Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Jesenska ujma

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Jesenska ujma

Objava darko » 28. oktober 2012, 20:59

V preteklih 36 urah je po podatkih Arsa v hribovitem svetu zahodne Slovenije (vključno z Goriško) padlo med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter, v jugozahodni Sloveniji od 40 do 70, drugje od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.
Deževje je največ težav povzročalo na Goriškem, kjer je visoka podtalnica zalivala kleti v Kromberku, Lokah, Ajševici in centru Nove Gorice, na območju regije pa se je sprožilo več manjših zemeljskih in skalnih plazov.
Od sobotnega dopoldneva do danes do 12. ure so v regijskem centru za obveščanje NG sprejeli skoraj 1500 klicev, operaterji so opravili tudi več kot 1300 odhodnih klicev oziroma povezav do ustreznih služb za zaščito in reševanje.
Na Agenciji za okolje opozarjajo, da še vedno naraščata Krka in Sava v spodnjem toku. Sava v spodnjem toku bo proti večeru že začela upadati. Krka pa bo začela upadati v ponedeljek zgodaj zjutraj. Danes do večera bo še zmerno naraščala in poplavljala v večjem obsegu. Poplavljene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega Krasa bodo danes še ustaljene in se bodo jutri začele zmanjševati. Zaradi hitrega povečanja pretoka Save pa so pred nekaj urami ročno ustavili Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Za ta ukrep so se odločili, ker Sava s seboj nosi velike količine listja in drugih nečistoč, s tem pa zmanjšuje učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani.

Gasilci so se širom po Sloveniji zopet izkazali s črpalkami in motornimi žagami ter drugim orodjem. Tdi gasilci iz obalno kraške regije so že sinoči odšli pomagat gasilcem na goriško. Danes je bilo po terenu v okolici Vrtojbe videti še veliko blata in šudra.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 28. oktober 2012, 21:52

toliko smrek v slo ni bilo že dolgo videti
darko
Priloge
tečaji 022.jpg
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava Matej B. » 28. oktober 2012, 22:42

Tudi v Podravju je sneg poskrbel za stotine padlih dreves. Skoraj ni občine v kateri ne bi posredovali gasilci.
Če damo k vsakemu simbolčku na zgornji sliki povprečno 10 gasilcev, potem je številka res enormna.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1133
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Odg: Jesenska ujma

Objava Radovljica27 » 29. oktober 2012, 0:34

Dobro se vidi, da rabimo en sam center za obveščanje in to v Ljubljani.
Sej se razumemo kaj mislim
Radovljica27
 
Objave: 263
Registriran: 24. avgust 2009, 4:11
GE: Radovljica

Odg: Jesenska ujma

Objava zasneženi gasilec » 29. oktober 2012, 12:11

Zelo slabo je obveščanje javnosti. Kot bi želeli prikrivati razsežnost dogodka. Celjski konec je fasal lomljenje dreves na polno, če pogledate in pokljukate smrekice, je zadeva tekla v več kot 20 občinah, na terenu pa prek 80 gasilskih enot :shock: :shock: :shock: Piše lepo, da so na samo na območju občine Šentjur gasilci odstranili okrog 2000 padlih dreves iz cest. :shock:

Nekdo je na facebook napisal, da so na ReCO v Celju rekli, da bo poročal kasneje ker ni časa saj komaj zmorejo zaradi števila klicev. Se je morda kdo od odgovornih vprašal, kako bi bilo, če bi nesreča prizadela še cel koroški konec in da so vmes tudi klici za prometne, požare, razno zdravniško pomoč...? :evil:
zasneženi gasilec
 

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 2. november 2012, 20:55

Kot kaže se obeta drugi polčas jesenske ujme. SLO naj bi zajela v nedeljo in ponedeljek.
Po poročilih pa sem malo slabe volje saj precej prebivalcev na goriškem trdi da niso bili deležni hitre pomoči oziroma do njih osebno ni prišel nihče od posredovalcev. Kolega Samo jih je slišal kar precej.

Glede na napovedi bi morali prebivalci samozaščitniško ukrepati. Tudi mi smo imeli pred kratkim primer ko je stanovalec preklical vse odgovorne osebe v občini, ko mu je v stanovanje prišlo 2 cm vode. Na kavču je bilo videti huje.

Zadnji primer -orkan-iz NY pa je zgovoren. V ZDA pa so javno povedali da prebivalcem, ki ne bodo upoštevali navodil, ne bodo nudili hitre pomoči. Župan New Yorka Michael Bloomberg je namreč ukazal evakuacijo okoli 375.000 ljudi. Župan je pokazal, da ni šale, saj je izpraznjenim območjem izklopil dvigala ter toplo in hladno vodo. Bloomberg je meščane opozoril, naj ubogajo ukaz za evakuacijo in ne ogrožajo lastnih življenj ter življenj reševalcev. Odprli so 72 zasilnih zavetišč.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 2. november 2012, 21:03

Baje so od srede v pripravljenosti štabi CZ.
Danes pa je prišlo priporočilo o pripravljenosti gasilcev v goriški in obalno kraški regiji od nedelje 4.11. dalje.
Seveda se naši gasilci pripravljajo in spremljajo situacijo.

Kaj in kako bo bomo pa videli. Podrobnejših navodil ni. Opreme pa je kolikor jo pač je. Marsikje premalo.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava gubina » 2. november 2012, 22:47

darko je napisal:Baje so od srede v pripravljenosti štabi CZ.
Danes pa je prišlo priporočilo o pripravljenosti gasilcev v goriški in obalno kraški regiji od nedelje 4.11. dalje.
Seveda se naši gasilci pripravljajo in spremljajo situacijo.

Kaj in kako bo bomo pa videli. Podrobnejših navodil ni. Opreme pa je kolikor jo pač je. Marsikje premalo.

Darko


tale CZ mi je tako odvratna, več dnevne poplave na našem območju, nikjer nisem videl nikogar z oznakami CZ, v medijih jih pa toliko hvalijo in podeljujejo odlikovanja.očitno je to to, štab CZ in nekaj veljakov v le tem, telefonijada, na terenu pa nobenega konkretno ni videt.so nas pa pred časom lepo napeljali in delali spiske pripadnikov CZ in pazi foro, na spisku smo gasilčki, ki že itak gremo na teren in pomagamo preko gasilstva.torej kaj, oni to smatrajo kot intenzivno delo CZ, ko smo mi na terenu sicer kot gasilci a ker kot tudi "pripadniki" CZ se to še za njih šteje!?!vsaj jaz tako to razumem.njihovih vehementnih črpalk in ostale mašinerije pa v živo na delu še nisem videl.no vsaj tule na našem koncu ne, mogoče kje drugje so pa le kakšno črpalko kje pognali.
to je moj pogled in izkušnja.
di-du-di-du
Uporabnikova podoba
gubina
 
Objave: 700
Registriran: 29. oktober 2004, 12:55
Lokacija: LJ-okolica

Odg: Jesenska ujma

Objava zvrc » 5. november 2012, 18:51

Zanimiv se mi zdi komentar uporabnika na MMC RTV Slovenije, da je pripadnik rezervne sestave SV in dobiva 180 evrov na mesec za pripravljenost, ampak jih država ne izkoristi za pomoč ob poplavah in raje izkorišča brezplačno pomoč gasilcev. Pa bi šel z veseljem na pomoč!
zvrc
 
Objave: 24
Registriran: 23. november 2011, 14:21

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 5. november 2012, 19:20

Drugi polčas je res prišel. Popoldansko poročilo govori:
Drava na območju mestne občine Maribor poplavlja praktično po celem toku, z izjemo samega mesta, in ima že pretok 2700 kubičnih metrov na sekundo. Poplavlja predvsem od hidroelektrarne pri Bresternici do Koblerjevega zaliva in Melja, pa naprej proti Malečniku, Zrkovcih in Dogošah. Voda je dosegla tudi že nekatere hiše oziroma njihove kletne prostore, pričakovati pa je, da bo poplavljenih še več objektov. Na terenu je okoli 150 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite.

Nevarnost poplav na območju Drave je še povečala odločitev avstrijske strani, da v Slovenijo spusti veliko količino vode. Pritoku iz Avstrije se je namreč pridružil tudi slovenski pritok, zlasti Meže, ki je po nekaterih podatkih že dosegla zelo veliko vrednost oziroma morda celo rekordni pretok. V porečju Meže so že evakuirali štiri kmetije.
Nekaj pred pol šesto uro zjutraj je v naselju Koprivna v občini Črna na Koroškem odneslo del gospodarskega poslopja z nekaj glavami živine, a po podatkih policije in županje Črne Romane Lesjak ljudje niso ogroženi. "Vsi potoki so v kritičnem stanju, več cest v okolici Črne je neprevoznih, pretrgalo je glavni vodovod na Pristavi," je povedala Lesjakova, ki občanom svetuje, naj se z avtomobili ne odpravljajo od doma, ker se je na ceste sprožilo več plazov, veliko je tudi podrtih dreves.

V občini so razglasili izredne razmere. Gasilci so zaradi naraščajočih potokov in hudournikov že začeli deliti vreče s peskom in posredujejo na terenu, je povedal poveljnik gasilcev Drago Burjak.

IN TAKO NAPREJ....

Klical sem našega Oskarja in je povedal da ima vode dovolj in še preveč. Poplavilo jim je tudi gasilski dom pa ...

Pubeci držte se!

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 5. november 2012, 19:32

Do ponedeljka do 8. ure zjutraj je v Bovcu padlo kar 242 litrov dežja na kvadratni meter, na Rudnem polju 149, na Vojskem 126 in na Kredarici 105, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).
Na Kobariškem je, vsaj tako upajo, najhujše mimo. Gasilci črpajo vodo iz posameznih kleti stanovanjskih objektov. Odstranjeni so (popolno ali vsaj delno) zemeljski podori in manjši plazovi do več krajev v občini, tako da je večina cest prevozna. Tudi do Robiča, a odgovorni opozarjajo na previdnost, saj je na cestiščih še vedno veliko kamenja in blata. Skupno so gasilci na Kobariškem posredovali na 20 objektih. Spremljajo pa še dve plazišči: proti Vrsnemu in Robiču. Iz Bovca sporočajo, da je Soča naraščala do 11.30, zdaj pa opažajo rahlo upadanje gladine. Še zmeraj je neprevozna cesta Kobarid–Bovec in Bovec–Soča.

Magistralna cesta Kobarid–Bovec je zaradi narasle Soče poplavljena pri Žvikarju, prav tako cesta do Čezsoče in Trente. Zato je do Bovca mogoče priti le preko prelaza Predel in Italije, je povedal bovški župan Siniša Germovšek. Tudi na italijanski strani predora so imeli nekaj težav, vendar je cesta trenutno prevozna.
IN ŠE:
Po besedah bovškega župana so v jutranjih urah poskrbeli tudi za prevoz dveh dializnih bolnikov do dializnega centra v Kobaridu, tako da so ju čez del poplavljene ceste prepeljali s čolnom.
Darko
Priloge
karta 5112012.jpg
pregled stanja na slovenskih cestah
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava Pero » 5. november 2012, 20:11

Tudi tisti ki nismo ob Dravi imamo polno vode...
Slika
Slika
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 6. november 2012, 21:52

Čeprav prve ocene o škodi po ponedeljkovih poplavah še niso znane, pa je prvi posnetek stanja pokazal, da je bilo v poplavah poškodovanih več kot 2200 objektov po vsej državi, je danes povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Napovedal je, da bo danes izdal sklep o začetku ocenjevanja poplavne škode.

Ministri z današnjimi obiski pridobivajo vtise s terena in se obenem seznanjajo s prvimi preliminarnimi ocenami škod po ponedeljkovih poplavah. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je po obisku Zgornje Savinjske doline ocenil, da se je zopet zgodila katastrofa velikih razsežnosti, napovedal je tudi pripravo sanacijskega načrta. Zvone Černač, minister za infrastrukturo in prostor, je po obisku Koroške dodal, da je zaradi ujme je po vsej Sloveniji po prvih podatkih nekaj tisoč poškodovanih stanovanjskih in poslovnih objektov. Po popisu škode bodo po njegovih besedah sprejeti ukrepi za sanacijo, država ima za to na voljo ustrezne rezerve, ki jih bodo tudi izkoristili.

Tako popisi bodo začeli.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 6. november 2012, 22:05

MINISTER BOGOVIČ
Na osnovi cen škode se bo vlada odločila in poiskala iz proračunskih rezerv sredstva, ki so potrebna za interventno ukrepanje. Kot je izpostavil Bogovič, bo treba najprej odpraviti posledice poplav, poravnati račune do gasilcev in civilne zaščite, ki se je zopet izkazala in odigrala levji delež reševanja v prvih dneh.

Pri pregledu starih obveznosti iz starih škod je država dolžna še okoli 150 milijonov evrov, zato je tudi predlog, da se postavka reševanja velikih plazov rešuje v več naslednjih letih, četudi se je iztekla v letu 2010. V tej postavki gre za 38 milijonov evrov sredstev.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Jesenska ujma

Objava darko » 6. november 2012, 22:08

MINISTER ERJAVEC
Zunanji minister Karl Erjavec je danes zavrnil navedbe, da je za veliko razsežnost poplav ob Dravi odgovorno tudi zunanje ministrstvo, ker ni pravočasno ukrepalo. Kot je poudaril, je za to odgovorna mešana avstrijsko-slovenska komisija za upravljanje z Dravo, ki pa zagotavlja, da so bili vsi postopki izpeljani v skladu s protokoli in zakonodajo.


Minister je na novinarski konferenci v Ljubljani priznal, da je razsežnost poplav tudi posledica tega, da je Avstrija odprla svoje jezove na Dravi. Sicer pa gre po ocenah strokovnjakov za tako katastrofo, da bi jo bilo nemogoče preprečiti, je dejal Erjavec.

Povedal je še, da je zunanje ministrstvo preko veleposlaništva na Dunaju stopilo v stik z avstrijskim ministrom za okolje Nikolausom Berlakovichem. Z njim so se dogovorili, da se bosta državi v prihodnje sproti obveščali in usklajevali, da škoda zaradi poplav ne bi bila še večja.

Minister Erjavec, ki je tudi podpredsednik vlade, je ob tem napovedal, da bo v sredo obiskal Slovenj Gradec, Dravograd in Maribor ter najhuje prizadete občine na mariborskem območju.

Vlada bo verjetno na prihodnji seji govorila o pomoči za odpravo najhujših posledic vodne ujme. Škodo morajo sicer najprej oceniti občinske komisije.

Če bo ocena škode v okvirih, ustreznih za pridobitev evropske pomoči, bo Slovenija po ministrovih besedah za to pomoč tudi zaprosila.

Članica Evropske unije lahko za pomoč iz solidarnostnega sklada EU zaprosi, če ocenjena škoda znaša več kot tri milijarde evrov ali več kot 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Po pravilih EU se pri odločanju o dodelitvi sredstev iz solidarnostnega sklada upošteva celotna škoda, a denar je lahko porabljen samo za stroške, ki so jih prijavile javne oblasti. Denar je tako lahko porabljen le za škodo, ki je ni mogoče zavarovati, ne pa na zasebnih objektih.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost