Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Poplave Škofja Loka, Poljanska Dolina

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Poplave Škofja Loka, Poljanska Dolina

Objava Luka90 » 23. oktober 2014, 10:09

V sredo, 22.10.2014 ob 2.51 do 3.01 smo bili aktivirani gasilci celotnega občinskega poveljstva občine Škofja Loka zaradi vode v stanovanjskih objektih in obvestila o zelo visoki Poljanski Sori v Poljanah. Na GZ Škofja Loka se je formiral štab gasilskega poveljstva občine Škofja Loka in aktivirala so se še preostala društva, ki do takrat še niso bila poslana na teren. Reka Sora je v Zmincu v dobrih dveh urah narasla za kar 5 metrov. Vsa ta odvečna voda se je okoli pete zjutraj začela razlivati po poljih pod Zmincem, v Škofji Loki pa v Puštalu in levem bregu Sore. Najhuje je bilo na sotočju, kjer se ji je pridružila še Selška Sora, ki pa k sreči ni bila tako nevarna. Skupaj sta poplavili hiše na sotočju, ter skoraj v celoti Sorško in Demšarjevo cesto. Poleg omenjenih lokacij so hudourniki poplavljali še v Hrastnici, Logu, Bodovljah, Brodeh in Svetega Petra hribu. Na terenu smo bili gasilci iz vseh osmih gasilskih društev v občini Škofja Loka. Pred prihodom poplavnega vala smo z uporabo siren in megafonov prebujali občane na najbolj ogroženih mestih in jim pomagali pri reševanju premoženja. Med najvišjim vodnim valom, ko je voda najbolj poplavljala smo dobili prijavo, da svojci pogrešajo občana. Stekla je iskalna akcija za pogrešanim, ki je bila še posebej nevarna za gasilce, ki so bredli v visoki vodi proti hiši, kjer je bil občan nazadnje opažen. Občana smo k sreči kmalu našli živega in zdravega, saj se je umaknil pred visoko vodo v sosednjo ulico. Podobna situacija se je pripetila še v Puštalu, kjer smo s pomočjo čolna rešili družino iz poplavljene hiše, ter občana, ki ni želel zapustiti svojega vozila. Proti jutru, ko se je pričelo daniti in se je voda počasi pričela umikati, smo pričeli s črpanji vode in pomoči občanom pri sanaciji. Na terenu je bilo skoraj 100 operativnih gasilce iz občine Škofja Loka. Voda je tako samo v naši občini zalila preko 100 objektov, med katerimi so tudi podjetja, trgovine, proizvodnji obrati, gostinski obrati, ... jutri je nov dan in utrujenost gasilcev je zanemarljiva proti tem, kar so doživeli nekateri občani!

Slikovno gradivo na naslednih povezavah:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 310&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 769&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 609&type=1
Luka90
 
Objave: 92
Registriran: 3. julij 2013, 17:48
GE: JGS Škofja Loka

Re: Poplave Škofja Loka, Poljanska Dolina

Objava Zbiljc » 24. oktober 2014, 12:39

V Medvodah reka Sora ni povzročila toliko težav, kot v Škofji loki in Poljanski dolini, odnesla je nekaj delov brežine in nekaj poplavljenih stavb.
Večji problem so bili lokalni potoki, ki so naraščali iz minute v minuto, poplavljenih avtomobilov, reševanje ljudi, živali premoženja, hal in skladišč pod vodo je bilo kar precej.
Zasuta cesta proti Topolu oz Katarini, in odnešena cesta na Golem brdu, se pravi odrezano od sveta.
Slike še prilepim
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabnikova podoba
Zbiljc
 
Objave: 629
Registriran: 10. september 2006, 19:38
Lokacija: Bojna linija
GE: Medvode

Odg: Poplave Škofja Loka, Poljanska Dolina

Objava Bozicek » 21. november 2014, 11:14

O poplavah v občini Gorenja vas - Poljane, pa si lahko preberete na naši spletni strani http://www.pgd-gv.si
Opisano je samo območje, ki ga pokriva PGD Gorenja vas, za poljansko območje, območje Hotoveljske grape in celotno območje PGD poljane pa bodo poročali kolegi ;)

Citiram iz naše spletne strani:
Letos nam narava res ni prizanesla. Najprej nas je napadel žled, komaj smo odpravili posledice v gozdovih, že so nas napadle obilne padavine, in posledično poplave.
Na našem območju so bile najbolj prizadete vasi Bačne, Dolenja Dobrava, Gorenja Dobrava in Todraž, ter del Gorenje vasi, kjer je zalivalo na sreči samo kleti.

Pozivniki so nas prebudili v noči iz torka na sredo 22.10. ob 1:39, saj je voda že ogrožala hišo in gospodarske objekte v Žirovskem vrhu Svetega Antona 1, natančneje v Karlovskem mlinu.
Ker pa smo bili preko ARSO obveščeni o obilnejših padavinah pa je v Žirovski vrh izvozila samo ena ekipa 7 gasilcev z vozilom 1 (GVC 16/25). Ostala ekipa pa je počakala v orodjarni na nadaljna navodila. Ob prihodu na kraj smo ugotovili, da voda res ogroža hišo. Na kraj pa je prišla tudi sosednja enota PGD Poljane z GVV-2 . Na varno smo prestavili osebni avtomobil in v trenutku je plaz zasul propust pod edino dovozno pot do domačije. V trenutku smo ostali ujeti na drugi strani vode z štirimi domačimi ter 6 gasilci. Naše vozilo pa je ostalo na varni drugi strani. Enota PGD Poljane pa je že dobila klic na svoje območje v dolino Hotovlje, tako da sta bila dva njihova člana ujeta z nami na domačiji. Domače smo evakuirali iz hiše, ker smo ocenili da je prenevarno. Ekipa dveh gasilcev je peš odčla pogledat kakšne so možnosti so za evakuacijo po drugi strani, vendar sta se vrnila brez rešitev. Edina in najboljša rešitev pa je bila reševanje z vrvno tehniko. in sicer z postavitvijo žičnice iz pritličja pekarne do tovornjaka.. Na začetku smo imeli nekaj težav, da smo vrv dobili na drugo stran, ampak na koncu pa smo dobro napeli nosilno vrv in varno rešili vse domače, ter sami sebe.

Med vsem tem dogajanjem pa smo prejeli kar nekaj klicev in pozivov iz vasi Gorenja Dobrava, in Gorenje vasi. Druga ekipa, ki je ostala v orodjarni pa je kmalu za našim izvozom izvozila na pomoč proti Gorenji Dobravi, kjer so rešili, kar se je rešiti dalo. Na pomoč so nam priskočila društva iz PGD Hotavlje, PGD Trebija, PGD Poljane, PGD Lučine in PGD Sovodenj. Med vsem tem pa je bil vzpostavljen štab CZ občine Gorenja vas - Poljane v orodjarni PGD Gorenja vas.
Na višku vseh dogodkov pa smo doživeli še eno nesrečo, narasla Poljanska Sora nam je že tretjič v enem letu in pol zalila prostore orodjarne PGD Gorenja vas. Na srečo je bilo nekaj članov v tistem trenutku v orodjarni, in so takoj začeli reševati opremo in oblačila na varno, v višje ležeče predele. Tokrat pa je voda res dosegla skoraj do mize.

Proti jutru smo se skupaj dobili v začasnem štabu CZ Občine Gorenja vas - Poljane pri našem dolgoletnemu članu Janku Oblaku na Poljanski cesti. Po kratkem počitku pa smo se odpravili v prostore orodjarne, ter jo za silo očistili, da je bila primerna za nadaljno operativno delovanje enote.

Dopoldne pa smo bili razdeljeni v tri ekipe. Prva je črpala vodo iz kleti po gorenji vasi in Dobravšcah, druga ekipa se je odpravila na Dolenjo Dobravo 26 in 27 natančneje h'Sivc, kjer so odpravljali posledice poplav, tretja ekipa pa na Gorenjo Dobravo 34 (K Brodarju). Višje proti Todražu pa se sploh ni dali zarati razrite ceste in vode na cesti. Šele proti popoldnevu smo se z gradbeno mehanizacijo prebili višje po vasi do Gorenje Dobrave 32 (Troha) in 25 (Krmelj), kjer smo pomagali pri odpravi posledic poplav hudournikov.

Od četrtka 23.10. do sobote 25.10. pa smo odpravljali posledice poplav po Dolenji in Gorenji Dobravi, Bačnah in Todražu.
Slike si lahko ogledate na Facebook albumu

Na pomoč so nam priskočili tudi pripadniki Slovenske vojske z gradbeno mehanizacijo, gasilci PGD Trebija, PGD Hotavlje, PGD Lučine in gasilci GZ Vrhnika.
Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč pri odpravi posledic!
Bozicek
 
Objave: 39
Registriran: 25. december 2013, 22:21
GE: Gorenja vas


Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost