Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

stroški intervencij

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

stroški intervencij

Objava Nike » 27. julij 2006, 18:18

Po vseh teh zmedah glede organizacije gašenja in razporeditve gasilcev na kritična območja, me zanima, kakšni so dejanski stroški intervencij in kdo bo te stroške kril (če je to država ali še kdo drug). Se pa močno strinjam s tistimi, ki so pomagali pri gašenju, da je organizacija v nasprotju s teorijo... Seveda pa tudi vsa pohvala vsem tistim, ki ste pomagali na kakršen koli način. :D

=D>
Zadnjič uredil Nike - 27. julij 2006, 18:21. Skupaj urejeno 1 krat.
Uporabnikova podoba
Nike
 
Objave: 5
Registriran: 26. julij 2006, 23:54

Objava Oskar » 27. julij 2006, 18:20

Pravkar je na Radio Slovenija bilo zagotovljeno iz strani ministra Erjavca , da krije stroške gašenja država.
Zadnjič uredil Oskar - 27. julij 2006, 18:29. Skupaj urejeno 1 krat.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Oskar » 27. julij 2006, 18:20

Sicer pa nič novega niso povedali. Denar bo , vsako leto ga je več. Pa nekajkrat so omenili , da je treba na takšne in podobne požare poslat tiste ki nimajo problemov z refondacijo v službi.
No pa imamo dve vrsti gasilcev:
1. finančno neproblematične
2. finančno problematične

:D :cry:
Zadnjič uredil Oskar - 27. julij 2006, 18:28. Skupaj urejeno 1 krat.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Nike » 27. julij 2006, 18:58

Ja, se popolnoma strinjam... Sploh ne vem, kako si delodajalci dovolijo, da svojim uslužbencem gasilcem ne dajo vseh možnosti, da bi brezpogojno lahko pomagali v takšnih situacijah!
Pa da ima država denar - seveda. Samo ne za takšne stvari, ki bi bilo treba, da ga ima. Tem gasilcem, ki so se udeležili gašenja na Krasu, bi mogli po mojem mnenju še dodatno plačati... moje mnenje.
Uporabnikova podoba
Nike
 
Objave: 5
Registriran: 26. julij 2006, 23:54

Objava Igor_R. » 27. julij 2006, 19:40

Glede na to, da je bi aktiviran državni načrt (pa tudi skladno z določili ZVNDN, ZGas in drugimi predpisi) mora te stroške kriti država.
Problema z "refundacijami" sploh ne sme biti! Vsak ki se sklicuje, da se na požara pošilja le gasilce ki so prosti, na dopustu, brezposelne, študente, upokojence,.. da bi se "namerno" izognili plačilu stroškov krši uredbo, ki govori o teh stroških! Nihče (ne minister, ne poveljnik CZ, ne direktor URSZR) ne more izplačila teh stroškov omejevati (v nasprotju s predpisi).

Drugo pa je vprašanje kaj so "dejanski stroški intervencij"!
Gasilcu pripada: 1) nadomestilo plače (gasilec ki je odšel iz službe mora dobiti plača kot da je v službi in tisti ki je gasilca vpoklical mora to refundirati delodajalcu) in 2) povračilo stroškov na službenem potovanju (potni stroški, stroški prehrane in stroški nočitev) - če jih je imel.
Gasilski organizaciji pripadajo "dejanski stroški". Ena varianta je, da se uporabi cenik GZS.
Kaj se bo URSZR odločila ne vem. Zagotovo stroški niso samo stroški goriva in prehrane, kot so hoteli prvotno.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Ndrej » 27. julij 2006, 20:13

Jah morate razumet zakaj bo država najprej "porabila" finančno neproblematične gasilce. To se jim seveda veliko bolj splača. Kakor pa je rekel mislim da g. Bogataj (ali obrambni minister - nisem prepričan), bi se po potrebi aktivirali tudi ostali gasilci, katerim bi država plačala refundacijo. Meni se ne zdi tukaj nič spornega.
Uporabnikova podoba
Ndrej
 
Objave: 413
Registriran: 26. september 2004, 10:38
Lokacija: Prečna, Novo mesto
GE: PGD Prečna

Objava Drago » 27. julij 2006, 20:42

Kraške ognjene stihije lahko zelo, zelo zmanjša (če že ne odpravi) samo brezhibna preventiva. To dobro vedo lokalni gasilci...in ko bo tudi država pričela računati bi lahko ugotovila, da bi dodatna plača na mesec vsakemu lokalnemu operativnemu gasilcu, ki bi delal na preventivi ali takojšnjem posredovanju v primeru požara, pomenil strošek, ki je pravzaprav drobiž v primerjavi s stroški, ki nastajajo v primerih kot je bil zadnji.

Sicer bo potrebno za obrambo "gmajne" (beri: šikare) uvesti še en DDV :oops:

lp DC :smoke:
Če nimaš ničesar s čimer se lahko izkažeš kot forumovec na GASILCI.ORG - ti nekaj manjka !
_______________________________________

Družba, ki ukroti svoje upornike, si zagotovi mir. Izgubi pa svojo prihodnost! (Anthony de Mello)
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Igor_R. » 27. julij 2006, 20:46

Meni pa se zadeva zdi sporna in to zelo iz dveh razlogov:
1. ker za to ni pravne podlage - pravic pripadnikov CZ oz. gasilcev ni mogoče omejavati mimo predpisov (kdor pozna uredbo o povračilu stroškov to dobro ve)!
2. ker to ni moralno - zakaj bi morali gasilci hoditi gasiti LE v svojem prostem času (in pol iz požara iti direktno v službo?) ali pa si celo vzemati dopust da gredo gasiti
Delitev gasulcev na "finančno neproblematične" in na "finančno problematične" gasilce je nedopustna. Država ne bi smela prevaliti bremena na ramena prostovoljcev oziroma jih tako izkoriščati.
Ne vem, če se Vam (prostovoljnim) gasilcem to ne zdi sporno, pol pa jim še naprej ploskajte in delajte (ne prostovoljno kot bi bilo prav ampak) na svoje stroške (v lastno škodo). :x
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava rikli » 27. julij 2006, 23:58

Sedaj bom prostovoljni gasilec le ob svojem prostem času sevda če bom imel čas!
z glavo na zabavo
Uporabnikova podoba
rikli
 
Objave: 101
Registriran: 11. december 2005, 19:29
Lokacija: Bled

Objava tinček » 28. julij 2006, 12:59

Sedaj se pa lepo vidi kakšen odnos ima država do nas GASILĆKOV.
Sma že dva
Avte za štartat pa v Ljubljano štartat.
tinček
 
Objave: 225
Registriran: 30. maj 2006, 12:12
Lokacija: Maribor

Objava boic » 28. julij 2006, 14:03

Prostovoljno gasilstvo se vse bolj odvija v smeri vikend gasilstva. Zakaj je temu tako se ve in tudi sam moram priznati da sem po celem vikendu neprestanega dela na požaru šel v ponedeljek po nekaj uricah spanja v akcijo in svojega poveljnika vprašal če so pršli pozivi in z njegovim pritrdilnim odgovorom sem odvihral v službo do šefice, ki me je po več minutnem zaslišanju(kaj mi je to treba sej so drugi tam) celo spustila nazaj na požar =D> , nakar sem včeraj zvedel da ni pozivov ker bi jih moral župan podpisat je pa trenutno na dopustu :-k Danes so mi sporočili da se bo zadeva uredila prihodnji teden, upam :bang: . Sicer pa sem izgubil kar nekaj dragocenih jutranjih ur ko je vetrič še počival :alright:
boic
 
Objave: 28
Registriran: 26. julij 2006, 8:16

Objava Nike » 28. julij 2006, 15:19

Nikakor ne morem razumeti, kakšen odnos imajo delodajalci s prostovoljnimi gasilci.... :x To, kar praviš, tovariš boic, da te je šefica po več minutnem zaslišanju celo spustila nazaj na požar!?! :jezniogenj: Brez besed no... Me prav zanima, kako bi ravnala v situaciji, da bi bila ona v nevarnosti oz. če bi bila na tvojem mestu. A je to tako težko razumet?
Uporabnikova podoba
Nike
 
Objave: 5
Registriran: 26. julij 2006, 23:54

Objava Igor_R. » 28. julij 2006, 16:06

Boic - s katere občine pa si? V Kopru smo vse potrebne pozive/potrdila spisali še isti dan, ko so bili gasilci napoteni na pomoč.
Običajno imajo (vsaj malo) večje občine koga zadolženega, da ureja razne formalnosti tudi na področju ZiR in gre lahko župan mirno na dopust ;-) Sicer pa kakorkoli mora ko gre župan na dopust nekoga pooblastiti, da fura občino naprej v njegovi odsotnosti! Kaj če bi se kaj zgodilo ko je on na dopustu? Njemu bi npr. gorelo pol občine on pa bi se hladil na otokih ;-)
Kakor koli že bi praviloma v tem primeru, glede na to da se je aktiviral državni načrt pozive morala izdati (pristojna izpostava) URSZR. Tisti ki izda poziv namreč tudi prevzame obvezno refundacije plače in kritja stroškov! Ne vem, če se bodo vsi župani strinjali s takim početjem URSZR.

Nike - jaz delodajalce popolnoma razumem. Problem je drugje in secer v tem, da delodajalci nimajo nič od tega, če zaposlijo gasilca. Tu je problem, vendar ga pristojni niso sposobni rešiti. Mislim, da je bolj problematično, da nekateri tudi več dnevov po zaključku požara niso dobili pozivov oziroma potrdil, da so bili napoteni na intervencijo gašenja požara. Tudi delodajalec rabi nek papir (pravno podlago) in ne more kar tako verjeti na besedo da bo poziv prišel (saj verjeno nekateri poziva sploh ne bodo dobili!).
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Objava Nike » 28. julij 2006, 16:43

Vem, da delodajalci potrebujejo neko potrdilo in da je glede tega v zadnjem času zelo veliko polemik, kdo naj krije stroške odsotnosti delavcev - gasilcev. Vendar sem pred nedavnim spremljala pogovor na lokalni radijski postaji, v kateri je bil gost poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Miran Bogataj, in je opomnil ravno na to ravnanje delodajalcev v takšnih situacijah. Njegova replika se je nanašala predvsem na to, da so v okviru gasilske službe napisana tudi določena pravila in da jih delodajalci ob podpisu pogodb z delojemalci (gasilci) ne upoštevajo oz. spregledajo. Seveda pa v tem primeru razumem tudi delodajalce, ker morajo kljub odsotnosti delojemalcev pokriti nastale stroške. Navsezadnje sem mnenja, da bi se moralo okrog teh stvari čimprej razčistiti in najti en skupen kompromis.
Uporabnikova podoba
Nike
 
Objave: 5
Registriran: 26. julij 2006, 23:54

Objava Igor_R. » 28. julij 2006, 17:00

1. Miran Bogataj ni "poveljnik republiškega štaba civilne zaščite" kot večkrat NAPAČNO tudi sam izjavlja, ampak je "Poveljni Civilne zaščite RS" (štab nima nobene zveze z njim, lahko ga tudi nebi imel). Gre za individualno odgovornost (poveljnik) in ne kolektivno odgovornost (štab).
2. Določena zakonske določbe je težko nadzirati in jih 100% uresničiti. Ena od teh je tudi ta o odsotnosti gasilcev z dela. Vse je odvisno od dobre volje delodajalca! Delodajalec ima pravico, da gasilca ne pusti na intervencijo (!!!) če ima za to podlago v zakonu (ZVNDN) - npr. zaradi neodložljivih službenih potreb.
To, da te ima delodajalec na piki ker hodiš iz službe kot gasilec praktično ni dokazljivo. Pač ko bo imel viška delavcev boš lahko prvi na listi.
Uporabnikova podoba
Igor_R.
 
Objave: 142
Registriran: 22. oktober 2005, 22:52
Lokacija: Koper

Naprej

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost