Stran 1 od 1

Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 27. Januar 2011, 17:04
Napisal/-a Oskar
Nesreče v cestnem prometu - prometne nesreče
Med 7.30 in 8.00 uro se je v občini Grad v prometni nesreči avtobus, ki je prevažal šolarje prevrnil na bok. Otroci so se sami rešili iz avtobusa in nadaljevali pot v šolo, od koder so učitelji prosili za pomoč reševalno službo. Po podatkih OKC MS so reševalci iz ZD MS v bolnišnico prepeljali 5 lažje poškodovanih šolarjev od skupno 19, kolikor bi jih naj bilo v avtobusu.

vir: URSZR

Otroci pa kar peš naprej ? :shock: Kje je požarno zavarovanje iztekanje tekočin itd...
Kako bi potekalo dogajanje po nesreči , če bi se zgodila na bolj razvitem koncu Slovenije ?
Hvala bogu da očitno ni hujšega !!
Ali nimamo za takšne nesreče napisanih na nivoju regije en kup načrtov ?
Kje so bili gasilci, morda so bili vsi na tečaju za vodjo skupine ? (se oproščam , ne morem iz svoje kože)

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 27. Januar 2011, 17:47
Napisal/-a darko
Pet otrok je bilo odpeljanih v bolnišnico v Mursko Soboto. Dežurna zdravnica na urgenci Manuela Kuhar je pojasnila, da sta v bolnišnici ostali dve dekleti, ki sta potožili za bolečinami v hrbtu, tri otroke so po oskrbi poslali v hišno nego. Tudi voznik avtobusa je bil prepeljan v bolnišnico, vendar jo prav tako ni huje skupil. Šestnajst otrok so oskrbeli v graškem zdravstvenem domu. Po besedah tamkajšnjega zdravnika Srboljuba Čurčiča je v večini primerov šlo za udarnine in odrgnine. Sicer je bil zdravstveni dom prav zaradi nesreče nabito poln. Zdravniško pomoč so naknadno poiskali še preostali udeleženci nesreče.

Policisti so ugotovili, da je voznik avtobusa vozil z neprilagojeno hitrostjo iz Kruplivnika proti Gradu, kjer cesta poteka po klancu navzdol. »Pred levim ovinkom je na delu ceste, ki je bila zaradi sneženja mokra in poledenela, zapeljal na desno bankino, nato nazaj na vozišče, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom. Zaradi tega je avtobus zaneslo desno izven vozišča, kjer je trčil v drog električne napeljave, se zasukal okoli svoje osi in se nato prevrnil na levi bok,« je podrobnosti nesreče opisal Jožef Prša, tiskovni predstavnik Policijske uprave Murska Sobota. Policisti so še ugotovili, da voznik ni vozil pod vplivom alkohola, odredili pa so tudi izredni tehnični pregled avtobusa, ki ga zaradi okvare motorja ni bilo mogoče opraviti. Vizualni pregled vozila pa ni odkril napak. Zoper voznika bodo policisti podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Darko

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 27. Januar 2011, 18:01
Napisal/-a darko
Tudi mene čudi ne-odziv služb zaščite in reševanja.
Ko so delavci ReCO dobili obvestilo o nesreči avtobusa z otroci, bi morali aktivirati vsaj minimalne posadke gasilcev, reševalcev ter ostalih in po potrebi kasneje sprožiti načrt za množično nesrečo.

Policija na mestu nesreče ugotovi, ali gre za množično nesrečo, in o tem obvesti pristojni center za obveščanje, saj je podlaga za aktiviranje načrta.

Uprava RS za zaščito in reševanje Izpostava Murska Sobota je prenovila dosedanji Regijski načrt zaščite in reševanja ob množični nesreči na avtocesti za pomursko regijo, verzija 1.0, ter po predhodni obravnavi in potrditvi na seji Štaba Civilne zaščite za Pomurje (zapisnik, št. 846-21/2010-3, z dne 21.12.2010, sklep 3.3-01/2010), sprejela 12.jan 2011 Regijski načrt zaščite in reševanja ob množični nesreči na avtocesti za pomursko regijo.

Morda bo kdo objasnil kaj piše v tem načrtu za reševanje otrok na loalni ali regionalni cesti.

Darko

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 27. Januar 2011, 21:53
Napisal/-a perojoza
nekaj res ne štima na našem regijskem centru za obveščanje Murska Sobota in tudi s policijo ne, zakaj ni bilo aktiviranih vsaj domačinov PGD GRAD, ki so osrednja enota v občini

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 27. Januar 2011, 22:50
Napisal/-a mundat
žalostno kaj se dogaja...samo to bom komentiral...

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 28. Januar 2011, 5:01
Napisal/-a Radovljica27
Mogoče pa ReCO MS ni glavni krivec amapk je tisti ki je klical na 112.
Mogoče je rekel, da so otroci imeli manjšo nesrečo z avtobusom in prosi za rešilca še posebno ker nihče ni bil huje ranjen. Pa od otrok dobiti dobre informacije... ponavadi prikažejo nesrečo skozi svoje oči in je mala nesreča zelo huda in huda nesreča manjša nesrečica.
Je pa res, da bi operater mogel od tistega ki je klical pridobiti več podatkov.
Kot drugo to je v naselju a kdo iz bližnjih hiš ni nič slišal in šel pogledat? Kaj je delal voznik?
Totalni kaos. Si ne morem predstavljat kaj bi bilo, če bi se zgodilo nekje recimo v bolj hribovitem naselju in pri teh temparaturah. :?

Otrokom pa kapo dol po taki nesreči gredo v šolo. Morajo pa imet fejst tovarišice :lol: =D> jaz vem, da me nebi bilo v šolo cel teden ma kaj teden cel mesec bi bil doma :D

http://24ur.com/novice/crna-kronika/pre ... tobus.html

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 28. Januar 2011, 8:15
Napisal/-a Maki
Za Goričko so kot koncesionar pri tehničnih pristojni gasilci iz Murske Sobote. Ne spomnim, da bi Reco kdaj pri prometnih aktiviral še dodatno domače društvo, oz. osrednjo enoto v tisti občini iz prve. Računajte, da gasilci iz MS potrebujejo do teh krajev minimalno 25 minut. Goričko ni tak malo kot se zdi. Očitno so pa prisotni na kraju ocenili, da ni tako kritično. Verjeten se mi zdi scenarij, da je klic šel na 113, naprej pa več ne oz ne takoj. Za otroke so poskrbeli učitelji in lokalni zdravstveni dom. Avtobus je pa res ostal nezavarovan. Kaj bi bilo, če bi....?!?

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 28. Januar 2011, 10:00
Napisal/-a Marko Š.
Mi smo še daleč od Evrope in ostalih razvitih držav, če gledamo na to kar se je tukaj zgodilo. Že včeraj sem spremljal SPIn grafikon pa nič.

Zakaj pa konec koncev možje v modrem niso reagirali? Kaj pa psihološka pomoč ali vsaj bežen pregled otrok TAKOJ po nesreči?
A so res vsi samo še zato, da dobivajo plačo in ne zato, da malo tudi povežejo pike in dobijo sliko? Se niso vprašali če so resnično vsi OK?
Otroški um deluje drugače kot naš. Glavno, da se je porisalo in popisalo dogodek. [-X

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 28. Januar 2011, 11:38
Napisal/-a Oskar
Zgodila se je cela vrsta napak. Kdo bo sedaj odgovarjal ? Nihče !!
Nekaj pa bo, mi na forumu bomo zopet neki nergači ! mamu jim ..... :evil:

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 28. Januar 2011, 11:42
Napisal/-a Primoz
Oskar napisal/-a:Zgodila se je cela vrsta napak. Kdo bo sedaj odgovarjal ? Nihče !!
Nekaj pa bo, mi na forumu bomo zopet neki nergači ! mamu jim ..... :evil:
ne samo to. ponavadi se iz takih nesreč (odgovorne osebe) nič ne naučijo!

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 30. Januar 2011, 14:04
Napisal/-a Oskar
Tole sem prebral na FB:

Poklicna gasilska enota Celje in Heavy Rescue Slovenia, organizirajo 4.6.2011 v Celju, seminar na temo "Prometne nesreče avtobusov". Strokovnjaki iz Slovenije in tujine, podbo predstavili pomembne segmente ob tovrstnih nesrečah. Prikaz avtobusov, vaja masovna nesreča, tehnični postopki razreza in reševanja iz avtobusa....

Predlagam , da povabijo tudi policiste, operativce na RECO, pa še koga !! :?

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 7. Februar 2011, 20:51
Napisal/-a Maki
Maki napisal/-a:... Verjeten se mi zdi scenarij, da je klic šel na 113, naprej pa več ne oz ne takoj....
Ta stavek sem napisal 28. januarja. Očitno le nismo gasilci krivi za vse napake.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/pol ... ml#comment

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 8. Februar 2011, 13:08
Napisal/-a Oskar
Dogodek še ni potihnil. Oglejte si prispevek iz kanala A.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/pol ... vojih.html

Odg: Otroci pa kar peš naprej !!

Objavljeno: 8. Februar 2011, 19:13
Napisal/-a Pero
Stvari počasi prihajajo na plano, kar je čisto prav! Vprašanje pa, če to bo kaj spremenilo prakso (dokler jih nekaj ne obsodijo, verjetno ne..)