RAZVRŠČANJE - redovne vaje

Odgovori
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

RAZVRŠČANJE - redovne vaje

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Pozdravljeni !

Očitno bom prvi, ki bo načel temo v tem podforumu :oops: , ampak ne gre drugače. Dopust je mimo in resno sem se spravil k nalogi, ki sem jo prevzel na prvem "sestanku" na IG-u, na žalost pa sem se že takoj sem se znašel v zelo težkem položaju. Pred sabo imam tri slovenske "bukve" s postrojitvenimi pravili in vsaka ima določeno postrojitveno nalogo, oz. ukaz tolmačeno po svoje.
Res sem se znašel v veliki dilemi, ali naj vzamem za iztočnico postrojitvena pravila Slovenske Policije in Slovenske vojske, ali naj se osredotočim na priročnik našega "svežega" Hacetarja Groboljška, ki si je v Šetlambertu izmislil določena pravila, ki jih druge uniformirane enote ne uporabljajo.
Prosim za vaša mnenja in predloge :!:

LP BAČO :?
Priponke
SV- postrojitvena pravila.JPG
Policija - postrojitveni priročnik.JPG
GZS - priročnik o razvrščanju.JPG
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odg: RAZVRŠČANJE - redovne vaje

Odgovor Napisal/-a Peter »

Glede na to, da je Priročnik o razvrščanju nekakšen podakt PGS, nimaš veliko izbire. Lahko pa zraven napišeš, kako se določene stvari izvajajo v SV in Policiji.

Sicer sem se pa že pred časom z Groboljškom že pogovarjal o posodobitvi priročnika, vendar ni kazal pretiranega navdušenja.

Me pa zanima kateri priročnik za redovne vaje, uporabljajo kandidati za poklicne gasilce na Igu.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Vojaškega!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Če mogoče potrebuješ mojo pomoč , ali sugestijo, naj napišem nekaj mojih pogledov na temo Razvrščanje.

1. Po ukinitvi služenja vojaškega roka se je veliko spremenilo tudi na tečajih za gasilce v zvezi z redovnimi vajami kot jih tudi imenujemo. Predvsem se na tečaju za gasilca posvečamu vajam za posameznika, saj je to osnova , da bomo lahko postrojili desetino in se znjo premikali.
2. Predlagal bi da se v tej skripti, ki se pripravlja, nekaj napiše o samem pristopu k učenju mladih gasilcev. Nekaj podobnega sem jaz naredil za tečaj za NGČ, kjer so morali tečajniki izvesti 4 vaje z desetino , v katerih je bilo zajeto večina povelj. Problem pa je nastal , ker gasilci na tečaju za NGČ niso obvladali osnov redovnih vaj in zato niso mogli poveljevat desetini. Pa smo morali spet na začetek.
3. Vsega kar je Groboljšek napisal in kaj predvideva program se ne da naučit tečajnike na samem tečaju, potrebna je vadba še v svoji enoti.
4. Predlagal bi obvezen praktični del pri zaključnih izpitih

Najpogostejše napake pri izvedbi te teme na tečajih za gasilca na podlagi lastnih izkušenj in spremljanja tečajev:

- inštruktor se ne pripravi dovolj dobro ali mu pa tema ne leži in na hitro malo korakajo po dvorišču gasilskega doma
- vaje izvajajo v tenis copatih in celo v civilnih oblekah
- en inštruktor dobi tudi 30 ali več tečajnikov in potem ne obvlada situacije. Delamo lahko le z največ desetimi tečajniki
- izvajanje vaj v zaščitnih oblekah, kar je neprimerno za kvalitetno delo
- inštruktorji ne znajo dovolj jasno in glasno ter pravilno poveljevati zato je kvaliteta učenja slaba.

Toliko, bi pa v skripti bilo dobro na to opozoriti in še mogoče kaj dodati kar sem pozabil.

Lp Oskar
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Opazujem na Igu, kjer se igrajo tečajniki (GZS) nekaj, kar naj bi bilo razvrščanje. Nihče ne jemlje resno.

POVELJUJOČI:
- stopi pred postroj
- stoji na široko
- roke drži na riti
- pri tem mu je nerodno in se smeji
- poveljuje polglasno, brez naglasnega in izvršnega dela
....

UDELEŽENCI:
- stojijo enako kot poveljujoči
- roke kakor kje, kakor kdo
- pogosto skrivajo v roki cigareto
- obuti v leksikon superg
- kake kakor kdo ali brez
.....

Dokler bo Gasilska zveza Slovenije dopuščala tako sestavo tečajnikov in pri vsem gledala stran bomo imeli kar imamo. Posamezniki, ki si prizadevamo da bi bilo bolje smo osamljeni.

Žalostno je, da so na Igu pogosto prisotni (na drugih tečajih, posvetih itd) tudi ljudje iz tujine. Kakšno podobo si ustvarijo ni težko uganiti.

En pes laja, karavana gre naprej.

Janez
Odgovori