seveda poklicni enoti v tem primeru plačati. Župan bo z vami sklenil koncesijo v primeru, da mu bo to pravilno predstavljeno, da bo PGD in vaša zveza potrdila, da ste za to ustrezno usposobljeni, in da bo poverjenik CZ v občini oziroma svetovalec župana za zascito in resevanje presodil, da ste ravno tako dobri in zanesljivi kot poklicna enota, obenem pa še cenejši za obcino.
Pot je dolgotrajna in naporna, ni pa nemogoče. Niko
PRD PARAMEDIC
 

Objava Milan Dubravac » 27. november 2002, 12:26

No jaz si predstavljam,da fantje iz Zreč poskušajo izvajati tehnično reševanje na svojem področju v soglasju in dogovoru s svojo GZ in lokalno skupnostjo. Je pa hitro lahko problem financiranje. Izobraževanje in opremljanje za tako posredovanje je namreč zelo draga.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava Gost » 29. november 2002, 17:44

PRD PARAMEDIC je napisal:
Po zakonu mora vsaka lokalna skupnost ( župan) zagotoviti med drugim tudi tovrstno reševanje, in mora imeti zanesljivega izvajalca. tako se s koncesijo župan zavaruje, za kar pa mora seveda poklicni enoti v tem primeru plačati.


Ne piši o tistem, v kar nisi prepričan ali ne veš. Ali pa to vsaj jasno povej. (Ta citat je moj)
Tvoje pojasnilo mi kljub tvojemu psevdonimu diši bolj po CZ oziroma ZiR kot pa medicinski službi (ali profesional, ki ni dobro v igri)

Zagotavljanje teh nalog je v domeni države, za kar je imenovano določeno število enot in tudi delno "sofinancirano". Območje za te naloge se ne pokriva z območjem enote, ki ima koncesijo, temveč zajema več občin. Zato županu ni treba nobene pogodbe in dodatnega plačevanja. Je pa v konceptu zaradi velikih oddaljenosti posameznih takšnih enot predvideno, naj bi osrednja enota v občini namesto GVC 16/25 imela GVC 16/15 z dodatno opremo za tehnične naloge, da lahko opravi osnovna reševanja, ko "koncesijska enota" preveč zamuja. Seveda mora imeti ob opremi tudi usposobljene gasilce za tovrstne naloge. Pa ne rabi nobenega nadzora "poverjenika za civilno zaščito v občini"

LP
Gost
 

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov