Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Kako podreti drevo

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 22:28

Ker se imam preveč rad takega dela še nisem opravljal in ga tudi v bodoče ne bom, raje prepustim profesionalcem.
kumba
 

Re: Kako podreti drevo

Objava kmhslo » 7. februar 2013, 22:44

Zakaj pa potem uporabljate čelado, ko delate na višini ?

Če imaš prave protivrezne hlače, se v njih počutiš kot v navadnih in ne vem, zakaj bi te potem ovirale ... Saj se načeloma tudi pri delu na tleh ne moreš urezat, pa se marsikdo ...
kmhslo
 
Objave: 278
Registriran: 3. junij 2008, 22:22

Odg: Kako podreti drevo

Objava Marko Novak » 11. februar 2013, 16:35

Ojla,

še ena moderatorska pripomba. Da se razumemo, NIMAM POJMA O PRAVILNEM DELU Z MOTORNO ŽAGO, pa sem se odločil da vas vprašam sledeče.

a) Pojasnite mi kako je "oseba" na sliki zavarovana pred padcem v globino?

me ne zanima kdo je na sliki in iz kje je, svaka mu čast, jaz bi polnil vrstice črne kronike če bi se lotil tega :) Ampak na moje vprašanje mi pa le odgovorite.

lp Marko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Odg: Kako podreti drevo

Objava MartinV » 11. februar 2013, 16:58

Pozdravljeni!

Tudi pri nas poderemo na leto kar nekaj dreves, katerih si občani ne ''upajo'' podreti sami. Zakaj? Prvi razlog je ta, da si ob podiranju zahtevnejših dreves pridobimo praktično znanje (pred podiranjem se vedno dogovorimo, kako bomo podirali), saj na intervencijah največkrat ni dovolj časa za počasno delo, predvsem, če so ogroženi ljudje ali živali (pa tudi imovina). Prakso si pridobi gasilec na drevesu, pa tudi ostala ekipa. Vsakokrat se naučimo kaj novega, vedno pa poskušamo uporabiti že dobljeno znanje pri naslednjem podiranju. Pa tudi tehnika in oprema je pogosteje v pogonu.
Drugi razlog pa je ta, da si s tem pridobimo nekaj finančnih sredstev.
Večkrat se zgodi, da primanjuje prostora, kamor padajo odrezani deli drevesa. Če lahko, si pri delu pomagamo z dvigalom na gasilskem vozilu, če dostop z vozilom ni mogoč, pa si pomagamo tudi z vrvmi. Razlika glede na zgornje slike je samo ta, da veje smrek ne odrežemo takoj, ampak jih odrezujemo sproti, tik pred odrezom kosa debla, saj lahko tako veje nudijo oporo za gasilca na drevesu.
Garancije, da ne bo prišlo do poškodbe gasilca na drevesu, ni. Vsakokrat se zavedamo nevarnosti (ali pa tudi ne), ki jih poskušamo minimizirati z ustreznimi ukrepi, kolikor se to da. Se pa tudi zgodi, da stopimo malo ali malo več čez rob dovoljenega.

Pač osebno mnenje, vendar na slikah ne vidim ničesar spornega.

Pa lep pustni dan želim še naprej!

Martin
MartinV
 
Objave: 128
Registriran: 18. julij 2008, 11:00

Odg: Kako podreti drevo

Objava Gost » 11. februar 2013, 22:17

Delal v gozdarstvu? Kaj si delal?
A zakaj čelada, ker varuje pred vejami. Nisem napisal, da hlače niso ok za višinsko podiranje dreves, saj so v redu, nisi odrgnjen.
Gost
 

Odg: Kako podreti drevo

Objava Pero » 11. februar 2013, 22:23

Torej če razumem dobro, sporna je zaščitna oprema in ne način podiranja?
Oz naj nekdo napiše kako bi bilo "pravilno"....

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Kako podreti drevo

Objava vidic » 12. februar 2013, 0:34

Pri nas smo imeli par let nazaj intervencijo, kjer se je polovica zelo starega drevesa odlomila in skoraj padla na hišo (iz enega štora je drevo raslo z dvemi debli). Drugi del drevesa s tem ni imel več opore in bi lahko padel na cesto ali katero od bližnjih hiš. Ker ni bilo prostora za varno podiranje smo se odločili, da drevo podremo po delih. Poklicali smo firmo, ki ima vozila za delo na višini s košaro. Tako je gasilec šel v košaro in iz košare rezal veje in kasneje tudi deblo. Če je možnost mislim, da je to najbolj varna varianta. Sam se plezanja po drevesu nebi lotil.
vidic
 
Objave: 96
Registriran: 23. julij 2008, 19:44
Lokacija: Lesce
GE: PGD Lesce

Odg: Kako podreti drevo

Objava Marko Novak » 20. februar 2013, 17:11

Jaz še vedno ne vidim odgovra na moje preprosto laično vprašanje :)
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Odg: Kako podreti drevo

Objava M-Coki » 21. februar 2013, 21:48

Kaj se čudite, če pa imamo člane, ki imajo opravljeno spec. Tečaj za varno delo z motorno žago, pa niso podrli enega samega drevesa [-o< Baje je praktičen del na tečaju odpadel :roll:
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Odg: Kako podreti drevo

Objava purchy » 23. februar 2013, 0:10

Nisem strokovnjak in nisem usposobljena oseba za delo v gozdu - posebej za specialna dela, kamor se šteje tudi plezanje na drevesa in kleščenje le-teh. Vseeno pa lahko nekaj napišem na to temo ... vse samo, da bo lahko tudi Marko Novak plezal na drevesa ali pa se mi vsaj poleti pridružil nekje nad 2000 m ;)

Torej, če se že morate nujno lotiti kleščenja stoječega drevesa in ni na lokaciji za to strokovno usposobljene osebe – pri nas v enoti imamo srečo, da imamo kar nekaj gozdarjev in sekačev – je dobro, da se za varno delo upošteva spodaj napisane zadeve. Še enkrat: če res, res, … ni nujno, naj to delo opravijo za to usposobljeni sekači!

Kot vsaka stvar se tudi ta začne z dobrim načrtovanjem:
- dobro je, da vsi sodelujoči poznajo osnove prve pomoči in postopke reševanja v primeru nesreče,
- plezanje na drevo naj izvajata vsaj dva ustrezno usposobljena gasilca,
- skrbno se naj pretehta nevarnosti in postopke, kako se bo lotilo dela,
- plezanja in podiranja ne izvajamo v slabem vremenu (veter, dež, megla, nevihte, …)
- poskrbimo, da na je lokaciji rezervni komplet za plezanje in komplet prve pomoči

Sami sekači oziroma »plezalci« morajo:
- poznati tehnike plezanja in varnega dela z motorno žago,
- morajo biti usposobljeni za nudenje prve pomoči,
- uporabljati ustrezno opremo: enodelni delovni pas (reševalni pas), kateri v primeru padca silo bolje razporedi in je zato sam padec manj nevaren. Profesionalni sekači za to delo uporabljajo posebne pasove z žičnimi vrvmi (nevarnost prereza). Po možnosti uporabljati gozdarske dereze, katere omogočajo varnejše in enostavnejše plezanje na drevo. Za fiksiranje in plezanje se uporablja varnostne pasove (zanke) in različne pomožne vrvice v kombinaciji s absorberji energije padca. Seveda ne pozabimo na varovalno vrv s katero se varujemo med plezanjem (lahko izdelamo nekaj vmesnih varovališč), vponk in varovalne zavore (osmica, gri-gri, I`D,…). Dobro pa je, da ima plezalec še delovno vrv s katero si na višino potegne motorno žago ali dodatno opremo. Seveda k varovanju spada še vsa ostala oprema, katera pripomore k varnemu delu z motorno žago: proti vrezne hlače, čelada, rokavice, varovalni čevlji,… itd.
- za lažji začetek plezanja na drevo se lahko uporabi tudi lestev, katera mora biti ustrezno varovana iz tal dokler se je ne fiksira na drevo,
- za kleščenje se uporablja najlažje motorne žage (krajše enoročne žage ali lažje motorne žage namenjene kleščenju),
- klestimo od zgoraj navzdol, vej pa se ne odžaguje čisto ob deblu (pusti se krajše štrclje, kateri nam pridejo prav pri plezanju in varovanju),
- vejo (posebej daljšo in težjo) se najprej zareže na spodnji strani (bližje deblu) in šele nato dokončno prereže iz zgornje strani,
- okleščene veje se sproti odstranjuje iz drevesa, pri tem pazimo na dogajanje na tleh in okolico,
- plezalec naj bo ves čas dela varovan s pomočjo trakov, kateri objemajo deblo in se fiksirajo preko vej oziroma naj ima urejeno varovanje preko sidrišča na vrhu drevesa (seveda, če se drevo samo obsekuje). Oseba, katera ga v tem primeru varuje naj ima primerno napeto varovalno vrv – ne preveč, da ga s tem ovira pri vzpenjanju in ne premalo, da v primeru padca vrv ne opravi svojega dela.
- motorno žago je potrebno zagnati in ogreti preden jo s pomočjo delovne vrvi podamo plezalcu – pri tem naj bo aktivirana zavora verige!
- po uporabi motorne žage se vedno aktivira zavoro verige, vse ostalo orodje naj bo med ne-uporabo varno pritrjeno na pas,
- oseba, ki varuje in ostali sodelujoči naj bodo na varni razdalji – ustrezno zaščiteni, sekač pa pred vsakim delom opozori ekipo na tleh,

Kar nekaj elementov, znanja in opreme, katere gasilci v večini primerov nimamo. Zato po pameti, vsega nam pa res ni potrebno narediti in s tem ogrožati sebe … uporabimo za to usposobljene osebe! Če je kdo na forumu sekač in ima znanje iz tega naj me popravi oziroma dopiše kar sem pozabil.
Ne ustraši se izzivov, saj so izzivi izbrali tebe. Bolj kot je izziv videti meglen, negotov, skrivnosten,vrednejši je. (Tomaž Humar)

Lep pozdrav
Purkart Klemen 040/888-939
Uporabnikova podoba
purchy
 
Objave: 114
Registriran: 28. marec 2006, 13:34
GE: RAKEK

Odg: Kako podreti drevo

Objava Marko Novak » 4. marec 2013, 13:34

No jaz sem z odgovorom zelo zadovoljen, sicer ne bom komentiral tvojega povabila o plezanju na drevo, ker sem z leti pridobil certifikat zdravnika da sem pretežak, in mi odsvetuje plezanje po drevesih saj lahko na vejevju povzročim nepopisno škodo. Tega se tudi držim. Glede plezanja nad 2000 m pa ni problema, grem takoj, samo žičniška naprava ki pelje na 1999 m mora imeti ustrezna dovoljenja.

lp Marko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Nazaj

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov