Stran 1 od 1

LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 24. junij 2008, 8:01
darko
Nemška državljana, 51-letni pilot in 53-letna kopilotka iz Strausberga pri Berlinu, sta včeraj pri Rakitniku izgubila življenje v letalski nesreči. Njuno ultralahko športno letalo je le nekaj minut po vzletu iz rakiškega športnega letališča strmoglavilo na travnik, tik ob reki Pivki med vasema Grobišče in Rakitnik. Po prvih ocenah naj bi bila glavni vzrok nesreče okvara motorja (PN).

Gasilci smo se takoj odzvali obvestilu ob 11,06 uri in odhiteli proti letališču v Rakitniku. Seveda smo zaradi neznane mikro lokacije vozili skozi dve naselji in iskali kraj dogodka. Ko smo prišli na kraj dogodka ki je bil cca 200 m od lokalne ceste, smo takoj pripravili vod za gašenje. Iz letala (rezervoarja na krilu) je namreč curljal bencin. Za nami so prišli reševalci z zdravnikom in lahko smo le ugotovili da poškodovanim ne moremo pomagati, zato sta ostala v letalu. Po pregledu kraja nesreče s strani raznih preiskovalnih organov smo odstranili krilo, kabino razrezali in iz kabine vzeli poškodovaca. Kasneje smo odstranili še drugo krilo, prečrpali gorivo in požarno varovali kraj dogodka. Razbitine so predstaniki MP odpeljali v prostore, kjer bodo vršili nadaljnje raziskave. Kraj dogodka je bil očiščen in odpeljano gorivo.

Razmere za delo so bile slabe, saj je cel dan močno pripekalo sonce, pikali so nas komarji, itd
Pohvalil pa bi dobro sodelovanje vseh ki so sodelovali pri intervenciji.

Toliko na kratko
Darko

Odg: LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 24. junij 2008, 8:03
darko
ENA OD SLIK KI SLEDIJO.

Darko

Odg: LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 24. junij 2008, 15:30
YOCO
darko je napisal:
Razmere za delo so bile slabe, saj je cel dan močno pripekalo sonce, pikali so nas komarji, itd
Pohvalil pa bi dobro sodelovanje vseh ki so sodelovali pri intervenciji.

Toliko na kratko
Darko


Dobro je imeti v vozilu poleg pijače (vode, sok,...) še autan, ko se pelješ oz. ko prideš na mesto intervencije, da se hitro našpricaš in potem imaš čez intervencijo mir in seveda, če čas dopušča.

Odg: LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 25. junij 2008, 11:56
Luka19
Zasledil sem podatek, da je na kraj odhitelo 5 gasilcev in 2 vozili. Zanima me po kolikem času ste našli letalo ter, če se morda ve koliko ljudi je bilo aktiviranih v samo iskanje lokacije letala (vse pristojne službe skupaj).

Odg: LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 25. junij 2008, 15:43
darko
Informacijo o grobi lokaciji (Livada-Štivan-Grobišče) smo dobili ob prijavi in med vožnjo. To pomeni trikotnik s stranicami okoli 500 m. Ob cesti pa so nas čakali že domačini, ki so nas usmerili na kraj. Na kraj pa je že prišla pred nami policija.
Seveda pa je bilo javljanje na 112 tako čudno, omenjeno da ni treba gasilcev ker se nič ne kadi ter drugo. Ni bilo niti jasno za kaj se gre in kakšno letalce pogrešajo. posnetek bi bil dober za pouk občanov kako se ne javlja nesreče.

Darko

Odg: LETALSKA NESREČA PRI POSTOJNI

ObjavaObjavljeno: 25. junij 2008, 16:54
Oskar
Čakaj malo Darko, praviš da so občani javljali na 112 ? Pa to je že velik napredek, povečini gre vse preko 113. Tak da jaz jih ne bi preveč karal ! :D :D
Očitno je naše delo še premalo poznano. Kaj delajo na takšni nesreči reševalci, gasilci, kaj so nevarne snovi, tehnični poseg, možnosti kasnejšega vžiga goriva itd... tega ljudje ne vedo. Vedo pa točno kaj dela policija. Zavaruje, potegne trak, zaslišuje in zbira informacije, včasih še celo oddalji kakšnega radovedneža. :wink: