Stran 1 od 2

Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 10. marec 2014, 13:27
stacionar
Zanima me z koliko ljudmi ter kakšno opremo se odpraviti v gozd na morebitno nesrečo.Pričakovati je porast nesreč pri sanaciji škode v gozdu.Nimamo vozil,katera bi prišla no kraja nesreče.(dolge vlake,prevozne samo z traktorji.....)Transport potrebne opreme,ponesrečenca......

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 10. marec 2014, 22:26
šnery
Use lepo na roke znest nimaš kej.

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 11. marec 2014, 14:54
Gorilla
Osebno če bi bila le možnost bi zaprosil za pomoč najbližje društvo katero ima kakšno malo bol terensko vozilo za pomoč ali pa če ste bol "na kmetih" prosiš kmeta če posodi traktor, če ne gre drugače pa ja, na roke.

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 11. marec 2014, 21:37
J.Andrej
Fantje pozabljate, da na taki intervenciji verjetno ne bomo sodelovali samo gasilci ampak tudi kakšna druga služba iz sistema zaščite in reševanja :wink:
Če je teren neprehoden oziroma težko dostopen bo aktivirana tudi gorska reševalna služba, ki nam bo v veliko pomoč tako pri reševanju kot pri oskrbi ponesrečenca.
In brez skrbi, če jih prosite vam bodo pomagali nesti tudi kakšen kos vaše opreme, ki jo boste potrebovali pri reševanju. Šele težko jim boste sledili pri pešačenju do ponesrečenca, saj je to njihov teren in kolikor vem je ni strmine, ki jo nebi zmogli. To upam trditi vsaj za naše tolminske "gamse", ki velikokrat na intervencijah sodelujejo tudi z gasilci. Hvala Bogu, da jih imamo =D>

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 11. marec 2014, 22:55
Zbiljc
Nekaj orodja in pripomočkov je pa tudi že na samem kraju...

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 11. marec 2014, 23:04
stacionar
Na GRS pozabi,imajo predolg odzivni čas.Vsaj v naših koncih.

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 12. marec 2014, 10:39
Gregor
No pri nas običajno izvažamo na tovrstne nesreče z vozili HTRV in GVGP-1. Praksa je tudi, da se poleg koncesionarja aktivira tudi lokalno pristojen PGD. Na lokaciji imamo tako zadostno število gasilcev za prenos opreme, kot tudi gasilce, ki zelo dobro poznajo teren. Če lokali gasilci pridejo na lokacijo prej, gredo v izvidnico ter poročajo o situaciji na kraju, glede na to se ustrezna oprema naloži v GVGP-1 ter se jo prepelje čim bližje nesreči. Za transport ponesrečenca do ceste pa se da uporabiti terenska vozila - lokalni gasilci poznajo občane, ki jih imajo. Le ti pa vsaj pri nas zelo radi priskočijo na pomoč.

Seveda je treba vse po pameti in varno.

Lep pozdrav, Gregor

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 18. september 2014, 11:14
darko
ZADNJI PRIMER IZ NAŠEGA OBMOČJA
Delovne in rudniške nesreče - delovne nesreče
17.9.2014 15:44
PIVKA
Ob 15.44 je v gozdu ob vasi Parje, občina Pivka, pri odstranjevanju poškodovanega drevja drevo padlo na gozdarja. Posredovali so gasilci PGD Zagorje, ki so na lokaciji delovne nesreče izpod podrtega drevesa rešili ponesrečenca, kateri ni več kazal znakov življenja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Darko

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 21. september 2014, 9:36
Urosh
Zanimiva tema!
Mene pa zanima sledeče:
- Katero opremo vzeti zraven( vzamimo za predpostavko da društvo ni Gešp, torej nima tehnične opreme kot so razne dvižne blazine, ročna hidravlika,...)
- uporaba pripomočkov, ki so že na kraju( traktor, škripec,razne ketne, druga drevesa, ki služijo kot vzvod pri dvigu drevesa)
- številčnost moštva

No nekaj na kratko in v razmislek.
L.p Uros

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 21. september 2014, 22:04
Zbiljc
Vsako društvo ima dvigalko, po domače "vagnhebl", s katerim lahko narediš veliko stvari.
Uporba pripomočkov, ki so na kraju... Uporabi samo takrat, če veš kaj delaš, torej, poznaš stroje in opremo. V gozd ne hodimo sami, torej bo verjetno zraven še nekdo, ki je verjetno delal s to opremo oz. jo pozna. Lahko računamo na njegovo pomoč, ni pa nujno, lahko se nam psihično sesuje in si z njim ne moremo pomagat.
Številčnost... Hja, bi raje rekel za izvoz 16/15(16/25) in mogoče PV(GVGP), vsekakor ne preveč, tudi tako delo ni za vsakega gasilca

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 22. september 2014, 7:54
Urosh
Ja uporaba dvigalke iz avta. Samo je potrebno pricakovati, da vedno ne delas ne na trdem ne na ravnem terenu. Pa je že probal gdo dejansko dvignit drevo z pomočjo takšne dvigalke?
Kako se obnaša pri dvigu, ali je potrebno podložit da povečamo naležno površino,....
Glede opreme, ki pa je že v gozdu. V mislih imam traktor in vitlo:
Vedno je negdo zraven, ce ne od tistih ki so delali obvlada kakšen od gasilcev delo z vitlo. Ampak, vseeno je potrebna pazljivost. Te vitle niso namenjene reševanju ampak delu v gozdu. Zato so temu primerne hitrosti vitlanja in vse ostalo.
Dosti je dejavnikov, ki vpliva.
Ali je imel gdo že konkretno intervencijo in kako je postopal?
L.p

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 22. september 2014, 14:11
_strojnik_
Glede na to, da sem videl že nekaj nesreč v gozdu in tudi sam, kar nekaj pregozdarim(v letošnjem letu še posebej) lahko v tej temi podam nekaj splošnih napotkov, izkušenj in opažanj z gozdarskega in gasilskega vidika pri tovrstnih nerečah.Osnovni problemi:

- nesreča se lahko zgodi na povsem z vozili nedostopnem terenu,

- ponavadi se nesreči težko približamo s težjimi vozili,

- problem s točno lokacijo nesreče (vsake vlake, poti, gozda pač ne moremo poznati),

- problem s transportom reševalne opreme do mesta nesreče,

- težave z mobitel signalom,

- nevarnost za posredovalce (nestablizirano podrto drevje, strm teren, skalnat teren, obviselo drevje,...),

- problem s transportom posesrečenca do reševalnega vozila,

- odstranitev poškodovanega traktorja iz gozda (v kolikor je v nesreči udeležen traktor)Izvoz:

Vodja enote (intervencije) naj poskuša najprej od ReCO pridobiti, čim več uporabnih informacij v kolikor jih operater ima (točna lokacija, dostopnost, število ponesrečencev, ali je oseba vkleščena,...)

V kolikor se enota poslužuje terenskega vozila(PV, HTV, GVGP) naj najprej izvozi s tem vozilom, za njim pa naj izvozi tudi težje vozilo(TRV, GVC,...), ki pripelje dodatno posadko in opremo, ki jo lahko potrebujemo.

V kolikor se enota poslužuje lažje osebne zaščitne opreme naj se opremi z njo(kobinezoni za požare v narani, čelade za požare v naravi,...)Dodatno aktiviranje:

V kolikor je na nesrečo aktivirana samo lokalna gasilska enota naj vodja čim prej zahteva tudi aktiviranje enote GEŠP oziroma enote, ki ima več tehnično reševalne opreme (dvižne blazine, hidravlika,...). Lahko se zgodi, da bomo lokacijo nesreče iskali kar lep čas in ko bomo lokacijo nesreče našli šele ugotovili, da potrebujemo dodatno opremo. Ob tem lahko izgubimo kar nekaj minut časa.

V kolikor je na nesrečo pozvana samo enota GEŠP naj vodja čim prej aktivira tudi lokalno gasilsko enoto, saj ta enota bolje pozna domač teren in je ob velikem območju posredovanja enote GEŠP lahko tudi prej na mestu nesreče. Prav tako lahko gasilci domačega društva lahko bolje usmerijo na lokacijo enoto GEŠP.
Posredovanje:
Ko najdemo točno lokacijo dogodka naj vodja najprej opravi ogled dogodka. V kolikor je dogodek izven ceste, ki je dostopna s težjimi vozili se bo potrebno voziti po vlaki oziroma naloge izvajati peš. V tem primeru naj terensko vozilo sodeluje kot nekakšno logistično vozili in naj v tem primeru poiskuša opremo, ki jo bomo potrebovali zvoziti čim bližje kraju nesreče. Vodja naj dobro preveri, če so poti po katerih bo vozilo varne in prevozne. Dobro je, da imamo na koncu poti kjer obrnit. V kolikor terenskega vozila nimamo logistiko izvajamo peš. Pri cesti do kjer lahko pridemo s težjimi vozili vedno pustimo gasilca (kot nekakšno sprejemno mesto za ostale sile, ki prihajajo). V kolikor je pot do kraja nesreče težko najdti se lahko gasilce pusti tudi na kakšnem križišču prej.

Pri reševanju usklečenega gozdarja bo potrebno veliko improvizacije, ter dobro poznavanje fizike (se pravi kmečka pamet-vzvodi, nagibi, sile, momenti,...)

Pri posredovanju se je dobro držati nekaj osnovnih napotkov.
- delovišče kjer bomo posredovali je treba okoli poškodovanca očistiti (vsak v radiju 2-3 metre), pri tem bodite pozorni na obvisele veje in hlodovino katera se lahko zvali na vas v kolikor prerežete kakšno vejevje. Še posebej po sanaciji ujm pazite na napete veje
- v kolikor gre za strm teren, naj se gasilce zavaruje z vrvno tehniko.
- na strmem terenu opremo vedno zlagamo za kakšne skale oziroma štore, da nam ne uide globje v dolino, če imamo možnost jo tudi pritrdimo
- če je le možno naj bodo v primeru neravnega terena gasicli, ki posredujejo vedno nad hlodom v primeru, da se hlod zvali po klancu navzdol
- V kolikor je potrebno opravljati delo z motorno žago, če je možno to opravlja izkušenejši gasilec, ki ima opravljen tečaj za varno delo z MŽ, pri tem pa naj uporablja vso predpisano zaščitno opremo (protivrezne hlače)
- Pri delu z motorno žago se držimo osnovnega pravila, da najprej prežagamo stinjena vlakna, šele nato napeta
- Pri reševanju pazimo da hlod vedno stabiliziramo preden ga začnemo dvigovati
- Pri nesrečah kjer je udeležen traktor postopamo po istih pravilih kot pri prometnih nesrečah s tovrstnimi vozili
- Uporabljanje opreme, ki ni naša (taktor od poškodovanca) naj ne uporabljamo v kolikor nismo 100% prepričani, da delo z njim obvaldamo . Po mojih izkušnjah ima vsak nekaj svojih dodatkov, ki jih je na traktorju oziroma vitli izdelal sam zaradi lažjkega dela in je lahko njihova uporaba nevarna
- Ko ponesrečenca rešimo izpod ujetega hloda, moramo deblo zavarovati, dokler dela okoli ne končamo do konca (oskrba ponesrečenca, pospravljanje opreme,...)
- Pri transportu ponesrečenca si pomagamo z vrvno tehniko
- Nesrečo prijavite ustreznim inšpekcijskim službam (ponavadi to stori policija oziroma ReCO)


Tukaj sem vam opisal scenarij za najslabšo možno nesrečo. Vse ostale situacije na boljših terenih in dostopih so seveda lažje za posredovalce. Ni pa to nobeno pravilo, da morate tako posredovati. To je v veliki večini moje mnenje, razmišljanje in moje izkušnje. V gozdu vidiš marsikaj. Od ljudi, ki delajo obvladajo in uporabljajo ustrezno opremo pa je delo ševedno nevarno in marsikateri izkušen sekač jo je že slabo odnesel. Imaš pa tudi tako imenovane "hobi" gozdarje, ki v gozd hodijo neprimerno opremljeni in brez ustreznega znanja in izkušenj. Zakon, ki bi pa to prepovedoval pa ni. (Načeloma po zakonu lahko v gozdu delajo ožji sorodniki in vsi zakoniti dediči lastni9ka parcele na kateri se dela opravljajo)
Upam da v realnosti tega ne boste nikoli potrebovali :) ampak nesreča nikoli ne počiva...sanacije žledoloma še zdaleč ni konec.

Mogoče pa lahko scenarij poiskusite na kakšni vaji. Pri nas smo jih izvedli na to temo že kar nekaj. Pa en primer:

http://www.pgd-rakek.si/?gallery=vaje-b ... -22-5-2014


Lep pozdrav

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 22. september 2014, 16:44
Luka90
V širšem območju Škofje Loke, so na take intervencije klicani tudi gorski reševalci, ki so opremljeni z manjšimi terenskimi vozili.

Odg: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 22. september 2014, 16:50
_strojnik_
Luka90 je napisal:V širšem območju Škofje Loke, so na take intervencije klicani tudi gorski reševalci, ki so opremljeni z manjšimi terenskimi vozili.


Odlična rešitev :)

Re: Reševanje v gozdu

ObjavaObjavljeno: 22. september 2014, 16:58
Urosh
Kaj pa odzivnost GRSja?