Stran 1 od 2

Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 3. december 2011, 21:00
darko
Danes malo pred drugo uro popoldne se je v avtocestnem predoru Kastelec zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo po do sedaj znanih podatkih udeleženo eno osebno vozilo. 32-letni voznik osebnega avtomobila iz Ljubljane iz sedaj še neznanega razloga zapeljal v zid odstavne niše v predoru. Zaradi trčenja je umrl. Kraj nesreče so zavarovali koprski gasilci in policisti, gasilci pa so potrdili, da je bilo trčenje tako silovito, da je vozilo pristalo na strehi.

Zaradi odstranjevanja posledic nesreče in preiskave je bil predor več ur zaprt za ves promet, vendar so ga po tem, ko so očistili cestišče, odprli za promet.

To seveda ni prva nesreča v tunelu in morda bi bilo pametno vprašati kdo je bil projektant predora z neustrezno konstruiranimi nišami. Poraja se vprašanje o namernem preizkusu krash testa.

darko

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 3. december 2011, 21:02
darko
Zadnja nesreča je bila 27.6.2010 ko je okoli polnoči je voznik osebnega avtomobila v predoru Kastelec trčil v steno predora. Posredovali so gasilci in reševalci. Voznik je umrl na kraju nesreče.
darko

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 3. december 2011, 21:10
Jacksy
Tudi v enem izmed trojanskih predorov je še ne dolgo nazaj nekdo "priletel" v stano odstavne niše ki je zidana pravokotno na cestišče, po dogodku pa je vozilo še zagorelo.

http://www.pge-celje.com/2010/12/predor ... zivljenje/

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 3. december 2011, 22:41
rfireman
Kako pa ves da se ni namerno zaletel :?:

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 4. december 2011, 10:34
gobi
darko je napisal:To seveda ni prva nesreča v tunelu in morda bi bilo pametno vprašati kdo je bil projektant predora z neustrezno konstruiranimi nišami. Poraja se vprašanje o namernem preizkusu krash testa. darko


Darko, pred časom je bil velik bum kako so postavili odbojno ograjo v eno izmed odstavnih niš v predoru Dekani. Če se ne motim, se je tam tudi ustavil projekt :twisted:

Pa še ena slika :arrow:
http://www.gb-koper.si/include/window_o ... e8fcc3_big

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 4. december 2011, 18:20
Primoz
To so vsi samomorilci. Dokazano.

Re: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 4. december 2011, 19:09
Suban
za manj komplikacij pri reševanju, bi lahko nekje na samem na ravnici naredili kilometer ceste in zid na koncu, da ne bi gasilci imeli nevarnega posredovanja v tunelih, pa še splošni promet ne bi bil oviran :)

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 4. december 2011, 20:09
Radovljica27
Slika
Ta "ograjca" v Dekanih verjetno ne naredi velike razlike pri 130 km/h. Ne vem zakaj ne dajo tistih rumenih sodov, ki so na nekaterih izvozih.

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 4. december 2011, 22:24
rfireman
Primoz je napisal:To so vsi samomorilci. Dokazano.


Ja v glavnem, razen če imaš takšno srečo da se ravno tja zaletiš :roll:

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 28. december 2011, 15:03
boštjančk
Radovljica27 je napisal:Slika
Ta "ograjca" v Dekanih verjetno ne naredi velike razlike pri 130 km/h. Ne vem zakaj ne dajo tistih rumenih sodov, ki so na nekaterih izvozih.


Je že res, da ta ograja ne bo pomagala pri 130 km na uro, omejitev v tunelu je, vsaj kolikor je meni znano največ 100km/h, oziroma ponekod 80km/h, kar pa je dosti manj. Pri 130km/h verjetno tudi sodi z vodo nebi pomagali, ker je zid zelo blizu, tako da razen mokrega mrliča nebi bilo razlike. Vsaj po mojem mnenju in po tem kar sem do sedaj videl. je pa res da se vsake tliko časa najde kakšna srečna pijana glava, ki pod nobenim pogojem ne bi preživela, pa pride iz ostankov "nizkoletečega reaktivca" z kakšno malo prsko ali pa še to ne

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 15. marec 2012, 22:30
ljubljančan
Nesreča v Švicarskem tunelu ponovno odpira vprašanje, zakaj projektanti projektirajo pravokotne čelne ovire tik ob vozišču. Menim, da tistale "ograjca" iz Dekanov lahko reši življenje, še bolje pa bi bilo, če bi bila že betonska niša ustrezno oblikovana, pod blagim kotom.

http://24ur.com/novice/svet/foto-pocasi ... ticno.html

Re: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 15. marec 2012, 22:58
Medija
Tista "ograjica" po mojem mnenju ne zaustavi kaj dosti, sploh pri takih hitrostih, ki jih dosegamo pri vožnji skozi predore. Zakaj zadeve niso že v začetku gradnje pravilno rešili? Mogoče pa mora biti tako? Zgleda da mora, kot je že v navadi pri nas pa tudi drugje po svetu, najprej nekaj ljudi umreti preden nekdo ukrepa, da pa bi potem odgovorni za nepravilnosti še odgovarjali...

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 18. marec 2012, 1:38
Timo
Projektanti zaključka odstavne niše najbrž niso naključno naredili pravokotno na vozišče...
Poraja se mi vprašanje - Kaj bi se zgodilo v primeru, da se istočasno (ko se neko vozilo zaleti v poševno oblikovan zaključek odstavne niše) poleg njega na prehitevalnem pasu pelje drugo vozilo? Ugibam, da bi bila škoda in morebitno ogrožanje ostalih udeležencev v prometu v tem primeru še večje, kot v primeru pravokotno oblikovane odstavne niše. Kdor se dobro spozna na fiziko bi lahko kaj več povedal tudi o silah v takem trku ter kakšne so razlike ob trku vozila pravokotno na zid in pod kotom (recimo 45°) na zid.
Pri dotičnem primeru nesreče v Švici so bili tako mrtvi "le" otroci na sprednjih sedežih avtobusa, zanimivo bi bilo videti, kakšne bi bile posledice, če bi bil zaključek odstavne niše oblikovan poševno.
Ali ima kdo kakšne vire do crash testov vozil v poševno oblikovane ovire?
Sicer pa se tudi meni zdi nevarno, da stoji stena tik ob vozišču, brez kakršnih koli ovir, ki bi vsaj ublažile čelni trk.

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 18. marec 2012, 8:48
rok112
rešitev je, da bi bile odstavne niše izdelane tako, da bi bile "skrite" za zidom. na cestišče bi prišle pod kotom 30°glede na smer voznje. Slika Če gledamo desno sliko in rečemo, da je smer vožnje od tipkovnice navzgor.

ali pa še lažja predstava. Odstavne niše bi morale biti izdelane tako kot je izdelan priključek stranske ceste na glavno v tunelu.

Odg: Nalet v zid v predoru

ObjavaObjavljeno: 18. marec 2012, 20:23
Medija
Če sem prav razumel je Smart trčil v oviro s 70 mph kar je enako kot 112 km/h. Jo je pa zato slabše odnesla Opel Corsa vendar je še vedno bilo videti da je precejšen del avtomobila bil kar precej cel. Za zaključek so ustvarjalci oddaje ugotovili da bi pri takem trku potniki v vozilu zelo verjetno težko preživeli oziroma bi utrpeli zelo hude poškodbe.