Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

ZAKON O JAVNIH NAROČILIH IN GASILSKA DRUŠTVA

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Igor_R. » 30. julij 2006, 22:54

Če beremo "dobesedno" ZJN lahko smatramo, da gasilskemu društvu ni potrebno uporabiti ZJN pri nakupu blaga (npr. gasilskih vozil), četudi to kupuje z javnimi sredstvi! To pa zato:
1. ker društva po ZJN niso naročniki
2. ker za blago (čeprav za gradnje in storitve to je) ni določeno, da se ZJN uporablja tudi pri nakupu blaga, ki ga sofinancira naročnik z več kot 50 odstotki
Ni mi jasno ali si je ZJN potrebno tolmačiti drugače kot so nekatere njegove norme zapisane ali je omenjena izjema zares (namenoma ali pomotoma) predvidena! Ker je zadeva nekoliko čudna in nenavadna se verjetno res "za vsak slučaj" izvede nakup po ZJN.

Kakorkoli pa za storitve in gradnjo, ko je več kot 50% javnih sredstev je uporaba ZJN obvezna. Pri nakupu blaga kot zgeda je obvezno le spoštovati načeli učinkovitosti in gospodarnosti (določila ZJF).

Bom zadevo še malce preveril, če je kje kakšen trik. Možno pa, da se napoti na uporabo ZJN (običajno s strani občine), da bi se zagotavljalo načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Vsekakor pa je zadeva nekoliko čudna.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Jani » 31. julij 2006, 12:30

Igor glej,

vsa tvoja modrovanja in razlage Zakona o javnih naročilih so popolnoma odveč. Jaka je na Računsko sodišče poslal vprašanje, iz katerega je razvidno, da bo šlo iz občinskega proračuna več kot 50% sredstev:
Iz vašega dopisa sledi, da gasilsko društvo na podlagi odločbe deluje v javnem interesu in ima z občino sklenjeno pogodbo o opravljanju gasilske javne službe, pretežen del sredstev za nabavo gasilskega vozila pa bo zagotovljen iz občinskega proračuna.

In če je Računsko sodišče ugotovilo, da razpis ni potreben, potem razpis pač ni potreben, saj je Računsko sodišče edina institucija, ki je za to pristojna.

Ma, sicer pa, briga me...

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava Igor_R. » 31. julij 2006, 14:04

Saj sem napisal v prejšnjem odgovoru, da očitno ZJN ima to izjemo (pri nabavi blaga) in je res to možno. :wink:
Če bi bila zadeva tako enostavna pol ne bi nobeno društvo (ali druga oseba zasebnega prava) v takih primerih od leta 2000 (ko je stopil v veljavo obstoječi ZJN) postopalo po ZJN.
Zanimivo je, da stari ZJN (kateri je prenehal veljati leta 2000) te izjeme ni poznal. Ta izjema je (očitno) nastala ko se je iz starega poimovanja naročnikov (uporabnik proračuna) prešlo na novo poimovanje naročnikov (predvsem osebe javnega prava).
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Jaka » 31. julij 2006, 14:36

Vprašanje na računsko sodišče je bilo takole:

"Spoštovani !
Na vas se obračamo z naslednjim vsebinskim vprašanjem:

Smo Prostovoljno gasilsko društvo Podhom, Podhom 15, 4247 ZGORNJE GORJE, Občina Bled. Registrirani smo pri Upravni enoti Radovljica. Ustanovili so nas občani vasi Podhom in kot pravna oseba zasebnega prava imamo tudi odločbo, da delujemo v javnem interesu.
Z Občino Bled imamo podpisano pogodbo o opravljanju gasilske javne službe. Naša dejavnost se delno financira iz proračuna Občine Bled (dotacija za delo, sredstva za investicije..).
V prihodnjem obdobju nameravamo kupiti gasilsko vozilo. Pretežni del sredstev za gasilsko vozilo bo zagotovila Občina Bled v proračunu.
Iz 2. a člena Zakona o javnih naročilih ne moremo nedvoumno razbrati, ali je naše društvo opredeljeno kot javni naročnik in je s tem obvezno urediti nabavo gasilskega vozila po sistemu javnega naročanja (odprti postopek), saj po našem mnenju niso v celoti izpolnjeni vsi pogoji, ki jih zakon navaja:

Ustanovili so nas občani in ne subjekti, ki so navedeni v zakonu (država, samoupravna lokalna skupnost ali druga oseba, ki je opredeljena kot javni naročnik);
Ustanovljeni smo za zadovoljevanje potreb v javnem interesu in ne za opravljanje pridobitne dejavnosti (z Občino Bled imamo podpisano tudi pogodbo o opravljanju gasilske javne službe);
Pretežno se financiramo iz sredstev proračuna – javnega naročnika.

Izpolnjen ni samo osnovni pogoj glede ustanovitelja.

Zavedamo se, da mora biti naše poslovanje transparentno in pregledno , dodeljena sredstva pa morajo biti porabljena namensko. Vendar pa pričakujemo nedvoumen odgovor, ali smo po Zakonu o javnih naročilih opredeljeni kot javni naročnik, ali pa nas Zakon izrecno ne zavezuje oziroma ne uvršča na seznam javnih naročnikov.

S spoštovanjem

Jakob POR, Predsednik PGD Podhom "

Mislim, da je bilo vprašanje jasno in nedvoumno postavljeno. Za odgovor pa tako ali tako že veste.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Igor_R. » 31. julij 2006, 18:02

Kazni po ZJN izreka predvsem računsko sodišče, torej se ni za bat, da bi bilo društvo kaznovano če ni uporabilo ZJN pri nakupu opreme (razen če ni drugače določeno v pogodbi z občino). Omenjeno mnenje ja namreč za računsko sodišče zavezjoče.
Neglede na to, pa lahko "uradni" komentar zakona poda edino zakonodajalec (preko svojih delavnih teles). Razne bukve "ZJN s komentarjem" so bolj mnenja raznih pravnikov in ne gre za uradne komentarje. Kakorkoli lahko (svoje) mnenje o javnofinančnih vprašanjih" poda tudi računsko sodišče.
Mnenja in pomoč glede uporabe ZJN podaja Sektor za javna naročila pri MF, zato mi ni ravno jasno zakaj so PGD Podhom napotili na računsko sodišče. Mogoče za to, ker oni izvrševanja ZJN ne nedzirajo in je na koncu odvisno od odločitve računskega sodišča. Kakorkoli sem danes o tem povprašal na Sektorju za javna naročila in so rekli, da bodo zadevo (obveznost uporabe ZJN s strani oseb zasebnega prava ko gre za nakupe blaga, ki se pretežno financirajo iz javnih sredstev) preučili ter tudi odgovorili.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Peter » 14. november 2006, 18:29

Igor_R. je imel prav, ko je bil skeptičen glede mnenja računskega sodišča. Včeraj je bilo na posvetu na Igu razloženo popolnoma drugače. Namreč, da občina glede na sorazmerni delež, mora zahtevati izvedbo razpisa. Je pa predsednik računskega sodišča obljubil podrobnejšo pisno razlago.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Igor_R. » 14. november 2006, 19:30

Ko smo debatirali po forumu o mnenju računskega sodišča, sem malo povprašal na računskem sodišču in na sektorju za javna naročila pri MF. Niso mi vedli točno odgovoriti (na moja vprašanja praktično niso imeli enoumnega odgovora). Kot je bilo razumeti, res ni v ZJN navedeno da mora društvo pri nakupu opreme postopati po ZJN, vendar so po drugi strani trdili da bi po ZJN morali postopati (zlasti na sektorju za javna naročila)!?
Kokorkoli so povedali, da mora za to poskrbeti občina v pogodbi, čeprav to izrecno zakon ne predvideva. Tle lahko napiše kdo doktorat ;-) Če društvo ne izvede razpisa (glede na to, da ni predviden po pogodbi), se lahko računsko sodišče obesi na vrat občini, da je porabila sredstva v nasprotju z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.
Po drugi strani bi lahko društvo dokumentiralo kako je preverilo cene na tržišču, zbralo par ponudb in izbralo najugodnejšega, kar bi po mojem skladno z načeli učinkovitosti in gospodarnosti (čeprav ni postopek isti kot je predviden po ZJN).
Zelo me zanima kako bo zdaj računsko sodišče "spremenilo" svoje že izdano mnenje. Verjetno ga bodo red dopolnili s podrobnejšo razlago. Očitno je v zakonu luknja in zdaj jo bodo "zakrpali" z mnenjem. Spet smo tu, ko pravniki zahtevajo, da naj se za vsak slučaj le posropa po ZJN. :wink:
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Jaka » 14. november 2006, 23:29

Problem je v tem, da po včerajšnji interpretaciji predsednika Računskega sodišča društvo direktno ni kršilo nobenega predpisa, če ni pri nabavi izvedlo javnega razpisa. Predpise pa je kršila občina, ker od društva ni zahtevala, da pri nabavi upošteva določila ZJN. Torej posredno tudi društvo, ker ni že vnaprej pričakovalo, da bi občina tak postopek morala zahtevati. Da te kap. :( :oops:
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Igor_R. » 15. november 2006, 7:51

Ja, zdaj se vsi vlečejo ven iz dr... Problem je v tem, da zakon "izrecno" tega ne zahteva, kar so tudi potrdili tako na računskem sodišču kot na sektorju za javna naročila. Če gledamo načela javnih financ in smernice EU, kakor tudi smisel ZJN, pa bi tudi društva morala (čeprav v zakonu ni zapisano!?). Seveda, pa mora za to poskrbeti tisti, ki društvom da (javna) sredstva. Sicer se bo računsko (čeprav je tudi to lahko sporno) obesilo na vrat občini (ali državi, če ta da sredstva), da ne porablja sredstev skladno z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Nazaj

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov