POPLAVE NOVEMBER 14

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Zadnje poplave v Sloveniji so pokazale da si državne slžbe ne smejo več privoščiti mešanja megle.
Po prvih podatkih je v tokratnih ujmi poplavilo nekaj več kot 700 stanovanjskih objektov, 76 gospodarskih objektov, 85 drugih objektov, poplavljenih pa je bilo tudi 51 cest, sprožilo pa se je 17 zemeljskih plazov.

Prvi se je oglasil poveljnik CZ RS Srečko Šestan na seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor in odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prostor kjer so člani odborov obravnavali problematiko zagotavljanja sistemskega urejanja poplavne varnosti.
"Vi ste zakonodajalci, zakaj ne sprejmete boljših rešitev za poplavno varnost," poslance sprašuje poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Poziva jih, naj prenehajo s "političnimi prepucavanji". "Savinje že 24 let nismo uredili, mene je sram ob tem," je še dodal.

Civilna zaščita Kamnik je odredila, da se predre nelegalno narejen nasip, saj je Kamniška Bistrica ogrožala naselja Šmarca in Nožice. Lastnik zemljišča ob nasipu je skupaj z nekaterimi krajani in psi temu nasprotoval, zato so morali posredovati tudi policisti. Po mnenju lastnika zemljišča in sovaščanov, ki so ga prišli podpret, ni težava v nasipu, ampak v neukrepanju države in pristojnih služb, saj naj bi tamkajšnja struga ne bila očiščena in poglobljena že vsaj 40 let.


Predsednik vlade Miro Cerar je danes obiskal najbolj ogrožena območja tokratnih poplav in za prihodnje leto napovedal nekaj ukrepov. Ugotavlja tudi, da v zadnjih letih ni bilo nič storjenega, poplave pa so posledica tega neodgovornega odnosa do našega okolja, je dodal.

Javno mnenje je postavljeno proti birokratom, ki nekaterim ne dajo denarja in soglasij, drugim dovolijo gradnje na kritičnih območjih. Visoka podpora gasilcem.
Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Gasilci včeraj iz več regij ki se trudijo izčrpat vodo iz podzemne garaže v Cerknici.
Žal je bilo v njej več avtov.

Darko
Priponke
rozike in potopne
rozike in potopne
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Tudi na postojnskem poplavlja. Zaenkrat brez posebnega obrožanja.
Darko
Priponke
pri jami
pri jami
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Predsednik vlade Miro Cerar je v okviru današnjega izrednega posveta vlade, namenjenega razpravi o ujmah, odredil ustanovitev ožje delovne skupine, ki mora do 27. novembra pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami. Do konca prihodnjega leta pa nato še pripravo splošnega načrta.

Kot je po izrednem posvetu vlade, ki so se ga udeležili tudi predstavniki drugih institucij, dejal Cerar, je odredil ustanovitev ožje delovne skupine pod vodstvom ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, v njej pa bodo sodelovala tudi druga ministrstva in stroka.

Ta delovna skupina bo do 27. novembra vladi predložila program najbolj nujnih ukrepov. Kot je dejal Cerar, bo to nek akcijski načrt, v katerem bo točno določeno, kje lahko v nekem razmeroma kratkem času, predvsem do polovice prihodnjega leta, država zagotovi učinkovite preventivne ukrepe proti poplavam.
...............
Kot vidimo se premika barka proti barju. Vendar ne vem kako daleč bo prišla.
Sigurno bo izdelan najmanj 100 listni načrt z zgodovinskim pregledom in opisom stanja.
Verjetno bodo tudi ugotovili da jih ovirajo javni razpisi pa neurejena lastniška razmerja, pa..............

Načrt poplav za Ljubljano pa je izdelan že dolgo in dostopen celo na spletu.
Ve se natančno kje so problemi in kaj bo poplavljeno na Viču, Barju, škofji loki, Litiji, Ptuju,....
Samo nekateri verjetno ne znajo čitati zemljevidov.
In nekaterim je težko odreti denarnico ali razglasiti izredne razmere in kaj urgentno urediti.
Čudim se sploh da so se ob teh poplavah oglasile sirene!

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Državo so v tem tednu prizadele že pete večje poplave letos. Na prizadetih območjih vlada vse večje nezadovoljstvo glede urejanja vodotokov, na pomanjkanje sredstev na tem področju pa že leta opozarja tudi stroka.

Močnejši nalivi in neurja, ki so Slovenijo zajeli sredi avgusta, so prizadeli predvsem Belo krajino, Dolenjsko, Posavje in Štajersko. Sredi septembra so zaradi močnega deževja močno narasle predvsem reke v vzhodni polovici Slovenije, ki so vzele tudi dve mladi življenji. Konec oktobra pa je neurje po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Seveda je bilo problematično tudi v februarju (čepraj nekateri ne omenjajo).

V novemberskih poplavah (do 9. novembra) je bilo poplavljenih več kot 1300 objektov, večinoma so poplavljene stanovanjske hiše. Poplavilo pa je tudi okoli 30 stanovanjskih blokov ter okoli 200 gospodarskih in drugih objektov.

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Še izjava Mira Cerarja na tvitu, ki si jo velja zapomniti:
"Protipoplavni ukrepi zahtevajo boljso koordinacijo med drzavo in obcinami, kar bo upostevano v operativnem nacrtu MOP"

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Vlada R. Slovenije @vladaRS · 3 hrs 3 hours ago

PV @mirocerar: Odziv CV, gasilcev in slovenske vojske preprečil večjo materialno škodo in človeške žrtve.
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Seveda saj je bilo 60.000 pripadnikov CZ v pripravljenosti.
(Samo sklepa do danes o pripravljenosti še nismo dobili.)

Darko

Ja - Kot je rekel znanec je Slovencev in Kitajcev več kot 1.250.000.000
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je bilo od 6. do 11. novembra poplavljenih več kot 1300 objektov; 1025 individualnih stanovanjskih hiš, 26 blokov, šest vrtcev oz. šol, 143 gospodarskih objektov in 137 drugih zgradb. Poškodovanih je 90 km cest in štirje mostovi. Sprožilo se je 44 pretečih se zemeljskih plazov, evakuiranih pa je bilo 16 oseb.

Darko
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Prispevkov: 2085
Pridružen: 6. Marec 2003, 10:44
Kontakt:

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a pes »

AKTIVIRAN DRŽAVNI NAČRT OB POPLAVAH, SESTANEK ŠTABA CZ RS (13.11.2014)Na upravi RS za zaščito in reševanje se je ob 11. uri sestal štab CZ Republike Slovenije. Člane je Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite seznanil, da je včeraj aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah. V njem so določene naloge za posamezne vladne resorje. Poveljnik je člane pozval, da mu do jutri poročajo o opravljenih aktivnostih doslej, tri dni po zaprtju načrta pa pošljejo poročilo o opravljenem delu. Državni načrt se aktivira, če poplave prizadenejo obsežna območja ali če naravna nesreča traja dlje časa.

Poveljnik CZ Srečko Šestan je člane štaba obvestil, da je včeraj, 14. novembra, aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, da bodo preutrujene ekipe gasilcev na najbolj prizadetih območjih lažje zamenjali z ekipami gasilcev iz drugih delov Slovenije. Poročal je, da je odredil strokovni ogled plazu Stože v Logu pod Mangartom in da je po ogledu plaz tudi fizično nadzorovan, ljudje pa opozorjeni na omejeno gibanje na tem območju. Opozoril je še, da je v Loški dolini poleg poplavnih vod zaradi poplavnih nasipov nevarna tudi visoka podtalnica, in sicer zaradi velikega pritiska na temelje stavb, in da bodo danes objavljena posebna navodila za postavljanje nasipov in ravnanje v takih okoliščinah. Omenil je tudi nekaj nujnih intervencijskih posegov v prostor. Na Baču so s posebnim odvodnim kanalom in prekopom ceste preusmerili vodo v vrtačo, iz katere se ta izteka v reko Pivko.

Vodja sektorja za operativo na Upravi RS za zaščito in reševanje, mag. Stanislav Lotrič, je članom predstavil delovanje sil za zaščito in reševanje v tednu od 5. novembra, ko je bil razglašen rdeči alarm za območje, ki zavzema več kot dve tretjini države. Povedal je, da so bili aktivirani vse potrebne enote in zagotovljena vsa zahtevana materialna sredstva. Iz državnih skladišč je bilo občinam izdanih 100.000 poplavnih vreč in z interventnim nakupom kupljenih 120.000 novih. Poleg vreč so na ogrožena območja poslali tudi črpalke, zmogljive muljne črpalke in agregate. Skupno je do zdaj v intervencijah na terenu, ko je šlo za reševanje in odpravljanje posledic poplav, sodelovalo 5000 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je dejal, da je aktiviranje državnega načrta dobrodošlo, ker so gasilske ekipe na najbolj ogroženih območjih utrujene in jih bo tako lažje zamenjati. Ne pričakuje težav, saj se je območje intervencij zmanjšalo.

Predstavnik Slovenske vojske podpolkovnik Branko Tušar je dopolnil poročilo z informacijo, da je do zdaj sodelovalo 310 pripadnikov SV, večinoma pri odpravljanju posledic poplav. Specializirane enote so pomagale pri dezinfekciji na Igu in inženirci pri ogledu terena za morebitno postavitev začasnih mostov, ki jih ima Uprava RS za zaščito in reševanje.

Aleš Poredoš in Janez Polajnar iz Arsa sta člane seznanila z meteorološkimi in hidrološkimi razmerami in napovedmi. Aleš Poredoš je povedal, da nas čaka kratek dvodnevni predah brez padavin, nato pa nove padavine predvsem na jugozahodu države. Temperature bodo razmeroma visoke, znatne ohladitve ni pričakovati. Janez Polajnar je povedal, da ga najbolj skrbi Loško polje, saj se od nedelje spet pričakuje dvigovanje gladine vode za nekaj centimetrov na uro. Za Cerkniško jezero je povedal, da bo predvidoma v nedeljo doseglo gladino, kot jo je imelo ob poplavah po žledu letos februarja in da se bo postopno zviševala voda tudi na Planinskem polju. Za Barje napoveduje običajne poplavne razmere.

http://www.sos112.si/slo/clanek.php?catid=27&id=7344
Uporabniški avatar
Zbiljc
Prispevkov: 631
Pridružen: 10. September 2006, 19:38
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Re: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Aktiviran državni načrt... Kdaj nas bo to "doseglo", če nas seveda bo? V kolikor ne bo "doma" dela, se ve...
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
robit
Prispevkov: 208
Pridružen: 1. Februar 2013, 10:09

Re: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a robit »

Mene zanima kdo naj bi bili pripadniki CZ in kako to da jih imamo kar 60.000? A se sem šteje tudi gasilce? Ali so to zaposljeni ljudje na CZ? In ali CZ sploh potrebujemo v SLO če imamo gasilce?
jmiro
Prispevkov: 198
Pridružen: 4. Marec 2008, 14:59

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Robit je vprašal:"
In ali CZ sploh potrebujemo v SLO če imamo gasilce?"
Darko mu je že v uvodu odgovoril:"
Civilna zaščita Kamnik je odredila, da se predre nelegalno narejen nasip, saj je Kamniška Bistrica ogrožala naselja Šmarca in Nožice."
Sicer pa se bomo, ko bomo imeli v gasileriji vse "pošlihtan", lahko vtikali v ostale službe ali pa tudi ne, ker se nas .....

L.p. Miro
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Včeraj si je stanje na terenu temeljito ogledal tudi predsednik RS Borut Pahor.
CZ, gasilcem in Občini IlB z pogodbenimi službami je uspelo narediti na terenu kar nekaj izrednih ukrepov, ki smo si jih ogledali včeraj in danes:
Prekop ceste in postavitev začasnega mostu v Knežaku.
Prekop ceste in postavitev začasnega mostu ter prekop pri Baču.
Izvedba prekopov in preusmeritev vodotokov.
Izvedba prekopa čez (skozi) hrib (prekop že februarja).

V nekaterih medijih so zato omenili "sueški prekop na Baču", ki je (naj bi) rešil krajane Bača.
Zato sem ga danes tudi slikal.
Darko
Priponke
"sueški prekop" na Baču
"sueški prekop" na Baču
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: POPLAVE NOVEMBER 14

Odgovor Napisal/-a darko »

Ljudje na terenu so že boljše volje.
Pomirili so se in gasilci so bili deležni marsikaterega priboljška iz domačih kuhinj.
V Koritnicah in na Baču sem se danes tudi pogovarjal z domačini in še vedno so presenečeni nad močjo in pojavo vode iz hiš, vrtov, njiv, jam,...

Darko

Slika prikazuje pogled iz Bača proti Knežaku z oznakami vodostaja 12. februarja in 12. novembra tega leta.
Priponke
bruhnila je po devetih mesecih
bruhnila je po devetih mesecih
Odgovori