Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava plavc » 19. marec 2009, 13:42

Zadnje čase vse bolj pogosto opažam da reševalci KED odstranjujejo na nosilih,zato me zanima mnjenje vseh vas,predvsem pa kakega reševalca,ker se pri takem odstranjevanju(po mojem mnenju) osebo preveč premika,in lahko samo dodatno poškoduje.
Zanima me od kod to da se KED odstranjuje na nosilih??? mar ni KED namenjen stabilizaciji do hospitalizacije????
plavc
 
Objave: 5
Registriran: 19. marec 2009, 13:33

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava 9390 » 19. marec 2009, 22:30

Ne vem sicer kje si opazil da reševalci KED odstranjujejo na zajemalnih nosilih, ampak načeloma naj bi bil KED na poškodovancih do bolnišnice. Pri nas na postojnskem je.
9390
 
Objave: 71
Registriran: 8. februar 2006, 21:39
Lokacija: Postojna - NOTRANJSKA

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava rfireman » 19. marec 2009, 22:51

Pri nas isto, še nisem videl, da bi KED odstranjevali na nosilih pa sem že kr nekaj reševanj dal skozi. Kot si rekel, pusti se na ponesrečencu do prihoda v bolnišnico in mislim, da bi ga res še bolj poškodovali, če bi ga prej odstranili. Pa ni važno ali je KED od nas ali pa od reševalcev :!:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabnikova podoba
rfireman
 
Objave: 1803
Registriran: 2. julij 2007, 20:03
Lokacija: PGD Velenje

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Ico » 20. marec 2009, 7:02

Jaz tudi še nisem videl, da bi to delali. Če je naš KED, nam ga NMP pripelje iz bolnišnice, če je krvav ali kako drugače umazan, nam ga še ščistijo in opravijo dezifenkcijo.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabnikova podoba
Ico
 
Objave: 751
Registriran: 14. november 2003, 14:23
Lokacija: PGD Zagorje-mesto

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Oskar » 20. marec 2009, 10:32

včeraj sem o tem vprašal mariborske reševalce.
odgovor je bil takšen. Obstajata obe opciji. Eno pa je sigurno, ko položiš človeka vodoravno sprostiš pasove ki potekajo med nogami, in potem ga lahko tudi tako transportiraš do bolnice če ni več večjih posegov na telesu. Če pa je potrebno pa se KED popolnoma odstrani in to ni nič narobe.
to je to
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Gregor K. » 20. marec 2009, 10:57

Povsem neumestno vprašanje - ali mi lahko kdo na ZS posreduje vsaj približno ceno KED-a?
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Rok Ušen » 21. marec 2009, 22:48

Plavc - če si koga od reševalcev videl, da je odstranjeval K.E.D. je bil za to utemeljeni razlog. Mogoče kakšna krvavitev iz predela hrtenice, ki ni bila opažena pred namestitvijo, morebitno izvajanje TPO, mogoče nepotrebna namestitev s strani gasilcev :oops: ali kaj podobnega.

Sicer pa ne vidim razloga, zakaj bi bila odstranitev KEDA za ponesrečenega nevarna. Saj tudi v bolnišnici po slikanju morajo nekako človeka spraviti ven. Enako je na terenu. Primeš za glavo (varuješ vratni predel), drugi za trup in na povelje tistega pri glavi zavrtiš človeka v osi in KED je zunaj.

Je pa res, da kar tako odstranjevati K.E.D. ni smiselno in sem prepričan, da nihče od reševalcev tega ne počne. Pogovarjal sem se že z marsikom in nihče ni tega omenil. Večkrat se pa res naredi, da je potrebno odpeti trakove ali vratno opornico.

Cena K.E.D.-a je 170 € v trgovini, ki ima svojo reklamo tudi na gasilci.org.
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava saxtenor3 » 22. marec 2009, 22:55

Rok Ušen-(Blondi) je napisal:Sicer pa ne vidim razloga, zakaj bi bila odstranitev KEDA za ponesrečenega nevarna.


Zato ker se to šteje med nepotrebno premikanje ponesrečenca. Hrbtenica je fiksirana in jo je popolnoma nepotrebno ponovno obremenjevat če seveda za to ni indikacije.

Saj tudi v bolnišnici po slikanju morajo nekako človeka spraviti ven.


Ja, po slikanju. Takrat so poškodbe že znane in so tudi postopki odstranitve drugačni kot na terenu kjer se uporabjajo postopki kot da je hrbtenica poškodovana. Iz tega razloga tud uporaba KED-a !
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabnikova podoba
saxtenor3
 
Objave: 567
Registriran: 13. september 2005, 15:28

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava janez » 23. marec 2009, 14:01

Uradna navodila za uporabo KED opornice predvidevajo, da ostane ponesrečenec v KED-u vse do končne obravnave v bolnišnici. Pri polaganju na nosila (ko stegnemo noge) odpnemo oba traka med nogami (da ne otežujeta prekrvavitve nog), ostalo ostane kot je.

Materiali in konstrukcija naprave je taka, da ne ovira prehoda rentgenskih žarkov, zato tudi rentgensko slikanje opravijo skozi KED. Kasneje ko so poškodbe znane so znani tudi ustrezni ukrepi.

Filozofija uporabe KED-a je kroženje. Ekipa na terenu (gasilci) »zapakira« ponesrečenca v KED. Reševalci prevzamejo ponesrečenca v KED-u in gasilcem vrnejo KED, ki ga imajo v reševalnem vozilu. Logično je, da jim gasilci predajo vso neuporabljeno opremo KED-a. Ko reševalci kasneje predajo ponesrečenca v KED-u v bolnišnici, vzamejo tam drug kompleten KED. Ko v bolnišnici vzamejo ponesrečenca iz KED-a, tega očistijo, pregledajo (po potrebi popravijo) skompletirajo in vrnejo na sprejem, kjer čaka na naslednje reševalce, ki pripeljejo ponesrečenca v KED-u.

Tako so KED-i stalno pravilno sestavljeni (v tulcu so vsi deli, trakovi so pravilno raztegnjeni in zloženi), očiščeni in pripravljeni za uporabo. Pravilno bi bilo, da bi ministrstvo za zdravstvo zagotovilo potrebno število KED-ov, jih razdelilo enotam, ki jih potrebujejo in uporabljajo in kasneje skrbelo za potrebno popravilo in obnavljanje.Zlasti "ježki" se hitro izrabijo in ne držijo dobro.

Zadeva deluje. Samo mi smo preveč egoistični in hočemo »svojega« in nobenega drugega. Seveda je potrebno tudi malo poštenja, tako, da ne vzamemo naprave, ker je pač na razpolago in nihče ne gleda.

LP

Janez
Uporabnikova podoba
janez
dolgoprogaš
 
Objave: 831
Registriran: 19. december 2002, 11:20
Lokacija: Ljubljana

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava gasilecneg » 24. marec 2009, 2:19

No končno se je oglasil nekdo, ki nam je jasno, razločno in poenostavljeno razložil zakaj se NE, in kateri razlogi so da dejansko upoštevamo osnovna pravila pri delu z ponesrečencem, ne pa da reševalci prevzemajo vlogo medicinske ekipe v UBKC ali drugih urgencah. Žal je na domžalskem to postala običajna praksa RAZEN REDKIH IZJEM!!!, problematična pa je tudi pogostost uporabe KEDa , če je le mogoče se ga reševalci izzognejo.
Natanko tri leta nazaj, mi je osebno nekdo iz medecinskega osebja razlagal v kakšnem stanju , oziroma kako oskrbljene ponesrečence, pripeljejo posamezne reševalne službe. Prepričan sem, da imajo ljubljančani vpogled v stanje, saj v UBKC dejansko pripeljejo ponesrečence iz vsepovsod. Za domžalčane je izjavil,da " Poberejo pa prpelejo ko pr.. (domača žival)", s tem je navedel pomankljivo oskrbo. Po mojem ugovarjanju se je le strinjal, da določene omenjene ekipe pa kljub vsemu kvalitetno opravijo svoje delo. Na žalost je delo reševalnih ekip še vedno prepuščeno lastni presoji, oziroma zagnanosti ali pa ležernosti posameznih udeležencev v sami akciji, ni nadzora neodvisnih nadrejenih. Žal se stanje na našem območju še vedno ni bistveno spremenilo.Ob tem navajanju sem dejansko skušal biti nepristranski, želel pa bi tudi odziv pozitiven in pa objektivno kritiko z našega območja.
Osebno g Hočevarja ne odobravam (stara srečamja), pa vseeno Janez ti si car.
gasilecneg
 

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Rok Ušen » 24. marec 2009, 19:01

saxtenor3, saj v bistvu sem mislil enako kot si ti napisal: da se sneti KED, vendar se to ne dela razen v nujnih primerih.

"Kroženja" opreme se poslužujemo tudi na Krvavcu, bil sem tudi zraven, ko je dežurna zdravnica iz Žalca namestila vratno opornico, ko pa je prišla celjska urgenca, so ji dali eno svojo opornico nazaj.

Samo še vedno pa je to primer "iz zdravstva v zdravstvo". Pri gasilcih se strinjam, da bi moralo biti enako, ampak pod pogojem, da bi nam opremo zagotovilo ministrstvo. Zdaj pa recimo ena enota kupi zajemalna nosila (ta rumena), ekipa NMP pa jim v zameno da "navadna" neoblečena nosila. Funkcija obeh nosil je enaka, samo gasilske so bile dražje, pa še lepše so :D . (To je samo primer.)
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava b4d » 24. marec 2009, 19:04

Ce ti je toliko do lastne opreme, pa naj drustvo napise naslov na nosila (opremo), pa jim bodo dostavljena nazaj, vsaj jaz vem da tako delajo nekateri...
Uporabnikova podoba
b4d
 
Objave: 235
Registriran: 20. julij 2006, 19:14

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava saxtenor3 » 24. marec 2009, 22:49

gasilecneg je napisal:No končno se je oglasil nekdo, ki nam je jasno, razločno in poenostavljeno razložil zakaj se NE, in kateri razlogi so da dejansko upoštevamo osnovna pravila pri delu z ponesrečencem, ne pa da reševalci prevzemajo vlogo medicinske ekipe v UBKC ali drugih urgencah. Žal je na domžalskem to postala običajna praksa RAZEN REDKIH IZJEM!!!, problematična pa je tudi pogostost uporabe KEDa , če je le mogoče se ga reševalci izzognejo.
Natanko tri leta nazaj, mi je osebno nekdo iz medecinskega osebja razlagal v kakšnem stanju , oziroma kako oskrbljene ponesrečence, pripeljejo posamezne reševalne službe. Prepričan sem, da imajo ljubljančani vpogled v stanje, saj v UBKC dejansko pripeljejo ponesrečence iz vsepovsod. Za domžalčane je izjavil,da " Poberejo pa prpelejo ko pr.. (domača žival)", s tem je navedel pomankljivo oskrbo. Po mojem ugovarjanju se je le strinjal, da določene omenjene ekipe pa kljub vsemu kvalitetno opravijo svoje delo. Na žalost je delo reševalnih ekip še vedno prepuščeno lastni presoji, oziroma zagnanosti ali pa ležernosti posameznih udeležencev v sami akciji, ni nadzora neodvisnih nadrejenih. Žal se stanje na našem območju še vedno ni bistveno spremenilo.Ob tem navajanju sem dejansko skušal biti nepristranski, želel pa bi tudi odziv pozitiven in pa objektivno kritiko z našega območja.
Osebno g Hočevarja ne odobravam (stara srečamja), pa vseeno Janez ti si car.


Ti si res pravi gasilecneg !!! Načeloma se na takšne provokacije niti ne odzivam, ampak če nekdo pljuva po mojih kolegih se pač moram oglasiti.
Način in kvaliteta oskrbe je (žal) še vedno nekje na malo nižjem nivoju. Za takšne stvari pa niso krivi samo reševalci ampak v večini vodstvo same javne ustanove v kateri je reševalna postaja. V podrobnosti se sicer nebom spuščal, ampak kot vedno se stvar začne in konča in pri denarju. In ker ni denarja,ni kadra. In ker ni kadra, ni kvalitete. In ker si nekateri zadovojni z "tak pač je", tud izobraževanja ni.

Na manjših reševalnih postajah je obseg dela veliko večji, dela je več in tud način dela je drugačen kot na večjih reševalnih (PHE). Na lastni koži sem izkusil norčevanje "kolegov" in tebi podobnih, ko pa so prišli pogledat delo k nam pa so dejansko ostali brez besed.

Problem tiči drugje, ne v reševalcih !!!

ne pa da reševalci prevzemajo vlogo medicinske ekipe

ni mi popolnoma jasno kaj si s tem mislil? Kdo pa bi naj po tvojem mnenje prevzel to vlogo? A nismo ravno zaradi medicinske oskrbe poklicani na kraj nesreče?

Pa nekaj besed o uporabi KED-a . Uporaba le-tega se ne izogiba, ampak je uporaba zajemalk toliko bolj praktična in hitrejša da se v večini zaradi tega raje poslužujemo le-teh. Vsaj pri nas je tako. Ob indikaciji in pravi poziciji pacienta pa je seveda uporaba KED-a še vedno smotrna.
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabnikova podoba
saxtenor3
 
Objave: 567
Registriran: 13. september 2005, 15:28

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava b4d » 25. marec 2009, 0:28

saxtenor3 je napisal: Pa nekaj besed o uporabi KED-a . Uporaba le-tega se ne izogiba, ampak je uporaba zajemalk toliko bolj praktična in hitrejša da se v večini zaradi tega raje poslužujemo le-teh. Vsaj pri nas je tako. Ob indikaciji in pravi poziciji pacienta pa je seveda uporaba KED-a še vedno smotrna.


In prav to so nam povedali tudi na tecaju za bolnicarja.
Uporabnikova podoba
b4d
 
Objave: 235
Registriran: 20. julij 2006, 19:14

Odg: Odstranjevanje KED-a na nosilih.

Objava Ico » 25. marec 2009, 14:40

janez je napisal:Filozofija uporabe KED-a je kroženje. Ekipa na terenu (gasilci) »zapakira« ponesrečenca v KED. Reševalci prevzamejo ponesrečenca v KED-u in gasilcem vrnejo KED, ki ga imajo v reševalnem vozilu. Logično je, da jim gasilci predajo vso neuporabljeno opremo KED-a. Ko reševalci kasneje predajo ponesrečenca v KED-u v bolnišnici, vzamejo tam drug kompleten KED. Ko v bolnišnici vzamejo ponesrečenca iz KED-a, tega očistijo, pregledajo (po potrebi popravijo) skompletirajo in vrnejo na sprejem, kjer čaka na naslednje reševalce, ki pripeljejo ponesrečenca v KED-u.

Bolj tole berem, bolj se, žal Janez, ne strinjam z napisanim:
1. KED je osnovno sredstvo in kot tako vodeno vrednostno in količinsko od vsakega lastnika posebaj. Verjetno ima tudi svojo inventarno številko - torej mora biti ob inventuri točno TA in nobeden drugi
2. KED se očisti tako ali "tako". Torej tam, kjer se ga veliko uporablja, bi dobili lahko namesto našega nekajkrat uporabljenega že malo "zgojenega" - ježki so problem, kot tudi sam ugotavljaš
3. nam je KED kupil sponzor in se verjetno ne bi strinjal s kroženjem
4. že pred mano je nekdo ugotavljal, da imamo gasilci oziroma imajo tudi reševalci različno kvalitetno opremo, ki pa služi istemu namenu. Torej spet nisem za kroženje
5. Mogoče bi to šlo pri poklicnih kolegih oziroma v res večjih enotah
janez je napisal:Pravilno bi bilo, da bi ministrstvo za zdravstvo zagotovilo potrebno število KED-ov, jih razdelilo enotam, ki jih potrebujejo in uporabljajo in kasneje skrbelo za potrebno popravilo in obnavljanje.

Samo v tem primeru bi se jaz strinjal z kroženjem opreme, pa še to, če bi bila oprema res čisto za vse enaka.
janez je napisal:Zadeva deluje. Samo mi smo preveč egoistični in hočemo »svojega« in nobenega drugega. Seveda je potrebno tudi malo poštenja, tako, da ne vzamemo naprave, ker je pač na razpolago in nihče ne gleda.

Egoistični ali ne, oprema je naša, kupljena za naš denar ( ali od GZ ali od OŠ CZ ali od sponzorjev ) in mi odgovarjamo zanjo. Neredko se z različnimi gasilskimi delovnimi akcijami zbira denar za tisto, kar rabimo pri svojem delu. Da bi potem tako težko prislužena oprema krožila.....a to pa ne ! Zdravstvo dobi opremo iz proračuna ali pa od zbranega denarja od fizičnih oseb, torej tudi od nas in prav malo jih briga, če oprema kroži, če razumeš, kaj mislim povedati.

Pri nas se ne zgodi velikokrat, da nam reševalci odpeljejo KED ali zajemalna nosila. Ko pa se, kot sem že zadnjič napisal, dobimo vse to nazaj od strani reševalcev NMP Zagorje ob Savi očiščeno in "opicanjeno".

In tudi pri nas zadeva DELUJE !
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabnikova podoba
Ico
 
Objave: 751
Registriran: 14. november 2003, 14:23
Lokacija: PGD Zagorje-mesto

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron