Tehnično reševanje dilema.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
mundat
Prispevkov: 817
Pridružen: 29. September 2008, 9:46
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a mundat »

Jaz se strinjam z trenutno utopično željo, da se znesek sofinanciranja z vsako dodatno GEŠP enoto poveča! V takem primeru nimam nič proti. Je pa dejstvo, da se z zmanjševanjem sofinanciranja, se bo to tudi poznalo na obstoječih GEŠP enotah. Tudi pri nabavi opreme in servisiranju le-te. Z dodatnim povečanjem GEŠP enot bo še dodatno manj denarja. To je dilema...
Nimam nič proti širitvi, dokler se znesek na URSZR za to dejavnost povečuje - dejstvo je da zmanjšuje!!!! Torej!
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
vidic
Prispevkov: 96
Pridružen: 23. Julij 2008, 19:44
GE: PGD Lesce
Kraj: Lesce

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a vidic »

At3 napisal/-a:GB Ljubljana ima velik teren, proti primorski dlje od Logatca, proti dolenjski, do Stične, do Velikih Lašč, po mojem mnenju so ti časi vse več kot 20 minut. Ne bi si želel biti udeležen v prometni nekje tam.... Potem je tu Poljanska Dolina, PGD Škofja Loka pokriva teren vse do Žirov, vključno z njimi, okoli 30 minut, PGD Idrija z drugega konca, ki je veliko bližje ni aktivirana... Tudi tam ne bi želel biti udeležen v prometni.. Mogoče so koncesionarji le napačno razporejeni, ne vem, mogoče je kje kašen premalo. Nekje so pa zelo na pogosto, recimo Kranj, Jesenice in Bled, tam so časi do mesta nesreče precej hitri, hvala bogu.

Ne razumem tudi nekaterih društev, ki si nabavljajo opremo za reševanje pri prometnih nesrečah, ta oprema je zelo draga, potrebno jo je servisirati in če ti oprema stoji v kamionih ne vem kaj imaš od nje, razen visokih stroškov...

Sicer ja pa pri nesrečah tako, to je reševanje življenj in ne heavy rescue in razna tekmovanja. Tukaj ni zajebancije, odreagirati je treba hitro, razumno, odločno in varno. To ti da kilometrina in trening. Zato to ne more početi vsako gasilsko društvo ki ima komplet hidravlike in nekaj preveč zagnanih fantov. Nekateri prostovoljci imate preveč energije, predlagam, da jo nekaj preusmerite v vaše privatno življenje in naredite nekaj za sebe in vašo družino. Ni vse samo gasilci in pozivniki...
Nočem nobenega žaliti ali karkoli, tudi sam se prostovoljni gasilec društva 1. kategorije, kjer nimamo nikakršne koncesije...
Zresnite se!!!
Glede območja, ki ga pokrivajo Kranj, Jesenice in Bled je po mojem mnenju zelo dobra razporeditev. Do Lesc, ki so nekje na meji med vsemi, potrebujejo Kranj in Jesenice približno po 10 minut, Bled mogoče manj. Da pa bi bila katera enota manj pa bi že znal bit problem, saj Jesenice pokrivajo še celotno območje Kranjske gore, Bled pokriva še cel Bohinj (pa že tu imajo do jezera okol 20 minut) in pa pokljuko, Kranj pa pokriva še cel Tržič in tudi celotno območje do Jezerskega. Tako da če bi bila tu katera enota manj bi se časi zelo povečali.
Nekdo

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Nekdo »

mundat napisal/-a:Jaz se strinjam z trenutno utopično željo, da se znesek sofinanciranja z vsako dodatno GEŠP enoto poveča! V takem primeru nimam nič proti. Je pa dejstvo, da se z zmanjševanjem sofinanciranja, se bo to tudi poznalo na obstoječih GEŠP enotah. Tudi pri nabavi opreme in servisiranju le-te. Z dodatnim povečanjem GEŠP enot bo še dodatno manj denarja. To je dilema...
Nimam nič proti širitvi, dokler se znesek na URSZR za to dejavnost povečuje - dejstvo je da zmanjšuje!!!! Torej!
Milan Dubravac napisal/-a:Danes zjutraj ob 4ih je bil amandma, ki ga je vložil poslanec Robert Hrovat sprejet brez glasu proti. Amandma je težak 3
milijone evrov. S tem se zagotavlja ista sredstva za enote širšega pomena, znatno se povečujejo sredstva za sofinanciranje opreme prostovoljnim gasilcem in zagotavljajo še dodatna sredstva za portalne gasilce. Kot je razvidno iz glasovanja smo gasilci poenotili tudi slovensko politiko.
Upam, da smo s tem prepričali še zadnje dvomljivce o sposobnostih novega vodstva GZS. Spet so potekala usklajevanja v ozadju in bila kot vidimo uspešna.
Ob tem se ne morem znebiti grenkega priokusa koliko smo v preteklih letih s slabim vodstvom GZS-ja gasilci izgubili.
Torej! ;)
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Prispevkov: 3046
Pridružen: 16. Februar 2003, 13:20
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Jacksy napisal/-a:
zwaw napisal/-a:... Kar se tiče tehničnih intervencij, je Slovenija zelo dobro pokrita. Mislim da ni kotička kjer nebi prišli v roku 20 minut (gešp.)!!...
Govoriš na pamet ali si poznavalec gešp enot in njihovega terena.
Za primer si vzemimo primer z naše gasilske zveze, kjer je GEŠP PGD Nazarje, pokrivajo teritorij od Letuša, in vasi Gorenje ter vse do Logarske doline in naprej proti Pavličevem sedlu. Po planerju poti viamichelin je od Nazarij do Logarske doline 38km in glede na razgibanost terena natančno eno uro vožnje z osebnim avtomobilom. Ker lahko na intervencijo peljemo nekoliko hitreje vendar se peljemo s tovornim vozilom recimo da pridemo na kraj v 45minutah. K temu času še prištejmo čas od aktiviranja enote pa do izvoza gasilske enote, recimo 5 minut. In smo na 50minutah, ob idealnih vremenskih razmerah in ob normalnem prometu. Kaj se lahko do takrat že zgodi s hudo poškodovano osebo verjetno ni treba razpravljati.
Drug primer v naši zvezi je prelaz Črnivec ali naselje Tirosek do kamor PGD Nazarje potrebuje recimo da 30min. Pa da ne omenjam da NMP potrebuje vsaj še kako minutko dlje ker se trenutno NMP nahaja v Mozirju.
In mislim da ni malo takih primerov sploh za kake bolj zakotne kraje kjer se pravtako dogajajo nesreče.
Realno gledano bi na teritoriju ki ga trenutno pokriva PGD Nazarje morale biti vsaj tri GEŠP enote (Nazarje, ter zraven še recimo PGD Luče in PGD Gornji Grad) pa ne zaradi števila intervencij temveč za to da bi dosegli teh 20minut ki si jih omenjal.

Bolši primer ali pa rešitev je recimo Logatec z okolico do kamor GBL potrebuje recimo 25-30minut vendar je v planu aktiviranja tudi PGD Dolenji Logatec ki je lahko na kraju (pa čeprav ni GEŠP) v recimo 10-15minutah. Torej GEŠP enota potrebuje 30minut (govorim na pamet) teritorjalna enota pa pol manj.
zwaw napisal/-a:... Mislim da ni kotička kjer nebi prišli v roku 20 minut (gešp.)!!...
[-o<

Našel sem vsaj 3 lokacije do kamr GEŠP potrebuje več kot 20min.

Žal je realnost velikokrat bolj kruta kot si jo marsikdo predstavlja sploh nekateri GEŠPovci, bolje pa je da si ne zamišljamo sočasnih dogodkov kjer bi potem morali čakati recimo na PGE Celje ali PGD Velenje, Bog ne daj da v Logarski....
Lepo, da se celo kdo spomni tudi na poštene in bogaboječe davkoplačevalce (ki plačujejo enak davek kot tisti v centru Ljubljane), ki živijo v idiličnih krajih, kamor se večina bralcev teh vrstic podaja le na kolesarske izlete, kamor sobotno Delo pride šele naslednji petek in kjer so ljudje navajeni stvari se lotiti malo drugače, ker jih nihče ne "pedena odspredaj in odzadaj".
Ko berem komentarje ne morem mimo občutka, da se za nekaterimi anonimneži skrivajo prepotentni pripadniki GEŠP-ov.

Kaj pa ko bo...
...iz ceste zletel avtobus s 30 potniki?
...prišlo do naleta večih vozil z več ukleščenimi?
...prišlo do dve/treh prometnih nesreč sočasno?
...GEŠP zaradi okvare vozila, prometne nesreče, vremenskih razmer ali tretje sile obstal in ne bo mogel do kraja?
In takrat bo nekdo zahteval aktiviranje teritorialne(osrednje) gasilske enote in pričakoval da njeni pripadniki iz riti potegnejo belega zajčka od dejstvu, da nikoli niso posredovali na teh dogodkih in nimajo ne izkušenj ne znanja in ne ideje kako pristopiti?
...in da se v primeru ponesrečenca v eni od teh situacij lahko znajdete vi ali vaši bližnji?

Se strinjam - posredovanje ob cestno prometnih nesrečah zahteva več kot le škarje, razpiralo in dva-tri mlade nadebudneže. :!:

Vendar - kaj pa je posredovanje ob požarih tako drugačno? Tam ni nikdar ujetih ljudi? Hudih opeklin? Zažganih trupel? Tam ni potrebno reagirati hitro in razumno? V prometni nesreči lahko največkrat imaš mrtvega ponesrečenca, ki ga rešuješ. V požaru poleg njega skoraj vedno še dva svoja gasilska tovariša.

Vsako delo gasilcev je zahtevno in poleg moštva, ki se odzove hitro in z ustrezno opremo terja od dogodka odvisno visoko mero usposobljenosti, primernega pristopa in svojo mero znanja ter praktičnega dela.

Kot gasilec, kot poveljnik GE in kot civilist/laik sem posredoval, bil prisoten in pomagal v kar nekaj nesrečah, žal večinoma v primerih s smrtnim izidom.
In ne boste verjeli - na kakšnem koncu Slovenije se v silnih prizadevanjih zadržati želodčno vsebino v sebi tudi kakšen pripadnik hrabrih miškov iz GEŠP ni držal ravno strumno.

Dajte malo se postavit na realna tla... Ni nadgasilcev iz GEŠP, PGE in osrednjih enot in podgasilcev iz "lokalnega društva za devetimi gorami" in GE 1a kategorije, pa kaj ste malo nori? Smo gasilci. Dobri ali slabi, odvisno od našega vodje, reda, od samih sebe in naše zavzetosti ter srčnosti.
Očitno pa marsikoga tepe ego...

Sicer pa SOP-i, kateri se uporabljajo v ReCO-jih določajo, da je operater v primeru cestnoprometne nesreče poleg GEŠP v primeru, da je tako opredeljeno v občinskem načrtu dolžan aktivirati tudi teritorialno pristojno gasilsko enoto! Ponavljam - če je v občinskem načrtu to opredeljeno ali če to zahteva bog nad bogovi, torej vodja intervencije.
Država je s "koncesijo" oziroma pogodbo zagotovila neko določeno pomoč v tovrstnih nesrečah na (državnih?) cestah. Lokalnim skupnostim nihče in nič ne preprečuje, da za to ne predvidi tudi svojih enot, za katere pa mora potem poskrbeti tako za opremo kot tudi za usposabljanje.

Za "koncesijo" se pa jaz nikakor ne bi tepel pa čeprav izvažamo na vsako prometno in nev. snov na našem območju...

Vem pa, da bom v primeru, da bi bognedaj nekdo od mojih bližnjih čakal na pomoč NMP in GEŠP-a (pre)dolgo, zagotovo terjal odgovore in marsikomu postavil marsikako neprijetno vprašanje.

Pa lep večer vsem skupaj! ;)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
gasilec77
Prispevkov: 534
Pridružen: 9. Oktober 2004, 20:12
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

No, Gregor, tu pa ga malo biksaš, s tvojo prepotentnostjo, o hrabrih miškotih in bogovih nad bogovi in tako naprej.... Kot si napisal stavek: "Vem pa, da bom v primeru, da bi bognedaj nekdo od mojih bližnjih čakal na pomoč NMP in GEŠP-a (pre)dolgo, zagotovo terjal odgovore in marsikomu postavil marsikako neprijetno vprašanje."


Upam, da NE bo nekdo od tvojih bližnjih ali kdor koli drug čakal na pomoč NMP ali GEŠP, če boš ga pravilno in dovolj hitro aktiviral TI in tvoji kolegi po RECO-jih! Verjemi, prišli bodo kakor hitro se bo le dalo!

Malo pa se le zamisli nad nekaterimi svojimi objavami, predvsem kot moderator.

pa lp

Dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

*******************************************
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Prispevkov: 3046
Pridružen: 16. Februar 2003, 13:20
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

gasilec77 napisal/-a:No, Gregor, tu pa ga malo biksaš, s tvojo prepotentnostjo, o hrabrih miškotih in bogovih nad bogovi in tako naprej.... Kot si napisal stavek: "Vem pa, da bom v primeru, da bi bognedaj nekdo od mojih bližnjih čakal na pomoč NMP in GEŠP-a (pre)dolgo, zagotovo terjal odgovore in marsikomu postavil marsikako neprijetno vprašanje."


Upam, da NE bo nekdo od tvojih bližnjih ali kdor koli drug čakal na pomoč NMP ali GEŠP, če boš ga pravilno in dovolj hitro aktiviral TI in tvoji kolegi po RECO-jih! Verjemi, prišli bodo kakor hitro se bo le dalo!

Malo pa se le zamisli nad nekaterimi svojimi objavami, predvsem kot moderator.

pa lp

Dušan
Torej kot moderator ne bi smel izraziti svojega pogleda? ;)

Žal za napisano ni kriva vlaga v zraku ampak bržkone občutek, ki ga človek marsikdaj dobi. Pa da ne bi kdo posploševal.

Včasih se človek vpraša zakaj se gasilci že sami na vsak način hočemo deliti na tak ali drugačen način...?

Glede mojih službenih obveznosti pa nikar ne skrbi;)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
gasilec77
Prispevkov: 534
Pridružen: 9. Oktober 2004, 20:12
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

No, sva že malo bolj skupaj, nikjer nisem napisal, da kot moderator nebi smel komentirati, ampak kot moderator bi lahko malo bolj strpen, nežaljiv, ko nekoga poimenuješ hrabri miški, in bogovi nad bogovi! Verjamem, da če bi kdo drug napisal v takem "tonu", bi ga kot moderatorji ki ste že bržkone "opozarjali" ali ne vem kaj, da se na forum ne žali, predvsem gasilci ne med sabo.

Da, sem GEŠP-ovec, ponosen sem nato, da ljudem pomagam ko me rabijo, bodi tudi ti ponosen, da imaš take kolege po celi Sloveniji.

lp

dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

*******************************************
123123

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a 123123 »

Tukej bi lahko gregor k. pripisal tudi da je iz pgd zagorje mesto, ki je že večkrat dala zahtevek, da bi bila gešp enota ampak je bilo zavrnjeno

in sedaj lahko razumete njegov komentar, naravnan proti gešp enotam
Uporabniški avatar
Scottusa
Prispevkov: 249
Pridružen: 21. Julij 2007, 18:15
GE: PGD Brezovica pri Bo

Re: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Scottusa »

Gost 123123 če samo pogledaš podpis gregorja boš videl da je tvoja trditev neresnična!
Uporabniški avatar
Pero
Prispevkov: 1091
Pridružen: 17. April 2006, 17:34

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Pero »

Gregor je napisal čisto prav.

Nevem pa kaj se tukaj jočete okoli koncesij (kot je napisl Tomaž, faušija in želja po nekem "bajnem" denarju, ki ga ni...). Vsi bi radi meli v avtu hidravlično orodje za 20.000€, ostalo bo že prišlo "bojda" samo od sebe....

Če verjamete da je vašim sokrajanom zaradi različnih vzrokov, možno ob takšnih nesrečah pomagati kvalitetno v bistveno hitrejšem času začnite:
- vsedite se skupaj z opreativci in se dogovorite in začrtajte kaj je sploh vaš dolgoročni plan (ponavadi ni nujno da si sploh vsi želijo isto kot 3 največji nadobudneži v društvu)
- začnite dolgoročno zagotavljati dovolj moštva in pravočasni izvoz 24/7/365
- stopite do župana, poveljnika GZ, poveljnika GEŠP in mu razložite situacijo in vaš plan
- nabavite nekaj opreme
- izobražujte ljudi in vadite
- naredite kakšno vajo skupaj z GEŠP
- ponovno stopite do župana in se dogovorite da vam podpiše aktiviranje na prometne nesreče sočasno z GEŠP
- nabavite še ostalo potrebno opremo

Torej začnite pri glavi (kar je najtežje) in ne pri repu. To ni postopek, ki traja 1 leto, ampak dalj časa. Če boste uspeli priti tako daleč z moštvom, znanjem in opremo ostalo ni več tak problem.
Je pa res da je društev, ki bi bile sposobne zagotoviti vse troje zelo malo...
Don't raise your voice, Improve your argument!
papoglejmo

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a papoglejmo »

Najbolj smešno v teh temah mi je vedno ker se med seboj dajete gešp enote in negešpovci. Ker eden drugemu mečete polena pod noge in iščete razne razloge in primere nekateri že bolane primere to mislim predvsem na pisanje (gregorja). Dejstvo je ali hočete slišati ali ne da je Gešp enot dovolj v Sloveniji. Razne primerjave, da določeno točko ne pokriješ v 20 minutah je brez veze. Toliko kot ima Slovenija gasilcev in društev ni nikjer v svetu zato smo lahko samo veseli je pa dejstvo da tovrstno opremo ne more imeti vsako društvo. Se pa sigurno strinjam da bi to opremo lahko imelo vsako osrednjo društvo v občini. Je pa res da v življenju ne moreš imeti v vsaki vasi bolnico gasilce reševalce policaje itd... tisti ki vesta kaj mislim sigurno tudi to razumete. Fantje moji pojdite malo po svetu pa boste videli sliko potem boste šele dojeli da je pri nas zelo dobro. No pa da še malo podučim ostale, ki pišete stvari ki jih ne poznate. Prihajam iz enote, ki nimamo koncesijo pomagamo pa GBL. Večinoma vas ne ve, da na prometne od območja GBL ki ga pokriva aktivirajo društva kot so Doljni Logatec, Vrhnika, Grosuplje, Ribnica- za občino Velike Lašče, Stična, dostikrat pa še Brezovica, Rakitna , ki je tudi nekdo omenjal pa se jih tudi proži itdd.. Mi v našem društvu imamo stvari pošlihtane tako da se vse da seveda če pa ste prepotentni pa je to bolj težko.
Torbar

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Torbar »

Bravo Križnik !! ( Nisem vedel da je veliki Rogatec v občini Zagorje ob Savi :shock: ) Tako se govori. Sam sem tudi iz gasilske enote širšega pomena ( brez koncesije ) in mi razmišljanja o tem, da nas je dovolj, da je naša kura dobro pokrita s tovrstnimi enotami itd, močno dvignejo že tako previsok krvni tlak. V lepi naši je še preveč " vukojebin " do katerih enote ne pridejo v " predpisanem času ", ki bi seveda MORAL biti enak po vsej državi. Za ponesrečenca je, v primerih ko je življenjsko ogrožen, vsaka sekunda in ne minuta dragocena. V najlepšem mestu na svetu si zato v službi NMP nabavljajo motorje, v GBL vozila, ki se jih ne bi sramovali niti v Berlinu, da bi pa poskrbeli za opremljanje in izobraževanje dodatnih enot, ki bi nekaterim lahko rešile življenje, pa ne. Ni samo sramotno ampak protiustavno. In ne mi o denarju. Poglejte koliko nas dnevno stane nepotrebna avantura v Afganistanu itd.

Pa lep gasilski pozdrav od gasilca iz enote 5. kategorije in širšega pomena vsem srčnim gasilcem ne glede na kategorijo ali širino pomena vaše enote. Važna je širina vaših ( naših ) src !
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Prispevkov: 3046
Pridružen: 16. Februar 2003, 13:20
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

123123 napisal/-a:Tukej bi lahko gregor k. pripisal tudi da je iz pgd zagorje mesto, ki je že večkrat dala zahtevek, da bi bila gešp enota ampak je bilo zavrnjeno

in sedaj lahko razumete njegov komentar, naravnan proti gešp enotam
Sedaj razumem zadnji komentar nekoga, da ni vedel, da je Veliki Rogatec v občini Zagorje ob Savi. :lol:

Zaenkrat je ta gora v občini Luče, sam prihajam iz občine Ljubno da ne bo kakih nesporazumov. Pa to ni tema te debate mislim...?
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
piškot

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a piškot »

Pero napisal/-a:Gregor je napisal čisto prav.

Nevem pa kaj se tukaj jočete okoli koncesij (kot je napisl Tomaž, faušija in želja po nekem "bajnem" denarju, ki ga ni...). Vsi bi radi meli v avtu hidravlično orodje za 20.000€, ostalo bo že prišlo "bojda" samo od sebe....

Če verjamete da je vašim sokrajanom zaradi različnih vzrokov, možno ob takšnih nesrečah pomagati kvalitetno v bistveno hitrejšem času začnite:
- vsedite se skupaj z opreativci in se dogovorite in začrtajte kaj je sploh vaš dolgoročni plan (ponavadi ni nujno da si sploh vsi želijo isto kot 3 največji nadobudneži v društvu)
- začnite dolgoročno zagotavljati dovolj moštva in pravočasni izvoz 24/7/365
- stopite do župana, poveljnika GZ, poveljnika GEŠP in mu razložite situacijo in vaš plan
- nabavite nekaj opreme
- izobražujte ljudi in vadite
- naredite kakšno vajo skupaj z GEŠP
- ponovno stopite do župana in se dogovorite da vam podpiše aktiviranje na prometne nesreče sočasno z GEŠP
- nabavite še ostalo potrebno opremo

Torej začnite pri glavi (kar je najtežje) in ne pri repu. To ni postopek, ki traja 1 leto, ampak dalj časa. Če boste uspeli priti tako daleč z moštvom, znanjem in opremo ostalo ni več tak problem.
Je pa res da je društev, ki bi bile sposobne zagotoviti vse troje zelo malo...
Bravo pero strnil si debato in zadel point!! Se strinjam s postopkom,ki je edini pravi ce zelijo svojim sokrajanom res najboljso pomoč!
Uporabniški avatar
mundat
Prispevkov: 817
Pridružen: 29. September 2008, 9:46
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Odgovor Napisal/-a mundat »

piškot napisal/-a:
Pero napisal/-a:Gregor je napisal čisto prav.

Nevem pa kaj se tukaj jočete okoli koncesij (kot je napisl Tomaž, faušija in želja po nekem "bajnem" denarju, ki ga ni...). Vsi bi radi meli v avtu hidravlično orodje za 20.000€, ostalo bo že prišlo "bojda" samo od sebe....

Če verjamete da je vašim sokrajanom zaradi različnih vzrokov, možno ob takšnih nesrečah pomagati kvalitetno v bistveno hitrejšem času začnite:
- vsedite se skupaj z opreativci in se dogovorite in začrtajte kaj je sploh vaš dolgoročni plan (ponavadi ni nujno da si sploh vsi želijo isto kot 3 največji nadobudneži v društvu)
- začnite dolgoročno zagotavljati dovolj moštva in pravočasni izvoz 24/7/365
- stopite do župana, poveljnika GZ, poveljnika GEŠP in mu razložite situacijo in vaš plan
- nabavite nekaj opreme
- izobražujte ljudi in vadite
- naredite kakšno vajo skupaj z GEŠP
- ponovno stopite do župana in se dogovorite da vam podpiše aktiviranje na prometne nesreče sočasno z GEŠP
- nabavite še ostalo potrebno opremo

Torej začnite pri glavi (kar je najtežje) in ne pri repu. To ni postopek, ki traja 1 leto, ampak dalj časa. Če boste uspeli priti tako daleč z moštvom, znanjem in opremo ostalo ni več tak problem.
Je pa res da je društev, ki bi bile sposobne zagotoviti vse troje zelo malo...
Bravo pero strnil si debato in zadel point!! Se strinjam s postopkom,ki je edini pravi ce zelijo svojim sokrajanom res najboljso pomoč!
se tudi jaz podpišem...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Odgovori