Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Zaračunavanje intervencij...

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Zaračunavanje intervencij...

Objava A*P*O*L*O*N » 26. avgust 2006, 15:14

Zanima me, kako imate pri Vas urejeno v zvezi s stroški intervencij.

Jasno je, da zakon določa, da te stroške krije lokalna skupnost (občina), zanima pa me ali občini izstavljate račune za intervencije ali imate sredstva že všteta v letni proračun. Če, pod kakšno postavko?

Če obračunavate stroške z računi; uporabljate cenik GZS?

Hvala za odgovore!

lp
Uporabnikova podoba
A*P*O*L*O*N
 
Objave: 43
Registriran: 7. avgust 2005, 17:12
Lokacija: Radeče

Objava N.N. » 26. avgust 2006, 19:25

Mi opravljenih intervencij ne zaračunavamo, na ravni zveze pa imamo dogovor da se za porabljena gas. sredstva (CO2, prah, penila, polnjenje IDA ...) in uničeno opremo bremeni društvo na čigar območju je požar nastal, ti pa naprej terjajo požarni sklad svoje občine. Drugače pa nam je edini prihodek poleg članarine in donacij le še dotacija iz strani občine, ki pa se obračunava po točkovniku, v katerem je tudi št. opravljenih intervencij.
N.N.
 

Objava Igor_R. » 27. avgust 2006, 10:52

Delovanje gasilstva (kot gasilske javne službe) financira (predvsem) lokalna skupnost. V okviru teh sredstev naj bi bili tudi stroški intervencij. Zato tudi ZGas (43. člen) predvideva, da "stroške intervencij izterja pristojni organ občine". V bistvu naj bi občina "v naprej" založila sredstva za stroške intervencij, nato pa jih izterja od povzročitelja. Tudi zadnje spremembe ZVNDN (118. člen) predvidevajo, da so tako pridobljena sredstva "namenski prihodki".

Kakorkoli sta možna dva načina zaračunavanja intervencij:
1. občina zaračuna intervencijo povzročitelju
2. občina pooblasti (cesijska izvaja) gasilsko organizacijo, da sama izterja stroške od povzročilelja
Ne vidim razloga, za zaračunavanje stroškov intervencij občini, razen v primeru, da občina ne zagotavlja sredstev za redno dejavnost (npr. po dvanajstrinah) ter je dogovorjeno, da financira gasilske organizacije po dejanskih stroških intervencij. Cenik gasilskih storitev GZS naj se ne bi uporabljal za zaračunavanje storitev občini v okviru javne službe (lahko pa tudi, če se tako dogovorita) ampak za zaračunavanje stroškov povzročiteljem nesreč oziroma naročnikom storitev.
Za primere požarov ob železniški progi je koprska občina dogovorjena z gasilskimi organizacijami, da gasilske organizacije same izterjajo (po pooblastilu/cesiji občine in odvetnikom) nastale stroške po ceniku GZS. Tako gasilske organizacije dobijo (kar pač dobijo) neposredno povrnjena sredstva stroškov intervencij.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper


Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost