Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Milan Dubravac » 27. april 2009, 8:53

Nesreče avtobusa so izredno zahtevne in velikokrat tragične kot je bila ta danes na štajerski avtocesti.
Predlagam, da spregovorimo v tej temi malo o postopkih na takih nesrečah.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Oskar » 27. april 2009, 9:33

V plan aktiviranja bi morali vnesti, da se ob takšni nesreči aktivira dve sosednji enoti. Tako kot to počnejo v 112MB, kjer na mejnem območju avtoceste aktivirajo oba koncesionarja.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Tilen-ReCO LJ » 27. april 2009, 11:30

Za takšne vrste nesreč, ko je poškodovanih več oseb, se v ReCO uporabi Načrt aktiviranja ob masovnih nesrečah. V načrtu je že določeno, da se aktivira več enot hkrati.

V nesreči avtobusa pri Logatcu pred nekaj leti so bile enote aktivirane po takšnem načrtu.
Lep pozdrav,
Tilen
Tilen-ReCO LJ
 
Objave: 65
Registriran: 20. avgust 2006, 22:30

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava darko » 27. april 2009, 19:35

In tudi v tej nesreči je bila žal potnica ukleščena pod avtobusom. Mislim pa da kup načrtov ni vredno niti za obrisat ....

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Rok Ušen » 27. april 2009, 19:48

V plan aktiviranja bi morali vnesti, da se ob takšni nesreči aktivira dve sosednji enoti. Tako kot to počnejo v 112MB, kjer na mejnem območju avtoceste aktivirajo oba koncesionarja.


Sosednji koncesionarji so bili tukaj PGD Slovenske Konjice, PGD Zreče in nenazadnje tudi PGD Velenje. Najbližji imajo min. 20 minut vožnje. Na primer - PGD Škofja vas pa tri lučaje stran, tudi PGD Žalec na razdalji cca. 10 km ((kolikor mi je znano, imajo oboji ustrezno opremo).

Mogoče bi pa vendarle kazalo za primere takšnih masovnih nesreč vključevati tudi ne-koncesionarje. Seveda pod pogojem, da bi jih predhodno vključili tudi v skupne vaje. Kaj pravite?
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Pero » 27. april 2009, 20:15

Mi dežuramo na tunelih, tako da smo bili oddaljeni nekaj minut (ali pa nas šparajo za tunele?).

Tudi mi smo se spraševali, kako to da niso aktivirali nikogar drugega. Mimogrede slabi mesec nazaj, ko se je zgodila prometna nesreča v Tepanju ( ko je tovornjak "povozil" 2 osebi), je operater na RECO Celje to opredelil kot množično nesrečo in so izvozile vse enote (sl.bistrica, konjice, celje, zreče), kolikor je meni znano.

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava C17 » 27. april 2009, 20:41

Pozdrav ,

Kako in kaj so aktivirali enote za to nesrečo vejo samo na ReCO Celje ,vendar pa zagotovo lahko povem ,da v PGD Škofja vas nimajo opreme za tehnično reševanje imajo pa opremo za posredovanje pri nesrečah z nevarno snovjo(ogljikovodikov).
Mislim da imajo sedaj na Poklicni enoti v Celju dovolj kadra ,da lahko posredujejo na takšnih nesečah kjer je malo več udeleženih,kar se pa tiče enote ,ki je dežurna na delu kjer so tuneli ,pa bi jaz rekel,da je bolje,da ostanejo na tistem kraju ,saj nikoli ne veš kaj se lahko zgodi (ne zameri Pero ,glede tega mislim ,da tudi sam vaš poveljnik nebi dovolil da bi odšli s kraja dežurstva),bi prej posla drugo ekipo ,kot pa vašo!

Najbolje pa je da zaželim fantom iz Poklicne enote Celje mirne dneve v prihodnje saj imajo kar nekaj težkih nesreč na cestah!

Lep pozdrav
Uporabnikova podoba
C17
 
Objave: 9
Registriran: 17. januar 2007, 17:34
Lokacija: Slovenija

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Iveco1 » 27. april 2009, 20:55

Najprej Pohvala, PGE Celje za uspešno izvedeno intervencijo.Prav tako, Pohvala reševalcem NMP Celje, Laško in Sl.Konjice in zdravnikom ter osebju SB Celjein policistom.
Kar zadeva gasilsko intervencijo, je pač vodja intervencije ocenil. da ne potrebuje več enot in da lahko s svojo enoto uspešno opravi intervencijo. Kar, jo tudi je!!
Vsem poškobdovanim v tej nesreči pa želim čimprejšnje okrevanje.
Iveco1
 
Objave: 6
Registriran: 18. december 2008, 18:50

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Rok Ušen » 27. april 2009, 21:56

Tudi sam se strinjam - vse pohvale interventnim službam za svoje opravljeno delo. Ampak ne bi tukaj razpravljali o tem.

Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi se nekaj km proti ljubljani zgodila še ena druga prometna nesreča? Potem bi moralo nekaj gasilcev PGE oditi tja. Koliko bi jih potem ostalo na nesreči avtobusa (če jih je bilo v štartu po navedbah medijev - 10).

S tega vidika se mi ne zdi razumno, zakaj si VI ne bi poskrbel dodatne enote za pomoč. Če odmislimo dežuranje na tunelih, potem PGE Celje nima koncesionarja, ki bi lahko priskočil na pomoč v uglednem času.

In še vedno se sprašujem koliko Savinje še bo moralo preteči, da se bodo pravi ljudje na pravih položajih začeli spraševati, zakaj prostovoljni gasilci hodimo na izobraževanja za TER, bolničarja, NS, kupujemo nove (močne, hitre in predvsem drage) avtomobile, če potem VI koncesionarja še na kraj pameti ne pride, da bi izkoristil ta potencial in s tem sebi rešil "rit" ob morebitni vzporedni intervenciji.

Skrbi me, kaj bi se zgodilo, če bi se tovrstna nesreča zgodila na AC odseku Šempeter - Šentrupert - Vransko? Gasilci z baze na Vranskem bi že prišli, ampak kaj ko jih je bore malo. Potem pa je spet v obe smeri 20 minut vožnje za PGE Celje in CPV Domžale. In takšnih odsekov je verjetno še mnogo po Sloveniji.

Po moje je edina razumna poteza, da se vključuje tudi teritorialne gasilce. Seveda pod pogojem predhodnih usposabljanj in usklajevanj s koncesionarjem.

Rad pa bi še enkrat poudaril - nikakor ne pljuvam po PGE Celje. Svoje delo opravljajo izvrstno, samo tu in tam bi se dalo kaj izboljšati s smislu sodelovanja z ostalimi teritorialnimi enotami.
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Pero » 27. april 2009, 22:00

Nisem nikjer napisal da bi morali nas aktivirati,kot rečeno so še drugi.Pač zdi se mi čudno da je to bila "navadna" prometna...

Mogoče kdo od Celjanov napiše kaj več o intervenciji ? Katera vozial so sodelovala ? koliko gasilcev (% izmene )? kako so delali ? ... da malo vidimo kaj se je dogajalo ?
Nikjer na slikah ni njihovega Pathfinderja ?

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Tomkat » 28. april 2009, 0:19

Kar nekaj odgovorov v tej temi se je že nabralo, pa še nič pametnega o postopkih, samem pristopu, ... Mogoče bi bilo res fino, da se javi kdo iz PGE.

Da ne bodo samo ugibanja o vseh možnih in nemogočih variantah aktiviranja enot za tovrstna posredovanja na celjskem koncu.
Ali pa o opremljenosti enot. Res je namreč, da smo mi dokaj blizu lokaciji nezgode, res pa je tudi, da nimamo opreme za tehnično reševanje (če pod tem mislimo na hidravliko). Vendar to ni predmet debate.

Verjetno za opremo ni bil tak problem. Če sem po fotkah (na 24ur) prav videl, so pripadniki PGE Celje posredovali z vozili 12 (HTV), 13 (TV2-D) in 11 ("tunelc"). Kompletov hidravlike je bilo na lokaciji torej dovolj. Ugibam: verjetno zato ni bilo vozila 1 (Pathfinder) - rezerva v enoti (tudi v njem je namreč oprema za TR). Četrtega vozila na fotki ni bilo videti, verjetno se je v času, ko so bile posnete že vrnilo v garaže, najbrž pa je bil to kak GVC.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabnikova podoba
Tomkat
 
Objave: 1876
Registriran: 4. marec 2005, 10:43
Lokacija: Celje - Škofja vas
GE: PGD Škofja vas

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava tadejS » 28. april 2009, 11:33

Mislim da Milan ni misli vprašati zakaj kdo ni mogel oz. ni posredoval ampak kako bi posredovali. Zame je ključno vprašanje sočasnoti dogodkov. Če že ReCO aktivira več enot (npr. 3÷5 z udeležbo cca 25 gasilcev), ali je na teh področjih v času intervencije poskrbljeno za minimalno požarno varnost? Navadno debatiramo o dogodku enim za drugim. Včasih tudi kdo napiše, da je njihova enota prevzela vlogo "dežurne" enote. Kaj bi bilo, če bi npr. prišlo do takšne ali pa mogoče še malo hujše bilokje, v času razglašene velike požarne ogroženosti, ko bi ravno v tistem področju imeli en malo večji požar in mogeče istodobno še eno prometno ali pa tehnično reševanje? Lahko je tudi dogodek v visokem snegu ali pa v nevihtnem času. Spomnimo se zadnji požar na Krasu, ko so enote iz notranjosti hodile pomagat na Kras. Koliko je takrat ostalo gasilcev in vozil na domačem terenu? Upam da dovolj.

Vem za primer pri nas, ko je na pomoč sosednji GZ v adrealinu zdrvela dobesedno cela naša GZ in pol druge sosednje GZ in smo potem bili mi nekaj časa dobesedno "dežurni" za celotno področje naše GZ in malo sosednje. Kako imamo to gasilci rešeno? Z načrti že mogoče kaj pa praksa?

Ali je pri nestečah konkretno avtobusa dovolj en koncesionar z opremo in mogoče 3 enote z osnovnimi vozili in usposobljenim moštvom?

Omenjena nesreča je verjetno dala misliti tudi drugim reševalcem, saj je minister kar hitro obiskal bolnišnico v Celju, kjer so poudarili, da so ta dogodek obravnavali kot dogodek večjih razsežnosti. Tu kot vidim je bila bolnica blizu, kaj pa drugot? Spomnimo se dirke Ferari pred nekaj leti.
tadejS
 
Objave: 314
Registriran: 15. marec 2005, 8:29
Lokacija: Knežak

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Rafter » 28. april 2009, 14:30

tadejS je napisal:Omenjena nesreča je verjetno dala misliti tudi drugim reševalcem, saj je minister kar hitro obiskal bolnišnico v Celju, kjer so poudarili, da so ta dogodek obravnavali kot dogodek večjih razsežnosti. Tu kot vidim je bila bolnica blizu, kaj pa drugot? Spomnimo se dirke Ferari pred nekaj leti.

Jaz se ne spomnim, malo prosim namigni?
Rafter
moderator
moderator
 
Objave: 3021
Registriran: 10. junij 2003, 0:06

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava tadejS » 28. april 2009, 16:12

Tekmovalec (dirkač) je malo pred ciljem zapeljal na desno brežino in se nato prevrnil na levo stran v smeri vožnje in priletl v tam stoječe gledalce. Mislim da je bila tudi smrtna žrtev in kaj nekaj poškodovanih, katere so z helikopterji in urgentnimi vozili iz širše okolice prepeljali v LJ. Gasilci niso imeli pretiranega dela, ostali reševalci pa mislim da veliko. Za povrhu je primanjkovalo tudi zdravstvega osebja, saj je bila v ZD le dežurna zdravniška ekipa (nedelja popoldne).
Tam je sedaj neverno območje in gladalcev tam ni več [-X . Na dirkaj je to rešljivo, kaj pa na cestah????
tadejS
 
Objave: 314
Registriran: 15. marec 2005, 8:29
Lokacija: Knežak

Odg: Prometna nesreča avtobusa na avtocesti

Objava Milek » 30. april 2009, 15:51

Da ne bo preveč ugibanj okoli intervencije s strani PGE Celje...

Izvoz dežurne izmene z V-11, 12 in 13 (predorsko vozilo, hitro tehnično vozilo in tehnično vozilo z dvigalom), 6 poklicnih gasilcev.
Zakaj tako veliko vozil in samo 6 gasilcev?
Zato ker je minimalna izmena za izvoz 6 gasilcev, toliko vozil pa zaradi zadostne opreme (hidravlika, pnevamtika, oprema za PP,...). Drugi izvoz z 4 gasilci in PV-1 (VW), izvoz izveden 5 minut po prijavi dogodka (izvozili dežurni gasilci vpoklicani v enoto).

Pokrivanje ostalih intervencij (požari, prometne, ipd.) z dodatno vpoklicanimi gasilci (6 poklicnih gasilcev). =D>

Zakaj V-1 (Nissan) ni bil na intervenciji?
Ni bilo potrebe ter v enoti je bil za rezervno vozilo v primeru druge prometne nesreče.
Ob 6.50, se je iz intervencije v enoto vrnilo tehnično vozilo z dvigalom in tremi gasilci ter PV-1. Tako, da je bilo v enoti zadostno število tehnike za primer dodatnih tehničnih intervencij.

Zakaj ni bilo aktiviranih dodatnih gasilskih sil?
Kakšen je načrt aktiviranja ob tovrstnih dogodkih, ne znam natančno povedati. Vam pa zagotavljam, da v kolikor bi bil to avtobus z npr.: 55 potniki, bi vodja intervencije vsekakor zahteval dodatno pomoč, v tem primeru pa je zahteval samo še dodatno posadko ljudi iz naše enote, kar je za intervencijo in delo na intervenciji zadostovalo. Če pa bi aktivirali dodatne sile, bi verjetno aktivirali PGD iz GZ Celje, saj so po kategorizaciji v vseh PGD ustrezno usposobljeni gasilci (če se ne motim) oz. gasilci s specialnostjo "Tehnični reševalec", kar zadostuje za tovrstna posredovanja (ali ne :?: )

Reševalcev NMP je bilo dovolj za to intervencijo. Vodja reševalne postaje Celje, je aktiviral še ekipe iz Laškega, Slovenskih Konjic, Velenja in Mozirja. Če se ne motim, so bili zadnji enoti preklicani, ko se je zadeva kristalizirala. Skupaj je bilo na intervenciji 7 reševalnih vozil. Pa poglejmo teoretično= 14 poškodovanih oseb : 7 urgentinih vozil = 2 pacienta na vozilo. :wink:

Gasilci smo nudili požarno varovanje, tehnično reševanje dveh težje poškodovanih oseb, odklop akumulatorjev, vpijanje razlitih motornih tekočin ter kasneje vršili pomoč pri postavitvi avtobusa na cestišče. Preminulo osebo, smo med intervencijo iskali, saj drugega podatka kot po pričevanjih potnikov avtobusa nismo imeli. Nekateri očividci so trdili, da so eno osebo že odpeljali prvi "očividci" v bolnišnico. Policija in reševalci so zbirali podatke v SB Celje in na koncu smo ugotovili, da je bil podatek nepravilen. Ko se je avtobus dvignil s pomočjo avtodvigala, smo ponovno opravili pregled terena pod avtobusom in z veliko muko našli preminulo osebo :(

Sistem je iz mojega stališča zatijil toliko, ker NMP Celje nima opreme za množične nesreče (prikolica z potrebno opremo kot npr.: v Ljubljani). Za to opremo, se reševalci skupaj z nami že potegujemo nekaj let, pa nihče nima pravega posluha za naše želje in potrebe. Kako je sistem potekal v SB Celje, ne bom sodil ali komentiral, ker me ni bilo tam in ne vem natančno kako je potekalo delo zdravnikov. Po izjavah v medijih, je delo očitno bilo dobro in uspešno opravljeno. =D>

Če dodam še eno misel, v zvezi s samim dogodkom. Dekleta in ostali udeleženci so imeli srečo v nesreči. Glede na vrsto nesreče, bi lahko bilo težje poškodovanih in preminulih oseb še več. Vem pa, da v kolikor bi bili avtobusi opremljeni z varnostnimi pasovi na vseh sedežih in da bi bila njihova uporaba zakonsko predpisana, bi bile posledice te nesreče s stališča poškodb in smrtnega izzida mogoče manjše.

Verjamem, da bi od Vas marsikdo intervencijo izpeljal boljše ali pa vsaj drugače. Seveda vse to na podlagi dolgoletnih in vsakodnevnih izkušenj na področju tehničnega reševanja na cestah. Vsaka intervencija je poglavje zase, vsaka intervencija pokaže pomanjkljivosti sistema, vsaka intervencija doprinese k izboljšanju sistema in samega dela, žal pa vse to ne bo zavrtelo časa nazaj in vrnilo dekletom zdravje in življenje.

LP

Milan Kroflič
Vodja izmene PGE Celje
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov

cron