Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Kako podreti drevo

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Kako podreti drevo

Objava Mentor » 6. februar 2013, 23:52

Po brskanju na enem od družabnih omrežjih, sem naletel na objavo več slik gasilcev, kjer je prikazano kako NE podirati drevesa. Sprašujem se ali pri nas gasilska društva res dajejo tako malo poudarka na tečaje za varno delo z motorno žago ali se nekaterim to res zdi tako nepomembno. Zaradi objave slik predvidevam, da tokrat ni prišlo do nesreče, ampak ko se bo la ta zgodila bo prepozno.

Slika

Slika
Mentor
 

Re: Kako podreti drevo

Objava Suban » 7. februar 2013, 3:20

lahko na kratko odgovorim, preden se ta debata razvije po nepotrebnem, kot se večino tem na tem forumu.

to drevo nismo podirali kot gasilci ampak je bilo izvedeno podiranje drevesa kot privat. Ker sta to podirala kot privat dva naša člana pri sebi doma, sta si sposodila zaščitni pas, čelado in odpisan star kombinezon za delo.

toliko.

ukrepal sem tudi glede objave slik v našem profilu, saj za dela, ki jih ne opravljamo kot gasilci naj bi se jih ne objavljalo pod to rubriko. včasih so pač nekateri prehitri, ker jim je nekaj dobro ratalo...

dodal pa bi: pri podiranju nisem bil zraven, kljub temu, pa lahko rečem, da sem nekatere gozdarje že videl tako podirati na omejenem območju in sta fanta kar solidno podrla drevo na omejenem dvorišču hiše. IN NE KOT GASILCA!

LP
A. Suban
Uporabnikova podoba
Suban
 
Objave: 133
Registriran: 17. november 2010, 14:00
GE: Sečovlje

Re: Kako podreti drevo

Objava sašo123 » 7. februar 2013, 7:17

In kaj je tukaj tako zelo spornega? Pred žaganjem se je lepo zavaroval, da je imel proste roke pri plezanju je navezal žago ter jo vlekel za sabo. Predvidevam da ni prostora, da bi drevo v enem kosu podrl, pa je lepo od zgoraj navzdol podiral. To je pa kar praksa podiranja na območju kjer ni prostora za podiranje.

Ps: malo si pogledajte kako podirajo veliko večja drevesa na Aljaski (oz. Kanadi), prav tako spleže na drevo, ter vrh odreže. (Je oddaja o tem na enem kanalu na kabelski, mislim da Extreme chanel)
sašo123
 
Objave: 243
Registriran: 14. december 2009, 11:10

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 9:30

Kombinezon za požare v naravnem okolju zaenkrat ne varuje pred vrezi z motorno žago. V takih primerih je velika možnost vreza z motorno žago. Zato je nabolje za takšno rizično delo poiskati podjetje ki se ukvarja z višinskimi deli in za nekaj € stroškov ostati živ in nepoškodovan.
kumba
 

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 10:56

V prilogi dodajam članek kako so se takega dela lotili v Botaničnem vrtu v Sežani.
Ta dva gasilca sta si rekla nama se ne more nič zgoditi in veselo v akcijo. Kot je napisal moj predhodnik, tokrat ni bilo nezgode, kaj bo naslednjič...

http://www.primorske.si/2012/12/03/Obcu ... sovel.aspx - celoten članek in fotografije.

SEŽANA> Sežanski botanični park je že kmalu po nastanku leta 1848 obveljal za enega najlepših v avstrijski monarhiji. Ustanovitelji parka, trgovska družina grških korenin Scaramanga iz Trsta, so rastline zanj dovažali s svojimi trgovskimi ladjami, ki so plule po vseh svetovnih morjih. Na enem hektarju parka, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik oblikovane narave, domuje 197 eksotičnih lesnatih vrst.

V prvem, estetsko in oblikovno najvrednejšem, geometrijsko oblikovanem delu parka, polnem renesančnih prvin, je do včeraj pomembno mesto zasedala španska jelka.

“Z 27 metri višine je bilo najvišje drevo v parku, ki je vsakemu obiskovalcu takoj padlo v oči, nenazadnje ne le zaradi lepote, temveč tudi zaradi izjemnih dimenzij. Danes smo ji v prsni višini tako izmerili 170 centimetrov premera in 460 centimetrov obsega. S starostjo preko 140 let je naredila več kot 10 kubičnih metrov lesa,” je monumentalno drevo predstavil Iztok Bandelj, direktor Komunalno stanovanjskega podjetja (KSP), ki od leta 1962 upravlja s parkom.

Jelka je bilo verjetno pripeljana iz južne Španije, kjer je znana kot simbol Andaluzije. Tam uspeva na manj kot 500 kvadratnih kilometrih, ogrožajo pa jo tudi požari, zato je že uvrščena na svetovni seznam ogroženih rastlin.

Podiranje jelke pa ni bilo enostavno. Če bi jo kar požagali, bi namreč padla na bližnja, prav tako dragocena drevesa, in jih poškodovala. Z dvigalom ta del parka ni dostopen, zato so se je lotili “alpinistično”: “S sodelavci na projektu, sam sem tudi gozdar, smo aktivni kot alpinisti. Potem ko smo drevesu najprej odstranili vse veje od spodaj do vrha, mu sedaj še počasi skrajšujemo deblo od zgoraj navzdol in kose spuščamo na tla po vitlu,” je razložil Marko Koren iz Kobarida, katerega podjetje je opravilo nadzorovani posek.
kumba
 

Re: Kako podreti drevo

Objava wyx » 7. februar 2013, 11:14

In kaj zdaj, edina razlika je da so uni v sežani spuščali kose dol z vitlom.???????????

Mislim pa da so tako delali tako ker so v parku, in je spodaj še kakšna druga stvar na katero ne sme padet nič.

V sečovljah pa je vrjetno bla kaka zelenica in ni bilo treba pazit na nič, tako da je kar padalo dol.

Res ni nobene boljše teme za se lotit!

Naš sosed se je pred pa meseci lotil podiranja manjšega drevesa na isti način, in je blo vse u redu.
Odžagal je veje, ker pa ni alpinist si je pustil konce po 15cm, da je imel ka upret noge.
Vzel je pas, splezal do vrhe in žagal segmente po 1 meter.
To je to, nič kaj tko zakompliciranega.
wyx
 
Objave: 54
Registriran: 18. oktober 2012, 20:33
GE: pgd

Re: Kako podreti drevo

Objava sašo123 » 7. februar 2013, 12:12

No pa se le en strinja z mano. Jaz vidim tu samo eno napako, da ni imel gozdarskih hlač in ostale gozdarske opreme. Drugače pa menim, da so se pravilno lotili podiranja drevesa.

ps: pa ne se v vsako malenkost spustit, ker drugače se bo hitro zmanjšalo število objav na forumu, ker si bo vsak mislo, da kaj bi objavljal, če ga tak čaka samo kritika!
sašo123
 
Objave: 243
Registriran: 14. december 2009, 11:10

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 12:18

Smisel foruma je da se predebatira in analizira različne situacije. Mislim da ni nič narobe če poteka debata o situaciji ki ni vsakdanja. Če ni drugega "uni" v Sežani je imel vso varovalno opremo. No zato pa smo v samem evropskem vrhu zaradi nezgod pri delu v gozdu, mi vse znamo in nam se ne more nič zgoditi.
kumba
 

Re: Kako podreti drevo

Objava Zbiljc » 7. februar 2013, 13:23

Mene pa zanima, kaj ti tukaj pomagajo hlače za delo v gozdu, poleg tega, da nimaš odrgnjenih nog?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabnikova podoba
Zbiljc
 
Objave: 630
Registriran: 10. september 2006, 19:38
Lokacija: Bojna linija
GE: Medvode

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 13:30

Predvidevam da je oseba pri delu uporabljala motorno žago, protivrezne hlače pa imajo nalogo zaustaviti vrtečo verigo.
kumba
 

Odg: Kako podreti drevo

Objava Maverik » 7. februar 2013, 15:26

Suban, predlagam ti, da iz starih ODPISANIH kombinezonov odstranite napis GASILCI,tako če jo bo kdo nosil za LASTNO uporabo, da se ne boste znašli na gasilskem forumu ampak na kakšnem "civilnem" forumu "ljubiteljev žaganja na višinah", kjer se bo pridiskutiralo o odgovornosti, ki si jo pri takem opravilu, nosi človek sam. Pa tudi cenzura fotografij ni odveč, sam se v društvu zelo zavzemam za to, ker se je že večkrat zgodilo, da oseba ki opazi fotografijo na internetu, zna več kot tistih 10 ljudi, ki so bili dejansko zraven. Pa vidiš, da se dandanes vse da zbrskat :)

Kar se pa tiče tehnike žaganja ne bom pametoval, ker ni to moja stroka ampak lahko povem, da so nam pred tremi leti najeti profesionalci za delo na višini na enak način razrezali 18m visok macesen.
lp
Maverik
 
Objave: 90
Registriran: 20. marec 2005, 0:08
Lokacija: obala

Re: Kako podreti drevo

Objava Suban » 7. februar 2013, 17:20

Maverik, se strinjam. Da se ne bo našla še kaka slika kako frezamo njivo in bo spet debata, če to spada v JGS ter kako je mož frezo držal. #-o

lp
A. Suban
Uporabnikova podoba
Suban
 
Objave: 133
Registriran: 17. november 2010, 14:00
GE: Sečovlje

Odg: Kako podreti drevo

Objava Zbiljc » 7. februar 2013, 20:27

kumba je napisal:Predvidevam da je oseba pri delu uporabljala motorno žago, protivrezne hlače pa imajo nalogo zaustaviti vrtečo verigo.


Zdej mi pa razlož, kako se pri obžagovanju dreves in podiranju drevesa po kosih, užagaš v nogo, če delaš na višini? A si sploh kdaj delal to?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabnikova podoba
Zbiljc
 
Objave: 630
Registriran: 10. september 2006, 19:38
Lokacija: Bojna linija
GE: Medvode

Re: Kako podreti drevo

Objava J.J. » 7. februar 2013, 21:00

Sam sem na tak način požagal brezo ker je zaradi pomankanja prostora nisem mogel na klasičen način. Se pa strinjam z Zbiljcem. Kvečemu te protivrezne hlače ovirajo pri delu in plezanju. Delo z motorno žago na tleh je eno, na vrhu majajočega drevesa pa drugo.LP Janez
Uporabnikova podoba
J.J.
 
Objave: 73
Registriran: 18. december 2005, 17:07
Lokacija: Lavrica
GE: GE RTV-SLO

Odg: Kako podreti drevo

Objava kumba » 7. februar 2013, 22:24

Srednja gozdarska šola, fakulteta, 17 let dela v gozdarstvu in še ne vem vsega.
kumba
 

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov