Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava KH112 » 25. oktober 2009, 14:01

Pri Braslovčah v prometni nesreči umrla 17-letnica Danes okoli 8. ure zjutraj se je na glavni cesti med Polzelo in Preserjami zgodila huda prometna nesreča, v kateri je življenje izgubila 17-letnica, doma iz območja Mozirja, tri osebe pa so se hudo poškodovale.

Do nesreče je prišlo, ko je 18-letni voznik Renault megana coupe, ki je vozil iz smeri Letuša proti Parižljam, v levem ovinku zapeljal na nasprotno stran cestišča ter čelno trčil v Fiat stila. 17-letna sopotnica v meganu je umrla na kraju nesreče, medtem ko sta bila voznik megana ter njegov 18-letni sopotnik, doma prav tako iz območja Mozirja, v nesreči hudo poškodovana. Prav tako se je huje poškodoval tudi 35-letni voznik Fiat stila.


Blondi kaj lahko komentiraš potek intervencije pa zakaj ste vi rezal,tako je bilo vsaj po svet kanalu A? :?:
Uporabnikova podoba
KH112
 
Objave: 33
Registriran: 30. december 2008, 0:26
Lokacija: Vrbje

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Milek » 25. oktober 2009, 16:05

Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava KH112 » 25. oktober 2009, 19:25

Milek kdo pa je aktiviral PGD Braslovče pa kaj so pa delali?
Uporabnikova podoba
KH112
 
Objave: 33
Registriran: 30. december 2008, 0:26
Lokacija: Vrbje

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Rok Ušen » 26. oktober 2009, 0:00

Blondi je bil v času intervencije s fakulteto na poti na konferenco v Portorož, zato lahko komentiram intervencijo le na podlagi opisa dogodka mojega brata, ki je sodeloval na intervenciji in pa glede na pogovor s kolegom urgentnim zdravnikom PHE.

Naši so prejeli poziv o prometni nesreči nekaj minut minut pred osmo uro (točnega časa ne vem). Glede na pogovor z operaterjem na ReCo je bilo povedano, da je bila naša enota aktivirana zaradi iztekanja goriva.

Glede na to, da na prometne nesreče do sedaj nismo bili proženi, je vodja naše enote (na posnetku) ocenil, da bodo počakali voznika za kombinirko, saj imamo notri opremo, s katero bi lahko za silo sanirali in ustavili iztekanje motornih tekočin.

Po prispetju na kraj dogodka je postalo očitno, da iztekanje goriva niti približno ni prioritetna naloga. Punca mrtva, dva huje poškodovana in še en voznik v drugem osebnem vozilu na pol priseben - močno šokiran.

Glede na to, da so naši fantje izvozili dokaj pozno (vendar s polno zasedbo), je bila na kraju že PGE Celje - koncesionar in PHE Celje (urgenca) in policija. Naši so potem počeli tisto, kar jim je bilo naročeno.

Dobre stvari intervencije:
-Na kraj dogodka je samoiniciativno prišel urgentni zdravnik PHE Celje, ki je doma v neposredni bližini
-Število ponesrečenih je bilo očitno točno sporočeno na ReCo, saj je prišla urgenca s tremi vozili in dovolj kadra
-Drugi vozniki niso zaprli dostopa do mesta intervencije s morebitnimi napačno parkiranimi vozili
-Na prometno nesrečo se je odzval tudi bolničar GZ Žalec, ki so ga reševalci uspešno vključili pri svojem delu
-Vsekakor moram pohvaliti tudi poklicne kolege in njihovo usklajeno delo. Milek je poveljeval odločno in suvereno. Prav tako so prišli z precej številčno zasedbo.

Napake oz. pomanjkljivosti
-Naša enota je bila prožena na prometno nerečo, kar je za nas novo in za to nimamo izdelanega plana postopanja
-Vodja je dobil obvestilo, da potrebujejo našo enoto, "ker se je nekaj razlilo".
-Ni bilo konkretnih podatkov, če je kdo poškodovan. Nekateri naši gasilci (predvsem mlajši) so doživeli pravi šok, saj so nepripravljeni "prileteli" na hude posledice prometne nesreče.
-čakali so na voznika gvc-ja, nekaj bi jih lahko nemudoma odšlo na kraj dogodka z GVM

Na kratko sem opisal intervencijo.

Ta intervencija je bila za našo enoto dobra šola in pokazatelj, katere stvari je potrebno v bodoče na operativnih vajah bolj podrobno obdelati, predvsem pa moramo izdelati plan, kako postopati v primeru aktiviranja na prometno nesrečo in katero opremo v sodelovanju s koncesionarjem sploh potrebujemo

Se mi pa ob vsem tem poraja vprašanje, na katerega bi prosil odgovor Mileka (lahko tudi na ZS):
Kako to, da je prišlo do aktiviranja naše enote v petek zjutraj, medtem ko pa se je zgodila prometna nesreča tudi v soboto popoldne(torej dan za usodnim petkom) praktično na istem mestu z udeležbo dveh vozil? Tudi na tej prometni nesreči je posredovala PGE Celje in celjska urgenca - dve poškodovani osebi?

Kar se pa tiče izjave A-kanala - ali lahko pričakujemo od njih kj boljšega?!?! Na čudno-siten način pridobijo izjavo ne-vodje intervencije doma pred gasilskim domom. Samo Damijan je vedel, da v SPINU PGD Baslovče ne bo omenjeno, zato pa v izjavi tudi ni izrecno omenil PGE Celje :lol: .
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Milek » 26. oktober 2009, 8:00

Kdo vas je aktiviral??
ReCO Celje =D>
Zakaj?
Ker je operater presodil, da ste potrebni in mene spraševal ali da ali ne!?! In sem mu rekel, aktiviraj jih za požarno varovanje.

Čas prihoda na kraj dogodka... Je slišati, da ste bili 10 minut pred PGE
ReCO nam je celo posredoval podatek, da se naj peljemo po stari cesti, ker naj bi na AC bili zastoji. Upošteval sem njihov nasvet, kar je podaljšalo čas prihoda za nekje 3-4 minute. Kljub temu smo bili prvi na kraju dogodka in sami presenečni nad razsežnostjo intervencije.

Kar se tiče čemu ste bili aktivirani?
Javljeno je bilo, da je prišlo do trčenja dveh osebnih vozil in da izteka večja količina goriva. O ponesrečencih ne sluha ne duha. Da je nekdo ukleščen so mi javili ko smo bili že na poti do kraja nesreče (peljali smo se mimo Žalca).

Delo na intervenciji, šok, oprema,...
PGE Celje, je prišla z 8 gasilci. Glede na zahtevo zdravnikov smo se pretežno posvečali ponesrečencem v Meganu, ki so bili ukleščeni. Zdravnik mi je določil prioriteto (temu pravijo TRIAŽA). Kljub temu sem razdelil svojo ekipo in sicer 4 gasilci na Meganu, 3 gasilci na Fiatu, 1 gasilec strojnik.
Če dobro pogledam slike, vidim:
1 gasilca PGD Braslovče, ki drži infuzijo (Renault Megane)
1 gasilec PGD Braslovče, ki pomaga pri nameščanju KED-a (Fiat Stilo)
1 gasilec PGD Braslovče, ki drži infuzijo (Fiat Stilo)

na SPIN-u Vas je pa koliko?

SPIN:
Dobro preberi Blondi (edino če nimaš dostopa do vaših SPIN poročil), da je PGD Braslovče na SPIN-u. Celo tako daleč lahko gremo, da pregledamo število sodelujočih in navedenih gasilcev.

Izjava gasilca na kanalu A:
Glede Kanala A imam izkušnje in vem kakšni so. Toda, da ste (ali je) izjavil kar pač je, se mi zdi skrajno sebično, nelojalno, amatersko, hohštaplersko in še bi lahko našteval.... Pa če kdo ne verjame, naj gre na spletno stran Kanala A in posluša podano izjavo gasilca.
Pa da ne bo kdo slučajno rekel, da sem užaljen, ker nisem bil omenjen na televiziji ipd... Gre se zato, ker če bi jaz naredil nekaj podobnega kot si je to privošil gasilec iz Braslovč, bi me tukaj in še kje drugje vrjetno raztrgali, križali, zažgali... #-o

24.10.2009
Prometna ista lokacija... Zakaj Vas niso aktivirali?
Ker očitno ni bilo javljeno, da izteka gorivo... Mogoče je operater ReCO dobil drugačne podatke kot so jih prijeli naslednji dan...
Sicer pa Vas v vašem koncu ni potrebno aktivirati, saj kar sami pridete pogledat kaj se dogaja (GV-1 + 1 gasilec = čelada + zgornji del zaščitne obleke + kavbojke).


Brez veze.... [-o<

LP
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Oskar » 26. oktober 2009, 10:29

Rok Ušen-(Blondi) je napisal:
Nekateri naši gasilci (predvsem mlajši) so doživeli pravi šok, saj so nepripravljeni "prileteli" na hude posledice prometne nesreče.


Od kot potem takšna velika želja enot po izvozo na takšne intervencije ? #-o
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Peter » 26. oktober 2009, 11:00

Milek je napisal:Toda, da ste (ali je) izjavil kar pač je, se mi zdi skrajno sebično, nelojalno, amatersko, hohštaplersko in še bi lahko našteval.... Pa če kdo ne verjame, naj gre na spletno stran Kanala A in posluša podano izjavo gasilca.
Pa da ne bo kdo slučajno rekel, da sem užaljen, ker nisem bil omenjen na televiziji ipd... Gre se zato, ker če bi jaz naredil nekaj podobnega kot si je to privošil gasilec iz Braslovč, bi me tukaj in še kje drugje vrjetno raztrgali, križali, zažgali... #-o


NOVINAR: "Gasilci, kot je Damjan Sorčan so vajeni vsega, a so izjeme."
GASILEC: "Stvar je bila tak huda, da smo mogli z rezanjem, da smo sploh prišli do njih, ne. To je bilo tak ... kar hudo je bilo to."

Verjetno gasilec res ni bil pristojen za dajanje izjav in tudi sama izjava bi bila lahko boljša, vendar mi ni jasno kaj vas tako hudo moti.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Rok Ušen » 26. oktober 2009, 11:22

Najprej izsek iz "Kure"
Datum: 23.10.2009

Ob 7.52 sta v Preserju, občina Braslovče, čelno trčili osebni vozili.
Celjski poklicni gasilci so požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili tri osebe iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje. Na kraju nesreče je ena oseba podlegla poškodbam, tri osebe pa so bile prepeljane v celjsko bolnišnico.


Torej tukaj naša enota ni omenjena?

Milek, mislim da ni razloga, da se razburjaš okoli tega, kdo vas je kje omenil in kje ne. Bolj pomembno je, da je bila intervencija uspešno izvedena in da se ni nihče pri tem poškodoval.

Vsaj naši gasilci so povedali, da so s PGE dobro sodelovali, da jih niste "odrivali na stran", na koncu ste se našim celo zahvalili za pomoč. Ne vidim razloga, zakaj bi bil zdaj kdo jezen? V prvi objavi sem jasno napisal
Glede na to, da so naši fantje izvozili dokaj pozno (vendar s polno zasedbo), je bila na kraju že PGE Celje - koncesionar in PHE Celje (urgenca) in policija.


Pa še nekaj me zanima - kaj je narobe, če lokalno društvo zagotovi naletno in požarno zavarovanje? To bi lahko storil eventuelno kakšen tovornjakar - ima vsa sredstva za to. Mimogrede : v soboto je bilo na kraju drugo društvo in ne naše. Kljub temu, da je bil možakar sam, je lepo zavaroval kraj trka z vozilom in bil pripravljen pogasiti morebiten začetni požar na vozilu.

Sicer pa ne morem verjeti, kako gre nekaterim v nos, da bi radi eni čisto navadni prostovoljci brezplačno v čisto navadnih preventovih oblekah pomagali ponesrečenim v prometnih nesrečah na svojem teritoriju :!: :?:

Oskar: res je - v našem društvu res imamo ambicije posredovati tudi na prometnih nesrečah. AMPAK - najprej se je o tem potrebno dogovoriti s koncesionarjem - če nas bodo sploh aktivirali, potem je potrebno ustrezno izpopolniti opremo, nato zadeve napisati v plan aktiviranja, nato kdaj pa kdaj izvesti kakšno skupno vajo s poklicnimi kolegi in urgenco itd.

V to prometno nesrečo pa je naše društvo padlo kar tako - na silo. Niti mi ni jasno, zakaj bi sedaj na vsem lepem naša enota sanirala razlitje nevarnih snovi, če tudi tega "ne smemo". Tudi za to imajo koncesijo v PGE Celje.

Res bi prosil, da mi bodisi Milek bodisi Gregor K. na ZS razloži, kaj je bil pravi vzrok oz. kaj je privedlo do aktiviranja našega društva.

In prosim vas vse skupaj - ne želimo si nobenega besednega spopada ne z Milekom ne s kom drugim iz PGE Celje. Vedno smo in bomo pripravljeni pomagati, vendar v bodoče bi mogli v tej smeri zadeve bolj doreči in potem ne preveč omahovati z aktiviranjem.

Pa lep pozdrav, Rok Ušen
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Rok Ušen » 26. oktober 2009, 11:33

Pa še nekaj bi rad izpostavil.

V GZ Žalec imamo usposobljenih na desetine tehničnih reševalcev, mislim da okoli 40 bolničarjev, ki so se izobraževali na strokovnem usposabljanju za prve posredovalce pod okriljem RP UKC Ljubljana, da ne omenjamo vse ostale specialnosti za nevarne snovi in strojnike (kjer je nas izobraževal celo Milek sam).

Kaj mislite, kako dolgo bomo še morali svoje znanje "skrivati" in pozabljati, ker pač nismo koncesionarji? To je bedarija prve vrste. Veliko bolje bi bilo, če bi sicer sistem koncesionarjev ostal takšen kot je, vednar bi se vključevalo tudi prostovoljne enote.

Namesto da pljuvamo in smo pljuvani na forumu, bi se s poklicnimi kolegi raje dobili in dorekli kaj je bilo na tej intervenciji OK, kaj ne, kako bi bilo potrebno stvari narediti v bodoče, kaj oni pričakujejo od nas, če se znajdemo na prometni nesreči pred njimi itd.

Ali spet samo sanjam?!
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Nikdo » 26. oktober 2009, 12:26

No ja pa smo spet tam...
Ne razumem zakaj je sedaj potrebno izkazovat premoč. Poklicnim gasilcem nihče ne oporeka primata v posredovanju na tem področju, niti znanja, kaj šele izkušenj. Enostavno ne razumem zakaj se v takih situacijah ne moremo osredotočiti na samo sodelovanje med enotami, ne pa da se sedaj prerekamo kdo je bil prvi in kaj je kdo rekel.
Sam sem sodeloval na intervenciji tako da podam še svoj komentar po Milekovem modelu.

Kdo vas je aktiviral??
Očitno ReCO Celje, rečeno je bilo da na zahtevo vodje intervencije, torej vodje izmene v PGE Celje. Poziv je prišel ob 7.55 če me spomin ne vara.

Čas prihoda na kraj dogodka... Je slišati, da ste bili 10 minut pred PGE
Nikakor. Sam sem bil ob prihodu obeh gasilskih enot že na kraju dogodka in moram priznati da je bil prihod bolj kot ne istočasen, ampak ja gasilci PGE Celje so prišli prej. Če je to sploh tako pomembno.

Delo na intervenciji, šok, oprema,...
Ob prihodu PGD Braslovče, me je vodja enote informiral, da nimajo v posadki nikogar, ki bi bil usposobljen za tehnično reševanje ali bolničar. Zatorej smo potem samo okrepili požarno varovanje in nudili osnovno pomoč gasilcem PGE in reševalcem.
Tako da je potem izgledalo nekako tako:
2 gasilca držanje infuzuje
1 gasilec pomoč pri nameščanju KED in iznosu ponesrečencev (edini od prostovoljcev tudi usposobljen za tehnično reševanje in bolničar)
2 gasilca požarno varovanje z dvema RGA
1 strojnik, ki ni bil v zaščitni opremi in je zato ostal pri vozilu
1 gasilec pa je očitno zaradi osebnih zadržkov ostal v ozadju.

Na SPINU bi moralo biti vpisanih 7 gasilcev, vsaj takšna informacija je bila podana vodji intervencije.

Izjava gasilca na kanalu A:
Pač zdaj je kar je. Mislim da ga ne bom pihnil mimo če rečem da je bila večina prostovoljcev rahlo šokiranih, ker to le niso posredovanja, ki bi jih fantje bili vajeni - tudi gasilec, ki je dajal izjavo za Kanal A.

Moje videnje intervencije
Sam sem se odzval pozivu zgolj zaradi kontrole dela bolničarjev (konec koncev sem tudi odgovoren za njihovo delo). Temu primeren je bil tudi moj prihod na kraj dogodka - precej izletniški. In ko sem nekje po 20 min od poziva prišel na kraj nesreče so bili tam samo policisti, ki so mi pojasnili da gasilcev in reševalcev še ni, ter da so 4 poškodovani. Situacija se je v trenutku spremenila in od takrat naprej sem bil udeležen kot posredovalec na intervenciji. Kmalu za mano je na kraj prišlo tudi prvo reševalno vozilo in če se ne motim so se dodatna reševalna vozila aktivirala šele takrat (torej je bila informacija na ReCO res porazna). Za prvim reševalnim vozilom pa so na kraj prišli tudi gasilci PGE Celje, ki so nato prevzeli celotno tehnično posredovanje, sam pa sem se pridružil enoti PGD Braslovče.
Koliko časa je intervencija trajala ne vem, mislim pa da je delo potekalo precej gladko, tudi ob pomoči prostovoljnih gasilcev!

V upanju po dobrem sodelovanju.
LP
Nikdo
Uporabnikova podoba
Nikdo
 
Objave: 14
Registriran: 15. avgust 2007, 20:14
Lokacija: GZ Žalec

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Gregor K. » 26. oktober 2009, 12:55

Blondi ne vem ali ti bo kdorkoli še kaj dosti razlagal, ker je več kot očitno, da si nekateri iz vašega konca ne pustite dopovedati prav ničesar, poleg tega pa tudi bereš zelo slabo objave.

Milek ti je lepo povedal, kaj je razlog aktiviranje vašega društva. Prijava je bila, da gre za prometno nesrečo, poškodovane in da je velika nevarnost vžiga, ker iz vozil močno teče bencin. Na podlagi tega je na vprašanje operaterja Milek - vodja intervencije potrdil aktiviranje vaše enote.

Da smo si na jasnem - če gre za primer vžiga vozila, suma na vžig, je lahko takoj tudi na prometno nesrečo aktivirana katerakoli teritorialna gasilska enota, ne vem kaj je tu čudnega? Blondi pa saj ja odkar si na forumu na vse kriplje zatrjuješ, da je zadnji čas, da bi bili aktivirani na prometno nesrečo? Potem pa tarnaš, kako hud prizor je bil to za vaše gasilce, ki so usposobljeni? Če so usposobljeni, potem bi morali tudi vedeti, da se na kraju samem vedno lahko pričakuje marsikaj.
Zadeve pa so dorečene, je pa očitno da ti nisi seznanjen z njimi. Je pa morda res, da niso dorečene tako kot bi si ti in še kdo želel.

Operater v ReCO dobi informacije ki jih dobi. Ne moremo si privoščiti 10 minut spraševati prijavitelja dogodka, ki je največkrat v šoku, kakšna je točna situacija na kraju, koliko je mrtvih in podobno. Ponavadi se namreč teh stvari niti slučajno izvedeti ne da inje operater lahko srečen če prijavitelja vsaj toliko "strezni", da izve podatke o lokaciji in številu udeleženih vozil. Velikokrat pride informacija posredno, s strani policije in podobno. Veš koliko je na tak način prijav, da gre za manjše trčenje, da se gasilcev sploh ne rabi, da je udeleženo eno vozilo, pa je potem na kraju potreben tehnični poseg, gre za več udeleženih vozil in podobno?

Glede SPIN-a. Nekdo je očitno moral poročati na ReCO o udeleženih in časih s strani vaše enote, kajti kot je povedal Milek, ste v SPIN vnešeni. Torej vaša enota preklemansko dobro ve, da je vaše posredovanje zabeleženo v SPIN-u. Imate geslo enote, pod katerim vidite vse dogodke na katerih je vaša enota sodelovala. Torej?
Grafični prikaz je nekaj drugega. Res da je osnova zanj odprto poročilo v SPIN-u, ampak teksta pa ni nujno pisal operater na ReCO, velikokrat ga namreč napiše CORS in pri tem kakšna stvar uide ali je popačena.

Izjava vašega gasilca je za moj oseben okus in poštenje bila neprimerna. Če so ga kontaktirali novinarji, je dobro vedel kdo je vodja intervencije in kdo je pristojen za dajanje informacij in izjav. PIKA.

Ne vem, zakaj na vašem koncu takšne težnje o aktiviranju na prometne nesreče? Imate toliko in toliko usposobljenih in opremljenih? Verjamem. Pa lahko 100% zagotoviš, da bo v kateremkoli trenutku na kraj iz neke enote lahko izvozilo zadostno število teh ljudi?
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava uros11 » 26. oktober 2009, 13:46

http://www.gasilci.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=10288&hilit=blondi
Na zgornji povezavi smo se že enkrat kregali ali aktivirati domače društvo ali ne.
Že takrat sem opisal svoje mnenje, ki se je nažalost pri tej nesreči pokazalo kot pravilno. (govorim o občutkih udeležencev)

Zakaj je operater aktiviral PGD Braslovče je bilo že opisano in na podlagi takšnih informacij, bi verjetno vsak operater tako naredil.
Vprašanje je tudi zakaj ni bilo aktivirano tudi PGD Letuš, saj bi se lahko nudilo požarno varovanje iz obeh strani hkrati. (primer zastoja na cesti)

Kdo je bil prej na kraju nesreče niti ni pomembno, je pa smiselno razmisliti ali ni PGE Celje preveč oddaljena za posredovanja na območju občine Braslovče?
Vprašanje ali ni hitreje, če bi bila aktiviranja enota, ki je nameščena na Vranskem?

Izjava, ki je bila podana na KANAL-u A je bila pod vplivom velikega šoka, saj vsi kateri poznamo Damjana vemo, da ni človek, ki se rad izpostavlja.
A KANAL je pač stvar izkoristil in stvari napihnil.
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabnikova podoba
uros11
 
Objave: 409
Registriran: 17. junij 2006, 10:03

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Rok Ušen » 26. oktober 2009, 14:13

Najprej moram povedati, da sem se zmotil pri poimenovanju Kokoške. To se mi večkrat zgodi. Da nismo omenjeni v SPINU je mišljeno v grafičnem prikazu.

Gregor - rekel sem, da lahko komentiraš na ZS. Povem pa ti, da tudi tvoje navedbe niso točne. Milek je povedal, kdaj je izvedel za ponesrečene. Ko so bili mimo Žalca - torej cca. 10 minut po pozivu. Pa če smo bili takrat proženi, bi lahko pisalo na pozivniku "prometna nesreča v kraju ...., več ponesrečenih". Lahko bi recimo operater opozoril, da je pomemben čimprejšnji odziv in bi naši v zelo kratkem času izvozili z GVM. In še kaj bi se našlo, kar bi lahko tudi na ReCo bolje izvedli.

Če si že omenil opravičenost aktiviranja teritorialnih enot na prometno nesrečo ...
Torej - na čisto vsaki prometni nesreči bi se dalo izpostaviti povečano verjetnost za požar na prevoznem sredstvu ali iztekanje goriva, zato ne vidim razloga, zakaj aktiviranja ne izvajate?

Lepo vas prosim - nehajte me napadati. Res je, da smo v GZ Žalec na splošno dobro strokovno podkovani in da opažamo, da svojega znanja razen na vajah ne moremo in ne smemo uporabljati. Naš namen je zgolj pomagati pomoči potrebnim in ni prav, da nekateri proti temu bijete tako hud boj.

Pa še malo provokacije : Gregor - ali misliš, da lahko PGE ali PHE zagotovita posredovanje na večih hudih prometnih nesrečah istočasno ? Verjetno ne, ampak to še vseeno ni razlog, da ne bi počeli tistega, za kar so bili ustanovljeni. Iz tega sledi, da če tudi kdaj prostovoljci ne bi bili 100%, še ne pomeni, da nas je treba apriori žagat.
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava mundat » 26. oktober 2009, 14:52

Sploh se ne gre za žaganje nobenga, še NAJMANJ pa za lokalna teritorialna društva, saj je DOBRA večina koncesionarjev tudi prostovoljna gasilska društva.
Bodimo pa malo odkriti in ne ovinkarimo okrog "vrele kaše"...do česa bi prišlo, če bi se po defaultu začele redno aktivirati lokalne enote za požarno varnost na
prometnih nesrečah? PRIŠLO BI DO TEGA, DA BI SE (kar je normalno) vse te enote začele dreti v en glas - ZDAJ PA ZAHTEVAMO DENAR ZA TO! To je
normalno, saj vsaka intervencija stane. Če ne druga gorivo za avtomobile in še kakšne druge malenkosti.
Verjamite mi, da država ( URSZR ) takega predloga ne bo sprejela, ker enostavno ni denarja. TO JE ŽALOSTNO, AMPAK RESNIČNO!
Na nivoju države so izbrani koncesionarji, ki pokrivajo teritorij naše države. Že lansko leto na sestanku URSZR so jasno in glasno rekli, da niti slučajno ne
mislijo več povečevati število koncesionarjev.
Vsaj moje mnenje je, da za požarno stražo na prometni ni treba po defaultu aktivirati lokalnega društva. To naj preceni vodja intervencije, ki je v tem primeru to tudi storil.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Uporabnikova podoba
mundat
 
Objave: 813
Registriran: 29. september 2008, 9:46
Lokacija: PGD Gor. Radgona
GE: Gornja Radgona

Odg: PROMETNA NESREČA PRI BRASLOVČIH

Objava Gregor K. » 26. oktober 2009, 15:13

Blondi popolnoma nič ti ne bom komentiral na ZS, ker ti 1. nimam kaj, 2. pa je povsem brezveze ker enostavno nočeš razumeti. Če je na kraj bila napotena NMP in če so bili aktivirani gasilci, kaj misliš kakšna je bila informacija s kraja? Da rabijo avtomehanika? #-o

Milek je potrdil tvoje proženje že ob njihovem aktiviranju, spet nisi dobro prebral objav. Pljuvaš pa v svojo skledo. Govoriš o dobri usposobljenosti, v nadaljevanju pa bi te ob pozivu nekdo moral opominjati, da je potreben čimprejšnji odziv? Halo? Govorimo o gasilski enoti. Ne vem sicer kako je pri vas, ampak pri nas in kar poznam gasilskih enot izvozimo vedno takoj v najkrajšem možnem času ne glede na informacije in vrsto dogodka.

Imaš prav - na vsaki nesreči je povečana nevarnost za požar. Tudi gorivo marsikdaj izteka. Drugo vprašanje pa je, ali je mogoče te informacije pridobiti. Ne postavljaj se v vlogo gasilca na kraju, ki na svoje oči vidi kako je stanje, postavi se v vlogo operaterja/telefonista v centrali gasilske enote in še enkrat preberi mojo prejšnjo objavo kako je z javljanjem dogodkov in očividci na kraju.

O strokovni usposobljenosti in podkovanosti v GZ Žalec ne morem presojati, verjamem da ste odlično usposobljeni in opremljeni. Nihče ne bije boja proti ničemer, ne vem pa tudi ne, kako lahko ti govoriš v imenu GZ Žalec? :shock:

Teorija je eno, praksa pa drugo. Pri nas v PGD imamo recimo 20 odlično usposobljenih nosilcev IDA, vendar jih je od teh 20 le 15 sposobnih uporabljati IDA tudi na resnični intervenciji, ko je prisoten adrenalin in stres, od teh 15 pa le 10 v primeru zelo resne situacije.

Na koliko dogodkih sta sposobni posredovati PGE in PHE ti bosta najbolje odgovorila predstojnika teh enot. Je pa seveda odvisno kaj ti jemlješ kot hudo prometno nesrečo.

Napada te pa nihče ne, vendar sem prepričan, da so tvoje izjave na forumu trenutno korakanje nazaj v smeri da bi karkoli spremenili na bolje. :!:

Iz debate se umikam, kajti povedanega je bilo dovolj o posredovanju na samem kraju, vse ostalo pa niti ni več znotraj teme in je bilo že 101x predebatirano.

Jutri bo pogreb od v nesreči preminule punce, ki je bila tudi gasilka in hčerka predsednika naše GZ.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron